John Miles - Rebel (1976)

Label: London

1. Music (5:58)
  2. Everybody Wants Some More (3:38)
  3. Highfly (3:53)
  4. You Have It All (7:01)
  5. Rebel (3:19)
  6. When You Lose Someone So Young (4:35)
  7. Lady of My Life (4:08)
  8. Pull the Damn Thing Down (7:18)
  9. Music [Reprise] (2:11)
  10. Jose * (3:03)
  11. You Make It So Hard * (3:04)
  12. There's a Man Behind the Guitar * (3:59)
  13. Putting My New Song Together * (4:21)
Bob Cremers
Music een mooi nummer.

Music is symphonisch

avatar van frankvankesteren
Ik ken dit hele album niet, op music na, een zin is me altijd bijgebleven:

Music is my first love, and it will be my last

frankvankesteren schreef:
Music is my first love, and it will be my last

Mooie zin idd

avatar van Rinus
Alleen al voor Music, maar de rest van de nummers zijn ook best ok.

Leuke jaren '70 plaat. Ik geloof niet dat behalve Music, John Miles ooit een andere hit heeft gescoord, maar laat hier zien dat hij meer is dan een eendagsvlieg. Muziek doet denken aan Pilot en Alan Parsons Project.

Kingsnake
Jammer, dat hij alleen bekend is van Music.
Want hij is echt geen slechte zanger/songwriter/gitarist/pianist.

Een lekkere plaat deze, evenals Zaragon.

avatar van LucM
Deze man zal altijd geassocieerd worden met "Music" dat vlak na release en nu nog steeds zowel grote voor- als tegenstanders heeft. Men kan niet ontkennen dat dit nummer origineel is en knap in elkaar gestoken en ook nog mooi gezongen, reden waarom dit nummer een evergreen is geworden (en voor mij kan dit ook niet meer stuk).
Ik vind de rest van dit album ook meer dan behoorlijk, degelijke symfonische rock. Nadien werd hij zanger bij Alan Parsons Project, John Miles heeft wat meer in zijn mars dan "Music".

avatar van freitzen
Music was vroeger mijn favoriete nummer. Ik weet nog goed dat ik als heel klein jongetje naast mijn moeder aan tafel zat te lunchen, met Radio 10 Gold als gewoonlijk op de achtergrond. In die tijd had men het zogenaamde 'Lunchpakket', waar luisteraars hun drie favoriete nummers van één artiest konden opgeven. Ik vroeg aan mijn moeder: "Hoe heet die man van Music ook alweer?" "John Miles", zei ze waarop ik vroeg wat voor nummers hij nog meer had.
"Die zijn er niet, Music is zijn enige nummer." Conclusie: ik kon helaas dus nooit een lunchpakket samenstellen met nummers van John Miles... maar Music werd hierdoor natuurlijk nóg specialer.

Inmiddels ben ik wel wat wijzer en vraag ik me nog eens af of mijn moeder het destijds wel zo expliciet heeft gezegd... aan de andere kant, ik was toen wel zo klein dat ik nog niet echt een benul van 'hits' had: als een artiest een nieuw nummer had, werd dat op de radio gedraaid. Toch?

En kijk nou eens... in een lijst met 4000 nummers staat er welgeteld één keer John Miles... maar wel bijna bovenaan. Ik vraag me ook nog steeds af of ik wel achter dit bewuste album moet gaan. Het gemiddelde ligt nou niet bepaald hoog en niemand durft vijf sterren uit te delen... maar ooit zal het wel eens gebeuren denk ik. En dan valt het waarschijnlijk vies tegen.

Maar hoe slecht het album ook moge zijn, één zin zal me altijd bijblijven:

Music was my first love, and it will be my last

Music is geweldig...... super

avatar van Kronos
@freitzen,

De rest van het album is zeker ook wel de moeite. Een goed symfonisch rock album met lekker gitaarwerk en waarop naast Music nog heel wat te genieten valt. Zo is You Have It All ook erg goed. Door de reprise Music op het einde beluisterd Rebel als een concept album. Niet teveel afgaan op het stemgedrag hier en gewoon proberen zou ik zeggen.

avatar van lebowski
Apart allegaartje dit. Uiteraard de superhit Music, waardoor Miles voor de eeuwigheid bewaard zal blijven. Maar verder hoor ik 10cc (Everybody Wants Some More en met een beetje fantasie Pull the Damn Thing Down), Cockney Rebel (inderdaad, op Rebel)en Elton John (When You Lose Someone So Young) voorbijkomen. Het is allemaal zo slecht nog niet, maar de vraag blijft na beluistering: who the .... is John Miles? 3*

avatar van Slowgaze
Hoe kan een plaat van John Miles nou "Rebel" heten? Snap jij het, snap ik het?

