Antony and the Johnsons - I Am a Bird Now (2005)

Pop / Folk
Label: Secretly Canadian

1. Hope There's Someone (4:21)
  2. My Lady Story (3:33)
  3. For Today I Am a Boy (2:36)
  4. Man Is the Baby (4:09)
  5. You Are My Sister (3:59)

met Boy George

6. What Can I Do? (1:40)

met Rufus Wainwright

7. Fistful of Love (5:52)

met Lou Reed

8. Spiralling (4:25)

met Devendra Banhart

9. Free at Last (1:36)
  10. Bird Gerhl (3:14)
japieee schreef:
Antony and the Johnsons is een naam die ik al vaak tegen ben gekomen, vooral ook door mijn affiniteit met Joanna Newsom en CocoRosie. Vandaag dan toch maar I Am A Bird Now gedown- eh... gekocht en ik moet zeggen: het klinkt veelbelovend. Vooral Bird Gerhl en Hope There's Someone vind ik erg mooi. Ik zet 'm nu even op 3,5* maar ik kan me voorstellen dat het snel stijgt.

Update: Eén keer Ys er tussen door, en één keer Oh You're So Silent Jens maar verder alleen maar dit album. Op repeat. Van 'Hope There's Someone', 'You Are My Sister', 'Spiralling' en vooral 'Bird Gerhl' krijg ik kippenvel. Een halfje omhoog, en oh dear - ik ruik een Top 10 positie in de toekomst.

avatar van Kos
Kos
Dat nummer Hope There's Someone, zo worden ze niet veel gemaakt.

TSP7
Ik luister dit album al een hele tijd, maar elke keer wordt het beter..
You Are My Sister vind ik een bijzonder mooi nummer, maar de schoonheid ontloopt elkaar eigenlijk maar weinig..

avatar van Safri
Liefhebbers van Antony zullen waarschijnlijk genieten van het mini-album van Michael Cashmore: The snow abides.

Safri schreef:

avatar van cbokhove
Dagelijkse kost en nog steeds briljant.

avatar van japieee
En weer een halfje omhoog. Wat een prachtig album. Zit er hard aan te denken om 'm op de laatste plaats te zetten in m'n Top 10.

Doen man, niet twijfelen:)

avatar van japieee
Het is zelfs nummer 8 geworden!

avatar van Reint
Prachtige cd. Vooral de duetten zijn mooi.

5 sterren.

avatar van Reint
Ohoh, dit is echt prachtig. Vooral de afsluiter. (L)

avatar van Nakur
Ik denk dat iedereen wel kan begrijpen hoe het voelt om voor het eerst iets van deze menieer te horen: Hope There's Someone.

Dat maak je niet vaak mee zeg

avatar van miak
I am a bird now, Antony and the Johnsons. Puur op gok geluisterd. Ik ging er van ook van uit dat het weer een Brits pop/rock-bandje was, maar nu erg goed gedaan, door het hoge gemiddelde.
Het tegenovergestelde bleek. Ik weet nog goed toen ik de eerste klanken van Hope There's Someone hoorde. Ik dacht wat is dit?! Een of andere klassieke shit? Misschien was alleen het openingsnummer zo, om 'alternatief' te zijn ofzo? Maar nee, Antony bleef doorzeiken met zijn zeurende stem.

Afgezet, zeker een maand geen luisterbeurt meer gehad.

Toen begon ik weer intresse te tonen, en besloot, mede door de positieve reviews door o.a. Aero, de cd nogmaals op te zetten. Goede zet van me . Ik was er dus ook achter dat Antony and the Johnsons géén britpopbandje was, maar een zanger in het verkeerde lichaam etc. etc.

