Noel Gallagher's High Flying Birds - Noel Gallagher's High Flying Birds (2011)

Label: Sour Mash

1. Everybody's on the Run (5:30)
  2. Dream On (4:29)
  3. If I Had a Gun... (4:09)
  4. The Death of You and Me (3:29)
  5. (I Wanna Live in a Dream in My) Record Machine (4:23)
  6. AKA... What a Life! (4:24)
  7. Soldier Boys and Jesus Freaks (3:22)
  8. AKA... Broken Arrow (3:35)
  9. (Stranded on) the Wrong Beach (4:02)
  10. Stop the Clocks (5:04)
  11. A Simple Game of Genius * (7:18)
  12. The Good Rebel * (4:19)
  13. Let the Lord Shine a Light on Me * (4:14)
  14. Shoot a Hole Into the Sun * (7:58)
  15. Alone on the Rope * (5:04)
vos
Cd is gelekt via een duitse stream-site.
Everybody on the run is voor mij het beste nummer op het album, met violen en een koor, groots geproduced. Andere toppers: if I had a gun, death of you and me, record machine, broken arrow en stop the clocks. Ook Jezus freaks en Stranded on the wrong beach zijn leuke nummers. Dream on en What a life vind ik net iets minder, iets te poppy misschien...

na enkele beluisteringen: 4 sterren

Album ook gehoord. Ik ga mee in de euforie dat dit het beste album is sinds Morning Glory. Everybody's on the Run staat voor mij op dezelfde voet als Champagne Supernova qua grootsheid. If I Had A Gun is natuurlijk ook een topper, net als Dream On, Broken Arrow, Record Machine (!!!!). Stop the Clocks is ook veel beter geworden tov de demoversie. 5 sterren voor mij.

Het verhaal gaat dat Noel Gallagher de laatste jaren zijn beste nummers voor zichzelf heeft bewaard. Vol verwachting keek ik, als voormalig Oasis fan, uit naar zijn solo album 'after Oasis' wat hij - bescheiden als altijd - Noel Gallagher's High Flying Birds heeft genoemd.

Het opent met Everybody's On The Run, waarvan ik al de schitterende versie van koor en violen ken. Die doen ook mee op de albumversie, vooral verderop in het nummer. Wat ook opvalt is dat Noel zo goed zingt hier. Het is een fraai bombastisch nummer geworden: erg mooi.
Dream On heeft de Morning Glory sound: hé, daar zat ik op te wachten. Je hoort de Beatles er ook weer in terug en het eind met de 'toeters' is leuk. Ouderwets goed dus.

If I Had A Gun, een single, is meer een simpel liefdesliedje, maar wel een mooi en pakkend popliedje. Als je het vaker hoort, wordt het beter. The Death Of You And Me, nog een single, vind ik nog wat beter klinken. Het heeft een pracht van een sfeer en een speels middenstuk en einde, waarbij je je ineens in New Orleans bevindt.

Het nummer met de geweldige titel (I Wanna Live in a Dream in My) Record Machine begint me toch mooi zeg. Gitaar, zang en violen zetten de toon, gevolgd door een Rolling Stones-achtig koor: You Can't Always Get What You Want, daar is dit nummer enigzins aan gelinkt. Als dan ook nog een geweldige gitaarsolo volgt, dan is dit één van de mooiste nummers van 2011.
Het bezwaar wat je hoort tegen What A Life! (ook een single) is dat het commercieel, Coldplay style, klinkt. Ja, ok, so what? Het is wel gewoon een lekker nummer. Niks mis mee wat mij betreft. Wel vind ik de b-side van deze single: Let the Lord Shine A Light On Me een fantastisch nummer. Het had ook heel mooi gepast op dit album. Mis dat nummer niet.

Soldier Boys and Jesus Freaks heeft een lekkere catchy basis. Mooie trompet ook! Broken Arrow gaat lekker catchy door, alleen nu weer met die mooie violen. Fraai einde heeft dit nummer. (Stranded on) The Wrong Beach is straight rock 'n roll. Gewoon een prima nummer. Stop the Clocks was de titel van een recent (2006) verzamelalbum van Oasis.... wel humor dat de slottrack zo heet. Het begint rustig, maar transformeert vervolgens in een heerlijke chaos onder leiding van een snerpende gitaarriff. Prettig einde!

