Death Cab for Cutie - Codes and Keys (2011)

Label: Atlantic

1. Home Is a Fire (4:04)
  2. Codes and Keys (3:22)
  3. Some Boys (3:10)
  4. Doors Unlocked and Open (5:37)
  5. You Are a Tourist (4:46)
  6. Unobstructed Views (6:10)
  7. Monday Morning (4:18)
  8. Portable Television (2:52)
  9. Underneath the Sycamore (3:26)
  10. St. Peter’s Cathedral (4:30)
  11. Stay Young, Go Dancing (2:50)
avatar van oceanvolta
Altijd leuk een nieuwe DCFC. Wat een geweldig muziekjaar is dit toch!

You Are A Tourist is idd fantastisch, maar is het hele album nou al gelekt of is het "fake (of demo-stuff)"? You Are A Tourist klinkt er heel anders op, maar de rest klinkt helemaal niet slecht en voor mij allemaal onbekend.

Het album is nog lang niet gelekt nee, aangezien het pas op 31 mei uit komt
als je de goede versie wil moet je die link hierboven aanklikken.

Dikkop
Wat een geweldige single! Hopelijk is de rest van het album net zo.
The Postal Service mag van mij ook ooit nog met wat nieuws af komen.
Die Ben Gibbard kan er wel wat van.

tip_of.yourstar
Op Record Store Day (16 april) brengt Death Cab een exclusieve 7" uit getiteld "Death Cab for Cutie in Living Stereo!". Het plaatje bevat previews van Home is a Fire, You Are a Tourist en Some Boys, en wordt aangekondigd als "the first place to hear new music from Death Cab".

DCFC Record Store Day

coldwarkids schreef:
Het album is nog lang niet gelekt nee, aangezien het pas op 31 mei uit komt
als je de goede versie wil moet je die link hierboven aanklikken.
Dat heb ik ook gedaan en het intervieuw helemaal beluisterd, maar zou het niet zo kunnen zijn dat ze het "work in progress" bewust hebben laten lekken. Dat dit niet de definiteve versie is, want je kunt heel goed horen dat dat er wat onvolkomenheden zitten in wat ik van het internet heb gehaald met daarbij een een "liveopname van het nummer Codes & Keys? Het zou zou wel een een goeie stunt zijn om de fans warm te maken voor de definitieve versie!
Ik zou toch maar eens luisteren, want in de ruwe versie klinkt het dan al erg goed.
Het is maar en vermoeden, maar past wel in hun strategie als je het intervieuw goed afluistert.

avatar van coldwarkids
Oke ik wil je natuurlijk best geloven, maar ik heb op aantal torrent sites gezien, dat er gewoon nummers op staan van een andere band.. totaal niet het geluid van DCFC.. heb het zelf niet gehoord, omdat ik dat dus gezien heb.
Maar je zou dus best gelijk kunnen hebben.. ze zouden in ieder geval electronischer gaan klinken en met minder gitaren

avatar van oruiz
Fijn Built to Spill-gitaartje in het refrein van You Are A Tourist

coldwarkids schreef:
Ik ben er ook achter gekomen dat ik er ingegtrapt ben. Een 'slimmerd" heeft wat DCFC-related matriaal, inclusief hoes op een torrent gezet. Het is geen andere groep, zoals coldwarkids zei, maar het zijn solo live optredens van Ben Gibbard, maar toch... Je hebt gelijk, coldwarkids. Het heeft niks met Codes & Keys te maken. Het klinkt overigens best lekker, maar desondanks sorry voor mijn misinformatie.

Wat is 'Some Boys' toch een pareltje

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
Videoclip van de geweldige single You are the Tourist toegevoegd

avatar van Bart
Ik heb het album nu twee keer gedraaid. Eigenlijk besluit ik altijd om het nieuwe album van Death Cab For Cutie te laten liggen. Zo geweldig vind ik de platen namelijk niet. Toch kan ik het niet laten.

Soms staat er een enkel nummer op dat me bevalt. Maar vaak vind ik het te overgeproduceerd, te gladjes. Op dit album is dat eigenlijk ook wel het geval. Maar zo'n nummer als het titelnummer vind ik dat wel weer fijn. Met die prachtige strijkers. Zeer melodieus. En ja, daar ga ik makkelijk in op. Eens kijken of het dit keer wel wat wordt.

Wat mij zo aantrekt in DCFC is: ze hebben lef. Ze breken door met Transatlanticism en Plans en maken daarna een album waarvan de sound totaal afwijkt en de eerste single 8 minuten duurt.
Zo maken ze ook nu weer een album dat totaal anders klinkt dan de voorgangers.
Veel minder gitaren, meer electronica. Minder droefheid, meer blijdschap.
Altijd is een nieuw DCFC album voor mij eerst even wennen, maar vaakt valt na een aantal draaibeurten toch het kwartje.
Openingnummer van deze Codes & Keys; Home is a Fire is een nummer dat al eerder uitgelekt was. Eerst vond ik het 3 x niks, maar nu vind ik het een geweldige opener.
Het nummer moet echt groeien.
Dit album leunt niet op de ballads, zoals bijv. Plans en grotendeels ook Transatlanticism, maar juist (vooral in de 2e helft) op de lekker groovende ritmes en synth partijen en de (vaak vervormde) zang van Gibbard.
Een album als Plans (een album dat mij echt raakt) zullen ze niet meer maken, maar elke keer ECHT verrast worden door een band is ook mooi!
Doors unlocked and open is ook een hoogtepunt voor de band.
Evenals de briljante single You Are A Tourist.
De mooi uitgebalanceerde trackvolgorde zorgt voor een mooi luisteravontuur van begin tot eind.
Wederom een topalbum voor Death Cab! 4 sterren.
2 minpunten zijn: ik zou iets vaker de cleane stem van Gibbard willen horen en sommige nummers zouden iets kleiner gehouden mogen worden.

avatar van coldwarkids
Zo zou ik het ook omschrijven
maar gelukkig vind ik dat ze bij Doors Unlocked And Open een langer nummer gemaakt hebben voor hun refrein. dat nummer heeft gewoon zoveel sfeer. die had niet ingekort moeten worden. Gelukkig hebben ze dat dus ook niet gedaan.

