Crosby, Stills & Nash - CSN (1977)

Rock / Folk
Label: Atlantic

1. Shadow Captain (4:34)
  2. See the Changes (2:58)
  3. Carried Away (2:34)
  4. Fair Game (3:32)
  5. Anything at All (3:06)
  6. Cathedral (5:18)
  7. Dark Star (4:46)
  8. Just a Song Before I Go (2:14)
  9. Run from Tears (4:03)
  10. Cold Rain (2:35)
  11. In My Dreams (5:12)
  12. I Give You Give Blind (3:20)
Een van hun betere. voor bij het haardvuur.

Down_By_Law
Bijna net zo goed als het CSN debuut-album. Ook dit keer zijn de zangpartijen ongelooflijk goed, en er zijn geen mindere nummers te vinden. Echte toppers op dit album zijn 'Cold Rain', 'Dark Star', 'In My Dreams' en met name 'Cathedral'. Zeer goed. 4.5/5

avatar van lebowski
Graag ook een eervolle vermelding voor: Just a Song Before I Go

Prima aankoop voor slechts 2 euri. Het is verbazingwekkend wat voor pareltjes je kan vinden op rommelmarkten, kringloopwinkels etc. Dit album haalt niet hetzelfde niveau als "Deja Vu" maar dat kan ook niet zonder de briljante Neil Young. Maar misschien moet ik hem net als "Deja Vu" ook meerdere malen beluisteren. Voorlopig houdt ik het bioj 3.5 sterren.

avatar van beruk
Was zwijmel plaat nr 1 tijdens mijn eerste affaire, nu af en toe als jeugdsentiment, maar wel heel goed jeugdsentiment.

Prachtplaat van ze.
Misschien een beetje ondergesneeuwd door hun debuut en Deja Vu die door velen als het beste wordt gezien maar ik vind dit de beste.
God, wat heb ik deze plaat veel gedraaid en ik draai 'm nog steeds.
Beetje minder hippieachtig dan Deja maar over de gehele linie alleen maar mooie songs met prachtige vocalen zoals hun dat kunnen brengen.
Je ziet ze op een zeilboot zitten en zo relaxt is deze plaat ook, echt van een tijdloze schoonheid.
Voor iedereen die deze plaat niet heeft en wel van dit soort muziek houdt is het een op en top aanrader.
Je mag maar 3 favorieten kiezen maar ik heb er meerdere op deze plaat en het gaat zelfs zover dat ik Just A Song Before I Go wat toch echt een prachtig nummer is niets eens bij m'n favo's heb zitten.
Shadow Captain, Cathedral en Dark Star zijn de toppers voor mij maar eigenlijk kan ik wel bijna de hele plaat van ze opnoemen.

Stijn_Slayer
Vooral een 'mooie' plaat, vind het wel zonde dat de rock er zo goed als uit is. De eerste 4 nummers kunnen me gestolen worden, die doen me echt helemaal niks. Daarna komt er een reeks mooie nummers met Dark Star als hoogtepunt. Helaas is ook hier al hoorbaar dat de stem van Stills achteruit gaat, maar ik vind het al heel wat dat z'n stem nog prettig aan te horen is op deze plaat.

Omdat 'mooie' liedjes niet echt mijn ding zijn wou ik eigenlijk een 6.5 geven, maargoed dat kan hier niet dus laten we er maar een 3.5 (7) van maken.

Stijn_Slayer
Zoals ik wel vaker bij CSN en hun soloplaten heb moest ik deze ook wat vaker horen voordat ik hem veel meer ga waarderen, ik heb trouwens de lp met de andere hoes. Waar de heren serieus kijken.

avatar van musician
Eh.................Ik vind hem eigenlijk een beetje traag, ja het is zelfs bijna slaapverwekkend. Alleen bij het laatste nummer, I give you give blind wekken ze weer iedereen die inmiddels in slaap was gedommeld. Met name Stephen Stills valt daarmee tegen, de grote brombeer is over het algemeen de architect van het wat stevigere werk van CSNY, in wat voor constructie dan ook.

