De Staat - Machinery (2011)

Label: Cool Green

1. Ah, I See (3:28)
  2. Sweatshop (3:17)
  3. I'll Never Marry You (3:01)
  4. Old Macdonald Don't Have No Farm No More (4:01)
  5. I'm a Rat (3:48)
  6. Keep Me Home (4:34)
  7. Tumbling Down (2:50)
  8. Psycho Disco (3:15)
  9. Rooster-Man (4:02)
  10. Serial Killer (3:33)
  11. Back to the Grind (5:05)
Het eerste album van De Staat draai ik nog steeds zeer regelmatig, hun concert een jaar geleden in de Melkweg was errug goed en ik ben nu dan ook erg benieuwd naar hun nieuwe album. Vandaag was het nummer 'Sweatshop' bij De Wereld Draait Door te horen en ik moet zeggen, ik vond het een beetje wennen. Een iets andere sound, wat grover is het eerste wat mij te binnen schiet. Desalniettemin ben ik erg benieuwd naar de rest van de nummers.

avatar van midnight boom
Swaetshop vind ik een geweldig nummer, anders maar net zo goed als alle nummers op wait for evolution, kijk uit naar deze release!

ga ze ook weer live opzoeken

Milestones
Geen album om naar uit te kijken. Weer die verschrikkelijke zanger ? Of is hij inmiddels vervangen ?

Torre IS De Staat ...

Sweatshop

Die single Sweatshop is wel opvallend. Klinkt echt als een willekeurige indie-single uit 2004 met die hoekige riff en die koebel.

avatar van Don Cappuccino
Ik vind Sweatshop toch wel erg lekker klinken, ik hou dit album maar eens in de gaten. Gisteren bij DWDD gezien!

avatar van James Douglas
Ah I See klonk bij de Nederpop show ook aanlokkelijk en met meer body. Hopelijk ligt dit in de lijn met de nieuwe plaat en krijgt deze een wat 'dikkere' sound. Ik ga het zien en voornamelijk horen bij de albumpresentatie in de Vereniging 3 maart.

'Old Macdonald Don't Have No Farm No More'

Geweldige titel, maar hoe zou dit in godsnaam klinken ?

avatar van midnight boom
Hoe kan het dat hier al gestemd is?
is ie al gelekt?

avatar van Hendrix4live
Het nummer Sweatshop klinkt weer lekker strak. Krijg erg veel zin in dit album. Kan toch eigenlijk stiekem niet wachten. De stem klinkt ook lekker.

avatar van niels94
Sweatshop klinkt wel goed, ik mag die stijl wel, ga dit ook maar eens in de gaten houden.

avatar van Joren999
herman schreef:
Is dit positief of negatief?
Ik vind het wel een goed nummer

Negatief, ik vind er niet veel aan. Maar ik vond de vorige plaat van De Staat ook al niet best. Teveel maniertjes in de zang en die hoekige riffs in combinatie met QOTSA-achtige sound werkt voor mij ook helemaal niet.

herman schreef:

Hier kan ik wel uit afleiden dat je het vernieuwend vindt (?)

Het spreekt mij juist wel erg aan. Heb net het album gereserveerd bij bol.

Nee, ik vind het absoluut niet vernieuwend. Dit is hooguit een variatie op een sound waar je 6 jaar geleden mee doodgegooid werd.

avatar van Murdoc023
Zeker benieuwd naar de nieuwe Staat. De vorige is me in ieder geval zeer goed bevallen. Live zijn ze ook hartstikke goed. Sweatshop is een raar nummer, ik denk dat ik er nog aan moet wennen als dit de hele stijl van het album is.

avatar van midnight boom
Ah I See is te downloaden via Itunes.
Heb hem net gekocht
Onwijs gaaf nummer!

avatar van bassdrumkick

Betekenis "variatie" in VanDale:

va·ri·a·tie de; v -s (muz) wijziging ve melodie, zodat een nieuwe ontstaat

Dus het is inderdaad wel vernieuwend!

Er is een verschil tussen iets nieuws en iets vernieuwends.

Mensen willen hier wel heel graag iets positiefs in mijn opmerking lezen geloof ik.

avatar van Joren999
Opvallend wordt makkelijk geassocieerd met positief ja

Tenminste, door mij.

avatar van Don Cappuccino
Sweatshop is zo´n nummer wat als je hem op de radio hoort het volume gelijk een stuk harder gaat. Wat een heerlijk nummer, ik ben heel benieuwd naar het complete album. Ah, I See is namelijk ook heel erg goed.

avatar van BartUrsem
3VOOR12 presenteert Machinery alvast op de Luisterpaal!

