Ben Saunders - You Thought You Knew Me by Now (2011)

Pop / Soul

4. So Long (4:03)
  5. Heartstrings (3:18)
  6. Smoking Gun (3:48)
  7. All Over (3:26)
  8. 23rd of Loneliness (4:03)
  9. Two Hearts (4:23)
  10. Untouchable (4:21)
  11. Kill for a Broken Heart (3:26)
  12. When a Man Loves a Woman (2:59)
  13. If You Don't Know Me by Now (3:39)
avatar van Angelo
O ja, die hebben we ook nog, onze “next best soulman”. Verwacht niet zoveel van dit album eigenlijk, maar ga hem misschien checken omdat deze plaat volgens mij grotendeels gemaakt is e.d. met niet-Nederlanders. Dat heeft bij mij vaak toch een streepje voor. De eerste single Kill for a broken heart vind ik geen mooi nummer trouwens. Erg dertien in een dozijn. Ook dat vreselijke cliché nummer If you don’t know me by now heb ik nooit wat aangevonden. En When a man loves a woman, tja, die kan er mee door, maar ik zet toch liever een oudere versie op van iemand als bijvoorbeeld Solomon Burke of Darrel Banks. De originele versie van Percy Sledge, kan ik niet aanhoren vanwege z'n irritante stem.

avatar van Reijersen
Wat een goedkope titel! En jammer dat er dan toch weer covers op staan. Aardig gehyped dit natuurlijk. Ga terzijnertijd toch maar eens kijken wat ze ervan gebrouwen hebben.

avatar van NewYorkCityLight
Wat een slechte titel inderdaad. De hoes vind ik daarentegen wel wat hebben.
Ben niet beniewd naar het album zelf maar wel beniewd naar hoe het zal gaan presteren.

madonnagirl3
Slechte titel, slechte cover.

Ik vrees dat dit album niet heel goed gaat worden, maar who knows..

Het is allemaal een beetje te gehaast.

avatar van Eveningguard
En onze eerste fanboy stem is binnen!

avatar van Paap_Floyd
Waar maak je je in hemelsnaam druk om? Laat mensen dit toch lekker 5* waard vinden.

avatar van Rhythm & Poetry
Precies, bovendien op bijvoorbeeld Atmosphere is het wel rechtvaardig om 5* te stemmen zonder meteen fanboy genoemd te worden. Overigens is er niks mis mee fan te zijn. Ben Saunders heeft een lekkere kont.

avatar van Colucci_Era
Mijn moeder heeft deze al besteld. Toch eens meeluisteren wanneer de ze de cd draait.

Rhythm & Poetry schreef:

Hier zonder enige onderbouwing. Dat vind ik niet netjes, maargoed. Afwachten wat de rest er van vind.

avatar van Gele Stift
Na de eerste luisterbeurt kan ik niets anders dan concluderen dat het allemaal een tikkeltje voorspelbaar is, jammer van het achtergrondkoor dat er vaak irritant door heen zit te bleren. Duidelijk een album voor het grote publiek. Jammer, want wat mij betreft heeft ie toch wel veel potentie.
Smoking Gun vind ik overigens wel aardig

tuktak
De aardige uitgebrachte singles, in combi met de vrij lange duur voor dit album pas uitgebracht werd, maakten de verwachtingen voor dit album behoorlijk hoog. opzich was ik ook best benieuwd of het concept the voice beter om zou kunnen gaan met een winnaar dan een idols of xfactor.
nu heeft the voice natuurlijk veel geluk gehad met een mediagenieke winnaar als ben saunders.
zijn onmiskenbare uiterlijk in combi met zijn voorliefde voor soul maakt hem iig bijzonder authentiek. daarnaast kan hij (gelukkig) ook zeker een nootje zingen.
het album als eindproduct is logischerwijs erg commercieel en pop, aangevuld met het welbekende soulrandje. helaas wordt het catchy niveau van bv kill for a broken heart maar een paar keer gehaald.

