The Doors - The Doors (1967)

Label: Elektra

1. Break on Through (To the Other Side) (2:25)
  2. Soul Kitchen (3:30)
  3. The Crystal Ship (2:30)
  4. Twentieth Century Fox (2:30)
  5. Alabama Song (Whisky Bar) (3:15)
  6. Light My Fire (6:30)
  7. Back Door Man (3:30)
  8. I Looked at You (2:18)
  9. End of the Night (2:49)
  10. Take It as It Comes (2:13)
  11. The End (11:35)
  12. Moonlight Drive [Version 1] * (2:43)
  13. Moonlight Drive [Version 2] * (2:30)
  14. Indian Summer [08/19/66 Vocal] * (2:36)
avatar van Daan0
In een tussenuur in het gras liggen met je hoofd leunend op de tas en dan dit album draaien, geweldig!

The Deftone
Daan0 schreef:

Toevallig, heb ik pas ook gedaan. Inderdaad heerlijk.

avatar van josbosvos
Heerlijk album dit, maar toch vooral het openingsnummer en de afsluiter zijn geniaal!

avatar van ricardo
Prachtig album inderdaad. Ik moest eerst even wennen aan dit album, maar alle songs kloppen perfect van begin tot eind. Van de jaren 60 veruit het beste album wat ik ooit gehoord heb. Al vind ik het debuut van Pink Floyd en The Velvet Underground ook erg mooie albums. En natuurlijk ook het debuut album van Jimi Hendrix. Wat een jaar muzikaal gezien eigenlijk, 1967.

Zeker een plaatsje verdient in mijn top-10.

avatar van chevy93
Jimi Hendrix en Jim Morrison zijn beiden op 27-jarige leeftijd overleden, allebei aan een overdosis. Ze hebben allebei Jim in de naam en hebben allebei een enorme topplaat gemaakt in 1967. Beiden twee zelfs.

avatar van Edwynn
Ze heetten allebei gewoon James. Overigens zijn Janis Joplin, Kurt Cobain en Robert Johnson ook op 27 jarige leeftijd overleden. Maar die heetten dan weer geen James.

avatar van chevy93
En hebben geen twee topplaten uit 1967.

avatar van inquestos
...en beide Amerikanen stierven in Europa

The Oath
Wat een toeval allemaal zeg. Wat is het volgende? Dat ze een geheime relatie hadden?

The Oath schreef:

Nee maar ik weet wel dat in het hiernamaals `n wereldband a.s zaterdag staat te spelen .
Er schijnen nog kaarten te zijn maar ik wacht nog ff . :

avatar van Psycho Holiday
Musicmeter heeft er weer een Doors fan bij!

Heb afgelopen donderdag dit album gekocht en blijf het maar luisteren.
Ik heb altijd gedacht dat the Doors een stoffige ouwe lullen band was, maar ik had er niet meer naast kunnen zitten. Ondanks dat deze plaat ruim 40 jaar oud is klinkt hij nog steeds fris.

Wat me erg aanspreekt op dit album zijn de jazzy drums van John Densmore. Ook het orgel is een aangename toevoeging op de algehele sound. Favorieten zijn Break on Through, Light My Fire, End of the Night en The End.

Ben van plan om volgende week meteen L.A. Woman te kopen. Ik heb er wat nummers van geluisterd en ben er meteen van overtuigd dat dit geen miskoop zal zijn. Evenals Morrisson Hotel, die ik eventueel ook meteen meepak.

avatar van metalfist
Pak gewoon alles mee, het is het waard.

rico24
Psycho Holiday schreef:
Musicmeter heeft er weer een Doors fan bij!

Heb afgelopen donderdag dit album gekocht en blijf het maar luisteren.

L.A woman is geweldig ,een absolute aanrader.

avatar van IntoMusic
[mod-knipje]

Vanochtend met de koptelefoon weer dit album beluisterd en het blijft nog steeds dé debut waarvan menig groep van kan dromen. De opbouw richting The End is erg sterk (gevonden) en de zang fenomenaal. Top en totaal nog geen twijfels over de rotsvaste nummer 1 in mijn top 10 .

avatar van ricardo
Dit blijft natuurlijk een dijk van een album met geen enkel minder nummer. De sfeer blijft ook erg consistent aanwezig het hele album lang. Maar ik vind de opener en The End toch wel de absolute hoogtepunten van dit album wat eigenlijk 1 hoogtepunt is.

En dat ik de cover Alabama Song ( Whisky Bar) dan weer iets minder vind mag de pret niet drukken. Dikke 5***** blijft dit album natuurlijk, zelfs wanneer je hem beluisterd zonder koptelefoon.

avatar van chevy93
Sommige nummers ogen wat minder, omdat ze in verhouding tot andere nummers minder zijn. Dat is denk ik het enige nadeel van dit album.

avatar van chevy93
Vandaag uit mijn The Doors Collection box de DVD Live In Europe gekeken/geluisterd. Geweldige uitvoering van Light My Fire.

Lekker boeiend wie op welke manier zijn commentaar geeft en welke gele sterretjes hij/ zij al dan niet aanvinkt. Acht berichten verder en nog steeds doorneuzelen...

Heb de berichten over recensies/meningen verwijderd, verdere discussie daarover mag hier plaatsvinden: De Site >> Algemeen >> Recensiefilter

Heb het vinkje overigens wel weggehaald, aangezien het bericht in kwestie niet over dit album ging.

avatar van Music4ever
Moet je de cover Alabama Song van David Bowie eens horen, daar slaat deze geweldige artiest de plank volledig mis.
Vind deze uitvoering juist wel heel erg goed, lekker swingend!
Hoewel niet mijn favoriete van The Doors is het natuurlijk een fantastisch debuut met direct al die kenmerkende stijl waar ze zo groot mee zijn geworden. Favoriet is The End, lekker duister en mooi gitaarwerk.

