Nirvana - From the Muddy Banks of the Wishkah (1996)

Label: DGC

1. Intro (0:52)
  2. School (2:40)
  3. Drain You (3:34)
  4. Aneurysm (4:31)
  5. Smells Like Teen Spirit (4:47)
  6. Been a Son (2:07)
  7. Lithium (4:10)
  8. Sliver (1:55)
  9. Spank Thru (3:10)
  10. Scentless Apprentice (3:31)
  11. Heart Shaped Box (4:41)
  12. Milk It (3:45)
  13. Negative Creep (2:43)
  14. Polly (2:30)
  15. Breed (3:28)
  16. Tourette's (1:55)
  17. Blew (3:36)
avatar van HammerHead
Een van de weinige live albums die ik in mijn kast heb staan en met reden. Ik ken eigenlijk geen artiest die op een live plaat beter klinkt dan op een studio album (let wel een live album is voor mij totaal iets anders dan een concert waar je zelf bij bent). Ik moet zeggen dat ik Nirvana live gewoon slecht vind klinken. Ik heb ze nooit zelf mogen aanschouwen wat ik wel betreur (de heer Cobain schoot zichzelf door het hoofd een maand voor mijn eerste Nirvana concert), maar kennelijk is mij een hoop bespaard gebleven.

Ik houd het dan toch maar bij de 4 studio albums.

1,0
nirvana live is idd niet mijn favo... sterker nog ik vind het eigenlijk best wel slecht

guns n roses klinken goed live. Sommigen mensen vinden dat ze dan zelfs beter klinken omdat dan alle overdub er niet is. De zang is vooral appetite for destruction overgedubt.

avatar van Black Math
Tja, soms zie je Nirvana live op tv en daar zitten echt heel erg goede momenten tussen. De keuze van de opnames op dit album zijn denk ik vrij ongelukkig.

Deze cd heb ik meer gekocht om bij m'n verzameling te hebben dan omdat ik 't een goede cd vind. Ik vind Nirvana eigenlijk ook best slecht live. Ook als ik naar veel andere live-opnames luister. Op MTV Unplugged na dan.

HammerHead schreef:

Ik houd het dan toch maar bij de 4 studio albums.

Komaan! Ze klinken live beter als op hun album, of toch het Nevermind materiaal: vlugger, krachtiger, energierijker, emotioneler.
Het album toont perfect waarom Nirvana beroemd is geworden: ze brachten de emotie en energie terug naar de rockmuziek.

avatar van HammerHead
Bloemkool in je oren? Het klinkt op deze CD gewoon slecht, maar zoals ik al zei: dat is heel iets anders dan de beleving die je hebt als je daadwerkelijk bij het concert bent.

Bovendien is Nirvana toch echt beroemd geworden door de plaat Nevermind en niet door z'n energieke live optredens.

avatar van Gajarigon
En hoe is Nevermind ooit beroemd kunnen worden?
Door Smells Like Teen Spirit.
Hoe is dat beroemd geworden?
Doordat MTV (Europe denk ik) het zowat elk kwartier draaide.
Waarom draaide MTV het?
Omdat Nirvana net aan het touren was in Europa en veel indruk maakte.

Nuja, deze discussie is misschien wat belachelijk .

mijn allereerste nirvana cd, gewoon goed

Gajarigon schreef:

Yup, zo is het, de energie springt er van af.
Na dat ik deze cd helemaal kapot gedraaid had, en een volgende cd was tegengekomen, dacht ik "Wat klinkt dit soft zeg?" ik vergelijk nu al dezelfde nummers van The Muddy Banks met Nevermind, Nevermind vind ik gewoon een rustig album, en dat vond ik jammer.