zo staan er zeker een aantal aankomende radiosingles op deze plaat. de opener next fool bv, als ook het bijna irritant melige dry your eyes. aan mij niet besteed, maar wel een echt radiozomerplaatje.
het midden van de plaat is voor mij het meest prettige deel, met het bluesy smoking gun en all over als beste nieuwe track, ongetwijfeld ook een aanstaande single. melodieuze lichte maar energieke popsoul. 23rd of loneliness is daaropvolgend ook een prima opvulling.

er staan helaas ook wel wat mindere tracks op, waarschijnlijk bedoeld voor zwijmelende schuifelende tieners. baby come home, heartstrings, untouchable, allemaal volledig inwisselbaar.

bijna jammer ook zijn de laatste tracks, die al als single zijn uitgebracht. opzich logisch dat ze op het debuutalbum staan, maar zo achteraan vallen ze wel een beetje uit de toon. de tracks hadden prima ergens tussen het album gepast ipv de eerder genoemde fillers. nu valt het klasse songwriterschap extra op in deze laatste tracks.

er had zeker nog wel meer uit het album gehaald kunnen worden, maar commercieeltechnisch is dat waarschijnlijk helemaal niet de bedoeling geweest. met een aantal toekomstige singles is er de komende tijd voldoende airplay en wordt het pad mooi geplaveid voor een nieuw volgend album, aangekleed met weer een stuk of wat singles.

avatar van Rich_B
0,5
Heb vandaag eens het album gekocht, dacht hij was goed bij 'The Voice' dus hij zal ook een goed album afleveren...
Nou dat laatste kwam dus niet uit!
Sorry dat ik het zeg, maar ik vind het toch zonde geld, 17,99 betaald voor een album, terwijl het niet eens goed album is.
Had maar eens eerst moeten luisteren via Youtube!

Het valt me zwaar tegen van Ben!
Het enige liedje wat me nog kan bekoren is, 'Kill for a broken heart' en de single die je erbij kreeg, (Zijn doorbraak om een ware winnaar te worden vanaf het begin) 'Use Somebody'

avatar van bikkel2
Ik heb wat stukken gehoord . Vind Ben wel een goede zanger , maar het is wat stuurloos .
kwak er een paar evergreens op en het zal wel aan slaan .
Een debuutplaat moet eigenlijk een onvergetelijke indruk achter laten . Ik denk niet dat dit er in zit .
Als je een artiest serieus wilt nemen , wil je toch wel graag nieuwe nummers horen .

Het nadeel van een talentenshow . Alles wordt bepaald door een team van mensen die denken te weten wat goed is voor de winnende artiest . Een gehaast in elkaar gezette plaat is dan het resultaat .

avatar van king_pin
Rich_B schreef:
Nou dat laatste kwam dus niet uit!

Beetje naïeve redenatie niet? omdat een zanger mooi kan zingen betekend niet dat ie ook mooie muziek maakt. In zijn geval kan ie niet eens muziek maken, dat wordt voor m gedaan dus dan is t niet eens zijn schuld dat het een slecht album is geworden!

avatar van Rich_B
king_pin schreef:

Dat is jou mening ja
Ik heb daar zo mijn eigen meningen over, en ik bedoel aangezien die goed kon zingen, dacht ik ook dat er een album uit zou komen die wel te pruimen zou zijn. Maar dat mocht niet baten!
Anyway gewoon zonde geld.

avatar van lovegun
Zijn interview in de Metro vandaag was best wel tenenkrommend

Ik heb nu ook totaal geen behoefte om zijn album te beluisteren, maar ik ben wel benieuwd hoe de beruchte man klinkt, heb namelijk nooit naar The Voice gekeken.
Volgens mij kwam hij een keer langs bij DWDD, maar toen lette ik niet echt op.

avatar van Reijersen
Toch verwonderlijk op MuMe. Er zijn toch altijd weer genoeg mensen bereidt om bij een album te melden dat ze het vooral niet gaan beluisteren, dat ze de artiest maar simpel vinden, etc. etc. Het is maar net waar je je energie in wil stoppen.

Morgen een uitgebreide recensie van mijn kant.

avatar van lovegun
Hmm je hebt wel gelijk ja.
Ik denk dat het gebrek aan interesse er onbewust al automatisch in zit, doordat hij zichzelf ook niet echt uitnodigend neerzet (ik verwijs normaals door naar dat interview)

avatar van Eveningguard
Wil de beste man zelf geen nummers gaan schrijven? Misschien wil hij wel hele andere muziek maken.

lovegun schreef:
Hmm je hebt wel gelijk ja.

