World Party - Goodbye Jumbo (1990)

Label: Papillon

1. Is It Too Late? (4:24)
  2. Way Down Now (3:49)
  3. When the Rainbow Comes (4:58)
  4. Put the Message in the Box (4:16)
  5. Ain't Gonna Come Till I'm Ready (5:05)
  6. And I Fell Back Alone (3:57)
  7. Take It Up (4:37)
  8. God on My Side (4:14)
  9. Show Me to the Top (5:15)
  10. Love Street (4:21)
  11. Sweet Soul Dream (4:39)
  12. Thank You World (3:47)
avatar van BZN
BZN
Vandaag voor een euro bij de kringloop gehaald, aan het gemiddelde te zien geen verkeerde koop geweest!
Snel even luisteren dus!

avatar van Snakeskin
Dat is een koopje, goeie deal

Hendrik68
Ik hoorde World Party vanavond op de radio en dacht he hier heb ik ook nog een CD van. Ik vond het destijds best een leuke plaat geloof ik, maar ik word blijkbaar echt oud, want op het bekende Way down now zegt de hele CD me helemaal niks meer. Ik ga er eens even werk van maken.

avatar van edgarphoto
Dit is nou typisch zo´n lp, cd die je als geheel moet luisteren.
Afzonderlijk hebben de nummers, hoe goed ook, niet de kracht die ze hebben wanneer je ze als 1 nummer hoort.

Maar uitschieters zijn toch wel nummer 4, Put The Message In The Box,
als dat nummer begint begint ook de echte vrolijkheid, happy happy joy joy!
Nummer 5, Ain't Gonna Come Till I'm Ready,
en nummer 8 en 9,
God On Your Side, en Show me to the top (net of je Prince hoort).

Oh het zingt zo lekker mee, lekker hard aanzetten met veel bas!

avatar van edgarphoto
Ja, en Love Street is ook zo geweldig!

Het is vooral zo sterk omdat de nummers elkaar aanvullen, versterken en perfect opvolgen.

Doorgaans hou ik van wat donkerder platen, maar deze Goodbye Jumbo is een terechte uitzondering. Ben het wel niet eens met de fans van "God on my side", wat ik het enige mindere nummer vind op deze plaat. Onwaarschijnlijk trouwens dat hij een nummer als "Thank you world", dat enorm weids en gelaagd klinkt, helemaal in zijn eentje heeft ingespeeld (uiteraard niet in één take). En met "And I fell back alone" is er toch nog wat ruimte voor pure melancholie. Knappe plaat en de beste World Party ever.

avatar van Madjack71
Destijds op cd gekocht n.a.v. Way Down Now. Leuke frisse plaat.

avatar van EttaJamesBrown
De beste plaat van de dissident Wallinger.

avatar van TEQUILA SUNRISE
En waar is Karl Wallinger/World Party gebleven?
Volgens mij al in geen jaren meer een plaat gemaakt.
Dit blijft overigens een grandioos album.

avatar van Snakeskin
Dat weet je met Karl Willinger nooit. Hij kan zo weer opduiken.

avatar van Bollieblauw
Volgens mij is Karl Willinger ernstig ziek geweest en daardoor uit de picture. Las ook dat de royalties van het door hem geschreven "She's the One" van Robbie Williams hem gedurende zijn ziekte financieel boven water hielden.

avatar van Dibbel
Mooi album met veel aanstekelijke poprock-nummers van deze Karl Wallinger.
Zoals al eerder gezegd: een hutspot van Beatles, Stones, Waterboys en Prince en daar toch een min of meer eigen geluid uit gedistilleerd.

Het aanstekelijke Stones-achtige Way Down Now haalde in juli 1990 de Nederlandse Top 10.
IJzersterk nummer.
Andere mooie nummers zijn Put The Message In The Box, de opener Is It Too Late, When The Rainbow Comes, And I Fell Back Alone (prachtige ballad), God On My Side en de afsluiter Thank You World.
Een paar iets mindere songs misschien, maar niets slechts er tussen.
Ik kom hier nog wel 4 sterren aan kwijt na al die jaren.

avatar van EttaJamesBrown
De beste plaat die the Waterboys nooit gemaakt hebben.

avatar van Snakeskin
This is The sea is anders niet misselijk. Nu de platen met elkaar in verband worden gebracht valt mij het uitstekend gekozen moment van release op.

Snakeskin schreef:

Dat is nu net de beste plaat die the Waterboys wel gemaakt hebben (al heb ik ook een zwak voor Room to Roam).

avatar van spoiler
Deze ooit op vinyl gehad en weg gedaan!! Stom en snel maar weer eens ergens scoren. Fijne plaat.

avatar van EttaJamesBrown
Je hebt van die platen die kruipolie zijn voor je ziel. Dat heb je eerst niet door, maar langzaam dringt het naar binnen. Dat heb je met kruipolie.

Dit album is perfect. Het begin en het einde van het ultieme popliedje. Ieder liedje.

Het is dat het mij soms tegenstaat om alleen maar perfecte popliedjes te horen, anders was dit het allerbeste van 1990.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Tijd geleden dat ik deze heb beluisterd, wordt eens tijd om de plaat weer eens op te zetten. Helaas al jaren niets meer vernomen van World Party vanwege ernstige gezondheidsproblemen van Karl Wallinger, doodzonde, de man maakte geweldige muziek en dit was zijn magnum opus.

avatar van johan de witt
Kan zich meten met het beste van The Waterboys, al is het behoorlijk anders.
Jammer dat het bij deze ene topper bleef.

avatar van luigifort
Prachtig
Met name Sweet Soul Dream en vooral When The Rainbow Comes doen me besluiten een 4.5 * te geven.

avatar van meneer
Voor mij was dit album een soundtrack voor een belangrijk kruispunt in mijn bestaan. 1990, 22 jaar, vaste vriendin, baan, huis en alles klaar om aan een toekomst te gaan beginnen. Maar er knaagde nog iets. Moest dit de basis zijn voor mijn toekomst ? Was er niet meer ? Kon het niet anders ?

