Gorillaz - The Fall (2010)

Electronic / Rock
Uitgebracht in eigen beheer

1. Phoner to Arizona (4:15)
  2. Revolving Doors (3:26)
  3. Hillbilly Man (3:50)
  4. Detroit (2:03)
  5. Shy-Town (2:55)
  6. Little Pink Plastic Bags (3:10)
  7. The Joplin Spider (3:22)
  8. The Parish of Space Dust (2:26)
  9. The Snake in Dallas (2:11)
  10. Amarillo (3:25)
  11. The Speak It Mountains (2:15)
  12. Aspen Forest (2:50)
  13. Bobby in Phoenix (3:17)

met Bobby Womack

14. California and the Slipping of the Sun (3:24)
  15. Seattle Yodel (0:39)
avatar van The Eraser
Ik vraag mij dan af waarom mensen dit goed vinden en het antwoord op die vraag heb ik hier helaas nog niet kunnen lezen
EDIT: Deze recensie slaat volgens mij spijkers met koppen: Recensie: Gorillaz - The Fall - funkiblog.nl

The Eraser schreef:
het antwoord op die vraag heb ik hier helaas nog niet kunnen lezen

Er is heel wat geschreven over wat goed is aan deze plaat.

avatar van hallo!
Ik vind het een redelijk album. Er staan enkele topnummers op, nl. Revolving Doors, Little Plastic Bags en Amarillo, maar ook wat fillers. In zijn geheel is het wel een ontspannend album en zeker niet slecht als je weet dat het op zo'n korte tijd gemaakt is.

avatar van Hurrdurr
Iets beter dan Plastic Beach, maar vind de door Albarn geproduceerde platen nog steeds het Gorillaz gevoel niet echt geven. Ik vind de muziek hier wel beter dan op de vorige plaat, hoewel hier de echte uitschieters missen. Hoopte na 30 minuten nog ergens een topper in de richting van Superfast Jellyfish te horen, maar die is nergens te vinden. Wel wat tracks die zich van de rest onderscheiden, maar het is allemaal niet al te speciaal.

Ik weet niet of het komt door het feit dat het op een iPad geproduceerd is, maar de meeste nummers zijn erg simpel en klinken vrij goedkoop en plastic aan. Dit kan weer een (slechte) stylistische keuze zijn als op PB, hoewel ik de iPad dit keer verdenk. Een leuk experiment, maar het kan natuurlijk nog lang niet op tegen een echte studio.

Ik zal dit gegeven paard voor de rest niet al te veel in de bek kijken, maar hem ook maar niet vaker opzetten. Als ik techno wil horen heb ik wel betere CD's in de kast staan. Volgende keer liever een Albarn die ondertussen ook een beetje gestuurd wordt door Dan of Danger Mouse, om het gevoel van de eerste twee CD's iets meer terug te krijgen. Nu klinken de Gorillaz meer als een project van Albarn om maar een beetje te experimenteren.
2.0

avatar van Don Cappuccino
Hurrdurr, met je beoordeling van het album ben ik het niet eens, maar dat is ieders eigen mening. Maar je hebt wel gelijk dat het album met Danger Mouse geweldig is en voor mij de beste is van Gorillaz. Nu werkt Danger Mouse samen met James Mercer die het beste debuutalbum van 2010 hebben afgeleverd met Broken Bells. The Ghost Inside is het beste Gorillaz-nummer wat nooit op een album van de Gorillaz heeft gestaan.

avatar van bart1989
Deze plaat wordt zo onderschat, geef hem nog een kans!
Ik denk dat ik hem beter als plastic beach begin te vinden..

Inderdaad

Ik vind het opvallend dat Revolving Doors meer stemmen heeft dan Amarillo, voor mij steekt dat nummer er echt enorm bovenuit, sterker nog, ik vind het tot de top van het Gorillaz oeuvre behoren. Revolving Doors is ook super, trouwens, maar ik vind het toch opvallend.

JanBetonde2e
De eerste keer dat ik album dit luisterde vond ik The Fall nog niks, maar toen luisterde ik ook maar half, maar dit is gewoon Gorillaz zoals ik ze wil horen, vooral Electronic en minder gemix van verschillende muziek stromingen. Simpele zang van Damon Albarn op de meeste nummers, maar dat is iets waar ik van hou.
Toch heel knap als je je bedenkt dat Damon Albarn dit album gewoon heeft opgenomen tijdens een tour, dan kunnen sommige mensen zeggen dat dit album helemaal niet af klinkt, maar ikzelf vind het wel meevallen. Er zou misschien nog wat aan bijgeschaafd kunnen worden, en wat beter uitgewerkt kunnen worden, maar ach wat maakt het uit, ik vind het allemaal goed klinken.
Niet elk nummer is even goed als de ander, maar dat is begrijpelijk, en daar heeft Gorillaz wel vaker last van, ook op elk ander album.