3VOOR12 Speler - 3voor12.vpro.nl

avatar van midnight boom
Ik vind het een heerlijk tweede album van een hele fijne band!

review volgt

avatar van Boris1
Bruut en vetter geluid, meer ritme en Rocco heeft wat nieuwe geluiden ontdekt (o.a. een claxon....). Dat zijn toch wel de meest voorname verschillen met het vorige album. Mooiste nummers tot nu toe:
Ah, I See
I'm a Rat
Psycho Disco
Rooster-man
en Serial Killer.

avatar van midnight boom
In 2009 kwam de Staat vrijwel uit het niets met hun debuutalbum Wait for evolution. Een geweldig schijfje, dat ik helemaal heb grijs gedraaid. Wait for evolution kon je het beste zien als een soloplaat van Torre Florim, de zanger en gitarist van de Staat. Het tweede album Machinery is dat niet, het is een echt bandalbum geworden. Het geluid is beter en klinkt krachtiger en helderder dan op de eerste plaat. De live-sfeer komt hierdoor beter over, maar de ‘de Staat sfeer’ is niet verdwenen. Ook Rocco’s cowbell is zo nu en dan weer van de partij, maar is minder aanwezig als op Wait for evolution. Daartegenover staat weer andere leuken verassingen...
Ah I See en Sweatshop kende we al en zijn Ubercool. In de opener zit een autotoeter, wat het live zeker goed gaat doen. Sweatshop is simpelweg geniaal, punt. Meer woorden hoeven er ook niet aan vuil gemaakt te worden. Het eerst volgende ‘echt’ nieuwe nummer I’ll Never Marry You bevat de mooiste gitaarrif die de staat ooit produceerde en rust op een perfect passende melodie.
Het nummer I’m A Rat is net als Sweatshop geniaal en behoort tot de hoogtepunten van het album. Het nummer leunt op twee (!) gitaarnoten, en weet heel de tijd te boeien. Ook nieuw is dat het gehele nummer is gezongen met een kopstem. Psycho Disco en Serial Killer, Rooster-Man en Serial Killer zijn echte stampers. De Staat wil hier af en toe iets te ‘cool’ zijn. Soms lijkt het zelfs (met name in de zang) alsof ik ze ooit al ergens anders heb gehoord, maar storend is het niet want het zijn prima nummers.

Helaas kent het album ook enige dieptepunten. Nummers als Keep me home en Tumbling down behoren zonder meer tot de minste nummers van het album. Tumbling down is zelfs een beetje een flauw nummer, het klinkt plat en nergens echt als een goede de Staat compositie. Het lijkt ook een beetje op het bandje Krach. Ik vind het nummer zelfs een beetje irritant. Afsluiter Back to the grind had een nummer van Tom Waits kunnen zijn en de zang komt dan ook akkelig bij in de buurt van die van Waits.

Machinery bevat veel goede en creatieve ideeën. Soms pakt dit goed uit, soms ook niet. Nummers als Ah is see, Sweatshop, i’ll never marry you en I’m a rat behoren tot het beste wat de Staat ooit maakte. Maar daartegenover staan Keep me home, tumbling down en back to the grind die dan weer behoren tot het minste wat de Staat ooit maakte. Het album is dan ook in zijn geheel niet zo goed als Wait for Evolution. Machinery bevat wel een aantal meer dan geweldige nummers en live gaat ongetwijfeld het dak eraf.

Machinery is een geslaagd tweede album met een aantal geweldige hoogtepunten, maar haalt het toch net niet bij het meesterlijke debuutalbum Wait for evolution.

van: http://daanmuziek.blogspot....

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Ik heb het album net voor de eerste keer geluisterd op luisterpaal en ik moet zeggen dat het geheel behoorlijk 'rommelig' op mij overkwam.

avatar van wisselstroom
Eerste indruk: wel tof. Een boel nieuwe creatieve ideeen, gegoten in vette grooves. Het rommelige valt bij mij wel mee, de productie is gewoon strak.

Minpuntje is dat ik af en toe wel het idee heb dat er allerlei 'leuke' snufjes uit de kast worden getrokken om de muziek wat meer gestalte te geven, puur om het interessanter over te laten komen, en wellicht - dit zullen volgende luisterbeurten uitmaken - te compenseren voor het gebrek aan goede liedjes.

Heb in ieder geval zin om dit plaatje vaker te horen.

Beter dan de vorige!

avatar van aerogp1
De cover is erg fraai, ik heb associaties naar de de tijd van de industriele revolutie .

Sweatshop vind ik maar zozo, het album is al te downloaden dus ik ben erg benieuwd of de rest net zo klinkt als Sweatshop.