menu

Slint - Spiderland (1991)

mijn stem
4,04 (618)
618 stemmen

Verenigde Staten
Rock
Label: Touch and Go

  1. Breadcrumb Trail (5:55)
  2. Nosferatu Man (5:34)
  3. Don, Aman (6:28)
  4. Washer (8:50)
  5. For Dinner ... (5:05)
  6. Good Morning Captain (7:39)
totale tijdsduur: 39:31
zoeken in:
avatar van Manfield
5,0
Ik luister dit album laatste weken veel. Inderdaad een prachtig album en Arthur je hebt het mooi verwoord!

avatar van ArthurDZ
4,5
Thanks! Als jullie meer willen, geef die like-button op facebook dan zeker eens een lief klikje!

avatar van Don Cappuccino
5,0
Ik heb deze maand het 33 1/3-boek gelezen over Spiderland, de documentaire Breadcrumb Trail gezien en ook Spiderland gaan uitzoeken op gitaar. Hierdoor ben ik meer naar deze plaat gaan luisteren en vooral anders, mijn waardering voor de plaat is vele malen groter geworden. Verbazingwekkend dat dit meesterwerk is gemaakt en opgenomen door vier gasten die eigenlijk net twintig waren en heel gaaf om te zien in de documentaire hoe al deze kunststukjes tot wasdom kwamen in de oefenruimte in de kelder van Britt Walford's ouders.

Wat vooral ronduit geniaal is aan deze plaat is het feit dat iedere muzikant eigenlijk heel analytisch en gemeten speelt, maar dat het totaalplaatje ontzettend meeslepend en puur is, ook draagt de fenomenale productie hieraan bij, ieder detail is gruwelijk goed te horen. Het gitaarwerk is zo rijk en gedetailleerd: Pajo speelt bijvoorbeeld downstrokes terwijl McMahan upstrokes speelt. De aanslag op de snaren is dan heel verschillend waardoor je een ongelofelijke dynamiek hebt. Walford's drumspel is minimalistisch, maar hij schildert echt met zijn ingenieuze ghost notes en roffels en voegt ontzettend veel toe aan deze plaat. Instrumentaal was deze plaat al fenomenaal geweest, maar de ''spoken word''-vocalen zijn de kers op de mystieke taart.

Spiderland behoorde al tot mijn top 20 aller tijden, maar nu hoor ik zo veel nieuwe dingen dat het een van mijn favoriete platen aller tijden is geworden en daarmee de meest recente toevoeging aan mijn top 10.


avatar van Obscure Thing
5,0
Wat is deze plaat toch ongelooflijk goed he! Als ik 'Breadcrumb Trail' aanzet moet ik meteen die hele plaat weer afluisteren.

avatar van deric raven
2,5
Slint heb ik in 1991 niet opgepakt, ik was mij meer in het verdiepen in Nirvana, Pearl Jam, Metallica en Smashing Pumpkins.
De overige tijd ging op aan vriendinnetjes en reizen; de OV Jaarkaart gaf mij de mogelijkheid om de hele week door Nederland te trekken, dus Slint werd door mij vergeten, net zoals verschillende schoolvakken, maar dat is weer een ander verhaal.
Mooie diploma loze periode, later is het nog allemaal goed gekomen.
Ongeveer 10 jaar geleden Spiderland geluisterd, maar grotendeels vanwege de lengte van de nummers, maakte het toen totaal geen indruk op mij.
En Smashing Pumpkins en Pearl Jam dan?
Die hadden ook lange stukken die mij weer wel gelijk aanspraken.
Ik weet niet wat het is, voor mij waren het voornamelijk stukken zonder een duidelijk begin of einde, en blijft het daardoor niet helemaal hangen.
Iets wat ik in het begin ook nog wel eens tegen aan liep bij Sonic Youth, al kon, en kan, ik daar steeds meer de schoonheid in ontdekken.
Nu hoor ik er absoluut meer in terug; Nosferatu Man klinkt als een dreigende Primus, maar misschien leunt het nog wel meer tegen het latere Creature with the Atom Brain aan.
Toch vind ik nog steeds dat het allemaal net wat compacter had mogen klinken, er wordt teveel voort geborduurd op eenzelfde rifje, misschien werkt het voor de een prettig hypnotiserend, voor mij heeft het een wat eentoniger effect.
Ik weet ook niet of Slint in 1991 al zo massaal werd opgepakt, de waardering hier op de site komt ook vooral van mensen die een stuk jonger dan ik zijn.
Laat ik het zo stellen; in 1991 was ik 18 jaar, op muzikaal gebied pakte ik toch wel veel op alternatief gebied mee, en als dat niet het geval was, dan werd het wel door klasgenoten aangedragen.
Bijna iedereen op school was wel met muziek bezig; speelde in een band, draaide op underground parties, of hing uren in een platenzaak, maar de naam Slint heb ik nooit horen vallen.
Nu kan ik er beter naar luisteren, maar het enthousiasme kan ik helaas niet delen.