Hope There's Someone is een waardige opener, mooi pianospel. Bouwt goed op naar een climax, waar lekker op de piano geramd wordt.
Dan volgen er twee tracks die een beetje over de top zijn, vind ik. De tekst wordt iets te lang herhaald, waardoor het me best snel gaat vervelen. Maar muzikaal zit het goed in elkaar en deze foutjes vergeef ik, want de cd belooft verder een genot te zijn.
Man is the Baby is een prachtige song. Erg ingetogen, met de piano en viool. Het refrein blijft ook maar in m'n kop hangen.
You Are My Sister is ook weer erg goed. De stemmen van Antony en Boy George passen erg goed bij elkaar. Dit nummer heeft trouwens ook een goede clip.
What Can I Do? is een track met Rufus Wainwright op de vocalen. Kort, maar ook erg mooi. Vooral de eerste uithaal van Rufus.
Het hoogtepunt van de cd wordt bereikt met Fistful Of Love. Na een korte intro van de meester himself Lou Reed, barst het uit in een echte jazzsong. De blazers gaan helemaal los.
Spiralling is ook een goed nummer, waar Antony zijn stem erg mooi gebruikt. Bird Gerhl sluit dit meesterwerkje af. Ook weer een song van hoog niveau.

Kortom een welverdiende 4,5* + een top tien plaats. Ik ben nog voorzichtig met 5-jes uitdelen, aangezien ik nog niet op zo veel albums gestemd heb. Maar dit kan zo verhoogd worden!
I Am a Bird Now is een prachtige plaat waar de emotie vanaf spat.

avatar van Coldplayer
Mooi verhaal Miak, ik ben blij dat je hem toch nog eens tevoorschijn hebt gehaald. Maaruh is "doorzeiken met een zeurende stem" niet een beetje overdreven ook al verwacht je een Brist pop/rock-bandje?

avatar van miak
Neen, dat vond ik toen, ik was zo iets helemaal niet gewend. Nu vind ik Antony een prachtige stem hebben.

avatar van Nakur
en net gehaald. prachtig

Dit album stond nog niet in de top 250, maar nadat ik eergisteren een release-datum heb ingevoerd prijkt ie mooi op een 90e plaats

Ruby1966
aERodynamIC schreef:

Eindelijk

avatar van Reint
Yea, gaaf hoor. Best hoog, voor zo'n 'moeilijke' plaat.

avatar van levenvergeten
Inderdaad, een moeilijke plaat. In elk geval te moeilijk voor mij, ik kan werkelijk niet door die stem prikken ofzo.

Ik heb het album ook nog nooit uitgeluisterd, misschien komt het ooit nog eens, en valt het kwartje dan.

avatar van korenbloem
wa een heerlijke muziek dit toch, ik kan mij gewoon niet voorstellen dat er iemand bestaat die dit niet mooi kan vinden.

avatar van Kos
Kos
Ik kan me dat heel goed voorstellen.

avatar van BoordAppel
Ik ook. Gruwelijk irritante zang. Mariah Carey is er niets bij.

avatar van musicfriek
Mariah Carrey? Nieuwe zangeres?

Hij heeft idd hate it or love it stem, is wel bekend.

avatar van Reint
Nou, hate it or love it-stem... Je moet gewoon goed wennen. Ik kan elke stem waarderen, zolang ik het maar vaak genoeg heb gehoord. Ik gun dan ook alles een kans.(Antony is wel de moeilijkste die ik tot nu toe tegen ben gekomen.)

avatar van Safri
Nou Reint, aan het stemmetje van Bon Jovi zal ik nooit wennen. Ook al hoor ik hem tienduizend keer...

avatar van timhardt
Reint schreef:

Safri schreef:

Hehe, dat kan ik me voorstellen. Evenals die van Axl Rose. Je hebt op zich wel gelijk, hoor.

timhardt schreef:

zo groot is de stap van neutral milk hotel naar dit nochtans niet...

Tja, dat vond ik dus wel.

zo groot is de stap van neutral milk hotel naar dit nochtans niet...[/quote]

avatar van timhardt
dircky007 schreef:
zo groot is de stap van neutral milk hotel naar dit nochtans niet...

Met alle respect, maar doe is iets aan je oren man, want dit is totaal iets verschillend![/quote]

met de stap bedoel ik de culturele stap en zo groot is die dus niet, ook qua beleving is de stap niet zo graag. Verder vergelijken van groepen heeft geen enkele zin. Als jullie daar plezier in scheppen, ga jullie gang maar.