Metallica - St. Anger (2003)

Label: Elektra

1. Frantic (5:50)
  2. St. Anger (7:21)
  3. Some Kind of Monster (8:25)
  4. Dirty Window (5:24)
  5. Invisible Kid (8:30)
  6. My World (5:45)
  7. Shoot Me Again (7:10)
  8. Sweet Amber (5:27)
  9. The Unnamed Feeling (7:09)
  10. Purify (5:14)
  11. All Within My Hands (8:48)
IK OOK!

avatar van rusty nail
Ik begon al te denken. Ben ik de enige die er zo over denkt?

remixen lijkt me niet zo moelijk als mastertape nog op planken ligt

hoef niets opnieuw ingespeeld of gezongen te worden , want dat is ok

alleen opnieuw mixen, brommende bas deruit, gitaargeluid wat zwaarder, minder schel et voila

avatar van Eddie
remixen lijkt me niet zo moelijk als mastertape nog op planken ligt

hoef niets opnieuw ingespeeld of gezongen te worden , want dat is ok

dat beroerde snare geluid moet echt opnieuw opgenomen worden hoor, dat kun je er onmogelik uit mixen.

avatar van frankvankesteren
Metallica tapt uit een nieuw vaasje, so what?

Het agressieve, lustige, muziekmakende Metallica staat er weer, stevig met een nieuwe plaat die wat voorstelt..geen commerciele belangen, gewoon snoeihard muziek maken.. beste comeback sinds tijden want ze zijn er toch sinds het Black Album nauwelijks meer bij geweest (al was S&M echt heel mooi)

Vooral het nieuwe drumgeluid is heel mooi

een 4,5

frankvankesteren schreef:

Vooral het nieuwe drumgeluid is heel mooi

een 4,5
Ik ben een echte fan maar als er iets tegenvalt aan St anger is het het drumgeluid,dat veel beter is geweest.Klinkt meer als een stapel omvallende pannen Te veel op de voorgrond ook, en een solo had ook af en toe gemogen .

rusty nail schreef:

tja, smaak he.. Ik vind het in ieder geval geen mislukt experiment..

Kirk liet trouwens zelf blijken dat wat hem betreft er af en toe wel een solotje in mocht..egoist

1,0
De heren nemen het woord thrash een beetje te serieus. Dit is namelijk gewoon echt vuilnis. Hoe is het toch mogelijk dat de genieen die 20 jaar geleden master schreven nu aankomen met deze onluisterbare rommel. Na Load en Reload (waar nog enkele redelijke nummers op staan) is dit het derde slecht studio album op rij. Heren van Metallica: geef nog wat concerten, misschien nog een leuk dvd'tje of wat anders leuk maar stop met albums schrijven. 1 ster is nog teveel voor dit braaksel.

lelijkebenders schreef:

Hoe is het toch mogelijk dat 1 ster is nog teveel voor dit braaksel.

Braaksel, vuilnis, wat is 't nu?

slaemperayreon
En sind wanneer betekent thrash vuilnis?

Zo slecht is deze plaat niet,ik geef een 3.

slaemperayreon schreef:
En sind wanneer betekent thrash vuilnis?

altijd al betekend

ik bespeur 2 categorieen in 'liefhebbers'

metallicavolk oude garde, vanaf kill 'm all

metallica jong grut, vanaf black album,load, reload

oude lullen vinden st anger terecht niks, jonger volk vaak wel

dat jonger grut heeft volgens mij niet zo het besef waar metallica muzikaal vandaan komt en kan eerder werk nooit zo waarderen als de mensen die metallica leerde kennen ten tijde van het uitkomen van de eerste platen, ergens in '80

tel daarbij op de laksheid waarmee het tegenwoordige jonge grut naar muziek luisterd, en de snelle verveling

tis nu eenmaal zo, jongeren zijn sneller verveeld, alles gaat sneller en dat wordt alleen maar erger, of beter, tis maar hoe je het bekijkt, over x jaar komt pakkumbeet de nieuwe madonnasingle uit en is de dag erop alweer verdwenen uit de charts, let op mijn woorden, kan dat volk niks aan doen

zo objectief mogelijk gezien, probeerd metallica te klinken als de trashband van verleden, dat klinkt geforceerd op deze plaat

daarbij, wie bedenkt nu om gewoon maar geen soloos te spelen, gewoon als verandering?

