Evidence - Cats & Dogs (2011)

Label: Rhymesayers

1. The Liner Notes (2:27)

met Aloe Blacc

2. Strangers (4:10)
  3. The Red Carpet (4:46)

met Raekwon en Ras Kass

4. It Wasn't Me (3:27)
  5. I Don't Need Love (3:00)
  6. You (4:18)
  7. God Bless That Man (0:50)
  8. Fame (4:09)

met Prodigy en Roc Marciano

9. James Hendrix (3:39)

met Step Brothers

10. Late for the Sky (5:38)

met Aesop Rock en Slug

11. Crash (2:42)
  12. Where You Come From? (4:35)

met Lil' Fame, Rakaa en Termanology

13. Untitled (0:04)
  14. To Be Continued... (3:11)
  15. Failling Down (4:16)
  16. Well Runs Dry (4:42)

met Krondon

17. The Epilogue (3:10)
  18. Sleep Depreviation * (4:40)
  19. Good Times * (4:02)
  20. Same Folks * (4:40)

met Fashawn

avatar van -marco-
Harderwiek schreef:
Pff, nu ik er weer aan denk. Kan echt niet wachter op het Rhymesayers concert. Zo ongelooflijk gruwelijk veel zin in!

Ik ook Al vind ik Evidence wel de minste van de line-up

No hater no hater Just Telling.

Ben ik de enige die de stem van evidence zo irritant vind?

avatar van He$$el_01
Vast niet.

avatar van Silky & Smooth
Ik vind hem niet irritant, maar ik denk dat zijn stem wel de reden is dat ik niet vaak en lang Evidence luister.

Rene1979
kobe bryant fan schreef:
Waarom zou je een tweede exemplaar kopen om in de kast te stellen (als ik vragen mag)?

Om een exemplaar netjes en ongespeeld te houden. Mocht dan me andere versie sneuvelen heb ik er nog een. Vrij normaal dat verzamelaars van vinyl meer dan 1 exemplaar van een bepaalde plaat hebben.

avatar van thtboz
Het concert wordt echt te vet!

avatar van niels94
Ik heb daar ook ontzettend veel zin in. Dit album is echt geniaal. Zo'n album waarop elk nummer gewoon heerlijk is, de ene na de andere geweldige beat vliegt je om de oren terwijl Evidence er keer op keer moeiteloos op flowt, met goede lyrics ook nog. Er komen ook enkele heerlijke refreinen voorbij en de gastartiesten stellen stuk voor stuk geen teleur. Deze staat nu hoog in mijn top 10 voor 2011. Evidence heeft het waargemaakt.

avatar van em-dee-em-aa
Dit album is echt super, begin met 4*

thtboz schreef:
Het concert wordt echt te vet!

avatar van MJ_DA_MAN
Dat ik Evidence op zijn zachts gezegd niet bijzonder vind was me al bekend, dus het is geen verrassing dat hij me op deze plaat geen seconde boeit. De beats vond ik het de eerste luisterbeurt zeker aardig, maar gingen bij de tweede luisterbeurt ook al grotendeels vervelen. Gastartiesten komen ook bijna niet echt bijzonder voor de dag; kan er niet meer dan 3* voor geven.

avatar van kobe bryant fan
Ik vind een 3* toch veel als Evidence je geen seconde boeit en de beats je vervelen.

avatar van MJ_DA_MAN
Als ik na één luisterbeurt een cijfer had moeten geven was het 3,5* geworden. Daarnaast: het album is natuurlijk nooit slecht (op het geschreeuw van Lil' Fame na op Where You Come From?), ondanks dat de beats dus al wat snel gaan vervelen blijven ze minimaal degelijk bij vlagen en het luistert wel aardig weg. Wellicht gaat het na nog een luisterbeurt nog meer vervelen, maar ik sluit ook niet uit dat ik de plaat dan opeens weer even aardig vind (ondanks Evidence zelf) als tijdens de eerste luisterbeurt.

avatar van kobe bryant fan
Oke nu is het duidelijk.

Bonus tracks

avatar van Elohim
Jah klopt trouwens! Good Times is echt heerlijk.

Trouwens, God Bless That Man is ook wel errug geniaal!
"He never calls back cause he's busy on his job. Saving people! God bless that man." Blijft grappig!

Ik dacht eerst dat ik deze 4,5 snel weg zou halen, waar ik nog steeds over twijfel, maar ik moet zeggen dat ik em toch elke dag weer opzet en een paar uur op repeat heb staan.

avatar van thgryda
Ik laat deze toch op 4.5 staan, zeker nu alle drie de bonustracks me ook nog eens erg aanstaan. Dik album

avatar van 'State Of Mind'
Fuck het, gewoon een 5.0.

Beste plaat van 2011 tot nu toe.

avatar van Snoeperd
niels94 schreef:

En dat te bedenken dat je niet eens wist wie het was toen we de concertkaarten bestelden.

