Jay-Z & Kanye West - Watch the Throne (2011)

Label: Roc Nation

1. No Church in the Wild (4:23)

met Frank Ocean

2. Lift Off (4:26)

met Beyoncé

3. Niggas in Paris (3:39)
  4. Otis (2:58)

met Otis Redding

5. Gotta Have It (2:21)
  6. New Day (4:33)
  7. That's My Bitch (3:23)
  8. Welcome to the Jungle (2:54)
  9. Who Gon Stop Me? (4:17)
  10. Murder to Excellence (5:10)
  11. Made in America (4:52)

met Frank Ocean

12. Why I Love You (3:21)

met Mr. Hudson

13. Illest Motherfucker Alive * (8:23)
  14. H•A•M * (4:36)
  15. Primetime * (3:19)
  16. The Joy * (5:18)

met Curtis Mayfield

avatar van Flipm0de
Het is een aardig goede plaat geworden, al heeft is het wel een niveau of 2 lager dan MBDTF.
Vooral de productie laat nogal wat steken vallen.

toris
Ik snap al dat gezeur over de holocaust niet. OFWGKTA doet dat ook, en die gaan vaak nog een stapje verder. Waarom zouden zei dat wel mogen, en Kanye niet?

avatar van Elohim
@toris, omdat dat, dit is puur mijn mening dan, mensen zijn die niet serieus genomen moeten worden. Wie het ook zegt, ik vind het te ver gaan, maar bij die mensen kan je het ook wel verwachten. Aandachtgeile pubers.

avatar van Don Broccoli
Ik vind dat gezeik over de holocaust ook overdreven. Hans Teeuwen maakt gisteravond in de HMH, in een overigens niet zo geslaagde show, een grap over de holocaust en zo'n 5000 man kan er om lachen. Het is bij Kanye wel enigszins anders, hij maakt een holocaust-vergelijking, maar dat hoort nu eenmaal bij zijn stijl. Ik vind niet dat hij de holocaust misbruikt of zo. Alsof Kanye de illusie heeft dat er mensen zijn die zich kunnen vinden in zijn vergelijking. Sterker nog: hij vindt het waarschijnlijk zelf ook geen kloppende vergelijking, maar hij provoceert gewoon een beetje. Net als Hans Teeuwen.

avatar van niels94
Het is niet eens echt een 'grap', meer een vergelijking. Ik zou er ook niet zo'n probleem van maken, maar ik begrijp het als je het smakeloos vind. Vraag me dan af wat jullie vinden van een line als: 'Ik kom dodelijk als Westerbork', van een nummer van 0118-Vier (weet zo uit mijn hoofd niet welke). Hij voegt er trouwens wel direct 'sorry' bij.

toris
Alsof die sorry ook maar enige waarde heeft... Dat kan hij er dan beter niet bij zeggen.

niels94 schreef:

Smakeloos? Zou het eerder respectloos noemen. Noem mij één ding wat dat soort zielige provocateurs ooit heeft gedaan in hun leven dat ze dingen als Westerbork of de Holocaust mógen gebruiken (lees: misbruiken). En dan komt de dooddoener 'vrijheid van meningsuiting'. Nee mensen, we mogen niet alles zeggen wat we willen, welkom in de wereld.

avatar van sydbarrett
uhh schijt, dat is al generaties terug, was erg, maar dat was de tachtigjarige oorlog waarschijnlijk ook (niet zo'n interessant thema om te gebruiken), maar daar geeft niemand iets om... net als bijv. alle mensen die in de ussr zijn omgekomen, dus altijd dat respect gezeik.

De Schaafkaas
Van de 80 jarige oorlog zijn geen nabestaanden meer (in ieder geval geen nabestaanden die het leed direct of indirect hebben meegemaakt).

avatar van Robbie Keane
Welke overlever van de holocaust luistert er Jay-Z dan?

De Schaafkaas
Er zijn nog steeds zeer veel families waar de Tweede Wereldoorlog een gevoelig punt is. Buiten de overlevers heb je ook nog zoiets als nabestaanden, wat ik ook al in de post hierboven heb vermeld.

De Holocaust ligt gewoon nog in ons recente verleden en is in mijn ogen te 'vers' om misbruikt te worden.

avatar van niels94
De Schaafkaas schreef:
Nee mensen, we mogen niet alles zeggen wat we willen, welkom in de wereld.

Hij doet het anders wel.

avatar van He$$el_01
Redelijk album. Staan een paar erg goede nummers op (Gotta have It, Murder to Excellence, Who gone Stop me), maar voor de rest valt het af en toe tegen.

Brother George
Inhoudelijke discussies ... dit zijn zakenlui, mensen, geen artiesten.

avatar van Teunnis

Dat deze muziek het goed doet bij de massa hoeft nog niet te betekenen dat dit geen artiesten zijn. Allebei zijn ze echt wel gepassioneerd bezig met muziek.

avatar van MJ_DA_MAN
Brother George schreef:
Inhoudelijke discussies ... dit zijn zakenlui, mensen, geen artiesten.
Dan bestaat zo'n beetje jouw gehele top 10 ook enkel uit zakenlui.

