Antony and the Johnsons - I Am a Bird Now (2005)

Pop / Folk
Label: Secretly Canadian

1. Hope There's Someone (4:21)
  2. My Lady Story (3:33)
  3. For Today I Am a Boy (2:36)
  4. Man Is the Baby (4:09)
  5. You Are My Sister (3:59)

met Boy George

6. What Can I Do? (1:40)

met Rufus Wainwright

7. Fistful of Love (5:52)

met Lou Reed

8. Spiralling (4:25)

met Devendra Banhart

9. Free at Last (1:36)
  10. Bird Gerhl (3:14)
Clichématig? Ik vind dit juist een van de meest gedurfde en innoverendste platen van de afgelopen jaren. Het is echt muziek die je moet voelen! Over de muziekale kwaliteiten kan je misschien discussieren, maar het belangrijkste instrument in dit album is de stem. De muziek is, zeker niet slecht, maar louter begeleiden voor de stem van Antony(of is het één van de Johnsons?). Zeer leuke plaat met goede special guests.

Favoriet? Hope there's someone en fistful of love en eigenlijk alle andere

avatar van musicfriek
Had stem verlaagd, maar nu toch weer op 5 gezet. Wel grappig, You Are My Sister vond ik eerst het mooiste nummer, maar nu vind ik het toch eigenlijk een van de mindere. Fistful of Love met Lou Reed is nu favoriet. En Spiralling met Devendra is ook een juweel natuurlijk.

Kan haast niet wachten tot zijn volgende album uitkomt.

musicfriek schreef:
En Spiralling met Sandra is ook een juweel natuurlijk.

Met wie?

Ga jij je mond eens spoelen en luisteren naar de albums van DEVENDRA Banhart

Ik heb hem vandaag gekregen van mijn broer. Ik kende al wat nummers van antony and the johnsons, maar als ik ze zo allemaal achter elkaar hoor, dan denk ik man wat een album! Voorlopig 4,5 ster, maar dat zou binnenkort wel is 5 kunnen worden.

avatar van otherfool
Zo zeg, net voor het eerst beluisterd... indrukwekkend, vooral het openingsnummer, dat zich met stip in mijn top 100 binnenstort. Kan het nog niet echt plaatsen, komt nog wel.

avatar van HiLL
Het blijft een hele mooie plaat. Al moet ik zeggen dat meneer trilstem, die beruchte trilling van mij achterwegen had kunnen laten. Hij heeft sowieso een dijk van een stem en zonder die trilling, rilling of wat dan ook, was het nóg mooier geworden. (nu komen liefhebbers van die stem (aero/musicfriek enzz..) mij vertellen dat dat juist mooi is, oke zal best! ) Wat ik ook jammer vind bij het eerste nummer is de irritante pianoclimax...ja ook dat vind ik persoonlijk hoogst irritant. Dit nummer begint zo mooi en rustig en ingetogen. In het begin van de pianospanning trek ik het nog wel, maar hoe meer ie opkomt (en de zang) hoe irritanter ik het vind. Uitschieter op de plaat is voor mij Fistful of Love.

Al ruim een jaar lang luister ik vrijwel dagelijks deze CD. Hij gaat niet vervelen. Het is emotie, het is schoonheid, het is pijn, het is melodie, het is bevlogen. Ik heb hem live in Paradiso mogen zien. Wat een persoonlijkheid! Maar wat me het meeste opviel (ik zat op het balkon): al die blikken vol adoratie en de breekbare stilte in de zaal. Kortom, weergaloos.

avatar van bloempje24
HiLL schreef:

Voor mij juist een van de mooiste momenten van de cd. Doet me een beetje denken aan Pyramid Song, wat ik ook geweldig vind. Tja, smaken verschillen.

Ik vind het heel mooie muziek, maar zn stem vind ik soms een beetje irritant worden

Mojo Pin
Ja maar hij is nu een vogel hè.

avatar van Dielie
zelfs bij zomerweer met 56graden ademt dit album een gezellige sfeer uit,

wat een plaat, wat een plaat..

avatar van Aion
Nog steeds bijzonder. Ik merk zelfs dat ik de cd soms niet opzet, omdat ik de muziek te intens vind, en dat heb ik met maar weinig cd's. Ik verwacht dat deze man nog meer (variatie) in huis heeft dan wat hij hier laat horen.

avatar van ACole_20
Opvallend hoge score voor een love-it-or-hate-it album, wat dit toch moet zijn lijkt me...

