Fleetwood Mac - The Chain (1992)

Alternatieve titel: 25 Years

Rock / Pop
Label: Warner Bros.

1. Paper Doll (3:57)
  2. Love Shines (4:48)
  3. Stand Back [Live] (5:03)
  4. Crystal (5:09)
  5. Isn't It Midnight (4:03)
  6. Big Love (3:40)
  7. Everywhere (3:43)
  8. Affairs of the Heart (4:20)
  9. Heart of Stone (4:39)
  10. Sara (6:27)
  11. That's All for Everyone (3:03)
  12. Over My Head (3:34)
  13. Little Lies (3:39)
  14. Eyes of the World (3:43)
  15. Oh Diane (2:33)
  16. In the Back of My Mind (7:02)
  17. Make Me a Mask (4:02)
  18. Save Me (4:15)
  19. Goodbye Angel (3:06)
  20. Silver Springs (4:29)
  21. What Makes You Think You're the One (3:31)
  22. Think About Me (2:41)
  23. Gypsy (5:21)
  24. You Make Loving Fun (3:31)
  25. Second Hand News (2:50)
  26. Love in Store (3:24)
  27. The Chain (4:19)
  28. Teen Beat (2:43)
  29. Dreams (4:16)
  30. Only over You (4:05)
  31. I'm So Afraid (7:27)
  32. Love Is Dangerous (3:19)
  33. Gold Dust Woman (5:03)
  34. Not That Funny (7:56)
  35. Warm Ways (3:51)
  36. Say You Love Me (3:46)
  37. Don't Stop (3:11)
  38. Rhiannon (4:09)
  39. Walk a Thin Line (3:46)
  40. Storms (5:27)
  41. Go Your Own Way (3:40)
  42. Sisters of the Moon (4:37)
  43. Monday Morning (3:36)
  44. Landslide (3:17)
  45. Hypnotized (4:47)
  46. Lay It All Down (4:36)
  47. Angel (4:53)
  48. Beautiful Child (5:18)
  49. Brown Eyes (4:56)
  50. Save Me a Place (2:42)
  51. Tusk (3:15)
  52. Never Going Back Again (2:04)
  53. Songbird (3:17)
  54. I Believe My Time Ain't Long (2:53)
  55. Need Your Love So Bad (3:55)
  56. Rattlesnake Shake (3:30)
  57. Oh Well Part 1 (3:30)
  58. Stop Messin' Around (2:22)
  59. Green Manalishi (4:37)
  60. Albatross (3:12)
  61. Man of the World (2:52)
  62. Love That Burns (5:02)
  63. Black Magic Woman (2:54)
  64. Watch Out (4:14)
  65. String-A-Long (2:16)
  66. Station Man (5:41)
  67. Did You Ever Love Me (3:41)
  68. Sentimental Lady (4:32)
  69. Come a Little Bit Closer (4:48)
  70. Heros Are Hard to Find (3:35)
  71. Trinity (4:08)
  72. Why (4:55)
EVANSHEWSON
Prima verzamelaar die het beste uit twee werelden verenigt;
De oorspronkelijke Fleetwood Mac, zijnde de pure bluesformatie met Peter Green en dan de latere hitmachine met Stevie Nicks, Lindsay Buckingham, Christine Perfect en de 2 originele leden John Mc Vie en drummer Mick Fleetwood.

Natuurlijk is dit nooit compleet, maar de sleutelsongs uit hun duizelingwekkende carriëre staan hier zeker op.
Daarom : **** 1/2

Pieter Paal
Dit gave boxje bevat een prima samengestelde sellectie songs van alle line-up's van Fleetwood Mac.
Echt een juweeltje!!!

Sheplays
Waarom geen Oh Well part 2, vraag ik me dan af...

Pieter Paal
De samensteller had blijkbaar een hekel aan het dobro-gedeelte van part 2 of wilde meer ruimte over hebben voor andere tracks.

Harald
Alleen deel 1 op deze aanzich goede verzameling te zetten is natuurlijk onzin en een verkrachting van deze excellente song. Part 1 en Part 2 zijn original een song (staat op Then Play Onv uit 1969 met een lengthe van 9.04 min). Alleen voor de 7 " vinyl single uitkoppeling hebben ze van deze track een deel 1 en 2 van gemaakt. Op kant een van dit singeltje deel 1 en op kant 2 deel 2 dus.

avatar van Skandolphus
Leuke verzameling als je fleetwood mac sinds kort ontdekt heb.
Nu weet ik tenminste welke albums ik maar eens moet gaan beluisteren. Rumours had ik al, maar na deze bonte verzameling moet ik Tusk en het werk voor 1975 gaan aanschaffen.
Wat een veelzijdigheid, en ideaal voor iemand die hopeloos op zoek is naar liefde, haha

avatar van musician
Waardevol document, niet in de laatste plaats door het grote aantal exceptionele nummers dat hier op staat.

