Toontje Lager - Er Op of Er Onder (1982)

Label: Killroy

1. Net Als in de Film (3:27)
  2. In Gedachten (4:35)
  3. Viel Die Maar (4:32)
  4. Niks Na de Dood (4:57)
  5. Lente in Twente (3:02)
  6. Verdriet in het Verschiet (3:50)
  7. Ben Jij Ook Zo Bang (2:33)
  8. Het Beest in Mij (3:55)
  9. Het Doet Pijn (4:42)
  10. Reperteer (4:10)
avatar van EmDee
Als ik weer zo'n Tukker zie,
vol met bier en sympathie

Dan kan ik al geen onvoldoende meer geven.

avatar van monique
blijft na 30 keer luisteren steengoed

In Gedachten is ook zo'n klassieker van dit album.

flebbie
Wat een lekkere muziek was dit toch. De melancholische stem van Erik Mesie, het reggae achtige gitaarwerk, het dubby baswerk en natuurlijk die enorme cynische teksten. Viel me pas onlangs op trouwens. Ik vond het vroeger gewoon grappige liedjes. Maar als je naar de teksten luistert merk je dat er vaak een diepere laag onder zit waar de luisteraar even een spiegeltje wordt voor gehouden..

Muzikaal misschien niet altijd even origineel ( de band had goed naar Doe Maar geluisterd) maar so what, pakkende nummers schrijven dat konden ze. Let ook op het strakke slagwerk van drummer Joost Witte.

avatar van ðe waan
"Het meisje van de kassa, ze laat je niet meer los
De juffrouw van het ziekenfonds en soms die van de TROS
Laten je zien hoe mooi het is in het bos"

Bijzonder grappig.

avatar van Youri
Leuk, doet me terugdenken aan de vakanties van 1982 en 1983. Bandje in de radio en spelen maar op de camping. Teksten zijn erg grappig, ook nu na 25 jaar. De ska achtige en reagge sound klonk net zo fris als Doe Maar. Beide bands echt top begin jaren 80. Ik weet nou niet welke band ik het beste vind. Doe Maar was w.s. de trendsetter en Toontje Lager is daar goed op ingesprongen. het heeft in ieder geval 2 leuke albums opgeleverd. Stiekem Dansen & erop of eronder.

avatar van Ceasar
Toch echt één van de leukste Nederpop-albums. Hoogtepunten: Verdriet in het verschiet en (letterlijk) Reperteer.

Verdriet in het verschiet is wat mij betreft ook de topperrrr. Goed nummer met uitermate grappige tekst & dito refrein:

Vergeet het maar, vergeet het maar
De aardappels zijn al veel te gaar
Leg de zakdoeken maar alvast klaar
Het einde is daaaaaaar.

Had dit de kleine van m'n ex geleerd. Heeft ie het uit volle borst gezongen toen de juf op de creche vroeg wie nog een leuk kinderliedje kende.

avatar van Snakeskin
Ten tijde van de release van deze plaat was het voor de band ook echt erop of eronder. Het werd, volkomen verdiend, erop. Goede nederlandstalige plaat.

In 1982 (ik was 8 jaar) kreeg in van mijn tante een écht cassettebandje met liedjes van Toontje Lager en andere Nederpopbands. Het moet zo'n beetje mijn eerste kennismaking met de popmuziek geweest zijn.

Toontje Lager liftte begin jaren '80 een aardig eindje mee met de Nederpopkaravaan die triomfantelijk werd aangevoerd door Doe Maar en de Frank Boeijen Groep. Nederlandstalige muziek was ineens weer hip, en waarom ook niet. De volgelingen waren talrijk (Het Goede Doel, Kadanz, Het Klein Orkest,...) en zelfs Herman van Veen stond weer in de Top 40!

Er Op of Er Onder was de tweede LP (zoals dat toen nog heette) van Toontje Lager en zorgde voor de definitieve doorbraak. De singles Net Als In De Film en Ben Jij Ook Zo Bang zijn mooie voorbeelden van het typische jaren '80 Nederpopgeluid: aanstekelijke popliedjes met een flinke scheut ska.

Toontje Lager bezingt op deze plaat de liefde, het leven na de dood en (op verukkelijke wijze) de Lente In Twente.

Leuke teksten, leuke muziek. De klinisch perfecte eindmix en het brave Hendriken stemgeluid van zanger Erik Mesie zullen tegenwoordig bij velen de nekharen overeind doen staan, maar...dit is pure nostalgie.

Een leuke passage uit een mooi hoofdstuk van de Nederlandse popgeschiedenis.

avatar van bikkel2
Nederpop in de 80er jaren , veel kwamen en veel gingen weer net zo snel als ze kwamen .
Zo ook Toontje Lager . Perfect passend in de hype die ineens uit het niets zijn intrede deed .
Tekstueel heel tijdsgebonden , maar wel heel goed bedacht . En de singles Net Als In De Film en Ben Jij Ook Zo Bang , staan bij een ieder die intensief die periode meemaakte nog in het geheugen .
Van Erik Mesie zijn stem heb ik nooit gehouden . Ik heb het altijd een soort zingende huisarts gevonden met dat perfecte A.B.N van hem .
Muzikaal wel aardig , maar zeker niet de meest aansprekende band uit die tijd .
Ik heb terugkijkend altijd meer met het Klein Orkest en Het Goede Doel gehad .