avatar van itchy
5,0
In 1991 was dit slechts bekend bij een kleine groep liefhebbers. De OOR schreef er niet over, de enige keer dat de naam Slint daarin opdook was in de eindejaarlijstjes waarin ook die van een paar Opscene -redacteuren waren opgenomen. En 1991 was all about grunge, en Slint maakte moeilijke muziek en droeg geen houthakkershemden.

Het heeft lang geduurd voordat de plaat haar huidige status heeft bereikt. Internet was daarin essentieel. En Good Morning Captain stond op de soundtrack van de film Kids (meer arthouse dan Pathé). Het is niet voor niks dat de band weer bij tourt: tegen de tijd dat Spiderland eindelijk breder werd opgepakt was de band allang uit elkaar.

Maar... Primus?? Waar is die cheerleader-emoticon met de pompoms naar beneden eigenlijk gebleven?

avatar van deric raven
2,5
Bij de bas in het begin, gevolgd door de huilende gitaar bij Nosferatu Man klinkt het als Primus, en dat is een compliment.
Van de film Kids wel gehoord, maar nooit gezien.

avatar van Spoelworm
Nog nooit van gehoord, ook net in de 90s. Ik kom er nu langs omdat ik een beetje in de top 250 lijst zat te kijken . Op het eerste gehoor een beetje coroner mixed sonic youth. Vreemd dat ik dit nooit mee gekregen heb. Klinkt wel lekker. Het doet me heel sterk ergens aan denken deze sound maar ik kom er nu niet op. Deze band ga ik zeker even checken.

avatar van vinejo
4,0
Wow. Ik snap het helemaal.
Destijds deze plaat veel zien passeren in mijn zoektochten tussen LP s in Bilbo en Music Man(ia).
Nooit gekocht, hoewel de hoes me zeer intrigeerde. Maar ik had wellicht een fragment beluisterd (remember, met de koptelefoon aan de kassa, waar is de t.. ach ouwe lul.) en het allemaal wat gekunsteld en amelodieus gevonden.
Nu, als je van deze plaat in de verkeerde omstandigheden een willekeurig fragment beluistert vind je dit sowieso maar arty farty geneuzel.
Deze plaat vraagt toewijding, aandacht, herhaling
En ik was toen (eind jaren 80, begin jaren 90) ook veeleer bezig met Flying Nun Aussie en Kiwi, Felt, Built to Spill, etc...
En nu, 25 jaar later heb ik dit werk dan toch gedownload via Itunes om te beluisteren op de ipod tijdens de trein- en fietstochten naar het werk.
Alweer geen goed idee, want zoals gezegd, deze plaat vraagt je exclusieve aandacht.
En dus heb ik ze vorige dagen enkele keren beluisterd in de zetel, mezelf mooi centraal geposteerd om de optimale klank van mijn ouwe B&W boxen in volle glorie te kunnen beleven.
En ja.
Nu snap ik het helemaal.
Enorm genoten, zelfs van de zogenaamde mindere nummers (bij voldoende volume zijn die ook best de moeite).
Met als bonus op t einde...kouwe rillingen tijdens de oerkreet. Fantastisch.

Dank aan MM!
Door het lezen van de comments hier gaf ik deze heren een nieuwe kans en heb ik tenvolle kunnen genieten van hun kleine, tijdloze meesterwerkje.

avatar van tnf
tnf
Een band waar ik nog nooit van had gehoord, wat gezien de aanvankelijk slechte verkopen en m'n nogal opgewekte muzieksmaak in de jaren 90 niet zo gek is. Een type muziek dat je ook diverse muzikale fases verder niet direct met mij associeert (al slaat rauwe en/of emotionele gitaarmuziek de laatste paar jaar beter aan dan voorheen). Maar nummer 6 bleef meteen hangen toen 'ie in een of andere Spotify-afspeellijst voorbij kwam; een puur nummer dat pakt en intrigeert. Het bandje in z'n algemeenheid eigenlijk, bij het lezen van dit artikel en het zien van de frisse 'we hebben nog een heel leven voor ons'-hoofden op de hoes.

