Daniël Lohues - Hout Moet (2011)

Pop / Folk
Label: Greytown

1. Van Leege Naor Hooge (2:51)
  2. Herinnerings (2:53)
  3. Holt Veur op 'T Vuur (3:03)
  4. Bij de Hemel in de Rij (3:14)
  5. Aordig Doen Tegen Mensen Die Niet Aordig Doen (4:01)
  6. Prachtig Mooie Dag (2:39)
  7. Tesknie Za Domem (3:41)
  8. Wie Wet der Toevallig Waor 'T Sleuteltie Lig? (2:45)
  9. Gieniene Mag Slecht Praoten over Ons (Behalve Wij) (3:03)
  10. Komp der An (3:10)
  11. Zo Weijt Alles Ooit Veurbij (4:19)
  12. As Iederien Nou Zo Was Zoas Wij Mussen Wezen (3:32)
avatar van Madjack71
Oldfart schreef: ...Als ik toch een puntje van zorg mag uiten:
ik hoop dat hij dat ook blijft; een muzikant, want zijn verhaaltjes moeten niet gaan doorschieten naar de kleinkunst kant..

Wat mij betreft hoop ik dat ook. zoals gezegt een rasmuzikant. De piano nummers hangen wat tegen de kleinkunst aan..incidenteel wel mooi, maar de nummers waarin de melodie, melancholie en waar de energie flink uitpakt (Sleuteltie Lig) vind ik weergaloos. Aan mijn luisterend oor trekken veel albums voorbij...maar van Hout Moet komt elke dag wel iets voorbij. Ben nu bezig met de Alennig serie...ofterwel de Holland Recordings...wie weet neemt Rick Rubin binnenkort nog wel eens contact met Lohues op...of nee, niet nodig want Lohues kan wat Rubin kan. Prachtige serie van hoge kwaliteit en ongelofelijk dat Lohues in een periode van 6 jaar zoveel albums uit zijn drentse mouw tovert, die stuk voor stuk weten te ontroeren.

Ik heb afgelopen maandag een prachtig optreden mogen beleven. De ontroerende liedjes kregen nog meer gevoel mee door de mooie bijpassende verhalen. 'Hout Moet' is wat betreft het beste wat Daniel tot op heden heeft uitgebracht. Het concert draag ik na vijf dagen nog steeds met me mee. Zoals hij tegen het publiek zei; "Ik kon jullie bijna horen luisteren".
En luisteren deden we... en genieten....van zijn unieke nieuwe liedjes.

BobbieMarley
Madjack71 schreef:

En daarnaast produceert hij nog platen en schrijft hij liedjes voor anderen!

avatar van Bartjeking
Ja een druk baasje is het. O.a. Rob de Nijs, Herman van Veen en Cuby hebben van zijn diensten gemaakt. Rob en Herman zullen voor sommigen wel verrassend zijn . Net zoals een half jaar geleden vind ik 'Aordig Doen Tegen Mensen Die Niet Aordig Doen' het fijnste nummer, zeker na zijn verhaal dat hij vertelde tijdens zijn optreden in Deurne. Maar een klein beetje fantasie en inlevingsvermogen is voldoende om dit nummer zonder verhaal net zo te waarderen als dat ik doe.

avatar van AOVV
Toch weer een erg mooie plaat van Lohues. Ik leerde zijn muziek kennen dankzij 'Allennig IV', dat vorig jaar werd uitgebracht, en dat vind ik gewoon... erg mooi. Daarmee val ik in herhaling, maar goed. Als het erg mooi is, is het gewoon erg mooi.

avatar van Oldfart
....soms schieten woorden tekort, of niet soms blonde redhead

avatar van AOVV
Dat Daniël Lohues een steengoed liedjesschrijver uit het Drentse is, dat wist ik al wel. ‘Allennig IV’ wist me vorig jaar te betoveren in al z’n eenvoud en onschuld, dat sympathieke taaltje ook! Dat hij akoestische gitaar en piano afwisselt om zichzelf te begeleiden in liedjes die invloeden vertonen uit de folk-, de bluegrass-, country-, roots- en blueshoek, wist ik ook al. Wat leert het nieuwe album, ‘Hoet Moet’, ons dan? Eigenlijk niets nieuws, maar Lohues is de artiest bij uitstek die van mij nooit hoeft te veranderen.

De teksten kan ik nooit helemaal ontcijferen, vrees ik, maar de essentie krijg ik wel altijd mee. Een belangrijk thema op deze plaat is de speciale band die de mens in de loop der tijden met de natuurkrachten heeft ontwikkeld. Neem ‘Holt Veur Op ’t Vuur’. De mens heeft altijd al behoefte gehad aan warmte (één van de belangrijkste ontdekkingen aller tijden is het vuur, natuurlijk), en deze song staat daar voor. Een tikkeltje venijn, met dat fluitje en een wat heviger zingende Lohues. “Dus op zuuk naor holt, wan anders wordt het kolt..”