Interview was inderdaad wat tenenkrommend. De enige uitspraak die ik wel begreep is dat er geen zelfgeschreven nummers op staan omdat het allemaal wat kort was. (hij wil dat dus wel gaan doen)

avatar van Paalhaas
Eveningguard schreef:

Hier zonder enige onderbouwing. Dat vind ik niet netjes.

Ik zie jou al bij de FRS achter de balie. "Mevrouw, kunt u voor ik u laat betalen deze aankoop even onderbouwen?"

avatar van Reijersen
Wie kent de naam Ben Saunders zo onderhand niet? Dat is de vraag die toch wel in Nederland gesteld mag worden. Nadat de getatoeëerde zanger het eerste seizoen van het bijzonder populaire ‘The Voice of Holland’ had gewonnen heeft zijn carrière een vlucht genomen. En na niet al te lang wachten presenteert hij hierbij dan zijn eerste album. Een album waar een keur aan topartiesten en topschrijvers aan gewerkt hebben. Saunders zelf heeft geen nummer geschreven op dit album. Simpelweg omdat er, volgens eigen zeggen, te weinig tijd was. Want de marketingmensen die hier achter zitten weten ook wel dat je de hype bij de hoorns moet vatten als deze nog heet is.
De titel van het album verwijst naar de megahit van Harold Melvin and the Blue Notes. Saunders zong het nummer ‘If You Don’t Know Me By Now’ in de liveshows en dat werd een regelrechte downloadhit. Maar nu over naar het album.

Het album opent met ‘Next Fool’. Volle blazers, goede blazers, lekker ritmiek, alles volgens de protocollen van het soulgenre. Maar wat valt me op. Het ietwat knullig Engels van Ben Saunders. De uitspraak, of eerder uitzang, van de woorden staat met toch wel wat tegen. Je hoort toch wel dat het niet zijn voertaal is. Verder wat braafjes, erg binnen de lijntjes. Het nummer mist wat spanning. Maar of ik dat ook echt verwacht had? Nee.
‘Baby Come Home’ gooit het tempo wat omlaag, iets wat meteen meer ruimte biedt voor de stem van Ben Saunders. En eerlijkheid gebied me te zeggen dat, wat je ook van hem vindt, zijn stem best goed is. Het nummer is een typisch gevalletje van een soulpop-ballad. Inclusief verwacht stemmig koortje. Ik mis weer spanning, maar daar geeft de grote massa meestal niet om.
‘Dry Your Eyes’ is de meest recente single van Saunders. Het typische, krakend vynil klikkende breakje van een vrouwelijk zangeres. Ja, ik kan het niet genoeg benadrukken, maar ook weer volgens het juist receptuur gebracht. Het nummer is mij ook iets te herhalend om de aandacht er echt bij te houden. Het kakt mij allemaal iets te veel in

