Jay-Z & Kanye West - Watch the Throne (2011)

Label: Roc Nation

1. No Church in the Wild (4:23)

met Frank Ocean

2. Lift Off (4:26)

met Beyoncé

3. Niggas in Paris (3:39)
  4. Otis (2:58)

met Otis Redding

5. Gotta Have It (2:21)
  6. New Day (4:33)
  7. That's My Bitch (3:23)
  8. Welcome to the Jungle (2:54)
  9. Who Gon Stop Me? (4:17)
  10. Murder to Excellence (5:10)
  11. Made in America (4:52)

met Frank Ocean

12. Why I Love You (3:21)

met Mr. Hudson

13. Illest Motherfucker Alive * (8:23)
  14. H•A•M * (4:36)
  15. Primetime * (3:19)
  16. The Joy * (5:18)

met Curtis Mayfield

avatar van midnight boom
Jay-Z & Kanye West zijn binnen de Hip-Hop ongetwijfeld de twee succesvolste rappers van de afgelopen tien jaar. De samenwerking tussen deze twee Hip-Hop iconen is dan ook ontzettend veel besproken in de media. Er is behoorlijk veel aandacht voor Watch the Throne. Voor de release was het al een van de meest besproken albums van het jaar. Jay-Z is de Hip-Hop King, rijkste rapper ter wereld, en heeft met the blue print en the black album twee fantastische hiphop platen op naam staan. Kanye West is een briljant producer, en een geweldige rapper. Vorig jaar bracht hij nog een hedendaagse klassieker uit "My Beautiful Dark Twisted Fantasy". Een nog altijd Briljant album. Nu is er dus een samenwerking tussen deze twee rappers.

Die samenwerking pakt goed uit. De rappers geven elkaar de ruimte en lopen elkaar niet in de weg. Maar Kanye West is minder experimenteel dan op MBDTW en Jay-Z rapt niet meer zoals hij op het vroegere werk rapte. Kortom: bijde rappers zijn niet op hun allerbest. Toch behoort Watch the Throne tot een van de beste Hip-Hop platen die u dit jaar zult horen.
De twaalf nummers op watch the Throne lopen erg uiteen. Sommige zijn Fantastisch, andere waardeloos. Maar over het geheel is het niveau vooral: hoog.

Op Watch The Throne krijg je evenveel Z als West te horen en een handje vol gastartiesten (Beyonce, Frank Ocean). De raps zijn van een constant goed niveau. De Beats en het productiewerk maken Watch the Throne echter echt de moeite waard. Watch the Throne zit namelijk productioneel ontzettend goed in elkaar. Briljante samples van Kanye West werken erg aanstekelijk. Zo komen Cassius (Why I Love You), Otis Redding (Otis) En James Brown (Gotta Have It) ook even 'mee-doen' op Watch the Throne. Dit zijn meteen drie Briljante Hip-hop nummers. That's My Bitch is mijn favoriete 'Throne' nummer. Q-tip en West achter de knoppen. Heerlijke beat. Goed refrein van La Roux en Justin Vernon (Bon Iver) komt ook even mee zingen want zorgt voor een persoonlijk hoogtepunt van maarliefst 18 seconde lang. Het swingendste moment van het album.

Andere nummers als Lift Off en vooral Made in America vind ik walgelijk. Deze nummers halen het niveau naar beneden. En zo zijn er nog was addertjes onder het gras, en dat is jammer.

