Steak Number Eight - All Is Chaos (2011)

Belgiƫ
Rock / Metal
Uitgebracht in eigen beheer

1. Dickhead (5:58)
  2. Pyromaniac (6:32)
  3. The Calling (3:40)
  4. Black Fall (7:57)
  5. Stargazing (6:01)
  6. Track into the Sky (9:02)
  7. Trapped (4:11)
  8. Man Vs Man (4:42)
  9. Drowning in Your Blood (9:54)
  10. The Perpetual (8:17)
  11. White Pepper * (25:04)
nicoot
Ik hoop weer op een lange epic als 'The Sea Is Dying'.

avatar van Tha)Sven
Zijn ze ondertussen al meerderjarig?

avatar van tima
"een groep met een gemiddelde leeftijd van 15,5!"

(bron is artikel van gisteren: Steak Number Eight - All Is Chaos | CD-recensies | Humo: The Wild Site )

Yes

avatar van tima
correctie op mezelf: ze waren gemiddeld 15,5 toen ze Humo's Rock Rally wonnen in 2008. Dan moeten ze nu al de volledige 18,5 zijn.

Bijna anciens!

nicoot
Is het album al te koop? Ik zie hier al twee stemmen!

avatar van hansjuvefan
Alleszins al een paar nummer te beluisteren op hun myspace

nicoot
In de Humo krijgen ze 3,5 op 4 en in de RifRaf is 't ook al superlatieven dat de klok slaat. Zo benieuwd, man! De plaat duurt 66 minuten en er staan twee songs van door de 8 minuten op

Guardian of Isis
Van de 2 nummers die al op hun Myspace staan, bevalt The Calling mij het best, maar ik ben onder de indruk van beide nummers. Nog steeds hard en vooral in Pyromaniac nog altijd flink wat gebrul, maar meer beheerst en de productie lijkt er ook wat op te zijn vooruitgegaan. Op vlak van teksten was het vorige album eerder een mager beestje (het stoorde niet erg, maar toch) en After You was nodeloos lang uitgerekt, hopelijk weten ze beter de balans te vinden hier. In ieder geval heeft deze groep bakken talent en ik heb er het volste vertrouwen in dat ze dat op dit album zullen bewijzen.

nicoot
Net aangeschaft en tot nummer 5 geraakt in de auto (daarna was ik op m'n bestemming) - er zitten zeer episch klinkende stukken tussen. Met o.a. het Ortier koor uit Wevelgem op een aantal tracks, lang uitgesponnen tracks, soundscapes, traag opbouwende intro's die uitmonden in overdrive gitaar distortion, zonder dat het over the top klinkt. Ik hoop van harte dat SN8 het ver gaat schoppen in de metalscène - ze zijn zeer sterk.

MindRuler
nicoot schreef:

Ik heb ze enkele jaren geleden op Marktrock gezien en was eerlijk gezegd niet onder de indruk van deze kerels, erg slaapverwekkend optreden. Maar misschien moet ik dit album toch even checken want die samenwerking met het Ortier koor lijkt me wel interessant.

nicoot
Toen waren ze gemiddeld 15 en hadden ze slechts één EP'tje met het machtige The Sea is Dying. Nu is hun nieuwe dus uit en staat er ook heel wat goeds op. Ook enigszins schatplichtig aan de postrock & metal/noise/sludge (Isis, Neurosis, Amenra worden deze keer bijgestaan door Mastodon invloeden) horen daar wat shoegaze-elementen bij. En ik denk dat ze redelijk nerveus waren, wat wil je, op die leeftijd en met die soort ontoegankelijke muziek voor een marktplein dat gemiddeld naar Zornik of Gorki luistert Zanger Brent is vocaal trouwens magistraal beter geworden en er doet ook hier en daar een koor mee - All is Chaos is doordachter, diepzinniger en gelaagder geworden, voor fijnproevers. Ze zijn deze cd gaan opnemen in Seattle met producer en Triggerfinger-drummer mario Goossens die onlangs nog een MIA gewonnen heeft voor beste muzikant als ik me niet vergis.