En ja, waar geef je dan om bij CSN. Nou, ik vind samenzang, ook in een enkele ballad af en toe verder prima, maar de rock, mag best stevig, moet de boventoon voeren. Een vergelijk met Déja vu, of de eerste cd van CSN wat ik als een van de eerste kritieken lees, is te treurig voor woorden, dat kun je haast niet menen.

Mag ik iedereen wel van harte David Crosby & Graham Nash uit 1972 aanbevelen?

musician schreef:

Mag ik iedereen wel van harte David Crosby & Graham Nash uit 1972 aanbevelen?
En natuurlijk ook die uit 2004. Zul je toch wel me eens zijn musician?

avatar van musician
Natuurlijk! Bij de cd zelf ben ik nog niet toegekomen aan een recensie, maar er op vooruitlopend: kopen als je een fan bent.

musician schreef:

Misschien moet je deze wat vaker horen? Ik wil niet zeggen dat hij zo constant is als "Deja Vu" of het CSN debuut, maar wat mij halen veel nummers dat niveau wel. Een enorme comeback, vooral omdat de albums van Crosby & Nash ("Whistling Down The Wire") en Stephen Stills ("Illegal Stills") uit 1976 niet tot hun beste werk behoren.

avatar van musician
Down by law: dat laatste is waar.

Het eerste niet. Deja vu staat op eenzame hoogte, de heren putten er nog rijkelijk uit, qua roem en bekendheid. Ik wil er eigenlijk nooit mee schermen, iedereen mag natuurlijk altijd vinden wat hij er van vindt, maar dit is ook een vrij algemene mening en beoordeling

Dat is ze overigens wel kwalijk te nemen, het gebrek aan inspiratie en creativiteit, in z'n algemeenheid. De cd's die je ook noemde bijvoorbeeld. Toch is er ook voldoende uitgebracht, ook later, dat wel de moeite waard is. CSN zit daar een beetje tussenin.

musician schreef:
Down by law: dat laatste is waar.

Dan ben ik eigenlijk wel benieuwd welke latere platen volgens jou wel de moeite waard zijn. Volgens mij is "CSN" veruit het beste studiowerk dat CSN(Y) als groep hebben uitgebracht sinds "Deja Vu". Maar ik neem aan dat je het dan vooral over solo/duo-platen hebt?

Eventjes tussendoor, heren. Wat dachten jullie van Looking Forward. uit 1999, met Neil Yong (Slowpoke) Niet vertellen dat dat niks is. Die is om op te vreten zo lekker en zo mooi!!!!!

Ad Brouwers schreef:

Die heb ik ook 4 sterren gegeven. "Daylight Again" (1982) en "After The Storm" (1994) van CSN vind ik trouwens ook heel aardig. Toch is "CSN" (1977) het enige veelgeprezen album dat na "4 Way Street" verschenen is. En ook al ben ik een megafan: het is voor mij echt het enige album dat in de buurt van "Crosby, Stills & Nash" (1969) en "Deja Vu" komt.

avatar van musician
Ad. ik hou je erg graag te vriend, maar Looking forward krijgt van mij ook geen voldoende, hoe graag ik het ook wilde, want vaak gedraaid. Ik biecht maar op, dat ik CSNY vaak compileer. Als je de beste nummers van een cd afhaalt en dat smaakvol bij elkaar samenvoegt, krijg je vaak nog wel de gewenste cd.

Dawn bij Law: ik bedoel alle uitgebracht combinaties, alleen, duo, trio en het zeldzame kwartet, in het geval van CSNY. Natuurlijk mag je vinden dat CSN in de buurt komt van Deja vu. Je noemt ook Daylight again, die vind ik dan wel weer iets beter dan CSN. Op After the storm staan ook hele aardige dingen overigens. Wat ik al schreef, ze hebben best aardige dingen gedaan.