Exceptioneel in de zin van alternatieve mixen, extented versions, live versies en vooral door de aanwezigheid van nieuw werk en een aantal nummers dat ooit is blijven liggen.

Wat op zich allemaal heel opzienbarend is, voor een Greatest hits of een overzicht over 25 jaar.

De volgende nummers kom je nergens anders tegen:

1,2,9,17,19,23(verlengde versie van Gypsy),28 en ik meen ook 71.
Plus een tiental alternatieve mixen, o.a. van Tusk, Love in store.

Lindsey Buckingham heeft de wat nerveuze Teenbeat en Goodbye angel "afgestaan", maar die staan nog in de schaduw bij zijn prachtige (en ook bijzondere) Make me a mask.

Hij maakt bij het verschijnen van dit overzicht (even) geen deel uit van de band en we hadden in 1992 te maken met het collectief dat ook Behind the mask heeft opgenomen.

De kar van deze samenstelling, dus met Rick Vito en Billy Burnette, werd getrokken door Christine McVie en Stevie Nicks. Ze hebben een aantal nieuwe nummers toegevoegd.

Met name de Christine McVie nummers, Heart of stone en Love shines vind ik echt prachtig. Maar over hoe goed de Behind-the-mask- samenstelling was, daar wordt verschillend over gedacht op musicmeter.

25 years box introduceerde ook Silver springs op cd (was tot dan alleen maar B-kant van Go your own way), maar de carriére van dat nummer heeft natuurlijk een enorme vlucht genomen, door zelfs te worden toegevoegd aan de originele (geremasterde) Rumours cd.

De nummers 67-72 zijn van het Bob Welch tijdperk (1971-1974) en bepaald niet de sterkste uit die periode. 54 t/m 66 is van de bluesperiode, grotendeels met Peter Green.

Er staan prachtige (doch al wel overbekende) live nummers op van Not that funny en I'm so afraid.

Ach, het is een hele uitgebreide selectie waarvan je uiteraard al veel in huis hebt. Maar de bijzonderheden op deze cd maken het een buitengewoon aantrekkelijk boxje.

Maar het is nog slechts een kleine greep. Fleetwood mac heeft nog lang niet alles "aangepakt". De 6 singletjes van Tango in the night hebben bijvoorbeeld bijna allemaal een bijzondere 'B'-kant, die ik ook nog nooit op een cd heb gevonden.

Nu is het niet per se zo interessant allemaal, maar het zou toch aardig zijn als Ricky, Book of miracles en vooral And you and I pt. I eens aan een zilver schijfje worden toevertrouwd.

Misschien bij de digitaal geremasterde versie van Tango in the night, die op de rol staat om (binnenkort?) te gaan verschijnen.

Woensdag is de band in België, donderdag (15-10) in Nederland. Ik kan er nu al niet van slapen.

Bedankt voor dit mooie overzicht Musician. Ik heb 'm dan ook gelijk maar aangeschaft voor een schappelijke prijs op Amazon UK.

Ik kan ook niet wachten tot donderdag!

avatar van fluidvirgo
musician schreef:

Ik mis hier vooral het heerlijke Hypnotized, deze track schat ik toch het hoogste in uit de Bob Welch fase...

Fleetwood fan
Hoezo? Hypnotized staat er toch op??? (nummer 45)
Ik heb het altijd vreemd gevonden dat Seven Wonders, Family Man, Hold Me, The Farmers daugther, Fire Flies en Skies the Limit er niet opstaan. Verder hadden er nog wat meer B-sides op mogen staan van mij. In de Tango in the Night tijd hadden ze aardig wat nummers op de B kantjes staan van de singles en die naar mijn mening best aardig zijn. (Ricky, Down Endless Street, Book of Miracles)

avatar van fluidvirgo
Fleetwood fan schreef:
Hoezo? Hypnotized staat er toch op??? (nummer 45)

Hmmm, dan heb ik een andere versie. Dubbel CD... Hier staat Hypnotized niet op, maar Hold me dan weer wel

avatar van musician
Kort aanvullend nog even over het nummer Trinity (ook te vinden op de dubbele cd).

Het is door Danny Kirwan geschreven in 1971, ten tijde dus van de Bob Welch periode en eigenlijk ook in de tijd van Future games of misschien Bare trees. Als het nummer zou zijn geschreven ná het uitbrengen van Future games.