Verder heeft Lohues het ook over de kleine kantjes en probleempjes van mensen. Wat er aan hen knaagt. Hoe je wordt beloond na een voorbeeldig leven (‘Bij de Hemel in de Rij’), hoe je heimwee kan hebben naar je arme thuisland (‘Tesknie Za Domem’) en over de ideale wereld (‘As Iederien Nou Zo Was Zoas Wij Mussen Wezen’). De mooiste boodschap echter horen we in ‘Aordig Doen Tegen Mensen die Niet Aordig Doen’. Tja, de titel zegt het eigenlijk zelf al. Alsof Lohues zo nu en dan zijn huis eens uitkomt om volop malafide bankdirecteurs te knuffelen. Mooi, mooi, ontroerend.

En als al die mooie boodschappen ook nog eens in uiterst fraaie tassen verpakt worden, dan klopt het plaatje helemaal. ‘Hout Moet’ is op de eerste plaats een verzameling erg mooie songs, en Lohues blijft bij z’n roots, en dat geeft de man ook zo’n hoge aaibaarheidsfactor. Ik bedoel, probeer maar eens om ‘m niet sympathiek te vinden, en je komt er gegarandeerd bekaaid van af.

Enige smet vind ik dan nog ‘Prachtig Mooie Dag’, wat toch net iets te naïef en simpel klinkt, maar het liedje duurt nog geen 3 minuten, dus dat is geen ramp. Als Daniël Lohues aan dit tempo dit soort kwalitatief hoogstaande songs blijft produceren, kan ik niet anders dan enorm respect voor hem hebben. Met ‘Aordig Doen…’, ‘Herinnerings’ en ‘Tesknie Za Domem’ heeft Lohues wat mij betreft weer minstens drie klassiekers geschreven, en het levert ‘m weer een hoge score op.

4 sterren

avatar van L_T_B
Berichten over nieuw album verplaatst naar Daniël Lohues

avatar van vigil
zeer mooie Nederlanstalige plaat. Volgens is hij ook vaak met blues muziek bezig maar dit is toch meer een singer-songwritterplaat met de nodige folk invloeden. De teksten zijn weer lekker aards maar ook goed.

Ik zal wellicht toch eens wat meer in zijn solowerk moeten duiken.

avatar van Ronald5150
Na de "Allennig" reeks komt Daniel Lohues nu met "Hout Moet". De aanpak is iets anders dan de toch vrij sober vormgegeven, maar geweldige reeks "Allennig" platen. Lohues wordt nu ondersteund door twee bevriende Drentse muzikanten en daardoor is het geluid op "Hout Moet" wat voller en rijker. Verwacht echter geen big band praktijken, de insteek is nog steeds gericht op singer/songwriter, al krijgt ook nu de folk wat meer de overhand. "Hout Moet" is weer zo'n plaat zoals Lohues ze alleen kan maken. Mooie luisterliedjes in zijn geliefde Drentse taal. De teksten zijn zoals altijd raak, vol relativeringsvermogen en een unieke kijk op het leven. Ik heb het al vaker gezegd maar Daniel Lohues is een aanwinst voor het Nederlandse muzieklandschap, een uniek artiest, eentje om te koesteren. "Hout Moet" bewijst dat opnieuw.

avatar van dynamo d
Geweldig album van Daniël Lohues met prachtige kleine meesterwerkjes zoals As Iederien Nou Zo Was Zoas Wij Mussen Wezen, Wie Wet der Toevallig Waor 'T Sleuteltie Lig?, Aordig Doen Tegen Mensen Die Niet Aordig Doen, Zo Weijt Alles Ooit Veurbij en Prachtig Mooie Dag. Lohues zingt het Nedersaksisch, meer specifiek in het Drents, en de teksten bevatten ook plattelandse wijsheden. Ontzettend knap dat hij dit alles muzikaal zo sterk weet te onderbouwen.

Geniale tekst is: "Aordig doen tegen mensen die niet aordig doen want die benn aordigheid 't hardste neudig, harder dan wij". En luister eens naar het briljante 'As Iederien Nou Zo Was Zoas Wij Mussen Wezen', prachtige zang en mooie begeleidende piano.

avatar van popstranger
Alweer een sterk album van Lohues, misschien wel de sterkste tot nu toe. Ben zijn albums chronologisch aan het aflopen en moet vooral zeggen dat ik aangenaam verrast ben door de kwaliteit van zijn songs zowel muzikaal als tekstueel.

avatar van Dim
Dim
De sterkste nummers zitten in de eerste helft. Ik had dit album vanochtend opgezet en fronste aanvankelijk mijn wenkbrauwen bij het zien van mijn cijfer, maar het uitermate hoge niveau van nummers 1-4 wordt bij nummers 5-8 niet vastgehouden en daarna zelfs losgelaten.