Washer gaat btw ook nog de nodige draaibeurten tegemoet.

Toch jammer dat het snel met ze afgelopen was, als dit eruit kon komen. O.k., ze hebben iig geen Nirvana-achtig einde gehad. Daar is ook wat voor te zeggen.

Hoedijk
Denk ik dat de sound van deze band wel wat weg heeft van het geluid van Shellac's "At Action Park", zie ik dat Steve Albini hun eerste album heeft opgenomen. Bijzonder dat platen die bij verschijning relatief weinig aandacht krijgen in de loop der tijd meer (zoals Nick Drake) in de "picture" komen.

Beste album ooit. Begin tot eind spannend en raak.

avatar van jurado
5,0
Remy schreef:
Beste album ooit. Begin tot eind spannend en raak.


Beste album ooit? Dat weet ik niet.
Wel één van de spannendste en invloedrijkste ooit.

Het is zoals Obscure Thing hierboven schrijft.

"Wat is deze plaat toch ongelooflijk goed he! Als ik 'Breadcrumb Trail' aanzet moet ik meteen die hele plaat weer afluisteren."

Echt een plaat om in te "wonen".

Coys
Het staat inderdaad wel als een huis, dit album!

avatar van HansVon
3,5
Ik had hoge verwachtingen van dit album. Wat viel en valt dat nog steeds tegen. Good Morning Captain springt er wel bovenuit wmb.
Zal cd een tijdje wegleggen en ze dan een nieuwe kans geven.

avatar van Ernie
4,0
Wat vinden we van Washer? Zeer sterk album maar dat nummer wint het voor mij met een straatlengte voorsprong en een overmacht zoals Mathieu Van Der Poel deze namiddag.

avatar van HansVon
3,5
Echt Ernie ?... zal dan eens eerder herluisteren. Zeker omdat ik als ollander een straatlengte wel erg onderdreven vind .

Arbeidsdeskundige
Dit album grijpt je vanaf de eerste seconde bij de strot en laat je niet meer los. De afwisseling tussen de krachtige vocale uithalen en het pratend vertellen van een verhaal en de desoriënterende muzikale omlijsting is briljant.

5,0
[quote]the crook schreef:
Post-rock, een genre dat ik, na mijn bijna 30 jaar durende metal periode, gretig aan het ontdekken ben met geweldige bands GSYBE, Red Sparrows, Explosions in the Sky, Russian Circles en Blueneck. Slint was dus, misschien de logische, volgende op mijn lijstje om te gaan ontdekken.

Een beetje laat na 6 jaar, dit is geen post rock.
Niet te vergelijken met Mogwai, Godspeed, Explosions, Mono etc.
Waren er ook bijna 10 jaar eerder.
Zit bij mij in de top 5 ever.
Unieke plaat, is er geen ander van.

avatar van Hedser
4,5
Dit album heb ik veel te lang links laten liggen. Washer en Good Morning, Captain zijn weergaloze nummers, wat een sfeer, wat een emotie. Ook de productie vind ik echt heel erg goed.

avatar van Paalhaas
5,0
Ik kan de liefhebbers de documentaire "Breadcrumb trail" van harte aanraden. Zeer informatief en met veel mooie archiefbeelden en interviews met de bandleden en notoire muzikanten uit de regio (Ian MacKaye, Steve Albini, Will Oldham, David Grubbs, David Yow, etc.). Ook enkele hilarische anecdotes ("Mouth breather" van Jesus Lizard gaat over Britt Walford die toen hij op Steve Albini's huis paste zowel de voordeur als de WC wist te slopen waarna de lekkage in de kelderstudio "regende"; "fanmail" van klein meisje die oproep op achterzijde "Spiderland" voor "female vocalists" afwijst). Verrassend voor mij was het om te leren dat drummer Britt Walford als geniale weirdo eigenlijk het muzikale brein achter de band was. Kijkend naar de docu werd ik er andermaal aan herinnerd hoe bizar jong die gastjes waren toen ze hun baanbrekende muziek opnamen. Niet te bevatten. Must-see!

