Bruce Almighty schreef:
Toen ik drie jaar geleden A Rush of Blood to the Head beluisterd had, werd X&Y me zowel aanbevolen als afgeraden op deze site. Afgaande op mijn bericht bij dat album dacht de één dat dit album me juist zou liggen en de ander het tegenovergestelde. Zelf zag ik een beetje op tegen de tijdsduur, waardoor ik waarschijnlijk even gewacht heb. Dát en het feit dat ik de afgelopen jaren door een studie en bijna fulltimebaan überhaupt niet veel albums geluisterd heb.
Eigenlijk zou je mijn mening bij A Rush of Blood bijna letterlijk kunnen kopiëren en hier neer kunnen zetten. Net als dat album bevat X&Y momenten waarop ik de band geweldig vind en momenten waar ik bijna geneigd ben iets anders te gaan doen. Vrij uiteenlopend dus. Tot en met track 7 vind ik eigenlijk alles goed, maar daarna bereikte ik weer het punt dat de sound me wat gaat tegenstaan. Ik denk dat The Hardest Part misschien wel mijn favoriete nummer van de plaat is, dus daar is sprake van een opleving, maar verder kabbelt het voort in die tweede helft. Maar niet vergeten: dan heb ik natuurlijk al best een behoorlijk aantal nummers gehad waar ik gewoon met plezier naar geluisterd heb.
Daardoor kan ik gemakkelijk concluderen dat Coldplay hier weer een vermakelijk album mee heeft afgeleverd destijds, maar het 'wow gevoel' heb ik dat nu toe alleen bij Viva La Vida gehad. Prima natuurlijk, want ik heb ook nog geen onvoldoende hoeven uit te delen, dus het is gewoon iets meer een singlesband voor mij. Nu ben ik aanbeland bij Mylo Xyloto en alles wat daarna komt. Benieuwd of ik er na een paar van die albums nog steeds zo over denk, want als ik het goed lees, gaat de band daar nog meer de pop-kant op.
Ik vind dit hun beste album, als apotheose. Want wat hierna kwam vind ik helaas nog steeds matig tot slecht, hoezeer ik mijn best ook doe.
Dat ik dit album hun allerbeste vind heeft er misschien ook mee te maken dat we deze al vele vakanties in zijn geheel hebben geluisterd op weg naar onze vakantiebestemming. Er zit voor mij (en ons hele gezin) geen enkel skip-nummer op.
Stiekem denk ik dat het mooi was geweest als ze hierna waren gestopt en na bijvoorbeeld 20 jaar een reünie hadden gepland. Wat na dit album kwam vind ik echt teveel pop en te weinig Coldplay.