Ik hou jou ook graag te vriend, musician. Maar accentverschillen zullen er toch altijd wel blijven bijfans, lees liefhebbers, van bepaalde groepen. Daarom is het leuk om over dit soort dingen te discussieëren, als muziekgekkies onder elkaar. Bij CSN ben ik altijd het minst gecharmeerd geweest van Stephen Stills. Zeker op oudere leeftijd. Déja Vu werd indertijd terecht al omschreven als klassieker. Eigenlijk vind ik dat ook de enige lp zonder één zwak nummer. Neem daarbij het tijdbeeld waarin we toen leefden, ervoer ik het als een soort wereldwonder. Als je toen al als Supergroep werd ogehemeld is het juist knap dat ze nu nog bestaan na zoveel jaren, na helemaal niet zoveel lp/cd's. En ach , ik vind Looking Forward geweldig, maar niet perfekt. Niet een meer na Deja Vu

avatar van musician
Ik had graag gewild, dat Neil Young zich eens wat meer zou laten gelden, op die CSNY cd's Het is ongehoord slap wat vooral hij laat horen, terwijl hij solo, tot en met zijn meest recente cd aan toe, behoorlijk stevig en jengelend op zijn favoriete gitaar alles kan wegblazen (over ontwikkeling gesproken).

Als Stills de geest heeft, kunnen zijn songs grote hoogten bereiken.
Hij heeft vrij recent overigens een heel aardige solo cd uitgebracht, Man alive, die ik wel aan kan bevelen. En als ik dan ook Crosby & Nash uit 2004 en de laatste twee cd's van Neil Young bij elkaar optel, vraag ik mij werkelijk af, hoe het mogelijk is dat ze daar blijkbaar geen goede cd voor hen vieren uit kunnen destileren.

En ook al is Deja vu een klassieker, aan de andere kant kan ik hem ook rustig drie jaar niet draaien, zonder het te missen.

musician schreef:

Als Stills de geest heeft, kunnen zijn songs grote hoogten bereiken.

Dat zou misschien (of wel zeker) best wel mogelijk zijn, maar die mannen hebben ook nog een leven naast de muziek. Ook andere interesses en prioriteiten waarschijnlijk. Nash is bezig met fotografie en zijn familie, Crosby"s gezondheid na zijn levertransplantatie is ook niet meer je dat. Zal dus ook wat rustiger aan doen. Neil lijkt na de ingreep van een kwaadaardig gezwel in zijn hoofd nog een eindsprint te maken om al zijn gedocumenteerd werk uit te brengen ( The Archives) en van Still weet ik niet wat hij allemaal doet. Geen van allen zit dus in ouwe stoel op zijn eind te wachten, maar allen zijn aan het "afronden" Er schijnt nog een "cover cd " uit te komen (???) begin volgend jaar Dus voor hen geld echt niet meer : The best has yet to come! Ik denk meer in de trant van The Show Is Over. En voor de fans. Laten we blij zijn met wat er nog uitkomt van de heren

Ad Brouwers schreef:

Bij Stills werd onlangs prostaatkanker geconstateerd; gelukkig is de operatie goed verlopen. Nash is de enige die er zonder gezondheidsproblemen doorheen is gekomen. Van die cover-CD heb ik ook geen hoge verwachtingen, maar ik kan niet wachten tot Stills zijn oude opnamen met Hendrix uitbrengt (heeft hij een tijdje geleden beloofd). Als Crosby & Nash dan ook nog zo'n mooie plaat maken als "Crosby-Nash" (2004), en Neil de Crazy Horse weer beklimt, ben ik eigenlijk al blij. Voor mij hoeft er niet eens meer een CD van de vier samen te komen.

