John Miles - Rebel (1976)

Label: London

1. Music (5:58)
  2. Everybody Wants Some More (3:38)
  3. Highfly (3:53)
  4. You Have It All (7:01)
  5. Rebel (3:19)
  6. When You Lose Someone So Young (4:35)
  7. Lady of My Life (4:08)
  8. Pull the Damn Thing Down (7:18)
  9. Music [Reprise] (2:11)
  10. Jose * (3:03)
  11. You Make It So Hard * (3:04)
  12. There's a Man Behind the Guitar * (3:59)
  13. Putting My New Song Together * (4:21)
Kingsnake schreef:

Nee, mijn beste Vigil.
Een singlesact is niet iemand die singles van elpee aftrekt maar iemand die losse singles uitbrengt en ze nadien een keer verzamelt of een onsamenhangende elpee heeft met allerlei hitpotentiele songs.

Nou mijn beste Kingsnake, De wijze zoals jij beschrijft werd op zeer kleine basis in jaren 50/begin jaren 60 toegepast. Toen was het begrip eendagsvlieg (one hit wonder) nog niet eens geboren...

Overigens is het sinds de laatste jaren dat cd-singles worden uitgebracht puur ter promotie van het album. Reden is dat je tegenwoordig niks meer verdiend op single verkopen (gezien de totale verkopen) en het meer als promotie tool wordt ingezet. In de jaren 70 en 80 gingen van flinke hits (zoals Music) enkele miljoenen over de toonbank en kon je enkel daar al van leven. uiteraard hoopte de artiest ook dat daardoor de lp ook nog gekocht werd.

John Miles (om maar even on-topic te gaan) bracht ook singles uit waarvan hij dacht (of in ieder geval hoopte) dat het hits zouden worden. Dat ze dat uiteindelijk niet werden op 1 na maakt hem dus een one hit wonder.

Kingsnake
vigil schreef:

Okay, duidelijk.

Maar er is toch ook een verschil aan te merken tussen de elpee-artiest (Album Oriented Rock) en de singles-artiest (Mob Oriented Rock).

Dat AOR een vies smaakje tegenwoordig heeft, doet er even niet toe.

In mijn beleving zijn artiesten, zo divers als Queen, Kiss, Marvin Gaye en Al Stewart, gewoon album-artiesten die óók singles uitbrengen, maar de klemtoon lag op de elpee.

Terwijl artiesten, zo divers als Kylie Minoque, Abba en Tremeloes meer de nadruk legden op de singles en de elpee meer als verzameling van die singles gebruikte.

Ik kan het mis hebben.
Maar volgens deze denkwijze zijn Black Sabbath en King Crimson ook One-hit-wonders ?!?!?!?!?!?

dat klopt

One hit wonders heeft niks met genre of wat dan ook te maken.

avatar van Rockfan

Te vaak gehoord, of vond het direct al niks ?

avatar van maxinator
direct al, waardoor het dus iedere keer dat ik het hoor al te vaak is.

avatar van rock-rick
Music

Ik kan me maar moeilijk voorstellen dat de rest zo slecht is...

avatar van Kronos
De rest is best aardig. Gewoon eens beluisteren.

Misterfool
Eens met Kronos: Er is niet veel mis met dit album. Bombastische pop die niet zelden aan APP doet denken. Music is wel het beste nummer op dit album. Niet hoogstaand, al helemaal niet origineel, maar wel leuke junkfoodmuziek. Afhankelijk van mijn stemming schommelt dit album tussen de 3 en 3.5*

avatar van laxus11
Music blijf ik een topnummer vinden

avatar van RogerV
Ik ben van het kamp dat Music echt verschrikkelijk vind. Echt alles daaraan is geforceerd en overgeproduceerd. Je wordt er bijna benauwd van.

De rest ken ik niet dus onthoud ik me van stemmen.

avatar van Heer Hendrik
Fantastisch mooi album! Iedreen heeft het maar over music, maar er staat nog zoveel moois op dit album. Pull the damn thing down, You have it all en when you lose someone so young. Alleen Lady of my life valt tegen, maar de rest is uitstekend. eendagsvlieg of niet, hij heeft wel 2x een hit gescoord met Music ( 1976 en 1982) dus ben je volgens mij geen eendagsvlieg meer
De tekst van When you lose someone so young is mooi, zeker als je het ook hebt meegemaakt wat de tekst suggereert. Niets dan lof over dit album

Ozric Spacefolk
Ik zit even de lijst van one-hit wonders en ik lach me dood: Derek & the Dominos, Janis Joplin, Free, Mountain, Gregg Allman, Mike Oldfield, Kraftwerk, Roxy Music, Thin Lizzy en Herman Brood.