avatar van nirvana
Pure ruige nirvana live! Waardoor sommige nummers wel verkracht worden, Lithium word er een beetje op verkracht maar dit was het concert in Nederland waar Kurt normaal niet mocht zingen van de dokter, werd één van de slechtste optredens ooit van Nirvana daar in Nederland. Come as you are staat gelukkig niet op de cd want dit leek die dag werkelijk nergens op. Deze cd wisselt sterke live songs (blew,teen spirit,milk it...) af met mindere geslaagde live sets ( lithium,breed). Voor de Nirvanafan blijft dit uiteraard een sterk album, ookal komt er niks vernieuwends op buiten spank thru. Voor mij als fan een dikke 4 sterren!

avatar van Gajarigon
Nog eens beluisterd en: Verdorie wat speelt Dave strak op Scentless Apprentice.

avatar van Rayaccos
Met dit album kwam ik in aanraking met Nirvana, ik vond het geweldig toen! Ik was meteen fan en ben ook de andere albums gaan kopen. Mijn nirvana tijdperk is zo onderhand wel afgelopen maar deze live plaat vind ik nog steeds een erg sterke grunge plaat, de meeste nummers vind ik goed uit de verf komen.

Nirvana was live een en al energie, ging louter om de beleving van dat moment, kwaliteit van het geluid of composities van ondergeschikt belang. Het was een pure uitbarsting van energie en emotie, ook in het publiek, daarom waren optredens geslaagd.
Je moet de live criteria van de regeliere bands niet naast nirvana leggen, dan leggen ze het dik af. Appels en peren.
wat mij betreft kan dit album dan ook niet meer dan een nostalgisch album zijn. Beoordelen vind ik dan ook zinloos.

avatar van Splinter
Ik heb me nooit echt wat aangetrokken van de studioalbums van Nirvana, ik vond Nevermind een hele saaie cd. In Utero is wel een heel erg vet album. Deze cd en de bootlegs van Nirvana hebben veel meer kracht. Bijvoorbeeld de Polly van deze cd, of Scentless Aprentice, vind ik vele malen beter dan studio albums.

heel goed abum . ik vind alle nummers goed, vooral
spank thru, milk it, tourette's, blew en aneurysm die ik persoonlijk beter vind klinken dat het orgineel. top

avatar van nevyn
1,0
Splinter schreef:

Helemaal mee eens. Ze springen er live echt uit.

avatar van c-moon
Een wel zéér teleurstellende liveplaat!!!
Heb ze misschien twee of drie keer gedraaid, en daarna ontgoocheld weggeborgen.. nu licht dit schijfje stof te verzamelen...

Konden ze nu echt geen andere (betere) live-opnamen vinden om te releasen???

avatar van Rayaccos
Ik blijf me verbazen over de klachten over de geluidskwaliteit, daar heb ik zelf namelijk helemaal geen last van.

avatar van Black Math

Frank Zappa?

avatar van HammerHead
Zappa klinkt live gelijkwaardig aan z'n studiomateriaal wat mij betrfet.

jammer dat ik ze nooit live gezien heb

nirvana is wel saai na nen tijd.

Wat een ruige plaat! Hoe rauw!
Als ik mezelf wil oppeppen voor een wedstrijd gaat altijd "Breed" van deze plaat eventjes aan. Zo meeslepend!

Bobiej
mugken schreef:
nirvana is wel saai na nen tijd.

Ik vind het verzamelalbum "Nirvana" helemaal zo slecht niet, er satan goede nummers op van Nirvana's hele carière. En natuurlijk You Know You're Right, wat minstens zo goed is als Smells Like Teen Spirit en Heart Shaped Box.

mugken schreef:
nirvana is wel saai na nen tijd.

Nu ben ik de cd al meer gaan waarderen,ik gooi er direkt een dikke 4,5* op.

En wat vind je er van??

Ik heb 1 keer naar de live dvd van Nirvana gekeken (net uit). Het is collage van live optredens. Wat viel dat me (grotendeels) tegen zeg. Is deze live cd net zo of beter?

welke live dvd?
---
ik vind dit wel een goede live-cd
veel nrs worden klinken beter:
ik noem een tourettes die nog 'woester' is hierop dan op in utero

avatar van JipStoop
Live! Tonight! Sold out!