MindRuler
nicoot schreef:
Mastodon invloeden

Oei, niks voor mij dus.

avatar van Don Cappuccino
Ik wil dit album heel graag horen maar ik kan het nergens beluisteren. Hij staat namelijk niet op de Luisterpaal en ook nog niet op Spotify. Weet iemand waar ik hem kan beluisteren?

nicoot
Voor slechts 11,90 euro in de Fnac - een koopje als je 't mij vraagt, voor zulk een kwaliteit!

avatar van AOVV
Hier ben ik ook erg benieuwd na. Het is krokusvakantie, dus van de week ga ik maar eens naar Fnac in Antwerpen om een paar nieuwe CD's te scoren, en hopelijk zal deze daarbij zitten.

khonnor
tja, vandaag voor 8,90 in de saturn in antwerpen gekocht... 't is maar nen tip

over de muziek: laten we het op commerciele sludge houden. goed gedaan en lekker hard, maar te braaf voor mijn oortjes....

een veilige 3,5 dan maar

avatar van Lost
lang geleden dat ik nog eens een metal-plaat heb gekocht, maar deze is er boenk op: machtige drums, een ongelofelijke strot van Brent Vanneste, dikke gitaarpartijen en afwisselende meeslepende songs...

avatar van Don Cappuccino
Die 2 nummers die ik heb gehoord zijn echt ijzersterk! Vet gitaargeluid en de zang is geweldig! Eens kijken of ik deze in de komende week ergens kan kopen.

avatar van Don Cappuccino
En ik heb het album besteld, zaterdag ga ik hem ophalen! Ik heb enorm hoge verwachtingen omdat The Calling en Pyromaniac echt klasse zijn! De Belgen mogen trots op deze band zijn!

avatar van ni slecht
the calling is inderdaad van hoge klasse

avatar van Don Cappuccino
Steak Number Eight, het zal voor velen een onbekende naam zijn. De band bestaat namelijk niet zo lang en ze hadden al een CD uit genaamd When The Candle Dies Out… Hier kun je de potentie van de band al horen maar de zang is niet zo goed op dat album, op dat album zijn de bandleden gemiddeld 15 jaar.

Maar dan is er nu All Is Chaos uit en zijn ze weer iets ouder en ze hebben meer ervaring. Ook de productie is met stappen vooruit gegaan wat niet echt verwonderlijk is aangezien Mario Goossens (drummer van Triggerfinger) het album produceerde en Matt Bayles (produceerde albums van Mastodon) de mix voor zijn rekening nam. Daardoor heeft dit album een moddervette sound meegekregen. Ook het artwork is erg mooi gedaan.

Maar dan gaan we nu naar de muziek. Het begint met een sample en piepende gitaren en daarna ramt de band er gelijk in. Een van de dingen die gelijk opvalt is dat de zang echt veel beter is dan op het debuutalbum. De cleane zang en de schreeuwen zijn top! Bij Pyromaniac kan ik het echt niet tegenhouden om eens flink te gaan headbangen wat een heel goed teken is. Op de eerste 2 nummers ramt Steak Number Eight er in ieder geval vol in.

Daarna komt misschien wel het toegankelijkste nummer van het album: The Calling. Dit nummer is dan ook als single uitgebracht en komt vaak langs bij Studio Brussel. Een nummer wat heel snel in je hoofd blijft hangen door zijn heel herkenbare gitaarmelodie.

Dan gaat de band een andere kant op, het is veel rustiger dan de eerste 3 nummers. Hier kun je heel goed de Post Rock-invloeden van de band horen. Black Fall is een heel slepend nummer. In dit nummer hoor je ook het Ortier Koor uit Wevelgem, dit koor hoor je vaker op dit album. Het zorgt ervoor dat het allemaal nog iets slepender wordt en epischer.

O nee, mijn CD stopt ermee. Nee, er zit even een grote pauze tussen Black Fall en Stargazing. Hier gaat de band toch weer op heavy terrein. Dat denk je tenminste, maar in de nummers van deze band zit heel veel dynamiek en de nummers zitten gewoon enorm goed in elkaar.

Track Into The Sky is bijna 10 minuten lang en doet er ook behoorlijk lang over om op te bouwen maar als die climax komt is dat een van de betere van het album. Ik heb bijna het idee dat ik naar een nummer van Godspeed! You Black Emperor aan het luisteren ben en dat is een enorm groot compliment omdat ik die band enorm goed vind. En dan hoor je het koor weer die nu een iets prominentere rol hebben, ze hebben die momenten heel goed uitgezocht.