One -hit blijken betere muziek te maken dan multiple-hit wonders...

Overigens had Miles er 4! in de U.K.

Ozric Spacefolk schreef:

One -hit blijken betere muziek te maken dan multiple-hit wonders...

Dat kan onmogelijk een verrassing voor je zijn

Overigens is Oldfield natuurlijk geen one-hit wonder, in NL al vier keer top 10! Of je moet het over de US hebben.

avatar van Arrie
En Roxy Music al helemaal niet, maar we dwalen af.

Ozric Spacefolk
Ik als historicus en liefhebber en kenner van architectuur heb wel een erg goede band met de song Pull the Damn Thing Down.

Het nummer gaat erover dat kleine huisjes afgebroken worden voor skyscrapers, carparks en highways. Het lot van een oude binnenstad of volkswijk die moeten wijken voor het moderne en snelle leven.

avatar van marathonman
Tuurlijk Music, geweldig , nog immer kan dit mij bekoren, super nummer, luister een naar Fella in the cellar van MMPH, verrassing hoor Ozric en natuurlijk het werk voor Alan Parsons waaronder Shadow of a lonely man...

Wat is MMPH?

avatar van henk01
more miles per hour

avatar van edje1969
Helemaal de stijl muziek waar ik zo van hou.... ga iets ergs bekennen....als begintiener was ik nog wel eens aan het playbacken met mijn nichtje en neef. Waar normaal de standaard top40 geplaybackt werd, weet ik nog dat ik You Have It All deed. Had 2e hands de lp vanwege Music en ontdekte hoe mooi de overige muziek was. Maar over het album..... When You Lose Someone So Young vind ik naast Music het mooiste op dit album dat voor mij geen minmoment kent.

avatar van Heer Hendrik
When you lose someone so young is inderdaad een heel mooi nummer en had mooi gepast in de uitzending van gisteren op de radio( nationale rouw)

Heer Hendrik schreef:

Nu je het zegt. Dan ga je er gelijk met hele andere oren naar luisteren....

avatar van musician
De orkestrale arrangementen waren reeds van Andrew Powell en het album werd geproduceerd door Alan Parsons.

Dat belooft dan heel wat op voorhand, voor Parsons liefhebbers.
Maar nee, dit album is vooral Music. Daar heb je dan nog de fanatieke liefhebbers van en de haters in het bijzonder.

Maar voor het overige stelt dit album niet zoveel voor, eerlijk gezegd. Naast Music lijkt het er op dat Powell voor het overige muzikale deel vrijaf heeft gekregen. Kant 2 gaat dan nog (Pull the damn thing down), hoewel Music op kant 1 staat. Ik vind de songs vooral matig en de rare hoge stem van Miles in veel nummers irritant.

Het moge duidelijk zijn dat Parsons het van de productie moest hebben maar dat later Eric Woolfson dringend nodig was voor de songwriting. Dat Miles in die context af en toe zijn stem leende aan het Alan Parsons Project was natuurlijk prima.

Parsons produceerde wel meer bizarre bandjes in die tijd, o.a. Pilot, die als band later helemaal op zou gaan in The Alan Parsons Project. Die wisten wat leukere nummers te maken.

avatar van bikkel2
Ik heb deze plaat ooit eens heel lang geleden gehoord, maar er is weinig blijven hangen.
Music blijft een evergreen, al heeft het wat van zijn glans verloren doordat het op een gegeven moment wat opzichtig werd gebruikt bij talentenjachten in den beginne.
Miles zelf werd een vaste muzikant/ background vocalist bij zo goed als alle editie's van de Night Of The Proms.
Natuurlijk vertolkte hij Music keer op keer.

Op eigen kracht heeft de man het nooit waar kunnen maken.
Al geloof ik wel dat hij talent heeft. Maar dan meer als een soort van gastvocalist/ muzikant.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Hij is in elk geval wel het gezicht van het mooiste Alan Parsons Project-nummer...

Dit album ken ik niet en als Music er het beste van is, laat ik dat maar zo.

bikkel2 schreef:

Op eigen kracht heeft de man het nooit waar kunnen maken.

Misschien niet de hitlijsten bestormd. Maar bijna al zijn soloplaten zijn van erg hoog niveau.

avatar van bikkel2
Mijn interesse is verder nooit opgewekt. Zou zomaar kunnen overigens.
Ken hem zijdelings van Alan Parsons Project.

bikkel2.

Als jij nou eens met je muis klikt op dit linkje, zorgt dat je geluid aan staat, en eens 7 minuten van je tijd vrijmaakt. Ik ben benieuwd naar je reactie...

Nice Man Jack...John Miles - YouTube

avatar van edje1969
enneh....dan ook gelijk het nummer "Stranger In The City".....