Breadcrumb Trail [FULL DOCUMENTARY] (2014) - YouTube

avatar van jurado
5,0
Paalhaas schreef:
Ik kan de liefhebbers de documentaire "Breadcrumb trail" van harte aanraden. Zeer informatief en met veel mooie archiefbeelden en interviews met de bandleden en notoire muzikanten uit de regio (Ian MacKaye, Steve Albini, Will Oldham, David Grubbs, David Yow, etc.). Ook enkele hilarische anecdotes ("Mouth breather" van Jesus Lizard gaat over Britt Walford die toen hij op Steve Albini's huis paste zowel de voordeur als de WC wist te slopen waarna de lekkage in de kelderstudio "regende"; "fanmail" van klein meisje die oproep op achterzijde "Spiderland" voor "female vocalists" afwijst). Verrassend voor mij was het om te leren dat drummer Britt Walford als geniale weirdo eigenlijk het muzikale brein achter de band was. Must-see!

Breadcrumb Trail [FULL DOCUMENTARY] (2014) - YouTube

Jaaaa!! Fantastische docu.

avatar van ZERO
3,5
Aangezien de band 'Young Jesus' hier blijkbaar onbekend is; misschien moeten liefhebbers van Spiderland dit album eens een kans geven: Young Jesus - The Whole Thing Is Just There (2018)

avatar van Chris de Graaf
5,0
Net mijn Spiderland lp weer gedraaid. Ik draai deze plaat niet zo vaak maar altijd als ik hem draai komt hij weer keihard binnen. Wat een ongelofelijk indrukwekkende plaat is dit toch. Alles klopt. Zoveel precisie, zoveel rust maar ook zoveel gevoel en spanning. De productie is ook geweldig, de hoes is prachtig. Wat een plaat. Vijf sterren.

Erg toffe docu inderdaad.

5,0
Paalhaas schreef:
Ik kan de liefhebbers de documentaire "Breadcrumb trail" van harte aanraden. Zeer informatief en met veel mooie archiefbeelden en interviews met de bandleden en notoire muzikanten uit de regio (Ian MacKaye, Steve Albini, Will Oldham, David Grubbs, David Yow, etc.). Ook enkele hilarische anecdotes ("Mouth breather" van Jesus Lizard gaat over Britt Walford die toen hij op Steve Albini's huis paste zowel de voordeur als de WC wist te slopen waarna de lekkage in de kelderstudio "regende"; "fanmail" van klein meisje die oproep op achterzijde "Spiderland" voor "female vocalists" afwijst). Verrassend voor mij was het om te leren dat drummer Britt Walford als geniale weirdo eigenlijk het muzikale brein achter de band was. Kijkend naar de docu werd ik er andermaal aan herinnerd hoe bizar jong die gastjes waren toen ze hun baanbrekende muziek opnamen. Niet te bevatten. Must-see!

Breadcrumb Trail [FULL DOCUMENTARY] (2014) - YouTube


ENORM bedankt voor deze tip - in 1 adem uitgekeken, wat een fascinerende documentaire!!!

avatar van Flat Earth
5,0
Erg fijn album idd. Al in mijn top 10 gezet. Nu nog op zoek naar een tastbaar exemplaar. Hopelijk volgend jaar een 30th anniversary edition..

avatar van itchy
5,0
Flat Earth schreef:
Erg fijn album idd. Al in mijn top 10 gezet. Nu nog op zoek naar een tastbaar exemplaar. Hopelijk volgend jaar een 30th anniversary edition..

Deze is gewoon nog te koop, ook in een deluxe editie, en er is al een keer een box-set van verschenen met veel extra's (maar uitverkocht).
Ik hoop niet dat dit nog meer wordt uitgemolken, de plaat wordt er niet nog beter van ofzo.

avatar van Poa
5,0
Poa
Ik vond deze review van Steve Albini uit 1991 erg vermakelijk om te lezen: Spiderland review in Melody Maker

avatar van trebremmit
2,0
geplaatst:
Wat een beproeving dit, tergende muziek die alle levenslust uit je zuigt. Vandaag weer eens geprobeerd omdat nogal wat mensen waarvan ik de smaak soms wel deel dit ook mooi vinden, maar ik blijf dit vreselijk vinden, die zanger brrrrrr.

avatar van TornadoEF5
5,0
geplaatst:
Twee keer beluisterd, heel mooi album!

avatar van Poles Apart
5,0
geplaatst:
TornadoEF5 schreef:
Twee keer beluisterd, heel mooi album!

En het fraaie is, hij wordt alleen maar mooier elke keer.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:42 uur

geplaatst: vandaag om 16:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.