Tjonge zeg. Noel stelt bepaald niet teleur: wat een klasseplaat! Je moet er toch maar aan gaan staan na de breuk met je broer en je band. Hoewel hij zelf aangeeft dat dit ook verfrissend gewerkt heeft en dat kan je inderdaad horen. Hij maakt nu van meer stijlsoorten en instrumenten gebruik, wat een mooie variatie aan de plaat geeft. Maar de basis blijft die heerlijk Rock 'n Roll, waar hij al sinds de jaren '90 één van de voormannen van is.

Sally Can Wait
Damn, ik kan haast niet wachten tot ik het album kan beluisteren. Heb me voorgenomen te wachten tot de cd (a.s. vrijdag).

Ik ken de euforie van Oasis/Noel/Beady Eye fans als er nieuw materiaal uitkomt. De laatste albums van Oasis en helemaal van Beady Eye, vielen toch wat tegen na meerdere luisterbeurten. Wat zijn de verwachtingen van diegene die het album hebben beluistert, is het de euforie van nieuw materiaal van Noel die de positieve geluiden laden, of is dit album écht heel erg goed? Tijd zal het natuurlijk leren

Ja, dit is toch echt het moment om jouw username waar te maken...

Maar lees mijn verhaal maar: het materiaal is echt zo goed. Anders en beter dan Beady Eye, wat trouwens ook al een heel aardig album was. Maar de uitslag van Noel versus Liam = 5-2
Een prima wedstrijd, maar een duidelijke overwinning.

avatar van Wickerman
Ai, ai ai. Ik wacht nog tot vrijdag. Deze week is van Ryan Adams!

avatar van starsailor
west schreef:
Anders en beter dan Beady Eye, wat trouwens ook al een heel aardig album was.

Aangezien mijn voorkeur altijd uitging naar Liam, kan ik alleen maar beamen wat West hier zegt.
Overigens vind ik het album van Beady Eye maar zo zo en druipt van dit album de klasse af.
Noel is met afstand de beste songwriter en oh wat had ik graag Liam op dit album horen zingen.

indiegator
it's only rock and roll but i like it

En wat een geweldige mellotron partijen heeft dit album zeg

starsailor schreef:

Ja, dat had ik ook het mooiste gevonden. Dat dit het nieuwe album van Oasis was, ingezongen door Liam. Daarbij wil ik niet zeggen dat Noel niet goed zingt, sterker nog: dat doet hij opvallend goed, beter nog dan ik had verwacht. En ook zijn band is prima, hoewel hij veel wel zelf zal hebben gespeeld.

west schreef:

Wat raar toch dat er zoveel mensen liever Liam horen. persoonlijk hoor ik toch liever de wat meer hesere rock stem van Noel dan de (excuse my language) kauwgom kauwende quasi ongeinteresseerde yankee zeurstem van Liam. Het grootste struikelblok bij Oasis vind ik.
Niet dat ik de nummers die Liam zingt bij Oasis skip of zo maar ik was altijd blij als er voor de verandering een nummer van Noel langs kwam.

Ik heb bij Noel altijd het gevoel gehad dat hij meende wat hij zong en zingt. Bij Liam had ik meer het gevoel dat hij een verplichte studiosessie aan het afwerken was en daarna pissed afdroop na het afdrogen van de geluidstechnicus.

Of zeg ik nu iets raars

indiegator
Misschien had ik dit beter niet kunnen schrijven trouwens. Straks wordt ik ook nog aangeklaagt
en ter verantwoording geroepen voor een rechter door Liam

Ja kijk maar uit!

Voor de duidelijkheid: ik bedoelde dat het leuker zou zijn geweest als dit 'gewoon' door Oasis was opgenomen, waarbij Liam en soms Noel zingen. Ik vond het altijd een geweldige band en vind het jammer dat ze uit elkaar zijn, dat zit er achter bij mij. Aan de andere kant: mede daardoor is Noel tot dit sterke album gekomen... een beetje emoties kan geen kwaad voor goede muziek.

avatar van starsailor
Ik bedoel het precies zoals ik het zeg. Mijn irritaties ontstaan juist vaak door de zang van Noel.
Het komt nu net over alsof Liam met zijn zang nummers verkrachtte...

Champagne Supernova, Some Might Say, Supersonic, Rock'n'Roll Star, The Shock of Lightning, Columbia, Cigarettes & Alcohol, The Hindu Times, and so on, and so on....

starsailor schreef:
Het komt nu net over alsof Liam met zijn zang nummers verkrachtte...

