Faalhaas schreef:
Beide bands waren tijdgenoten, samen de Nederpop vormend, waarbij Doe Maar over het algemeen als leider en Toontje Lager als volger wordt gezien. Maar in hoeverre dit nou echt klopt... In 1983 scoorde Toontje Lager hit na hit en won publieksprijzen, terwijl Doe Maar's succes na hun stopaankondiging al afnam. Hun laatste singles als "Macho" en "1 Nacht Alleen" presteerden minder goed, terwijl Toontje Lager toen juist momentum greep. Helaas kom men de lineup niet bij elkaar houden wat uiteindelijk - net als Doe Maar - het einde van de band betekende.
Ja de parallellen tussen beide bands blijft zeer frappant.
Het is zeker interessant om te zien, en ze zullen elkaar vast overlappen, maar in 1983 zat Doe Maar al op hun hoogtepunt qua gekte, Dat er bakvissen bij betrokken zijn, wil niet zeggen dat het slechte makkelijke muziek was natuurlijk. En Ernst is ook veel maar dan die man met een jonge meisjes obsessie, daar doe je hem echt mee tekort.
Dat de populariteit van Doe Maar afnam na de breuk is ook niet helemaal correct. De 1e verzamel cd uit begin 90 was een regelrecht verkoopsucces, en trok ook een jonger publiek aan, waar Toontje Lager eigenlijk al was vergeten. In 2000 18 uitverkochte shows, na 16 jaar niet gespeeld te hebben, is niet echt bandje wat in populariteit aan het inboeten was lijkt me?
Tevens kwamen door de Doe Maar come back ook weer leuke verzamelaars met 80s nederpop daarop, en dus ook Toontje lager.
Mesie tourt nog steeds met een samengestelde band, onder de naam Toontje lager, en dat is echt een feestje, maar dat heeft nooit zo'n impact gehad als de optredens van Doe Maar na 2000.
Treurige is wel dat het allemaal nummers zijn die Mesie nooit zelf schreef, maar natuurlijk wel een vorm gaf met zijn fijne stemgeluid,
Ergens anders schreef ik ooit ook al dat bijvoorbeeld de Bom er eerder (in de oerversie) was dan Viel die maar , maar het was natuurlijk ook gewoon een hot item in die periode. Dus die paralellen zijn ook heel logisch.
Persoonlijk vind in TL echt heel fijne muziek, en met Mesie absoluut nog steeds heel erg de moeite waard om naar te luisteren, maar ik denk wel dat Doe Maar echt de voorzetten heeft gegeven en deuren heeft geopend voor andere nederpop bands in die periode.
Zo ook voor het Goede Doel, en die hebben muzikaal gezien totaal geen Doe Maar overeenkomst, maar wel de taal. En zonder Doe Maar was dat denk ik toch wat anders geweest.