als een bepaald stuk muziek beter klinkt met een solo, en daarvan zijn best voorbeelden te vinden op deze plaat, waarom jezelf dan vasthouden aan die bedachte regel?

er is best te horen dat er veel en hard gewerkt is aan deze plaat, maar de resultaten zijn niet metallica waardig

wat je terugvind in de docu some kind of monster, weerspiegeld op de plaat

deze band is de weg kwijt, al een tijdje, en dat is niet erg, maar iedere poging die gedaan wordt om weer de oude lijn terug te vinden wordt door henzelf gesaboteerd

accepteren dat metallica metallica niet meer is en niet meer zal worden lijkt mij het beste voor bandleden zelf, en fans

je kunt het metallica misschien niet eens kwalijk nemen, zoveel jaren met 4 man spelen spelen spelen en spelen, je zou ervanzelf krankzinnig van worden, da's geen normaal leven met een enigszins normale ontwikkeling
nog knap dat het 20 jaar lang god ie gegaan, hoewel goed? hetfield zoop zich de tyfus om te kunnen blijven functioneren,dat gaat niet je hele leven goed

hoedanook, ik gun metallica een laatste geweldige plaat, als er nog een komt, 1 die wel metallica waardig is, en daarna mogen ze afnokken, de dienst zit erop

avatar van Klumpie
Jeetje Joy, je klinkt als een ouwe lul.

avatar van Sinner
Joy schreef:

Kan je overigens ook mooi omdraaien. Die garde oude rukkers is namelijk zo gebrainwashed en "hung-up" aan die eerste platen dat ze onmogelijk nog een nieuw album naar waarde kunnen schatten. Al helemaal wanneer daar ook nog enigzins een (lichte of bruuske) stijlverandering bij optreed. Dan schallen alle 40+'ers massaal uitverkoop zonder album in kwestie ook maar enigzins beluisterd te hebben, waarna lekker het bekende kreetje "vroeger was alles beter!" nog eens van stal wordt gehaald.

Dat terzijde vind ik aan St. Anger geen ruk aan. Terwijl er op zowel Load als Reload hier en daar nog wel best een aardige song te rapen viel (maar dan ook maar ééntje...).

Klumpie schreef:
Jeetje Joy, je klinkt als een ouwe lul.

ben ik ook

nah, je kan het idd ook omdraaien, wat dat betrefd heeft discussieren over een al dan niet ruk of goed album helemaal geen zin

muziek is een individuele beleving, en in de kern terug te gooien op pure chemie

als jij je eerste orgasme had op de muziek van gert en hermien (orgasme, stofjes in hersenen enzo)zul je dat toch echt de rest van je leven bijblijven als zijnde prettige muziek (ik noem maar wat)

baaj de weej, gebrainwashed, ach, ik luister naar werkelijk vanalles, ook top 40, ast lekker klinkt klinkt het lekker en het maakt me dan geen ene moer uit wie het gemaakt heeft

altijd al betekend

ik bespeur 2 categorieen in 'liefhebbers'

metallicavolk oude garde, vanaf kill 'm all

metallica jong grut, vanaf black album,load, reload

oude lullen vinden st anger terecht niks, jonger volk vaak wel

wat je terugvind in de docu some kind of monster, weerspiegeld op de plaat

Onzin! met je stuk over het Black Album was ik het nog eens maar dit klopt voor geen kant..

Je hebt gelijk als het gaat over dat jongeren muziek sneller accepteren uit verveeldheid (ben zelf nog 15 en zoek veel dieper naar muziek en wat mooi er aan is dan mijn leeftijdsgenoten doen, vind ik) maar een album als St Anger behoort daar echt niet bij...

Ten eerste is deze plaat net té voor een willekeurige jongere dus die zal er niet zomaar naar luisteren, daar buiten is St Anger ook kwalitatief veeeeel meer dan een 50 Cent of een of andere gangstarrapper die mijn leeftijdsgenoten adoreren..

