CunninLynguists - Oneirology (2011)

Label: QN5

1. Predormitum (Prologue) (4:09)
  2. Darkness (Dream On) (3:58)

met Anna Wise

3. Phantasmata (1:53)
  4. Hard as They Come (Act I) (4:19)

met Freddie Gibbs

5. Murder (Act II) (3:23)

met Big K.R.I.T.

6. My Habit (I Haven't Changed) (2:03)
  7. Get Ignorant (4:29)
  8. Shattered Dreams (3:40)
  9. Stars Shine Brightest (In the Darkest of Night) (4:02)

met Rick Warren

10. So as Not to Wake You (Interlude) (1:24)
  11. Enemies with Benefits (4:37)

met Tonedeff

12. Looking Back (2:47)

met Anna Wise

13. Dreams (5:12)

met BJ the Chicago Kid en Tunji

14. Hypnopomp (Epilogue) (1:43)

met Bianca Spriggs

15. Embers (2:54)
avatar van Murdoc023
TJN schreef:

Nee man, maar weet je wat is, als ik zou zeggen blueserdepoep, of popperdeflopp, of Jazzerdeflap is er geen kind dat zich aangevallen voelt. Bij deze religie krijg ik de indruk dat menigeen zich diep gekwetst voelt en zich blijkbaar genegen voelt zijn genre te moeten verdedigen. Neigt een beetje naar zielig. Waarom zou je je gekwetst voelen of denken dat je je moet verdedigen als je sterk in je schoenen zou staan...? Niet dus. En dan denk ik weer... er zit een kern van waarheid in mijn kritiek op Rap.. ik vind het eentonig, eenzijdig.. de rek lijkt er een beetje uit te zijn. Dat blijkt wel met deze plaat, wat ooit een erg goede groep moet zijn geweest.. erg vernieuwend lijken ze niet meer te kunnen zijn. Voor mij kan Rap een bepaalde functie hebben binnen populaire muziek met een hoog top 50 gehalte, het kan binnen een bepaald nummer een mooie brug vormen, mits met een veelzeggende tekst maar ik moet er niet aan denken een heel album vol Rap te hebben of in ieder nummer een brug te bouwen met een Rapgedeelte, zelfs niet met veelzeggende tekst. Ik vind het eentonig. Er is een tijd geweest dat het leek of elk nummer in de top 50 zo'n brug had, het was gewoon een modern foefje om een nummer wat te rekken, zoals het een foefje is een octaaf hoger te gaan en zo proberen een extra dimensie te geven aan het gebeuren.

En dan nog iets; wat moet ik van een genre weten volgens jou voor ik me er een mening over mag vormen?

Vind je hiphop nou slechte muziek, of vind je alleen de rap vervelend. Dat zijn wel twee verschillende dingen namelijk. Er is namelijk ook instrumentale hiphop.
En over de rap in de top-50 ben ik het helemaal met je eens. Dat is gewoon net doen of je gangster bent, waardoor iedereen het vet vindt. (met iedereen bedoel ik de mensen die ook graag gangster hadden willen zijn, maar diep van binnnen zielepootjes zijn) Maar een nummer van Cunninlynguists vind je niet zo gauw terug in de top-50. Ze proberen ook niet de gangster uit te hangen ofzo. In ieder geval heb ik dat gevoel niet.

TJN
Nee, ik vind het zeker geen slechte muziek. Alleen al omdat er zoveel onvrede mee geuit wordt door een groep mensen die behoren tot een subcultuur en daardoor een belangrijke functie heeft maar het heeft uiteindelijk voor een zich ontwikkelend jong individu denk ik zo zijn beperkingen. Lijkt me vermoeiend steeds maar weer van onderuit te moeten vechten tegen de bierkaai. Je lult je als het ware in de underdog positie.. en dan heb je geen vijand meer nodig. Die ben je zelf.

TJN
Ik modereer mijn tekst later vaak nog wat omdat ik niet helemaal tevreden ben over de woorden dus op de korte termijn kan het verkeren.

avatar van Rhythm & Poetry
Modereer je teksten maar eens naar de prullenbak.