Watch the Throne is voor een gedeelte Briljant, voor een gedeelte goed, voor een gedeelte aardig, en voor een gedeelte slecht. Je hoort het al: het is een erg onevenwichtig album. Maar toch scoort Watch the Throne een dikke voldoende door zijn Briljante momenten, Fantastische productie en geniale samples.

van: Daan's Muziek blog: Jay-Z & Kanye West - Watch the Throne - daanmuziek.blogspot.com

avatar van Game
Een vrij teleurstellend album van de heren. Sowieso verwachtte ik al niet heel veel na HAM en Otis. Het probleem zit 'm voor mij vooral in de beats. Ze klinken niet zoals ik ze verwacht van Kanye, aangezien hij zeker wel bij elke track iets te maken heeft (gezien zijn perfectionistische werk). Ik mis vaak een goede opbouw en wat meer lagen in de beats. Iets zoals Niggas In Paris zoek ik gewoon niet in Kanye & Jay, het einde waarin de piano erin komt vind dan weer wél mooi, dat is typisch Kanye a lá My Beautiful Dark Twisted Fantasy. Het dubstep nummer vind ik ook een raar gezicht, en ik snap de hype rond Frank Ocean ook niet helemaal. Hij maakt de nummers waarop hij zingt het meest onluisterbaar voor mij. Er zitten ook hoogtepunten in het album. New Day is fenomenaal, alhoewel de sample door de coupletten het een beetje verpest. De autotune vind ik totaal niet storend. Murder To Excellence is ook uitstekend, evenals de bonustracks, vooral Primetime. Kanye en Jay-Z rappen verder aardig op dit album. Van Kanye had ik wat meer verwacht, hij wordt toch wel op z'n plaats gezet door Jigga.

3*, wellicht het resultaat van veranderingen in het muzikale proces? Ik heb gehoord dat ze de richting van het album vaak hebben veranderd.

avatar van 500lbpug
Goed album. Toch vallen sommige nummers best tegen. Beste nummers zijn Niggas in Paris, H.A.M en Who Gon Stop Me. Nummers als That's My Bitch, Otis en Made In America vallen zwaar tegen. Toch nog 3,5* voor dit uitzonderlijk goede album van Kanye West & Jay-Z

avatar van kobe bryant fan
Jay-Z & Kanye West - Watch The Throne

Wie was er nu niet benieuwd naar dit project? Iedere track die Kanye West en Jay-Z al samen gemaakt hadden bijvoorbeeld: Never Let Me Down was erg goed. En toen H•A•M * uitkwam dacht ik dat dit zeker goed ging komen.

Maar niets is minder waar, ik ben begonnen met een 2* en nu zit ik op een magere 3* als New Day er niet opstond was dit zeker een 2,5*. De plaat opent redelijk, ik vind de bijdrage van Frank Ocean eigenlijk niet zo veel toevoegen. Hier doet hij het nog redelijk hij komt met een sterke tekst, maar ik heb jammer genoeg niet zo veel met zijn stem. De beat is redelijk goed maar niet wat ik er van had verwacht.

Lift Off moet wel de slechtste song op deze plaat zijn, Beyoncé weet wel hoe ze een track kan verpesten. Dat doet ze ook hier, Kanye en Jay-Z rappen nog redelijk maar echt genieten kan ik er niet van.

Niggas In Paris, heeft op het eerste gezicht een mooie beat maar na hem een paar keer gehoord te hebben is het toch een zeer eentonige beat geworden. De samples zijn wel goed gevonden. Ik erger me ook zeer erg aan Kanye West in Niggas In Paris. Ik erger me dood aan zijn flow.

Gotta Have It heeft een mooie sample maar die sample met die gast die What What You Need ofzo zingt is zeer irritant. Maar de vers van Jay-Z op deze track behoort tot een van mijn favorieten van de plaat.

De sample keuze voor Murder to Excellence is zeer goed, maar toch vind ik de beat niet goed genoeg. De raps zijn wel erg goed, maar het refrein is dan weer zeer slecht.

New Day heeft een zeer sterke sample de beat van RZA is fantastisch. En de verse van Kanye West is heerlijk ook die van Jay-Z is goed.

H•A•M * heeft een sterke beat en een goede vers van Kanye die van Jay-Z vind ik maar niets.