Dan zitten we eindelijk op één lijn , denk ik!!! Ik verwacht overigens van Young naast de Archives nog wel wat nieuw matriaal. Van Nash komt er nog een boxset (3cd's, netzoiets als Voyage van Crosby) uit. Ik heb trouwens afgelopen week de geremasterde en geremixte cd/dvd Songs For Beginners gekocht. Geluid, perfecto!

avatar van musician
Down by Law & Ad: Solo en duo is dus prima, met z'n vieren hoeft niet meer zo nodig, begrijp ik? De heren CSNY hebben hun gezondheidsproblemen, dat is duidelijk. Enig idee hoe snel Young alweer bezig was met opnames, na zijn hersentumor? Daarna heeft hij alweer 2 nieuwe cd's uitgebracht.

Ik heb niet de minste indruk, dat de heren bezig zijn met afscheid te nemen. Verscheen niet onlangs nog een live-cd van CSNY van de afgelopen zomer, met ook veel werk van de Living with war cd van Neil Young?

Down by Law & Ad:

Ik heb mijn CSN compilatie nog even nagekeken, maar ik heb CSN ontdaan van See the changes, Anything at all en Cold rain.

Daarna heb ik toegevoegd Guardian angel (vocalen S Stills), Long may you run en nog een nummer (van Neil Young, titel is mij even ontschoten) van de cd Long may you run. Dat was ook geen beste cd overigens. Als klapper heb ik ook Like a hurricane van Neil Young bijgevoegd, dan hoef je niet American stars 'n bars elke keer door te ploegen.

Daarmee krijg je een steviger geluid, Neil Young is aanwezig en het is ook allemaal uit dezelfde periode. Geen slechte compilatie, al zeg ik het zelf, het doet ook de oorspronkelijke nummers van CSN beter uitkomen.

Down by Law & Ad:

Goed idee, zo'n compilatie, maar Atlantic Records heeft dat al voor ons fans gedaan: de 4 CD Box Set van Crosby, Stills & Nash, waarop Neil ook regelmatig meedoet. Vind ik de beste boxset die er is. Je hebt naast de essentiele CSN(Y) songs ook het beste van Crosby & Nash, Manassas en de soloplaten. Enige nadeel is dat het maar tot 1990 gaat...

avatar van musician
Ja, en de heren gaan door tot 2030, hoorde ik net.

avatar van musician
Dat derde nummer van Long may you run dat ik heb toegevoegd aan de verbeterde versie van CSN was overigens Fontaineblue van Neil Young.

Ja, Down bij Law, ik maak liever mijn eigen compilaties om een bepaalde cd op te pimpen. Die 4 cd box van CSN en af en toe Y is ongetwijfeld aardig, maar als je bijna alles al hebt van zo'n band, in welke samenstelling dan ook, wil ik daar geen bedragen meer voor uittrekken. Al is het je meest favoriete band aller tijden. Ik vraag mij ook altijd af, voor wie de platenmaatschappij die verzamelingen eigenlijk maakt: de ware fan heeft alles al (soms tegen wil en dank).

In een enkel geval, wordt één of een paar nieuwe nummers toegevoegd, die je nog niet hebt. Ook dat is geen aanleiding om de volle mep er voor te betalen. Pure geldklopperij.

Stijn_Slayer
Mijn oog viel op het bericht over een hersentumor bij Neil Young. Was het niet zo dat hij een aneurysma in z'n hersenen had in plaats van een hersentumor? Was hij ook bijna dood aan geweest hoorde ik.

Stijn_Slayer schreef:
Klopt helemaal. Praat daar op een van zijn laatste dvd's over. Is met succes geopereerd!!

Ad Brouwers schreef:

Op de Heart of Gold dvd ja, vandaar dat ik het even navroeg. Hij zag dubbel ofzo en zat gewoon te repeteren terwijl hij 2 dagen later geopereert moest worden, zoiets meen ik daarin gehoord te hebben.