Met de rest ben ik het eens met eh1982

Ik ben het met eh1982 (en coldwarkids) voor het overgrote deel eens. Ik vind het erg mooi album, dat weer een nieuwe weg inslaat. Codes & Keys, Your Are A Tourist, Monday Morning, St. Peter's Cathedral en de laatste nummer Stay Young, Go Dancing sluit het "luisteravontuur", zoals eh1982 zo mooi zegt af.
Het feit dat ik dit album steeds weer opnieuw wil zetten duidt erop dat het, waarschijnlijk, een groeier is. Ik zit momenteel al op 4,5*, dus ik kan nog maar een halfje naar boven. Misschien morgen al wel. Neen, met deze muziekformule, meer electronica, keyboards kan DCFC nog jaren door.

Precies!!

Het is trouwens inderdaad een groeialbum!

avatar van Sammy
Mijn god, Unobstructed Views is zo'n bloedmooi nummer. Ook het openingsnummer heeft iets magisch. De rest is wederom van hoge kwaliteit, maar dat had ik bij deze band wel verwacht. Waardering volgt later, als ik de plaat wat vaker geluisterd heb.

(verwijderd)
Tot nu toe is dit een van de verrassingen van dit jaar.. wat een onverwachts mooi album.
Eerste luisterbeurt was zonder verwachtingen en werd daardoor beetje overdonderd.. nu begin het langzaam allemaal in te dalen, maar dit album verdient heel veel luisterbeurten!

Wat ik gisteren eigenlijk al wilde doen, doe ik nu dus maar: 5 hele mooie sterren. Wat een geweldig mooi album! Hij groeide bij mij erg snel, maar ik kan het niet laten 'm telkens weer te beluisteren. Underneath The Sycamore en Underneath Vieuws gaven het zetje naar 5*****!

avatar van alpeko
Hoge waarderingen zeg. Zo ver is ie bij mij nog lang niet.

BobbieMarley
Doors unlocked and open!

avatar van Raoul
Oh.. St. Peter's Cathedral... Voor mij het beste nummer op deze plaat. Prachtige opbouw en op de een of andere manier doet de tekst iets met mij. Verder zijn er hoogte en dieptepunten, maar ik heb het gevoel dat hij nog moet groeien. Het is gewoon een nieuwe DCfC, met een ander geluid. Even wennen denk ik.

Tot nu toe haalt hij in ieder geval niet Trans & PhotoAlbum. Ik vind het zeer prettig luisteren, dat wel; de productie is weer top (en deze keer niet door Walla volgens mij). Als ik nu zou stemmen zou hij tussen 3,5 en 4 zitten.

edit: heb nog een videoclip voor Home is a Fire toegevoegd, valt me trouwens een beetje tegen.

avatar van Boris1
Weinig verwachtingen van The Cuties naar hun, voor mij, wat tegenvallende vorige album. Hier slaan Ben Gibbard c.s. echter keihard terug. Meer electronisch georienteerd, fijne sferen, avontuurlijker dan hun vorige albums. Waar ik bij vorige albums altijd ergens in slaap val, houdt dit mij bij de les. Speciale vermelding voor Unobstructed Views

edit: door de fans zal ik wel met pek en veren van deze site worden gebonjourd, maar ik denk dat ik dit hun mooiste vind, stom he

Boris1 schreef:

Ik zou niet weten waarom. Ik ben ook en DCFC-fan en deze staat ook héél hoog op mijn lijst. Maar er zullen er echt wel zijn met een andere mening, maar over smaak valt niet te twisten. Dit is ontegenzeggelijk een dijk van een album.

avatar van Tony
Vanmiddag aangeschaft en nu 2x gehoord, maar ik ben er nog niet. Op een of andere manier vind ik de zang irritant iel, daar waar ik het op Transatlanticism en Plans juist kan waarderen. Misschien vind ik de combinatie met de zwaardere elektronica nog niet kloppen, het begin van Monday Morning is daar een "goed" voorbeeld van. Wel hoor ik weer hemelse melodieën en verrassend veel groove. Ik ga 'm zeker nog enkele kansen geven, maar vooralsnog door de zang 'n beetje teleurgesteld.

Dikkop
Underneath the Sycamore moet zeker de volgende single worden!
Wat een catchy nummer is dat zeg!

Ddk
Ow lekker nieuw album hoor, hier kan ik weer ff tijdje van genieten Vooral de opener is fenomenaal, goeie videoclip drbij: YouTube - ‪Death Cab For Cutie's "Home Is A Fire," video by Shepard Fairey and Nicholas Harmer‬‏

Hmm, ik ben helemaal niet zo onder de indruk van You Are a Tourist. Ja, lekker rifje, maar daar blijft het wel bij hoor. Verder gewoon een formulematig DCFC nummer. Ik ga deze plaat spoedig luisteren. Ben benieuwd hoe de rest klinkt nav de lovende reacties hier.

Dikkop
Het is mss inderdaad een redelijk typisch DCFC nummer maar zo erg is dat niet volgens mij. Ze zijn nu eenmaal zeer goed in ongelooflijke catchy popnummers maken zoals You Are a Tourist. En ik vind dat geweldig.