Ten tweede is mijn generatie Metallicafans vaak juist meer geinteresseerd in de oude albums, St Anger komt ergens op de 4,5e plaats. Persoonlijk ben ik iets meer weg van St Anger maar mijn favorieten komen toch vooral van MoP en Ride the Lightning..

Wat me nog het meest ergert is het pessimisme over Metallica dat ze er mee zouden kappen..ik heb ze in Arnhem bij gewoond en het klonk fantastisch! De beste metalband aller tijden die zelfs nu nog de beste metal band is zou moeten stoppen? NOOOOO way, het nieuwe materiaal komt er aan, het nieuwe album komt eraan, laten we dan pas oordelen of Metallica moet stoppen of niet..

avatar van rusty nail
Klinkt de nieuwe plaat goed ,dan koop ik hem. en anders laat ik hem liggen .En al dat gelul van ze zouden moeten stoppen .Of ze zijn te oud.komop zeg .Het is maar muziek geen beleggingsmaatschappij waar al je spaargeld in zit.Tuurlijk de eerste albums waren beter .En daarom ligt de lat bij hun meters hoog .daarover is alles al gezegt. maar toch moet er daarover maar doorgezeikt worden.Wacht eerst maar dat nieuwe spul af.

avatar van Sinner
baaj de weej, gebrainwashed

Ach dat was ook niet specifiek op jou bedoeld hoor. Ik vond het enkel grappig dat je die stelling zo mooi kon omdraaien. Verder mag iedereen er zijn eigen mening over hebben, ook al is wat discussie zo nu en dan wel leuk om te lezen.

avatar van AGE-411
0,5
Sjik album,
veel beter dan het slaapverwekkende Black album.
Minder goed dan Master of puppets, ... And justice for all, Ride the lightning, Kill 'em all.

Dit album wekt meer energie op dan een kerncentrale.

beste nr's zijn: St.Anger, Invisible kid, The unnamed feeling en All within my hands.

St. Anger vind ik sinds jaren weer eens een cd die ik niet meteen liet verstoffen. Een aardige poging en eens een keer wat anders. Kirk had er van mij alleen wel wat solo's tussen mogen gooien.

Waar dat dit album bij lange na niet het nivo van het Cliff tijdperk haalt, maarja... het is niet anders.

Ulrich heeft bewust zijn drums anders afgesteld om het 'toy 'r' us'-drumstel geluid te krijgen. Zijn goed recht, maar mij maakt hij er niet blij mee.

Wie weet wordt de opvolger een enorme verassing (in positieve zin)

Davez
Dit mist alleen solo's verder vind ik het bijzonder goed.

St Anger het lied gaat zo hard, echt geweldig!

godlydevil7
opzich wel aardig, er zijn alleen twee minpuntjes: de teksten en de drums. daarom kan ik er niet meer van maken dan 2,5*

avatar van oruiz
lelijkebenders schreef:

nounou ik vind het nog steeds stukken beter dan de 'standaard metal' die we tegenwoordig vaak door de neus geduwd krijgen

avatar van eddy_lives
waar-de-loos!!! dat metallica al een tijdje niet best bezig is, is tot daar aan toe, maar dit is gewoon walgelijk!! heeft niks meer met het oude metallica te maken

een dikke 1.5

avatar van Maximusic
Tja daar sla je de hamer op z'n kop, dat is precies wat ik me ook wel eens af vraag. Niet dat ik de latere albums zo waardeloos vind maar ze zijn bij lange niet zo geniaal als de eerste. En alleen aan de dood van Cliff Burton kan het volgens mij ook niet liggen hoewel dat natuurlijk wel invloed heeft gehad. Omdat And Justice for all en The Black Album ook nog erg goed waren. Ik ben wel benieuwd naar hun volgende album.

avatar van eddy_lives
kan ook niet wachten op het nieuwe album, hoop dat ze nu echt naar de roots erug gaan en meer master of puppets en ride the lightning doen!

garage inc was trouwens wel oke...

eddy_lives schreef:

garage inc was trouwens wel oke...
cd 2 ja cd1 viel me tegen

avatar van eddy_lives
had het met name over de tweede cd ja, zeer goed te pruimen!