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Man man, voer voor psychiaters dit zeg. Prachtig!

avatar van kobe bryant fan
Rhythm & Poetry schreef:
Modereer je teksten maar eens naar de prullenbak.

ga je rap top 50 berichtjes maar bij 50 Cent gaan plaatsen.

avatar van Murdoc023
TJN schreef:
Nee, ik vind het zeker geen slechte muziek. Alleen al omdat er zoveel onvrede mee geuit wordt door een groep mensen die behoren tot een subcultuur en daardoor een belangrijke functie heeft maar het heeft uiteindelijk voor een ontwikkelende individu denk ik zo zijn beperkingen. Lijkt me vermoeiend steeds maar weer van onderuit te moeten vechten tegen de bierkaai. Je lult je als het ware in de underdog positie.. en dan heb je geen vijand meer nodig. Die ben je zelf.

Dat er zoveel onvrede mee geuit wordt door een groep mensen die behoren tot een subcultuur heeft toch niks te maken met het wel of niet goed vinden van de muziek?
Voor het ontwikkelende individu heeft het zijn beperkingen? Wat bedoel je met deze beperkingen? En heeft een ander genre deze beperkingen niet voor een ontwikkelend individu?
Je lult jezelf in de underdogpositie? Over welke positie hebben we het dan?
Veel snap ik er niet van, misschien ligt het aan mij, maar volgens mij ook aan deze tekst.

Ik zie mezelf niet behoren tot de subcultuur hiphop of wat voor subcultuur dan ook. Wel zie ik de schoonheid van hiphop, maar ook van reggae en rock zie ik dat. Dan heb ik het wel over de muziek en niet over de subcultuur. Waarom zou je aan gaan passen aan een bepaalde groep mensen, omdat je toevallig dezelfde muziek leuk vindt. Vervolgens lopen de verschillende subculturen elkaar af te zeiken (behalve bij reggae dan), maar wat schiet je er mee op. Pak gewoon de positieve punten eruit.

avatar van Colucci_Era
Het kan aan mij liggen, maar ik snap niks meer van deze discussie. xD

Btw: Ik voel me niet gekwetst hoor.

TJN schreef:

Misschien moet je je eens in het genre verdiepen voordat je zulke verstrekkende uitspraken doet. De tijd dat rap alleen nog uit achterstandswijken kwam en/of werd gemaakt vanuit het idee dat jij hier voorschrijft ligt al weer jaren achter ons. Het genre is heel veel breder dan dat en de perspectieven van waaruit gerapt wordt ook lang niet zo eenkennig als jij wil doen geloven.

TJN
Tja.. ik zie weinig vrolijke rappende Rappers, ze kijken over het algemeen allemaal boos en verbitterd. De teksten klagen en gaan over het onrecht wat ze zien of hen is aangedaan. Die toon is naar mijn idee vaak hetzelfde. Die functie heeft het gehad en op die manier zal het denk ik altijd doorgaan. Verder heb ik helemaal geen zin om me daar in te verdiepen, ik heb genoeg van Rap gehoord om er een oordeel over te kunnen vellen en dat zijn de woorden die ik reeds geschreven heb. Doe er mee wat je wil. Zoals ik al eerder schreef, een genre dat recht in zijn schoenen zou staan heeft geen reden zich te verdedigen. Daarbij is de sterkste wijze om met kritiek om te gaan de critici gelijk geven, want veel van de kritiek is nu eenmaal waar. Maar ga gerust je gang, verdedig een zwakke plek en laat je zinnen gaan over euferismen die verzonnen zouden kunnen worden. Je kunt kritiek weglachen, wuiven, ontkennen, belachelijk maken.. maar je had de discussie allang kunnen eindigen door te zeggen, "ja, je hebt gelijk, veel van de Rap is eenzijdig, misschien zelfs eentonig, maar je hebt wel Rappers die echt iets te zeggen hebben, zoals.. en ... daar zou je eens naar moeten luisteren" .... nee, we gaan er met zijn 'allen' tegen in, want oeh oeh we zijn niet gekwetst hoor maar we willen wel even laten weten dat er echt niets met Rap mis is en dat we niet begrijpen waar ie het over heeft.. En daarbij ... dit is precies wat ik bedoel, een underdog reactie, binnen het genre < Let go.

TJN schreef:

Tenzij je het er niet mee eens bent. Ga anders eens luisteren naar Atmosphere, prachtige, soms zelfs live ingespeelde, beats en Slug die een geweldig verhalen verteller is. En wil je wat vrolijkers? Neem Dangerdoom, met oprecht grappige skits. Hip-hop is inderdaad veel breder dan dat jij het nu laat lijken. Maar jij mag het niks vinden hoor.