Ben het helemaal met je eens. Dit zijn nummers die op het lijf geschreven zijn voor Liam. Als Noel deze nummers had gezongen, had het (waarschijnlijk) niet gewerkt.

Ik krijg bij dit album echt een heerlijk gevoel. Het gevoel wat ik had bij oude Oasis albums. 1 maal opzetten en daarna blijven opzetten. Sterkste songs zijn Everybody's on the run, Dream on, Stop the clocks, If i had a gun en Soldier boys and jesus freaks.

Sally Can Wait schreef:

Weet ik niet. Het zijn tenslotte Noel's songs. Ik ga toch meer voor (een songwriter kan beter zijn eigen nummers zingen) aanpak.
Maar goed. Ik ben geen Liam fan dus bevooroordeeld.

avatar van Linius
Ik vind het een prachtige plaat geworden. Beady Eye was qua materiaal niet erg interessant en eigenlijk gewoon een rip-off van Oasis op een slechte manier. Live op Lowlands konden ze me echter wel bekoren. Liam met zijn karakteristieke podium houding en zijn prima band om zich heen blijft leuk om te zien. Noel voegt daarentegen echt iets toe met zijn songwriting. Stuk voor stuk lekkere nummers. En Noel is mijns inziens ook een prima zanger. Net als bij The Beatles (McCartney Vs. Lennon) heb ik nooit meer voorkeur voor de één of de ander gehad. Het was alleen duidelijk dat Noel de beter songwriter is van de twee. Ik hoop toch echt dat ik nog de kans krijg voor een redelijke prijs een kaartje te kopen voor zijn Melkweg show, dat moet prachtig worden!

Een voorlopige vier sterren, maar dat kan zeker nog groeien aangezien ik de CD pas twee keer volledig heb geluisterd.

Ho, ho: McCartney Vs. Lennon gaat niet op: die schreven samen de meeste songs en zongen ze om en om en/of samen. Bij Oasis schreef voornamelijk Noel de songs en zong Liam meestal. Ik snap dan ook niet goed de muzikale polemiek (ook hier) van Noel Vs. Liam: de één is vooral de songwriter van de band en de ander de zanger. Dat ging toen samen, je hoefde niet te kiezen. Nu echter zijn er twee bands, dan kan je wel aangeven wat je het beste bevalt.

avatar van Linius
Ja, ik snap je punt. Ik kwam er alleen mee omdat er toch zo'n soort favorieten strijd bestaat tussen fans van Oasis. Maar je kan het inderdaad niet één op één vergelijken met The Beatles.

In het Oasis tijdperk kon ik zoals ik eerder aangaf ook echt geen favoriet aanwijzen. Ze hadden allebei hun aandeel in de band. Alleen die extra klasse die Noel had wordt nu ze beide hun eigen wegen zijn gegaan wel extra duidelijk.

avatar van OscarWilde
Voorlopig klinkt het best ok. Ga het wat laten rijpen.

Ik wacht tot aanstaande vrijdag. Dan zal ik op tijd naar de Plato gaan om o.a. het debuut van Noel uit de platenbak te vissen. De reacties en reviews zijn voornamelijk zeer positief en ook bij mij zijn de verwachtingen hoog gespannen. Zojuist las ik op een fanforum dat ' A Simple Game Of Genius'is gelekt. Ik heb het daarna gedeeltelijk gehoord (1:30) en het is meteen het beste wat ik sinds jaren van Noel heb gehoord. 'Champagne Supernova'-achtig goed. Ja, ik ben fan, maar dit slaat alles. Kan iemand bevestigen dat het nummer als bonustrack of geheime track op het album staat, zoals de geruchten doen vermoeden?

Noel Gallagher anno 2011; The Chief is back...en hoe!

Marjet schreef:

Volgens mij is het alleen digitaal beschikbaar, o.a. via iTunes.

avatar van blonde redhead
Valt wel op dat alleen Oasis fans tot nu toe hebben gestemd. Het gemiddelde zal wel behoorlijk gaan dalen wanneer ook de andere muziekliefhebbers gaan stemmen.

blonde redhead schreef:

Dat denk ik ook. Eerste indruk is zeker niet slecht, maar echt klassiekers in wording heb ik nog niet kunnen ondekken.

blonde redhead schreef:

Ik ben geen Oasis fan hoor. Ik hou wel van goeie muziek

In de categorie 'leuke verrassingen' vandaag: de ontdekking dat Noel Gallagher een project onafhankelijk van zijn broer Liam is gestart. De broers hadden al vaker ruzies, maar in 2009 besloten ze dan toch echt uit elkaar te gaan. Dit lijkt definitief bevestigd met de nieuwe band van Noel. Maar wat moeten we hiervan verwachten? Welke kant van Oasis zullen we terugzien in het album van dit kwartet?