Ook ‘So Long’ is een wat rustiger nummer. En ik vind dat Ben’s stem bij deze rustigere nummers toch meer tot zijn recht komt. Gewoon een goede slowjam. Niet echt soul of R&B, meer gewoon pop. Meeslepend gebracht, op een wat algemene manier. Inclusief orgel.
In ‘Heartstrings’ hoor ik een beetje Michael Bublé, vooral in het refrein. Qua zanglijnen is het precies sound-a-like. Voeg daar het toch weer wat knullige Engels van Saunders bij en je hebt het gevoel dat je naar stuk mindere versie van de goede zanger Bublé luistert. Één van de minste nummers van dit album.
‘Smoking Gun’ krijgt dan eindelijk een beetje de spanning die ik verwacht. Gewoon een lekker funky nummer, krachtig gezongen, sterke aanwezige ritmiek. Ben goes rock ‘n roll. Gewoon een goed nummer! Beste van het album!
‘All Over’ biedt daarentegen weer het bekende recept. Drums a la Dap-Kings, maar dan slechter. Blazers als de Dap-Kings, maar dan slechter. Toesten als de Dap-Kings, maar dan minder. En qua zang wel aardig, maar wat beschaafd. Ik heb bij Ben echt het gevoel dat hij er zoveel meer uit kan halen.
Aparte titel hoor, ’23RD of Loneliness’. En hoor ik daar het loopje van ‘I Heard it Through the Grapevine’ van soulheld Marvin Gaye?! Het lijkt er allemaal wel heel erg op in ieder geval. Maar ja, beter goed gejat dan slecht verzonnen. Al is het ook niet eens zo goed gejat. Saunders zingt hier wel aardig.
‘Two Hearts’ brengt weer de gewenste ballad. Maar eerlijk gezegd weet ik dat nu ook wel. Ja, Ben Saunders kan een wijze zingen. Maar die ritmiek is te uitgekauwd, te braaf. Het nummer kan ook totaal mijn aandacht er totaal niet bijhouden. Saai
We gaan dus snel verder met ‘Untouchable’. Ook bij dit nummer valt me het steenkolen-Engels van Saunders op. De uitspraak klopt gewoon niet, klinkt gewoon niet lekker. Verder een alleraardigst nummer dat wel wat boven de toonzettende middelmaat uitkomt. Vooral door het, wel wat bekende, blazergebruik en het aanstekelijke refrein.
Dan horen we ‘Kill For a Broken Heart, de eerste single. Heb nooit echt wat in dat nummer gezien of gehoord. Gevalletje brave souldanser met teveel popinvloeden om echt soul te hebben. Maar misschien ook wel gewoon kapotgedraaid en daardoor snel saai en uitgekauwd. Toch jammer dat dat altijd gebeurd.
Het album sluit met twee covers. Eerst is er ‘When a Man Loves a Woman’. De wereldhit van Percy Sledge, waar opvallend genoeg in het programma coach Jeroen van der Boom nog van overtuigd was dat het van Marvin Gaye is. Belachelijk natuurlijk. En het voegt ook helemaal niks toe aan het origineel. Hetzelfde valt te zeggen over de cover van Harold Melvin & Blues Notes’ ‘If You Don’t Know Me By Now’. Een cover wat simpelweg nog niet de veters van het origineel mag strikken. Meer kan ik er niet van maken.

Zoals verwacht is het een erg braaf album geworden. Hopelijk mag Saunders bij zijn volgende werk wat zelfgeschreven nummers inbrengen en daarbij wat meer pit en spanning toevoegen.
Ben Saunders, the next big thing in soul? I don’t think so.

avatar van bloempje24
Rich_B schreef:
Dat is jou mening ja
Anyway gewoon zonde geld.

Geen mening, maar feit. Een belangrijk verschil.

avatar van Dungeon
Ik hoop echt dat dit de laatste keer is geweest dat er zo'n eidols achtig programma op de TV is. Wat een gigantische slechte nepartiesten komen daaruit voort zeg. Vroeger met de soundmixshow had je tenminste nog een Gerard Joling of een René Shuman. Moet je kijken waar we het tegenwoordig mee moeten doen. Yek.....

avatar van Eveningguard
Niet zo bashen. Deze man heeft een goede stem en als hij niet zo veel gehyped werd had hij een zeer aardig album af kunnen leveren. Minder commerciel is beter.

avatar van Dungeon
Eveningguard schreef:

Je hebt gelijk. vrijdagmiddag he. Sorri.

avatar van Hans Brouwer
Natuurlijk heeft Eveningguard geen gelijk!! Ben Saunders, met z'n smerig vol getatoeërde lijf, is zo nep als het maar zijn kan. You Thought You Knew Me by Now? Nee, dat denk ik helemaal niet en ik heb niet de minste behoefte om Ben of zijn muziek te leren kennen.

avatar van perrospicados
0,5
Ik vind 'm wel leuk zingen maar wat is ie tijdens interviews lomp en bot. Dat maakt 'm een stuk minder prettig om naar te luisteren

avatar van Edwynn
De interviews of de cd's zijn dan minder prettig om te luisteren?

Als het laatste van toepassing is, zou ik dat best gek vinden.

avatar van Eveningguard
En wat nou als de heer Saunders z'n plaat op een indie label had uitgebracht zonder de hype? Dat is jullie probleem een beetje volgens mij.