Trapped is even een soort van bijkomertje voor dat geweldige nummer wat net is geweest en daardoor wordt dit nummer een beetje overschaduwt door de rest. Niet dat het een slecht nummer is , integendeel. Man Vs. Man begint met een simpel drumritme en dat blijft ook zo. Dit is instrumentaal. Klinkt gewoon heel erg goed.

En daarna de grand finale! Twee nummers van rond de 9 minuten. Zo goed als Track Into the Sky was zijn Drowning In Your Blood en The Perpetual ook. Drowning In Your Blood heeft in het midden een vrij lange soundscape. Dit gebeurt bij Pyromaniac ook maar bij dit nummer wordt de spanning nog langer vastgehouden. Maar je hoort wat zang in de verte. En er komt weer een beetje gitaar. Je blijft maar wachten op die uitbarsting. Maar die komt niet…..

Daarna komt The Perpetual, de afsluiter van dit geweldige album. En zoals een goede afsluiter betaamt gooit de band nog een keer alles erin. Geweldig! Daarna zetten die gitaristen de gitaren tegen de versterker aan en lopen ze weg en hoor je nog de feedback.

Klasse! 66 minuten wordt je geboeid door dit geweldige album. Dit moet toch wel internationaal potten gaan breken. Voor wie nu enorm benieuwd is naar het album: Hij is nu compleet te luisteren op YouTube en op ons blog staan er 2 nummers van dit album die de band op de website Soundcloud heeft gezet. Maar koop daarna het album wel. Het is de moeite waard.

avatar van AOVV
Mooi stukje, Don. Ik heb eerder deze week een artikel gelezen over de opnames van deze plaat (in HUMO, het artikel, niet de opnames, die waren in Seattle), en daaruit blijkt toch ook dat deze jongens een grote toekomst voorspeld wordt. En alles dat met Godspeed You Black Emperor! vergeleken wordt, verdient op z'n minst mijn aandacht!

AOVV schreef:

Bedankt! Ik typte die vergelijking en ik dacht echt even: Ik bevind me nu op gevaarlijk terrein. Zal ik het doen of niet? Toch maar gedaan, de band verdient het.

avatar van Tha)Sven
Even laten bezinken, maar hij bevalt me beter dan hun voorganger. Ik moet als eerste denken aan Isis en Cult of Luna, de openingtracks hebben weer aardig wat stonerinvloeden. Aardige verrassing in ieder geval.

avatar van Joy4ever
Wat een geweldig album! Het debuut vond ik al niet onverdienstelijk maar wat de heren op All is Chaos laten horen is echt fantastisch. Met name Track into the Sky, vanaf 02:30 is het puur genieten geblazen. Ongekend mooi. Alle nummers zijn met zorg gemaakt en zitten bijzonder goed in elkaar. Mijn definitieve oordeel volgt maar ik zal het stemgemiddelde vermoedelijk omhoog gaan stuwen .

avatar van laboomzaa
Ai, ik ben niet zo enthousiast als de meeste hier!! Het komt mij iets te gelikt over!! Let wel; ik heb hem pas 2 keer geluisterd!
Ook de "cleane" zang kan me niet bekoren...er zit een soort vervormer op die mij niet pakt! Maar ik zal het nog wel wat luister beurten geven!!

avatar van Tha)Sven
Bedankt voor de tip nog joy4ever, afgelopen is hij enorm gegroeid. Met name dat stuk wat je ook noemt is echt hemels. Onverwachte wending van deze band, ik dacht dat het echt een Isis/Cult of Luna kloon zou worden, maar dit is formidabel.

avatar van laboomzaa
Ik kom er niet echt in..nummers hebben echt wel hele lekker stukken!! Maar ik mis emotie!! Bij vlagen doet de muziek mij denken aan Minsk, maar bij die band wordt ik meegenomen door de melodieën, de krachtige zang en de sfeer. Helaas mis ik dat bij deze band!!

avatar van Joy4ever
Grappig, ik voel juist weer niets bij Minsk. Zo zie je maar weer dat muziek heel persoonlijk is. Emoties die wel of niet overkomen. Maar je moet imho toch echt een ijsbeer zijn wil je niet geraakt worden door Track into the sky. De poorten van de hemel worden daarin geopend. Prachtig.