Qua geluid past Trinity er perfekt bij. Het is ook een prima nummer van Kirwan, helemaal niets van te zeggen.

Het is mij een volstrekt raadsel, waarom het destijds buiten de boot is gevallen. Wie echter een Danny Kirwan aanhanger is in het FM-kamp, moet volgens mij speciaal voor dit nummer het 25-jarige overzicht kopen.

Ik ken uit mijn hoofd geen andere Fleetwood mac cd's waar dit werkje op is uitgebracht. In het boekje staat ook alleen 'Unreleased song from 1971'.

Misschien dat het toch meer thuis hoort op Bare trees (1972), ook al klopt de datering dan niet meer. De 'engineer' van het nummer is namelijk Martin Birch. En hij had deze functie ook op Bare trees. Op Future games was Martin Rushent nog de 'engineer'.

Eens kijken, of Trinity leuk is toe te voegen aan één van beide cd's!

PS
Het is ook erg spannend om samen met Trinitiy een alleraardigst Fleetwood mac/Danny Kirwan cd te maken.
Want vanaf 1971 wordt er natuurlijk al gauw over het Bob Welch tijdperk gesproken, maar eigenlijk heeft Danny Kirwan meer nummers geschreven/gezongen op Future games en Bare trees. Het is, zeker vanaf het begin, waarschijnlijk helemaal niet de bedoeling geweest dat Bob Welch (samen met Christine McVie) de macht zouden overnemen.

(Kirwan was vanwege 'drankzucht' niet meer te behouden voor de band. Hij is na Bare trees een keer niet komen opdraven voor een concert en na een ruzie met Bob Welch is hij ontslagen door manager Mick Fleetwood)

avatar van Gert P
Oh Well 3 minuten jammer van de rest, gelukkig heb ik de lang uitvoering.
Middelmatige verzamelaar met veel nummers wat voor mij niet hoeft oa. o Diiana er zijn toch wel betere nummers op te trommelen.

Zoals?

Beste Gert. Er wordt hier een prachtig overzicht van 72 nummers uit de gehele carriére van Fleetwood mac geboden, de grootste hits, vergezeld van bijzondere versies, remixes, live-uitvoeringen en zelfs nieuwe nummers, enzovoorts.

Bepaald geen standaard compilatie.

Vier cd's en ga je dan jammeren over de single-versie van Oh well, de aanwezigheid van Oh Diane? Verder trakteer je het op 2 sterren, dat kan niet anders dan betekenen dat je niet van deze muziek houdt.

Dat kan en mag uiteraard maar gooi het dan niet op deze verzamelaar en dat daar van alles mis mee is. Alleen de periode 1971-1974 is misschien wat onderbelicht maar daar zijn ook maar weinig hoogtepunten uit te halen, dat wil zeggen, de nummers zijn (helaas) wat onbekend bij het grote publiek

avatar van Gert P
Jawel hoor kan rumous en zo best wel waarderen.
Staan gewoon veel nummers op die ik niet de moeite waard vindd.
Maar heb dat met veel verzamelaars.
Peter Greens Fleetwood mac verzamelaar vind i kzelf heel goed.
En die andere dubbelaar viel me ook al tegen, blind gekocht.
Breng dan gewoon 2 nummers minder maar wel komplete nummers.
Ben misschien wat minder snel tevreden.
Mij maakt het verder niet uit want koop het dan toch niet maar waardeer het dan ook niet hoog.

avatar van freakey
Ik heb maar een 2cd versie hiervan?!

Zoals?

Bepaald geen standaard compilatie.

Daarbij vind ik ook live nummer tussen studio nummers niks.
Kan je beter een aparte live disc er bij doen.+Maar er zijn wel meer nummers als die 2 hoor, dit waren maar zo wat voorbeelden.
Beetje late reactie maaar volg dit niet zo.
Oh, zie net dat ik wel had gereaageerd.

avatar van kaztor
freakey schreef:
Ik heb maar een 2cd versie hiervan?!

Ik ook. The Chain verscheen als box set en als dubbel-cd (Selections From The Chain).

avatar van Thuurke
De grote misser is dat ze in deze box het nummer Stand Back hebben opgenomen in een of andere "live" jaren 80 foute discomix. Dit was een Stevie Nicks solo nummer en heeft verder niks met Fleetwood Mac te maken. Ik neem aan dat dit nummer in deze box nooit door Fleetwood Mac in deze versie ooit is gespeeld.

avatar van musician
Dat weet ik niet, maar Stand back wordt wel degelijk live uitgevoerd door Fleetwood mac, ook bij de laatste concerten.