Niek schreef:
Ik heb niet de hoogste pet op van deze heren, maar dat het zo onthutsend zwak zou zijn had ik zelfs niet verwacht. Heel, heel af en toe hoor ik een aspect van een productie waarvan ik denk dat het wat had kunnen worden als Ye nog de gretigheid van vroeger had gehad. Het overgrote gros blinkt echter uit in geforceerde originaliteit, maar is in feite hetzelfde trucje overdreven ver doorgetrokken. Uit alles druipt een houding van 'wij hoeven geen goede muziek te maken, want wij bepalen wat goed is'. En hoe durf je de Holocaust te gebruiken voor een ordinaire brag n boast-rap? Wat een arrogantie..

Ik zie je bericht net pas, maar ik vind dat dit het beste verwoord wat deze plaat nou eigenlijk is.

Uitgekauwde kauwgomballenmuziek om de massa's geld mee af te troggelen. Er zit totaal geen energie of inspiratie in deze plaat en het lijkt inderdaad alsof iedereen het werk van beide heren maar goed moet vinden.

avatar van MJ_DA_MAN
Ik snap eerlijk gezegd niet zo dat dit vaak wordt afgeserveerd als super-commerciële muziek. Het is natuurlijk geen plaat zonder die trekjes maar ''uitgekauwde kauwgomballenmuziek'' hoor ik er niet in terug; vind het zelfs bij tijden redelijk vernieuwend klinken.

Improvision
Symbolyc One en Jay-Z zouden een album moeten doen.

Jay-Z & Kanye West - Watch The Throne

Wie was er nu niet benieuwd naar dit project? Iedere track die Kanye West en Jay-Z al samen gemaakt hadden bijvoorbeeld: Never Let Me Down was erg goed. En toen H•A•M * uitkwam dacht ik dat dit zeker goed ging komen.

Maar niets is minder waar, ik ben begonnen met een 2* en nu zit ik op een magere 3* als New Day er niet opstond was dit zeker een 2,5*. De plaat opent redelijk, ik vind de bijdrage van Frank Ocean eigenlijk niet zo veel toevoegen. Hier doet hij het nog redelijk hij komt met een sterke tekst, maar ik heb jammer genoeg niet zo veel met zijn stem. De beat is redelijk goed maar niet wat ik er van had verwacht.

Lift Off moet wel de slechtste song op deze plaat zijn, Beyoncé weet wel hoe ze een track kan verpesten. Dat doet ze ook hier, Kanye en Jay-Z rappen nog redelijk maar echt genieten kan ik er niet van.

Niggas In Paris, heeft op het eerste gezicht een mooie beat maar na hem een paar keer gehoord te hebben is het toch een zeer eentonige beat geworden. De samples zijn wel goed gevonden. Ik erger me ook zeer erg aan Kanye West in Niggas In Paris. Ik erger me dood aan zijn flow.

Gotta Have It heeft een mooie sample maar die sample met die gast die What What You Need ofzo zingt is zeer irritant. Maar de vers van Jay-Z op deze track behoort tot een van mijn favorieten van de plaat.

De sample keuze voor Murder to Excellence is zeer goed, maar toch vind ik de beat niet goed genoeg. De raps zijn wel erg goed, maar het refrein is dan weer zeer slecht.

New Day heeft een zeer sterke sample de beat van RZA is fantastisch. En de verse van Kanye West is heerlijk ook die van Jay-Z is goed.

H•A•M * heeft een sterke beat en een goede vers van Kanye die van Jay-Z vind ik maar niets.

Conclusie: 3 van de 15 songs zijn erg sterk, maar toch zit er ( zelfs in de sterke song ) een irritante sample of vers. Waardoor alleen New Day zonder fouten is. Ik heb nu alleen de " goede" en de slechtste song besproken.

Dus als er maar een song op deze plaat staat zonder fouten en twee sterke. Moet ik jammer genoeg toch toegeven dat ik teleurgesteld ben ik Kanye West en Jay-Z.

avatar van AOVV
Ik moet toch vaststellen, na wat meer luisterbeurten eraan te hebben besteed, dat deze het niet haalt bij 'My Beautiful Dark Twisted Fantasy'. Er staan zeker enkele goeie nummers op, zoals de opener en 'New Day', maar toch ook zwakke songs. 'Lift Off' en 'Niggas in Paris' vind ik bijvoorbeeld niet echt de moeite. De eerste song door de bijdrage van Beyoncé, de tweede door de matige beat. Maar de meeste songs laveren daar een beetje tussen, niet geweldig, maar ook niet slecht dus.