De eerste tonen maken voor mij meteen duidelijk dat dit een album in het verlengde van Oasis is, maar dan zonder Liam en met wat andere bandleden om Noel te ondersteunen. De songs worden net als bij Oasis gewoon door Noel geschreven, vanzelfsprekend natuurlijk, en het geluid is gewoon weer oud en vertrouwd zeurderig. (I Wanna Live in a Dream in My) Record Machine is naar mijn mening van ongekend niveau. Champaign Supernova wordt geëvenaard wat mij betreft.

Het lijkt echter wel of Noel op dit album volledig zijn eigen gang heeft kunnen gaan en alsof hij zijn beste nummers voor een zelfstandig project heeft bewaard. Er staan namelijk behalve het al genoemde nummer nogal wat briljantjes op. Voorbeelden zijn Everybody's On the Run en Stop the Clocks. Met het nummer Dream On lijkt er vervolgens uit te komen wat hij in samenwerking met zijn broer niet kon. Het heeft over het geheel genomen wat meer body.

Ik kan niets anders maken van dit album dan dat ik het een revelatie vind. Ik was altijd al erg gecharmeerd van Oasis, maar wat ik nu toch hoor is eventjes een klasse beter. Na Dig Out Your Soul leek Oasis zijn hoogtepunt te hebben bereikt, het was kortweg het beste album dat ze geproduceerd hebben. Het beste wat je kan doen op je hoogtepunt is stoppen, iets wat Oasis heeft gedaan. Dit betekent echter nog niet dat het het hoogtepunt van Noel was, iets wat hij misschien wel heeft geweten. Het ego van Noel is zo groot dat hij het beste heeft bewaard voor zichzelf.

klik

@ Sally Can Wait: Bedankt voor de info. Ik zag op de site van Wikipedia dat 'The Good Rebel' en 'A Simple Game Of Genius' als bonustracks op de Japanse editie van het album staan.
Straks kijk ik wel even op wat sites om te kijken of dit ook echt klopt.

Noel heeft ongetwijfeld een aantal nummers voor zijn solo-album bewaard. Zoals Pete Townshend dat ook deed voor zijn 'Who Came First' album. Sommige liedjes zijn namelijk meer geschikt voor de singer-songwriter (Noel) in plaats van de rocker (Liam). Je moet ervan houden. Ik heb zelf geen sterke voorkeur en waarschijnlijk is daarom de kans dat het album mij zal tegenvallen, niet erg groot. De 'Kinks' (I'd Pick You Anytime', 'The Death Of You And Me') en 'Verve' ('Lord Shine A Light On Me', 'Alone On The Rope') -sound van de recentelijk opgedoken a en b-kantjes spreekt me erg aan. Hopelijk klinkt de rest van het album ook zo. Misschien dat de recentelijke ontmoeting met Ray Davies zijn invloed heeft gehad

blonde redhead schreef:

Euh, dat lijkt op een suggestieve uitspraak. Nee, dat is een suggestieve uitspraak. Waarom zal het gemiddelde behoorlijk dalen als andere muziekliefhebbers dit album gaan beoordelen? Want die gaan het album niet goed vinden en net als jij 3 sterren of lager geven?

En logisch dat de meeste stemmen komen van Oasis fans. Album is niet uit en dus alleen die-hard (en een enkele nieuwsgierige muziekliefhebber) Oasis fans zoeken het album nu op.

avatar van Ducoz
Omdat ik, wat ik gehoord heb, bijvoorbeeld het grootste gedeelte heel erg poppy vind, dat neemt niet weg dat het goede songs zijn... maar veel in zien doe ik nog niet.
Ik wacht dan ook met stemmen en luisteren van het volledige album tot ik hem in m'n spelert heb zitten.
Enja, ik ben best een grote Oasis fan!

blonde redhead schreef:

Ja zeg, we zitten hier niet bij Porcupine Tree!
Ik heb uitgebreid onderbouwd waarom ik dit album 4,5* geef. Dat cijfer is voor de muziek op dit album. Jij daarentegen geeft niet aan waarom jij tot 3,0* bent gekomen: hoe kwam je daartoe?