Beter dan The Best Of

Jack in the Box
Dit album en het album dat hierna kwam werkten bij mij indertijd hartstikke verslavend.
Erik Mesie is een van de beste Nederpopzangers.
Een lintje voor de mooie teksten en muziek van Toontje Lager.
Mijn favorieten blijven hier Net als in de film (van Ome Willem) en Ben jij ook zo bang.
Het album werd uitgebracht in de tijd dat veel mensen bang waren dat de Russen binnen zouden vallen of dat alles door computers bestuurd zou worden.

avatar van bikkel2
met die visie zaten ze er niet zo gek naast .

Zonder computers is de maatschappij nergens meer en de Russen duiken tegenwoordig op in toeristische warmere oorden om op hun manier vakantie te vieren .
Nederland wordt ook steeds warmer ( alhoewel je dat met de huidige winter niet echt verwacht ) en dan komen ze vanzelf hier naar toe .

Allemaal een kwestie van tijd .

avatar van Madjack71
Goed album, dat duidelijk de tijdsgeest uitademt van die periode; Viel die maar/Niks na de dood en Ben jij ook zo bang, zijn wat mij betreft daar een paar voorbeelden van. De tijd van dreiging van de wapenwedloop, financiele crisis en een vorm van nihilisme.
De vergelijking met Doe Maar is enigszins wel terecht, maar ietwat genuanceerder mag ook wel. Toontje Lager is toch de band, met de onderhoudende muzikale intermezzo's en vooral het zijn goede muzikanten. Let maar eens op de strakke bas, vloeiend gitaarspel of het typische Toontje Lager synth geluid.
Dit album wordt dan ook gedragen door Gerard de Braconier op gitaar en Bert Hermelink op toetsen, die beiden verantwoordelijk zijn voor tekst en muziek van dit Erop of Eronder
Allebei dik in orde en wat mij betreft is het Erop!

Van de Nederlandstalige bands uit deze periode had Toontje Lager toch echt de beste tekstschrijver. Ik als neerlandici zijnde durf dat toch wel te stellen. Ironie, cynisme, understatement, de hele rataplan aan stijlfiguren komt voorbij en mist zijn uitwerking op de luisteraar niet.

avatar van Ceasar
mcouzijn schreef:

Je vraagt erom: "ik als neerlandici". Of je bent van koninklijke huize, of je begaat een enorme fout. Meneer/mevrouw de neerlandicus....

avatar van Joy4ever
Eronder

avatar van Arrie
Ceasar schreef:

Sterker nog: "als neerlandici zijnde" is ook nog eens fout, omdat het dubbelop is. Of "als" of "zijnde" kan je weglaten.

avatar van echoes
Edoch, het blijft een geweldig lekker album. Zeer aanstekelijk. Heel veel gedraaid toen ik een jaar of 13 was en komt nu ook nog regelmatig langs.

mcouzijn schreef:
Ik als neerlandici zijnde

Ehmmm... is dit niet gewoon een Kees van Kooten-achtige opzettelijke misverspreking? Wie houdt van Toontje Lager zou deze ironie toch wel mogen herkennen dunkt me.

Wat dit album betreft:

Merkwaardig hoe het van tevoren niet te voorspellen is welke groepen de tand des tijds in je eigen smaak zullen gaan doorstaan en welke niet. Deze band zou ik 25 jaar geleden duidelijk in de tweede categorie hebben voorspeld, maar het is nu 2011 en ik draai ze nog steeds.

Nou ja, zo vreemd is het nou ook weer niet, want het is toch wel duidelijk aan te wijzen wat ik er leuk aan vind. Zeer goede teksten waarvan vroeger vooral de humor opviel (waarbij vooral Viel die maar in het oog sprong, extra leuk omdat daar nergens expliciet wordt gezegd waarover het gaat), maar daarna toch vooral de schrijnende aspecten, met soms warempel een lijflied-in-spé (de tekst van Niks na de dood!), uitstekende functionele en veelzijdige gitaarpartijen met heerlijke puntige solo's à la Elliott Easton van de Cars, en last but not least de strakke en zeer heldere produktie waarbinnen elk instrument perfect hoorbaar is zodat het gewoon echt aangenaam is om naar deze sound te luisteren. En zoals dat gaat bij muziek die je leuk vindt en dus vaak draait, wordt het storende of minder aangename element (in dit geval de stem van Erik Mesie, van wie ik vroeger vond dat hij altijd klonk alsof hij elk moment in huilen kon gaan uitbarsten) na verloop van tijd zó in het geheel opgenomen dat je niet meer weet wat je er ook altijd weer zo ergerlijk aan vond (cf. de synthetische drums bij Prince ten tijde van Purple rain).