TJN
Maar jij mag het niks vinden hoor.

Dank je, niels94

avatar van niels94
Maar je moet je kritiek ook niet brengen als een feit, want zo lijkt het nu bijna. Dan vind ik het niet verwonderlijk dat de hip-hop fans hier in de verdediging schieten.

avatar van maxinator
TJN schreef:
Tja.. ik zie weinig vrolijke rappende Rappers, ze kijken over het algemeen allemaal boos en verbitterd. De teksten klagen en gaan over het onrecht wat ze zien of hen is aangedaan. Die toon is naar mijn idee vaak hetzelfde. .

De La Soul
Common
A Tribe Called Quest
Jurassic 5
The Jungle Brothers
The Pharcyde
Lupe Fiasco

Allemaal vrolijke of iig niet boos en verbitterde rappers/rapgroepen, wil je er nog meer?

TJN schreef:

Het punt wat herhaaldelijk gemaakt wordt is dus dat je geen gelijk hebt. Maar goed, jij hebt je mening al zo snel klaar dat je alle inhoudelijke argumenten wegwuift.

Als jij met flauwekul aan komt zetten, is het logisch dat mensen hun favoriete muziek verdedigen. Daarin is hiphop echt niet anders dan welke andere muzieksoort dan ook. Je ziet dit ook vaak bij The Cure, Pink Floyd of REM, om maar wat artiesten te noemen. Wees blij dat er mensen de moeite nemen op je in te gaan, er zijn er ook die denken 'deze flauwekul, het zal allemaal wel'.

TJN

Ja zo snel.. ik hoorde gisteren voor het eerst Rapmuziek en dan nu mijn oordeel.. Beste Herman,.. je zit me waarschijnlijk te stangen, waarvoor dank.. ha ha anders is het echt te erg om het aan je uit te leggen.

Zoals ik al zei; ontkenning, euferisme, belachelijk maken van mijn mening.. allemaal zwakteboden van een reactie op kritiek. Moderator<<!!

En verder, ik zeg niet dat het feiten zijn, het is mijn visie, mijn mening. Als dat al te moeilijk is. Ik wil ook niet generaliseren en zeggen dat er geen bands bestaan die wel lachend kunnen rappen (bedankt voor de vrolijke voorbeelden) ik heb gezegd dat de associatie die ik maak bij het horen van rap, en ja begrijpend lezen is moeilijk, zelfs voor sommige rapliefhebbers, (zouden zij de teksten van de songs wel kunnen begrijpen? maar goed.. dat is weer een ander verhaal) Zelfs moderators hebben er moeite mee (waar ben je aan begonnen vraag ik me af) de associatie die ik maak bij het horen van rap is er één, en blijkbaar hebben verschillende andere leden daar een andere mening over, wat ik (!) overigens prima vind, dat het gaat om agressief geklaag en dat ik dat een eentonige en eenzijdige zijde vind van het genre. Dat er bands bestaan die daar een alternatief op hebben gevonden, mooi, maar die paar halen bij mij (!) begrijpend lezen!!, de associatie van de eentonige klaagzang niet weg.

Goed..pff. ik laat het hierbij, het was gezellig maare.. joh.. het is goed zo denk ik he.

avatar van niels94
De meeste mensen hebben hier weinig moeite met het accepteren van andermans meningen, ik zeker ook niet. Bovendien heb ik het al vaker gehoord, dat mensen rap eentonig vinden, en ik kan het ook begrijpen. Maar jij brengt het alsof het over feiten gaat. Even twee snel gepakte voorbeelden:

TJN schreef:

Door dergelijke statements te maken, alsof mensen hier je gelijk moeten geven en zeggen ''oké, het is inderdaad eentonig'' (wat nergens op slaat, want die mensen zien dat niet zo, dat is namelijk hún mening) en jouw kritiek voor waar aannemen omdat bepaalde critici het kennelijk zeggen, snap ik dat ze in de verdediging schieten, ook al bedoelde je het misschien niet zo. Dan hoef je niet zo cynisch te gaan doen.