Conclusie: 3 van de 15 songs zijn erg sterk, maar toch zit er ( zelfs in de sterke song ) een irritante sample of vers. Waardoor alleen New Day zonder fouten is. Ik heb nu alleen de " goede" en de slechtste song besproken.

Dus als er maar een song op deze plaat staat zonder fouten en twee sterke. Moet ik jammer genoeg toch toegeven dat ik teleurgesteld ben ik Kanye West en Jay-Z.

avatar van WeztSide
Gewoon een heerlijk album dit. Een aantal van de beats hierop zijn regelrechte hoogtepunten in beatbakkerij anno 2011. Murder to Excellence, That's My Bitch, New Day en No Church in the Wild zijn mijn favorieten. Het album is niet één en al opscheppen en feest, maar een groot deel wel, en dat maakt me eigenlijk geen zak uit want zo goed wordt het niet vaak gepresenteerd. Voor zover de teksten gaan: ze zijn niet speciaal maar het is te horen dat Kanye en Jay-Z ontzettend veel plezier beleefd hebben aan dit project, ze klinken enthousiast.
Respect ook voor de manier waarop dance invloeden verwerkt zijn in veel nummers zonder een corny effect te creëren, alles klinkt op z'n plaats.

Doe jezelf wel een plezier en verwijder Lift Off gewoon gelijk.

avatar van Yestsida
Voortreffelijk collaboratiealbum van twee titanen.

Zeer sporadisch besluiten artiesten van zo'n groot kaliber samen in de studio te duiken. Dat Jay-Z goed klinkt op de producties van zijn voormalig artiest Kanye West wisten we al langer, het was enkel nog maar de vraag of ze dit ook konden bewijzen op een full-length studioalbum. Zeker omdat het geen (bijna) uitsluitend rapper-producer collaboratie is maar Kanye ook gewoon te horen is op elke track.

De producties zijn zoals we konden vermoeden weer van een sublieme kwaliteit. Het is goed te horen dat Kanye West en medeproducers nog in de correcte artistieke flow zaten na het uitbrengen van My Beautiful Dark Twisted Fantasy. Hov kon lekker meerijden op die trein, niet dat hij dat nodig heeft om zelf een prachtig werk te maken maar dat feit heeft hem hier zeker geholpen.

Beide rappen sterk op Watch the Throne maar het is wat mij betreft vooral Jigga dat de show steelt, iets wat geen verrassing mag zijn. Andere rappers waren niet uitgenodigd en die hadden ook niet op dit geheel gepast vind ik. De zingende collaborateurs leveren mooi werk af en vooral Frank Ocean verdient veel lof voor zijn zang op No Church in the Wild en Made in America.
Artiesten die op de achtergrond kleine, niet gecrediteerde, vocalen afleveren zijn mooi vervoegd met de instrumentaties en voelen aan als instrumenten.

Feilloos is dit studioalbum echter niet. Lift Off, Welcome to the Jungle (die stem van Swizz weer) en Who Gon' Stop Me zijn niet slecht maar tikken de klasse van het bulk toch niet aan.
Bonustracks neem ik normaal gezien niet mee in mijn beoordeling maar de 4 tracks dat de Deluxe-editie met zich meenam zijn ook wel heerlijk die gewoon bij het geheel passen. Wel ontzettend vreemd dat Illest Motherfucker Alive pas op minuut 3 begint af te spelen!

Een echte favoriet aanduiden is moeilijk al ga ik de laatste tijd wel erg lekker op New Day. Sublieme collaboratie van de twee rappers en Wu-Tang-hoofd RZA.

De veel besproken vraag is of dat er een vervolg moet komen op Watch the Throne... wat mij betreft niet. Deze heren zijn een compleet andere richting uitgeslagen en ik was verre van onder de indruk van Jail op Donda. Dat zou volgens Jay wel eens de terugkeer van The Throne kunnen zijn... doe maar niet. Als je nog een album wil uitbrengen zegen je ons maar weer met een soloproject, Mr. Carter.

Solide 4*