Zelf vind ik Amarillo niet zo heel bijzonder, Revolving Doors vind ik dan wel weer geweldig.

avatar van music4life
De vorige twee albums van de Gorillaz vond ik erg goed, hoewel ze toch wel verschillend waren. Deze is ook weer verschillend, ik denk dat hij het meest op Demon Days lijkt. Het is nog meer een aan eenschakeling van beats.
Hij bevalt me wel!

avatar van niels94
Het begin van Amarillo doet me telkens weer aan Pirate Jet denken...

JanBetonde2e schreef:

Grappig, hoe smaken kunnen verschillen, ik krijg echt elke keer kippenvel als ik Amarillo hoor. 5 sterren track. Ook als hij aan het eind met zijn stem omhoog gaat... heerlijk Wat kan ik toch genieten van de muziek van Gorillaz.

Nou moet het trouwens niet lijken of ik Revolving Doors niet goed vind, die heb ik nu opstaan

avatar van {P1982}
Zelfs dit probeersel van Albarn en consorten is meer dan geslaagd. Wie had ooit gedacht dat Gorillaz na al die jaren zo productief zouden blijken!

avatar van lovegun
Toen ik hem de eerste keer afspeelde dacht ik: Okeej, i guess..
Maar ik begin het al meer te begrijpen ^^'
Revolving Door, Bobby in Phoenix,California and the Slipping of the Sun zijn favoriet voor nu

JanBetonde2e schreef:
....dit is gewoon Gorillaz zoals ik ze wil horen, vooral Electronic en minder gemix van verschillende muziek stromingen. Simpele zang van Damon Albarn op de meeste nummers, maar dat is iets waar ik van hou.

Plastic Beach viel mij nogal tegen na de eerste twee geweldige albums van Gorillaz. Ze hadden er 5 jaar aan gewerkt. Ook ik vond het gebruik van wel heel veel verschillende muziekstromingen (mooi woord toch) minder geslaagd, het klonk soms wat overdreven uitgewerkt, maar het pakte me minder.

En dan deze The Fall: opgenomen in 32 dagen met een iPad en wat instrumenten tijdens de North American Tour (met dus ook nog concerten en pers en zo). Hoe groot kan een contrast zijn? Hoezo 5 jaar als een ultra-perfectionist aan je muziek werken? In een maand als een minimalist een compleet album opnemen. Ik vind het echt geweldig om dat beide in 2010 uit te brengen. Sommige mensen vinden dit album niet af. Natuurlijk is het wel af: Gorillaz hebben het zo uitgebracht na 32 dagen dus ipv na 5 jaar.

Het moet voor Damon Albarn als een soort van bevrijding hebben gewerkt, want daar zijn ze weer: die heerlijke beats, die geweldige electronica, de oh zo lekkere riedeltjes melodietjes en trucjes. Ook de hele sfeer van het album vind ik aangenaam. Leuk is dat je in sommige nummers wat terug hoort van de plekken waar hij is, zoals de Texas radio. En we horen Damon ook zelf weer vooral zingen en dat vind ik wel zo prettig. Gewoon lekker pielen met al zijn talenten en dat levert een naar mijn mening toch wel vrij geniaal werkje op. Een goede les dus voor alle perfectionisten: het contrast tussen Plastic Beach en The Fall.

Oh ja, er staan toch weer een paar goede nummers op zeg. Ze zijn al meer genoemd hier: Revolving Doors en Amarillo. Maar wat te denken van de opener: Phoner to Arizona: die wordt des te vaker je 'm draait steeds beter. Zelf vind ik Bobby (Womack) in Phoenix ook erg lekker. Heel mooi is Little Plastic Bags en zo staat er nog veel meer fraais op dit zeer originele fraaie muziekstuk The Fall.

avatar van niels94
Dit gaat een onbegrepen plaat op MuMe worden, gezien het gemiddelde. Erg goede review, west, vooral ook omdat ik het roerend met je eens ben op alle punten behalve jouw standpunt over Plastic Beach Maar goed, smaken verschillen, vaststaat dat dit een superalbum is Gorillaz

Dank je Niels94. En Plastic Beach ga ik door The Fall toch nog maar eens opzetten. Het is al even geleden en wie weet draait mijn mening toch nog wat bij.

avatar van dynamo d
Dit klinkt allemaal toch wel weer behoorlijk geniaal. Hopelijk komt dit ook gewoon op cd uit. Weet iemand of dat gaat gebeuren?

dynamo d schreef:

Dat gaat gebeuren, ergens in de lente geloof ik.

avatar van dynamo d
ok. dank voor info, Niels!

avatar van Landsl1de
Lekker Gorillaz-albumpje weer, hoor!

avatar van Murdoc023
Aan de ene kant ben ik erg blij met dit nieuwe album en aan de andere kant ook erg teleurgesteld.