Dan heb ik het er nog niet eens over dat er binnen de hip-hop inderdaad een enorme variatie aan onderwerpen en stijlen is, maar goed, jij mag dat ook allemaal hetzelfde vinden van mij. Maar inmiddels gaat het allang niet meer over dit album...

toris
Er is toch ergens een gesloten Rap vs Rock topic op MuMe? Kan al dit gezeik daar misschien even naartoe verplaatst worden, want dit heeft niks meer met Oneirology te maken.

avatar van Madjack71
Beatles vs. Stones, Justin Bieber vs. Geert Wilders, tegenstellingen zullen er altijd zijn. Wat mij betreft zijn die niet nodig. Ik luister met net zoveel plezier naar mijn muzikale held Springsteen, als dat ik schakel naar de fun van K3 omdat mijn dochter er een glimlach van krijgt en evenzo met rap/hip hop, zoals dit Cunninlynguists. Het is een genre die ik i.i.g. niet echt uitgebreid heb beluisterd. Enerzijds omdat het mij muzikaal niet echt aanspreekt en anderzijds ook een gedeelte door de punten die TJN aangaf..het wat agressieve. vrouwonvriendelijke...met medewerking van die vrouwen zelf trouwens..getuige de clips..alsook het openlijke narcisme wat daarin getoond wordt. Maar via de luisterpaal kom je nog wel wat eens tegen en het hier al genoemde Atmosphere kon ik uitermate goed waarderen...dus maakte het mij ook nieuwsgierig naar andere voorbeelden, waaronder ik dit CunninLynguists aanbevolen kreeg, naast Typhoon bijv. die ik nog moet beluisteren. Oneirology weet mij in dit genre niet te overtuigen, daar waar een Atmosphere dat wel wist te doen, maar goed binnen de hip-hop/rap en al diens aanverwanten, zou het ook nog maar eens een appel en peren vergelijk kunnen zijn. Daarnaast hoeft de rap i.c.m. hip-hop zekers niet negatief/agressief/narcistisch te zijn...getuige de mix van Postman/Urban Dance Squad/Spearhead, daar zijn maatschappelijke betrokkenheid gemixed met andere stromingen en zijn de teksten volgbaar...ook iets waar ik wat tegen aan loop bij Oneirology.
Daarnaast valt het mij op dat daar waar een user zijn mening/visie geeft op een album cq. genre, zonder dit persoonlijk naar een ander te maken er toch wel relatief veel persoonlijke terugkoppelingen worden gegeven die niet zozeer inhoudelijk ingaan op het geschrevene danwel de persoon erachter.

avatar van kobe bryant fan
Ik weet niet of je hem al beluisterd hebt maar A Piece Of Strange van CunninLynguists is hun beste album. Dus je kunt die misschien eens proberen.

avatar van Septua
Persoonlijk vind ik dit hun beste album.
Alle tracks passen erg goed samen, het is gewoon 1 geweldig geheel.
Heerlijke sampled refreintjes, ja, dit is echt mijn ding, vind het persoonlijk sterk klinken.. Kno valt me ook niet tegen.

avatar van niels94
Ik kan je APOS inderdaad meer aanraden dan deze, Madjack (die bedoelde ik eigenlijk ook ). En dat van die vrouwonvriendelijke clips: dat is vaak de hip-hop die ik ook niet waardeer. Lil Wayne, Rick Ross, dat soort onzin. Wat mij betreft geven deze artiesten ook een verkeerd beeld van de hip-hop, waardoor een heleboel mensen hip-hop bij voorbaat al niks vinden. Maar probeer A Piece Of Strange inderdaad eens, die bevat ook veel mooiere beats wat mij betreft.