Jim Morrison had allemaal uitgekiend.
Snel leven en jong sterven.
Geen betreur na zijn 15 Minutes Of Fame.
Boodschap van Andy Warhol was duidelijk.
Haal er uit wat er in zit.
Laat een spoor van vernieling achter.
Maar schud de wereld wakker.
Een groot mysterie.
Vervolgens The End.

Het liep iets anders.

Hij laat ons binnen in zijn bestaan.
Opent als een goede gastheer de deuren.
Geeft je vervolgens een moker in de hand.
Om samen door de muren van fatsoen te breken.
Sloop de geest om bij de ziel te komen.
Break On Through ( To The Other Side).

Neem ervan.
Voed je lichaam.
Voorraadkast van de dealer.
Verworden tot de koelkast in de keuken.
Goedjes wat op koele temperatuur gehouden moeten worden.
Heerser over je eigen thuisapotheek.
Soul Kitchen.

Koortsig wachten op de volgende shot.
Vanuit Columbia zorgvuldig gesmokkeld.
Schepen met het belangrijke importproduct.
Klaar om in neusgaten te verdwijnen.
Als zoethoudertje.
The Crystal Ship.

Nachten feesten.
Na sluitingstijd op zoek naar het volgende café.
Elf kroegentocht.
De buitenwereld is een grote kermisattractie.
Alabama Song (Whisky Bar).
Drinken tot de dood er op volgt.

In een roes de geschiedenis herschrijven.
Jezelf neer zettend als een onverschillig haatdragend persoon.
Persoonlijk de banden met familie vernietigd.
Terwijl juist zij niks meer met je te maken willen hebben.
Hoe triest is de werkelijkheid.
Als je deze alleen nog maar kunt ontvluchten.
Verlangend naar The End.

avatar van chevy93
En de rest heb je geskipt?

Ziet er trouwens weer goed uit.

avatar van rudiger
Wat is en blijft dit toch een geweldig debuut van The Doors .
Deze schijf verveeld geen seconde en boeit van begin tot eind .
Met `n afsluiter waar je U tegen zegt . The End vraagt erom om naar de coffeeshop te rennen .
Hoogtepunten , als je daar eigenlijk van kunt spreken want het hele album is 1 groot hoogtepunt en Oorgasme .
Deze muziek klinkt nog steeds fris en tijdloos en zal over een x aantal jaren nog steeds gedraaid worden .
Hier klinkt een hongerige band op weg naar mega succes en erkenning , die kwam er dan ook .
Wat wil je ook met zo`n frontman en dat aanstekelige orgel wat de band een eigen geluid gaf .
Ik kan me niet voorstellen dat er nog mensen zijn die dit meesterwerk niet in bezit hebben .
Verplichte kost voor iedereen .
Alle denkbare sterren voor dit album en nr 2 in mijn top 10 .

chevy93 schreef:

Geniaal debuut van the Doors. Ook het album met het mooiste Einde van allemaal.

Over einde gesproken: Jim Morrison overleed toch door zelfmoord? Mogelijk door een overdosis drugs in combinatie met andere kwalen. Of is dat niet duidelijk?

avatar van Deren Bliksem
Dat is nog altijd niet duidelijk, het was een bijzonder vage dood.
Dit zegt bijvoorbeeld Ray Manzarek:

"Jim was een rusteloze ziel, die altijd op zoek was naar iets nieuws in zijn leven. Zelfs zes jaar van successen en excessen met The Doors waren niet genoeg voor hem. Een jaar voor zijn dood liet hij mij een brochure zien over de Seychellen en zei hij: 'Zou dit geen perfecte plek zijn om naartoe te vluchten als iedereen gelooft dat je dood bent?'."

Broodje Aap of... ?

avatar van rudiger

Ja he`s alive , het is hem .
Is er ook zo een van Elvis en Lennon ,
Geloof maar dat ie morsdood is .

avatar van chevy93
Jim is nu een negert geworden?

avatar van ArthurDZ
Volgens een biografie die ik recent gelezen heb, stierf Jim aan een hartaanval, veroorzaakt door een bloedklonter bij zijn hart, veroorzaakt door een overdosis heroïne terwijl hij halfnaakt in zijn bad lag.

Grappige anekdote uit dezelfde biografie: Jim's vrouw Pamela zou rond 1969 ooit eens de politie hebben gebeld, met de melding dat Jim haar geslagen had. Toen de agenten ter plaatse arriveren, vroegen ze Jim om een handtekening in plaats van hem te verhoren of te arresteren. Pamela raakte hier enorm door gefrustreerd. Net voor de agenten weggingen, riep Jim hem terug, met onder zijn arm een berg door Pamela onbetaalde parkeerboetes. Waarop de agenten haar meenamen in plaats van Jim.

avatar van Deren Bliksem
Haha, geweldig verhaal inderdaad. Ik zou er niet mee weg komen ben ik bang.
Intrigerende man was ie. (is ie? )

avatar van Psycho Holiday
Vanochtend in de auto op weg naar werk nog eens de plaat helemaal beluisterd. Ik vind dit album samen met Morrison Hotel toch wel het beste werk van the Doors. (ken alleen Strange Days en The Soft Parade nog niet)

Overigens was Light My Fire het eerste nummer wat Robby Krieger schreef en schoot meteen naar nummer 1. Tevens werd de band uitgenodigd op te treden bij de Ed Sullivan show op voorwaarde dat het woord "higher" niet zou werden gezongen, omdat dat teveel zou refereren naar drugs. Jim had hier zoals te verwachten lak aan en zong uit volle borst!