Heerlijke plaat. Vinylkant 1 (de eerste vijf nummers) blijft geweldig en zeer afwisselend, kant 2 bevat naast de enige twee missers (Het beest in mij en Reperteer, allebei flauw) de drie schrijnende hoogtepunten van het album (met Ben jij ook zo bang voor mij als favoriet).

Vroeger, toen er een soort top-drie van de Nederpop bestond, stond kwam deze band voor mij altijd op gepaste afstand van Het Goede Doel en Doe Maar. Tegenwoordig denk ik echter dat dit voor mij toch stiekem het leukste bandje is gebleken. Ik draai het in ieder geval nog verrassend vaak.

avatar van echoes
Op de verzamel cd "De Beste van Toontje Lager" is bij het eerste nummer wat misgegaan. Er zijn wat arrangementen weggevallen, oa de saxofoon. Beetje jammer. Is dat op deze cd-versie ook het geval, of staat ie er hier foutloos op?

avatar van BoyOnHeavenHill
Ik heb Net als in de film zojuist nog even in z'n geheel beluisterd, en hij klinkt perfect, inclusief UB40-saxofoon. (Sky TCD 10147-2)

avatar van Ernie Ball
Voor mij geldt ook dat ik vroeger met Doe Maar buttons liep, maar nu toch echt vaker naar Toontje Lager luister. Inderdaad met name de teksten.... behoorlijk knap.

Ik heb me altijd afgevraagd waar "Viel die maar" over gaat. Maar blijkbaar is dat logisch, gezien het commentaar van BoyonheavenHill lees. Dank daarvoor, hoef ik me daar niet druk meer over te maken

Ik heb deze gevonden op een platenbeurs een aantal jaar terug en was als een kind zo blij, omdat ik ervan uitging dat hij niet meer op reguliere wijze verkrijgbaar is. Ik zie hem in ieder geval nooit meer bij een platenzaak staan. Is hij inderdaad niet meer verkrijgbaar?

avatar van echoes
Werkelijk? Op de verzamelcd "De Jonge Jaren van Toontje Lager" (2008) op itunes staat namelijk dezelfde versie waar dingen zijn weggevallen. Wanneer, bijvoorbeeld, duikt bij jou de sax voor het eerst op in het nummer? Bij mij pas bij 0:47 aan het eind van de zin "Je tikte op m'n schouders en je vroeg me", terwijl op de plaat de sax al bij 0:25 begint na de eerste regel "Het was koud het was donker".

Zo zijn er nog wat meer dingen die ontbreken in de eerste 47 seconden van het nummer, net of er dingen per ongeluk gewist zijn. Zo worden de synthesizer tonen aan het begin van het nummer ook heel plotseling afgekapt bij de derde toon. Dit "riedeltje" wordt 2 x heraald voordat de drums invallen en beide keren wordt het plotseling afgekapt. Je verwacht wat galm ofzo, maar heel abrupt geen geluid meer.

avatar van BoyOnHeavenHill
Nee, bij mij begint de sax keurig na 25 seconden, en ook het intro is precies zoals ik me herinner van de elpee. Mijn geheugen kan me misschien parten spelen, maar ik heb nooit het idee gehad dat de CD-versie afwijkt van de vinylversie, en het geluid loopt ook heel natuurlijk door.

Bij mijn CD-versie van Stiekem dansen heb ik wèl iets aangetroffen wat niet klopt, zie daarvoor mijn stukje bij die titel. Maar wat jij beschrijft is wel héél vervelend, het zou voor mij een groot deel van de lol van dit nummer verpesten.

avatar van echoes
BoyOnHeavenHill, goed te horen dat er een juiste versie op cd bestaat.

avatar van dazzler
Wat ik vreemd vind is dat dit album op Ariola verschenen is volgens deze site.

Ik dacht dat het om Sky ging.

avatar van BoyOnHeavenHill
Volgens mij kwam de vinylversie hiervan zelfs uit op het Killroy-label (met dat stripmannetje dat net over een randje heen kan kijken), dat een sublabel was van Telstar maar beheerd werd door Johnny Hoes. Als ik nu op internet ga zoeken zie ik ook andere Toontje Lager-releases op Ariola, dus het is nogal onduidelijk. Op mijn eigen CD komen in ieder geval nergens de namen van Ariola of KIllroy voor, alleen die van Sky, Telstar als copyrightholder, en "Marketed & distributed by CNR/Indisc". Ik vrees dat het overzicht van al die licenties en subdivisies inmiddels in de duistere spelonken van het verleden is verdwenen.

avatar van reptile71
In NL in 1982 verschenen op Killroy. "Viel Die Maar" is vast een antwoord op "De Bom", ook uit 1982.