Het begin van het album is van het niveau wat we gewend zijn van Gorillaz. Erg innovatief en mooie nummers. Alleen lijkt het er een beetje op dat het album niet voor de kerst af zou raken en dat ze het eind maar hebben afgeraffeld. Terwijl Gorillaz juist altijd prachtige afsluitingen heeft van een album (denk aan Demon Days, Slow Country en Pirate Jet). Dit keer is besloten met wat gejodel. Vanaf The Speak It Mountains (wat ik ook al een onzinnig nummer vind) zakt het album af naar een saai en slecht niveau.

Toch zijn de eerste 10 nummers zeker de moeite waard, dus toch 3*.

avatar van Mjuman
Dit album houdt mij nog even in raadsels, waar zijn voorganger me echt wel raakte. De hoerastemming hierboven deel ik dus niet - ik vind het idd regelmatig klinken als een haastklus. Tekenend is ook dat ik het album nu zo'n 4 weken in huis heb en dat het een vrij grijs bestaan heeft geleid.

Ik worstel nog wel even verder en onthoud me van een definitieve waardering, voorlopig 3*.

avatar van niels94
Heb jij het in huis? Ik meende dat deze nog niet op CD was verschenen.

Hij heeft dit trouwens in een maand tijdens zijn tour, tussendoor, opgenomen. Het is dus erg snel gedaan, of je dat een 'haastklus' kunt noemen weet ik niet... Des te knapper vind ik.

avatar van Mjuman
In huis = op schijf in pc (in werkkamer, in huis). Album pakt me gewoon nog niet zo als zijn voorganger - die knalde er echt in.

avatar van niels94
Oké, zo bedoel je. Vroeg het me al af, heb ik iets gemist

De voorganger deed er bij mij maanden over voordat ik hem écht goed vond, zit nu te overdenken of ik hem de 5 sterren zal geven...

Er zitten wel wat zwakkere tracks op, zit steeds te twijfelen tussen de 3,5 en de 4 maar zeker uit respect voor het feit dat hij dit album in een maand heeft gemaakt en omdat ik het gemiddelde te laag vind, geef ik het de voordeel van de twijfel.

avatar van Wickerman
Ik vind het wel een fijne plaat. Het nummer 'Revolving Doors' doet me denken aan Think Tank van Blur. Ik dacht altijd dat Gorillaz wat harder was. Welk album van deze groep lijkt het meest op dit nummer en de genoemde plaat van Blur?

avatar van niels94
Ik denk dat je dan bij het debuut, Gorillaz, moet zijn, die heeft nog de meeste rock invloeden, later komen de electronic en hip-hop invloeden nog meer naar voren dan daar. Hard zijn ze nog nooit geweest, hoogstens vaak wat vrolijker, hoewel rustige, melancholische nummers vanaf het begin tot hun repetoir hebben behoord.

Overigens vind ik zelf Demon Days het beste (zie ook mijn top 10). Over het algemeen wordt dit ook gevonden.

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Dan toch hun laatste zou ik zeggen. Die klinkt wat elektrischer en experimenteler. Alledrie de albums zijn een mengelmoes van stijlen; de eerste wat meer dub, de tweede wat meer hiphop en de derde dus wat meer electro. Maar alle albums bevatten elementen van pop, rock, hiphop en electro . En nog veel meer.

Ik wil dit eigenlijk vaker luisteren, maar ik heb meestal meer zin in iets anders . Het zal wel groeien als ik eraan toe kom.

Nog heel veel meer ja

Maar hij heeft het over het nummer Revolving Doors specifiek, daarin is niet zoveel experimentele elektronische muziek te vinden volgens mij... Wel wat, maar zeker niet zoveel als op Plastic Beach over het algemeen. Wickerman doelt volgens mij op de enigszins Blur achtige sfeer, daarvoor moet je denk ik toch bij het debuut zijn.

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Oh ja, inderdaad. Tja, eigenlijk moet je alles gewoon luisteren want de sound van Revolving Doors is eigenlijk op ieder album wel ergens terug te vinden .

panjoe schreef:
eigenlijk moet je alles gewoon luisteren.

Dat moet je sowieso doen, Wickerman