Met behulp van een Amerikaanse producer en een singlewaardig nummer lijkt dit Stek'm-in-u-reet's poging om door te breken. Ze gaan grotendeels verder op de weg van post-metal en sludge, al is het allemaal net iets brutaler uitgevoerd. 'All Is Chaos' is goed geproduceerd en klinkt zeker beter dan 'When the Candle Dies Out...', al zit de zang wel onder erg veel reverb. Ook al staan er weer enkele mindere nummers op, ik vind 'm beter dan hun debuut.
Opener Dickhead is een loeiharde oplawaai in het aangezicht. De breakdown aan het eind ("Banana"?) is veruit het agressiefste dat ze al ten gehore hebben gebracht, en wat een geweldige finale is dat zeg! Dat dit flink afsteekt tegen de traditionele gewichtige pathos van het genre maakt het enkel beter. Harde beukmuziek als therapeutisch afreageren van frustraties, daar is niks mis mee. Laat alle
haters hier maar een euh... puntje aan zuigen, want wanneer de bas op 1:20 begint te brommen is dit als opener een waardige opvolger op The Sea Is Dying.
Pyromaniac is van hetzelfde laken een broek. Alles uit elkaar scheurende vocalen die pakken beter zijn dan wat op 'When the Candle Dies Out...' te horen viel. Het rustigere werk wordt misschien nog wat te zagerig gezongen, maar met hun gevoel voor dynamiek zit het voor de rest wel goed. Zo valt Pyromaniac helemaal stil, om dan plotsklaps te ontploffen met een wervelende gitaarriff. De invloed van Isis is hier sterker dan ooit tevoren, al vind ik dit eigenlijk nog een pakje beter.
Het singlewaardige nummer waarvan eerder sprake is The Calling. Toegankelijke zang, nadruk op melodie boven ritme, rustig tempo, korte lengte en zeker de aardig catchy achtergrond
chanting; het ligt er vingerdik op. Het valt wat licht uit na de verpletterende dubbelslag die ervoor kwam, en sowieso vind ik ze beter als het gaspedaal wat meer wordt ingeduwd.
De post-rock invloed wordt dan plots merkbaar, en het tempo van de nummers zakt ettelijke bpm. Black Falling bouwt rustig instrumentaal op om pas na enkele minuten echt op stoom te komen, maar sleept uiteindelijk toch net te veel aan. Weinig variatie in ritme en melodie laten de cleane zang vooruitkruipen aan een slakkengang, wat de verder mooie melodieën niet ten goede komt. Een kritiek die ik bij de meeste post-metal en sludge wel heb - het is me gewoon te sloom. Dan liever Stargazing, mijn favoriet van dit album, waar ik het onlangs ter ziele gegane Oceansize in hoor. Ook het hier al vaak vermeldde Track into the Sky is een uitschieter, met een bijna Slintesque intro. Ze nemen uitgebreid te tijd om het nummer op te bouwen. Net zoals Godspeed soms wat te lang blijft hangen, had hier iets meer variatie in de melodie wel gemogen, al is het een beetje muggenziften want eens het koor invalt is het echt genieten geblazen. Wie dit nummer leuk vindt kan zeker ook eens
Moving Mountains proberen.
Vervolgens zakt de plaat een beetje in. Trapped is meer van hetzelfde maar wat futloos, en het instrumentale Man vs. Man weet me ook niet echt te pakken. Gelukkig herpakken SN8 zich met de twee afsluitende nummers, die weer wat langer zijn en bogen op beproefde post-rock ingrediënten. De invloed van Godspeed is hier weer sterk merkbaar, waarbij de gierende gitaren de rol van de zagende violen overnemen. Zeker in combinatie met de ratelende snare drum geeft dat de nodige epiek, die dan ineens wordt ingeruild voor een ambientstuk van enkele minuten. Bij Pyromaniac werkte dat beter, hier is het wat te veel van het goede. Een poging om de luisteraar wat rust te gunnen?
Ik zet in op 4*, als enkele nummers die me voorlopig nog niet echt te pakken hebben wat groeien zit er wel een 4,5* in.