Daar heb je helemaal gelijk in!

Stijn_Slayer schreef:
Daar heb je helemaal gelijk in!

Ik zie nu pas, hoe laag je cijfer is...

Damn, had ik niet van je verwacht....
Wat is er zo erg aan deze plaat, dan?!?

RobZet schreef:
Muziek doet denken aan Alan Parsons Project.

Komt ook omdat de plaat geproduceerd is door Alan Parsons zelf en klinkt daardoor ook erg als zijn Project. John Miles heeft natuurlijk zelf ook meegedaan met het APP.

Kingsnake schreef:

Wat is er zo erg aan deze plaat, dan?!?

Wat niet?

Slowgaze schreef:

Wat niet?

Het is een degelijke en goed ingespeelde softrock/symfo plaat. De songs klinken lekker en het spel is goed.
Dat is toch allemaal niet zo slecht. Het kan slechter.

Misterfool
schandelijk laag gemiddelde. geweldige productie(alan parsons wat wil je) en prachtig songwriterschap. music is een klassieker

Tja, dat John Miles een goede muzikant is kan ik niet ontkennen. Maar het levert voor mij toch niet zo'n leuk album op, om het zacht uit te drukken.

avatar van Kronos
Ik vind het niet moeilijk voor te stellen dat mensen hier een hekel aan hebben. Pompeus, melig, pretentieus... Hoe goed het technisch qua productie en songs in elkaar steekt verandert daar niets aan.

Misterfool
ik kan het goed snappen dat mensen dit niet mooi vinden hoor, het is dan ook niet echt een rauw album. maar ja bombasme ligt mij gewoon erg.

Kingsnake
Nu ja, mooi gemiddelde dan. Had erger gekund. Het klopt bij deze plaat dan tenminste meer dan bij andere, waar mensen niet-onderbouwd laag stemmen.

avatar van Slowgaze
Techniek is voor mensen die niet van punk houden.

Kingsnake
Ik houd best van punk, en hardcore en thrash en noem nog eens een simpele herrie-stijl.

Nee hoor, ik houd daar wel van. Maar ook van fusion, symfo en ander intellectueel geneuzel...

avatar van Djarune
Music is geweldig inderdaad. John Miles is trouwens echt geen eendagsvlieg. Hij is al tientallen jaren de vaste gitarist van Tina Turner en kan nogsteeds geweldig zingen. Zoek maar eens op youtube.

avatar van vigil
dan blijf je een eendagsvlieg hoor

Kingsnake
Ik weet niet wat een eendagsvlieg een eendagsvlieg maakt.
Maar ik meen dat het een top40/pop term is om aan te duiden dat een artiest een eenmalig succes beleeft met een hitsingle.

Ook al vindt Vigil zijn platen (gezien de score) niet zo denderend, John Miles is geen singles-act, dus kan dan geen eendagsvlieg zijn, me dunkt.

De beste man is een bekende naam in symfowereld en heeft een aantal fijne platen als solo-artiest uitgebracht.

avatar van vigil
een eendagsvlieg is iemand die 1 grote hit heeft gehad en verder nooit in de hitparade heeft gestaan. Dat je dan bij Tina Turner live mee doet en volgens Kingsnake geen singles act is (hij heeft 18 singles uitgebracht op 10 studioplaten, dus die bewering lijkt mij onjuist) doet dan niet ter zake.

vigil schreef:

Nee, mijn beste Vigil.
Een singlesact is niet iemand die singles van elpee aftrekt maar iemand die losse singles uitbrengt en ze nadien een keer verzamelt of een onsamenhangende elpee heeft met allerlei hitpotentiele songs.

Elke artiest trekt singles van de elpee. Vooral vroeger. Dat was de promotie voor de elpee.