Het is een echte kraker van Stevie, het is ook terug te vinden op de dvd Live in Boston, en zelfs op de daarbij behorende live cd.

avatar van Hans Brouwer
musician schreef:
...Het is een echte kraker van Nicks, ....
Een kraker van Nicks

avatar van musician
Ik zal er een kraker van Stevie van maken.......
Je moet trouwens nog becijferen, Hans!

avatar van Hans Brouwer
musician schreef:
Ik zal er een kraker van Stevie van maken.......
Je moet trouwens nog becijferen, Hans!
Bij een kraker van Stevie zet ik twee
Het album "25 Years: The Chain (1992)" geef ik van harte vier ****. Ik mag de muziek van Fleetwood Mac, ook met heks Nicks , graag beluisteren.

avatar van Lonesome Crow
Ik heb hier de dubbel-CD versie ervan en zelden heb ik zo'n uiteenlopende stijlen gehoord van 1 band.

De nieuwe songs "Paper Doll" en "Love Shines" bevallen mij zeer dus heb ik uit die periode de CD "Behind the Mask" besteld.
Ik ben geen bijzonder grote Fleetwood Mac fan maar bepaalde songs en albums kan ik zeer waarderen.

Doordat de periode 1970-1974 in het algemeen grotendeels genegeerd worden op compilaties maakt dat mij nieuwsgierig en heb ik zelf maar enige titels uit die periode aangeschaft (er kwamen toen gewoon 6 studio LP's uit in die periode !).
Ik denk dat na Buckingham / Nicks / Christine McVie de belangrijkste songwriter Danny Kirwan was, hij heeft zeer mooie songs geschreven.
Wat ik gehoord heb van de Bob Welch periode overtuigt mij niet echt maar is verder wel redelijk.
Van Peter Green ben ik nooit zo kapot geweest, mij teveel blues waar ik geen liefhebber van ben.

Voor mij is "Go Your Own Way" het ultieme jaren-70 nummer, kan ik altijd horen.
De dubbel-CD uitvoering is een echte aanrader voor beginners, de box-set meer voor de echte fans.

Voor de volledigheid tracklisting van de 2CD-versie:

CD 1

1."Paper Doll"
2."Love Shines"
3."Love in Store" (alternate mix)
4."Goodbye Angel"
5."Heart of Stone"
6."Silver Springs"
7."Oh Diane"
8."Big Love"
9."Rhiannon"
10."Crystal"
11."The Chain" (alternate mix)
12."Over My Head"

1."Don't Stop"
2."Everywhere"
3."Tusk" (USC intro mix)
4."Not That Funny"
5."Beautiful Child" (alternate mix)
6."Teen Beat"
7."Need Your Love So Bad"
8."Did You Ever Love Me"
9."Oh Well (Part 1)" (original mono version)
10."I Believe My Time Ain't Long"
11."Bermuda Triangle" (Welch)
12."Why"
13."Station Man"
14."Albatross"
15."Black Magic Woman"
16."Stop Messin' Round"
17."Trinity"
18."Heroes Are Hard to Find"
19."The Green Manalishi (With the Two-Prong Crown)"

avatar van musician
Voor iedereen die dit album niet heeft, of alleen slechts de dubbele ooit heeft gevonden, 11 juni verschijnt 25-years in de volledig box-serie (vier cd's dus) opnieuw. Volgens Amazon.

De box kost bijna 12 pond, dus zeg maar 15 euro.
Ik zou zeggen, nu of nooit!

avatar van IntoMusic
Inderdaad, want de 2-disc is al de moeite waard laat staan de volledige box. Thanks musician voor de tip, want ik ga 'm denk ik toch ook maar bestellen.

avatar van Lonesome Crow
Ik heb hier dus de 2CD-versie van.
Verder ben ik aardig op weg al hun reguliere albums op CD te kopen, is deze volledige box dan nog een aardige aanvulling ?

avatar van musician
Ja, je komt met reguliere albums een heel eind. Maar er worden heel veel remixes, extended versies e.d. geboden die niet standaard op de reguliere albums staan. Een aantal live uitvoeringen en nog niet eerder verschenen materiaal.

Net even teveel om het maar te laten zitten.

avatar van musician
De box is dus opnieuw te koop , gelukkig voor niet al te veel, een pond of 10 inmiddels op Amazon.co.uk.
En jawel, volledig digitally remastered.

Het klinkt geweldig, een goede aanleiding om 20 jaar na de oorspronkelijke uitgave er alsnog aan te beginnen!

Bij play voor 13,49.
Als ik mijn 2CD versie verkoop kost die box me weinig !