Ik adviseer ook de Weatherman LP, met de claasic Mr. Slow Flow.

avatar van Murdoc023
Het Rhymesayers concert wordt een grote musicmeter orgie.

avatar van Harderwiek
Haha ja volgens mij ook. Ooit is dit topic gestart. Is nu wel van toepassing denk ik

avatar van Murdoc023
Leuk topic. Iedereen weer even zijn kenmerken doorgeven voor Rhymesayers concert. Lijkt mij wel grappig om mensen in levende lijve te zien. Best raar eigenlijk dat men op zo'n site best vaak discussieert/praat met elkaar zonder ook maar iets van elkaar te weten. Toch anders dan op de meeste forums, waar je met de hele wereld in discussie gaat.

avatar van hiphopmaster
The Red Carpet heeft trouwens wel een erg hoog 9th Wonder gehalte.

Murdoc023 schreef:
Het Rhymesayers concert wordt een grote musicmeter orgie.

Hell yeah en ik denk een heel fijn publiek want hip hop gewoonlijk in brussel: veel straatratten. Maar ik denk dat dit te underground is voor de meeste

avatar van Delars
Hard album.

Rene1979
Hoop niet dat de kneuzen er weer zijn die tijdens Brother Ali machinegeweer geluidjes aan het maken waren..

avatar van Rhythm & Poetry
In 2008 geeft Evidence op The Layover aan dat er op zijn volgende album Cats & Dogs niet lang hoeft te worden gewacht. Niets is minder waar, want drie jaar later pas verschijnt de plaat. Gelukkig wordt het wachten van de fans wel beloond: Cats & Dogs is een rauw meesterwerk dat wordt gekenmerkt door een scherpe Evidence, verrassende gastbijdrages en een bont palet aan boombapbeats waarmee de plaat qua sound een logisch vervolg is op The Weatherman LP.

Ook het weerthema wordt nog wat verder uitgediept: de albumtitel zelf, tracktitels en lyrics verwijzen voor een groot gedeelte naar noodweer. En zoals het een goede stormachtige dag betaamt, bestaat Cats & Dogs uit de nodige verrassingen en variaties. Zo zijn er de fascinerende stiltes voor de storm (Fame en Where You From) waarbij de beats minimalistisch klinken en lage bassen en zware drumbreaks voor een spannende climax zorgen. Op dergelijke tracks rapt Evidence samen met artiesten als Roc Marciano, Prodigy en Lil Fame, die bewapend met hun ruwe stemgeluiden perfect aansluiten bij de nerveuze sfeer van dit soort nummers.

Deze dreigende periodes worden afgewisseld met wolkbreuken (The Red Carpet en Falling Down) waarop de producties nog altijd hun donkere tint behouden, maar tegelijkertijd een stuk dynamischer zijn door toedoen van ouderwetse soulsamples of echoënde synthesizers. De rauwe raps maken plaats voor een regen aan woorden: Evidence rapt zijn beknopte zinnen in een hoger tempo dan normaal: “Alchemist cut the record down, to the bone//And with a record like this, I take the world by storm.” Waarna de windvlagen en het gekletter van de regen op de straten gaat liggen en er wordt plaatsgemaakt voor een enkele opklaring (To Be Continued…). Daarbinnen wordt uitgepakt met orkestrale blazers en krachtig gedrum en bewandelt Evidence met zijn kenmerkende langzame flow de beat uiterst beheerst en opgewekt.

De drie gezichten maken Cats & Dogs tot zo’n levendig album, ondanks dat het een overwegend duistere sfeer uitademt. Producties - van onder meer Sid Roams, DJ Premier, The Alchemist en Evidence zelf - die perfect bij de thematiek aansluiten en een gastheer die elke beat tot in de puntjes onder controle heeft zijn de topingrediënten van het ideale boombapproject. En voor degene die nog van mening is dat Evidence een te eentonige flow heeft om een geheel album te dragen: de nodige gastartiesten verhelpen dit probleem. Want naast de eerder genoemde rappers dragen ook onder meer Slug, Aesop Rock, Aloe Blacc en Ras Kass hun steentje bij aan één van de beste platen van dit jaar. Wie had verwacht dat zwarttinten zo kleurrijk konden zijn?

Het origineel is hier te lezen: Hiphopleeft - Evidence - Cats & Dogs

En ja ik vind het mogelijk om op de ene site het album 4 en op de andere site 4,5 platen/sterren te geven.

avatar van Crooklyn
-marco- schreef:

Ik ook Al vind ik Evidence wel de minste van de line-up

No hater no hater Just Telling.

Ben ik de enige die de stem van evidence zo irritant vind?

Als je zijn stem irritant vind heb je neem ik aan ook irritatie bij die van Kendrick Lamar.
Dat is toch zeker wel een gemis

avatar van thgryda
Kendrick Lamar heeft een totaal andere stem en flow dan Evidence, ik stoor me niet aan Evidence maar ik vind KL wel minder door zijn stem en flow. Kendrick Lamars album was wel ok maar ik vond het zeker niet zo goed als men beweert, dus een gemis zou ik het niet noemen, dat is het sowieso niet voor iemand die het niks vindt.

avatar van AOVV
Vandaag voor de tweede keer beluisterd, en tot nu toe is het de beste hip-hoprelease die ik al heb gehoord dit jaar. Staan een aantal ontzettend goeie tracks op, en eigenlijk geen echt zwakke nummers. Bovendien ligt de stijl van Evidence me, maar ik had enigszins kunnen verwachten dat dit me wel zou liggen, want uitgebracht op Rhymesayers, home of Atmosphere. Al is dat geen waterdichte garantie, natuurlijk..