Ik heb het net voor het eerst beluisterd en heb erg veel moeite met zijn stem, het overtuigt me nog niet echt.
Ik zal het mogelijk eerst nog een aantal maal moeten draaien, wil het landen ws. Nog geen stem dus.

avatar van Justinx
Ik vind erg moooie muziek en ik kan er maar geen genoeg van krijgen. Wel heb ik zo'n mijn bedenkingen bij de songtekst van Fistfull of Love. I Feel Your Fist & I Know It's Out Of Love, ik bedoel ... Nadere uitleg?

avatar van Bruno Banani
Ook maar halfje omhoog naar 4,5.
Blijft fascineren die stem, die teksten, die sfeer.
Heb hem maar op vinyl bestelt, kan er niet meer omheen!

Justinx schreef:

Nou, het is gewoon wat je denkt hoor

Fascinerend album. De start van het album Hope There's Someone is meteen het hoogtepunt voor mij. Daarmee wil ik echter niet de rest van de prachtige songs tekort doen.

avatar van mkrake
Toen ik deze plaat voor het eerst opzette dacht ik "what the f*ck is dit". Album weggelegd en er eigenlijk niet verder naar geluisterd. Afgelopen weekend toch maar weer de plaat gepakt en opgezet. Na meerdere malen dit album te hebben beluisterd ben ik duidelijk om. Wat een gaaf album zeg, echt prachtige nummer. Echter je moet wel in de stemming zijn voor dit album.

Safri schreef:
Ook een tipje: Samen met David Tibet (zanger van Current 93 en ontdekker van Antony) heeft hij ooit 2 mooie duetten opgenomen. Het gaat hier om 'A gothic love song'' en 'Whilst the night rejoices profound and still'.
De songs zijn oorspronkelijk van Current 93 maar Antony mocht bij een live optreden meezingen.

of de (ietwat zeldzame) live-sessie die ze samen maakten (Antony is het 'protégéke' van mr Tibet) met o.a. een fantastische versie van Cripple and the Starfish!

avatar van Safri
Hebben ze dat nummer samen gezongen?

helaas...
ik heb de live-versies van 2003 (St-Olave's Church London)
1. Antony and the Johnsons, "You Stand Above Me" - [MP3]
2. Antony and the Johnsons, "The Lake"
3. Antony and the Johnsons, "Cripple and the Starfish"
4. Current 93, "Judas as Black Moth"
5. Current 93, "Sleep Has His House"
6. Current 93, "Walking Like Shadow"
wel stuk voor stuk prachtige versies!!!

Prachtig!

avatar van Safri
Gisteren was er een reportage over Antony in 'Het uur van de wolf'. Zeer interessant en veel mooie muziek, waaronder ook van Coco Rosie en andere vrienden. Jammer alleen dat ik David Tibet niet heb gezien.
Via uitzending gemist is het vast wel terug te kijken.

avatar van Martin Visser
Safri schreef:
Via uitzending gemist is het vast wel terug te kijken.

Het was inderdaad een mooie docu. Tibet zat er niet in, omdat het om de freak folk-vrienden ging. Veel meer artiesten hadden er ook niet in moeten zitten, want dan was de aandacht veel te veel versnipperd geweest.

Een jaartje geleden beluisterd, en ik vond het toen niet echt toegankelijk.
Niet dat dat direct moet, maar ik heb toen toch besloten de cd niet te kopen.
"My lady story" en "free at last" vond ik wel erg mooi!
Misschien moet ik de andere nummers wat meer tijd gunnen.

avatar van Justinx
I Am a Bird Now is zeker niet toegankelijk voor iedereen inderdaad. Deze cd is daarom zeker niet voor het grote publiek - om het zo maar even te noemen - weggelegd. Maar anderzijds moet je ook wel de tijd, de rust en het geduld hebben om dit plaatje eens nader te beluisteren en in je op te laten nemen. Pas dan merk je dat dit een pareltje is in zijn genre.

Dit blijf ik zo'n bijzonder album vinden! Nooit hoorde ik een plaat die het bizarre combineert met zo'n ongeloofelijke schoonheid. Ik kan het ni altijd even goed plaatsen, maar ik weet één ding, het is geweldig!

You are my sister is ongetwijfeld één van de schoonste nummer die ik ooit hoorde.

avatar van Kos
Kos
Erg fascinerend inderdaad. Het is geen muziek die ik heel snel opzet maar als ik er eenmaal naar luister is het toch wel erg goed.
Paar echt briljante nummers, ook enkele iets mindere maar ach, 4 sterren moet hij toch wel krijgen.

avatar van Petterson
Dat laatste nummer is toch wel zo godvergeten mooi, misschien toch maar een halfje erbij..

avatar van japieee
Antony and the Johnsons is een naam die ik al vaak tegen ben gekomen, vooral ook door mijn affiniteit met Joanna Newsom en CocoRosie. Vandaag dan toch maar I Am A Bird Now gedown- eh... gekocht en ik moet zeggen: het klinkt veelbelovend. Vooral Bird Gerhl en Hope There's Someone vind ik erg mooi. Ik zet 'm nu even op 3,5* maar ik kan me voorstellen dat het snel stijgt.