En binnen een half jaar was ik alles plots kwijt. Vriendin was mij beu, ik kreeg ontslag, huis niet meer te betalen en ik woonde weer terug bij mijn ouders.
Maar alles stond open voor een nieuwe toekomst ! Heerlijk !

Dus, vlak voor de zomer, schreef ik mij in voor een opleiding in het onderwijs en heb een hele zomervakantie vooral alleen doorgebracht op de Walcherse stranden, had links en rechts wat contact met leuke meisjes en was totaal zorgeloos. En ik had dit album als soundtrack bij deze periode waarin vooral de zon scheen. En op de één of andere manier schijnt hier ook in elk nummer de zon. Het is zo sterk, tijdloos en ergens een prachtige parel die nog door maar weinig mensen is ontdekt.

En die persoonlijke wending in 1990 is één van de beste dingen die mij overkomen is in mijn bestaan. Dat weerklinkt hierin nog terug in elk nummer. Ik mag er graag naar luisteren..

Edit: ik wist, er was toen nog een album wat ik veel draaide. Maar welke was dat ook alweer ? Even denken... Ah ! Aerosmith - Pump (1989) Was gewoon een heerlijke afknaller om mee te pompen. One Sweet Summer, Going Down !!

avatar van Snakeskin
"een lekkere afknaller om mee te pompen" ?

"i fell back alone" en dan dat in elk nummer de zon doorschijnt. ondanks dat snap ik dat plaat past in jouw verhaal en ben ik het zeer eens dat de plaat een parel is die volledig over het hoofd is gezien. Het album verkocht overigens niet onaardig omdat de "way down now" het voorbereidende werk daarvoor had gedaan. Eerder was de band mij al opgevallen met "ship of fools" een andere prachtige single die het geweldig deed op de radio maar geen hit is geworden.

avatar van matthijs
matthijs schreef:
Vandaag na 11 jaar weer gedraaid. Wat is 'and i fell back alone' toch een gevoelig nummer... dit is zo'n nummer dat met alleen gitaar en zang hoog overeind blijft vermoed ik! kippenvel en een traan...

Wat zie ik nu! Dit schreef ik alweer dik 10 jaar geleden. Zo intens dat ik nog weet in welk park ik hem luisterde en waar precies ik liep bij welk nummer. En waar het kippenvel en de traan kwam.

Grijs gedraaid in de eerste jaren van de 90s… vanwege de single Way Down Now gekocht, en dat is dan één van de mindere nummers! Maar ja, wat is minder als er eigenlijk geen slecht nummer op staat? Muzikaal gezien is het album eerder een afsluiter van de jaren 80 dan een opener van de jaren 90. Je voelt de pijn in And I Fell Back Alone, en vrolijkheid in Put the Message in the Box…

Ook al is Goodbye Jumbo één van de eerste platen die ik heb gekocht, hij staat honderden platen verder nog altijd in mijn top 10…

avatar van vinejo
30 jaar na aanschaf (!!!) weer eens aan het beluisteren. Mijn gloednieuwe Marantz laat deze muziek nog warmer klinken. Desondanks, verscheidene keren kippenvel.
Dit blijft een ronduit fantastische plaat, enkel Show me to the top valt wat uit de toon.

avatar van bawimeko
Eind deze maand onder toezicht van Wallinger zelf heruitgebracht op vinyl!

avatar van johan de witt
Mooi! Blijft verreweg hun/zijn beste album.
2-3 mindere nummers helaas, maar de andere 9 zijn wel echt ontzettend fijn!

avatar van Rainmachine
Fantastisch album van begin tot eind, ook al weet ik nog dat ik destijds wat verbijsterd was over zijn exit uit de Waterboys zijn na het magnum opus This Is The Sea. Wat een album en wat een bezetting, Maar goed Karl liet hier zien dat hij het ook prima solo kan ook al werden de opvolgers wel steeds wat minder.

Het meest bizarre verhaal blijft nog altijd dat zijn mede muzikant Guy Chambers later ook betrokken was bij de solo carrière van Robbie Williams en het nummer She's The One doorspeelde aan Williams zonder dit met Wallinger te overleggen. Robbie Williams scoorde een nummer 1 hit met het nummer en Wallinger belande tegelijkertijd met een hersenbloeding in het ziekenhuis.

Bij de introductie van het nummer in live optredens, beweert Robbie Williams vaak dat het een van de beste nummers is die hij ooit heeft geschreven, ondanks dat hij het nummer niet echt heeft geschreven. Dit culmineerde in een telefoonuitbarsting van de eigenlijke schrijver van het lied, Karl Wallinger, aan Guy Chambers, waarin hij zei: "Je achterlijke vriend Robbie Williams, zeg hem dat hij een kl**tz*k is".

divart schreef:
Mooie plaat, mooie liedjes maar wat me altijd heeft gestoord is de ongelooflijk beroerde productie. Dit had een topplaat kunnen zijn.

Wat is dan beroerd? Ik hoor niets wat mij stoort. Verneem graag (zodat ik er wat van kan leren)

avatar van rkdev
R.I.P. Karl Wallinger: KINK - Karl Wallinger overleden