avatar van alexander-r
Gaat snel, dit album vind ik zo lekker worden. Het moet je liggen, en (in mijn geval) moet het zeker ook groeien. Ik vind de hele sfeer heerlijk, de beats, de raps. De openers zijn geniaal, Predormitum is een van de beste intro's die ik heb gehoord en kan zich best meten met het Shadows of the Sun en Stillmatic intro. Dan komt er Darkness waar echt een geweldige sample word gebruikt, raps zijn ook on-point en productie is heerlijk mysterieus. Phantasmata is een van mijn favorieten van dit album, Kno gaat hier heerlijk op los. De vocals en de beat passen precies bij elkaar en zijn heerlijk dromerig, maar toch mysterieus. Hard as They Come vind ik dan wat minder, maar is alsnog een aardig nummer. Murder is ook niet je van het, maar heeft toch een leuke beat, alleen Big Krit verpest het daar een beetje voor mij. My Habit vind ik dan weer geniaal, een prachtige beat en Deacon en Natti doen hun ding goed. Dit is zeker een van m'n favorieten, elke keer kijk ik uit naar at nummer, want dan weet ik dat het album op een enorm hoog niveau komt. Dit gaat namelijk van goed naar beter. Met Get Ignorant is er een heel solide nummer geplaatst met aanstekelijke drums en een mooie sample. Shattered Dreams heeft iets chaotisch, maar vind ik toch super. Het doet me een beetje denken aan Valley of Death van Dirty Acres. Na de lekkere outro, van Shattered Dreams krijg je het absolute hoogtepunt van het album. Stars Shine the Brightest knalt er meteen keihard in met een van Kno's meesterwerken en Natti maar vooral Deacon rappen hier fenomenaal op. De outro van Stars Shine the Brightest vind ik weer jammer, dit weerhoud me ervan om het het beste CunninLynguists nummer ooit te noemen. Ook hadden ze het refrein door iemand anders mogen laten doen, want nu lijkt het alsof een of andere clown in glitterkleren op een podium met zijn heupen beweegt en staat te zingen (althans dat beeld heb ik altijd voor me). So as not to wake you is een mooi interlude voor nog een banger op het album. Het nummer Enemies with Benefits begint rustig maar als de beat echt tot stand komt is het een heerlijk nummer. Een fraai staaltje productiewerk van Kno, vooral omdat hij hier geen samples gebruikt heeft. Tonedeff's verse is geniaal, en vind ik, samen Deacon's verse op Stars Shine the Brightest, de beste verse van het album. Looking Back is dan weer een nummer om even tot rust te komen. Anna Wise vind ik niet de beste zangeres ooit maar weet hier toch heel leuk in de sfeer van het album te zingen. Dreams lijkt op het eerste gezicht ook rustig, maar als (net als bij vele andere nummers op dit album) de beat er invalt is het toch weer 'harde' muziek. Tunji levert hier een aardige bijdrage, maar eigenlijk had ik wel wat meer van de beste man verwacht. Hypnopomp vind ik niet heel interessant maar heeft een aardig verhaal met een leuk deuntje eronder. Embers vind ik weer een klein minpuntje, de sample die word gebruikt vind ik er irritant. De beat is wel op orde, en de raps zijn geheel in sfeer.
Al met al is het gewoon vooral genieten van dit album, het hele sfeertje moet je wel liggen. De productie van Kno vind ik heel anders dan op andere albums. Dit album valt niet te vergelijken met APOS, Dirty Acres of een ander album van de groep. Ik geef het een 4.5, omdat ik heel erg vaak met plezier naar dit album geluisterd heb.

avatar van MJ_DA_MAN
alexander-r schreef:
Uh, jawel (uiteraard)? Vraag me af hoe je hierbij komt.

avatar van alexander-r
Las ik op het QN5 forum...

avatar van MJ_DA_MAN
De synths zijn van BSBD als het goed is, maar waar heeft ie dat hoge achtergrondkoortje dan vandaan? Lijkt me niet dat dat Kno dat zelf is.

Edit: ik heb het desbetreffende onderwerp gevonden en gelezen op de site van QN5, en Kno zei dat het eerdergenoemde gezang (het koortje dus; niet het refrein want dat is Kno zelf, maar dat wist ik al) gedaan is met een ''compooder''? Geen idee wat dat moet betekenen.

avatar van alexander-r
Ook geen idee, wist nieteens dat het daar meegemaakt was, alleen dat Kno het zelf was. Zal wel een of andere underground term zijn voor auto-tune...

avatar van thgryda
Rhythm & Poetry schreef:
Mijn god, waar hebben ze jou vandaan gehaald? Mag ik je aaien?

dit was mijn letterlijke reactie hierop hahahaha, de oprechtheid ervan ook. Wat een idiote discussie de tijd dat hip hop enkel maatschappij kritisch was, gemaakt door zwarte jongeren is inderdaad al lang voorbij. Fijn altijd van die pseudo wetenschappers die even met een objectieve analyse komen uitleggen waarom hip hop suckt.

avatar van nuf
nuf
Wist me helaas niet zo te grijpen als eerdere albums...

avatar van thgryda
Septua schreef:
Persoonlijk vind ik dit hun beste album.

zware stelling al mag jij dat vinden. Ik vind het by far de minste... nog steeds ok, maar gewoon minder