3 sterren

avatar van Don Cappuccino
Otis vind ik heel erg goed, geweldig gebruik van samples. Die schreeuwen aan het eind hadden niet gehoeven.

avatar van AOVV
'Otis' is één van de betere songs, ja. Maar ik ben dan ook een fan van Otis Redding.

avatar van kobe bryant fan
Ik vind wat ik al van hem heb gehoord zeer goed en hij behoort met alles wat ik al gehoord heb tot een van de beste Soul artiesten die ik ken. Maar ik vind dat Kanye West en de andere Producers zijn stem gewoon verpesten, jammer want met zo'n stem zou je een zeer mooi eerbetoon kunnen maken maar zowel de beat de flow en de tekst vind ik maar zeer slap.

avatar van muziek-fan
Nog een goede album. Why I Love You is een top nummer. Een coole samle. Welcome to the Jungle vind ik wat saai. De rest vind ik nog gewoon. Hiervoor een 3.

avatar van jordkaka
2 grootheden in de muziekwereld, Jay-Z en Kanye West. Iedereen was hier wel benieuwd naar denk ik. Jay-Z heeft al een tijdje niks meer van zich laten horen sinds de Blueprint III - die ik overigens niet fantastisch vond - en ik was wel benieuwd hoe hij het zou doen op Watch The Throne. Daarentegen was er Kanye met MBDTF (My Beautiful Dark Twisted Fantasy), wat wél een geweldige plaat was.

Al ben ik alles behalve een fan van Jay-Z, sterker nog ik vind hem een zwakke MC tegenwoordig, maar ik ging zonder vooroordelen het album in en het album begint werkelijk waar fantastisch met No Church In The Wild met een geweldig chille beat. Waar je tussen de twee meteen het niveauverschil in taalvaardigheid kan horen, Jay-Z die met ''Is pious pious cause God loves pious?'' terugkeert naar 400 v. Chr. naar een van de dialogen (Euthyphro) van Plato waar vroomheid gedefinieerd wordt. En daar tegenover rapt Kanye over minder interessante dingen maar is het zeker wel vermakelijk. Hierna gaat het niveau van het album keihard omlaag.. Lift Off, een track met een vreselijk refrein van Beyoncé, deze track lijkt zo uit de Top 40 te wandelen, wat geen goed gegeven is in mijn ogen. Daarna komt Niggas in Paris, een beat die lijkt op het deuntje bij een kermisattractie dreig ik eigenlijk al heel snel te skippen. Niggas in Paris heb ik met moeite uitgeluisterd, op het einde van het nummer verandert de beat nog maar dat kan het nummer niet meer redden.

Ik ben een fan van Otis Redding dus ik was zeker benieuwd naar het nummer Otis van Kanye en Jay-Z, maar als je de teksten van Otis hiernaast zou leggen zul je inzien dat dit een vreselijk slecht eerbetoon is. Gotta Have It begint erg lekker met een diepe bass in de beat en Kanye die prima opent, maar ik vind hier Jay-Z erg storend en het nummer eigenlijk verpesten. ''Me and the RZA connect'', samen met Kanye heeft RZA New Day geproduceerd en het is een fantastische beat waar Kanye vertelt hoe hij zijn toekomstige zoon niet als hem wil laten zijn:
''And I’ll never let my son have an ego
He’ll be nice to everyone, wherever we go''
Thats My Bitch vind ik eigenlijk geen slecht nummer maar springt er niet uit. Welcome To The Jungle is een goed nummer waar de vergelijking tussen de 'hood' en de jungle wordt gemaakt, beat is wat aan de drukke kant maar kan ermee door. Who Gon Stop Me, tja ik weet niet waar ik moet beginnen, vreselijk nummer. Vooral de volgende vergelijking:
''This is something like the Holocaust
Millions of our people lost''
Dat vind ik simpelweg niet kunnen, daarbij is het refrein en de beat erg slecht en flowt Jay-Z erg storend.

Daarna beleeft de plaat zijn hoogtepunt in de laatste 3 tracks waardoor het voor toch een geslaagd album is. Kanye West en Jay-Z beginnen dan pas warm te worden. Murder To Excellence is een van mijn favorieten op het album, heerlijke beat, goed refrein en lyrics en raps zijn allemaal erg dik. Bij Made In America is de hook erg fijn en merk je goed de chemie tussen de 2 rappers. Why I Love You is een erg nice nummer, waar Jay-Z er een paar sterke one-liners in gooit.

Gek genoeg is Illest Motherfucker Alive een bonusnummer, het is eigenlijk mijn favoriete nummer van heel het album, heerlijk tempo in de raps, one-liners en metaforen en Kanye niet erg moeilijke lyrics maar ze zitten zoals altijd wel goed in elkaar wat metaforen betreft. Het einde van Illest Motherfucker Alive vind ik echt briljant en erbij passen, maar ik zou het kunnen begrijpen als mensen de vocals niet kunnen waarderen.
2.5*/5*

Mooi stuk.

avatar van Don Broccoli
Mwah, vind het een matig stuk.

Hoopje reacties over het schrijven van recensies verwijderd, vanaf nu mag het wel weer over de inhoud/muziek gaan.

Rene1979
Otis begint te groeien bij me en kon voor een tientje een paarse versie op vinyl scoren dus ga hem nog maar eens een paar keer proberen.