Ben Howard - Every Kingdom (2011)

Folk / Pop
Label: Island

1. Old Pine (5:28)
  2. Diamonds (4:06)
  3. The Wolves (5:09)
  4. Everything (4:45)
  5. Only Love (4:09)
  6. The Fear (4:20)
  7. Keep Your Head Up (4:24)
  8. Black Flies (6:21)
  9. Gracious (4:57)
  10. Promise (6:24)
  11. These Waters * (4:08)
  12. Empty Corridors [Live] * (5:26)
  13. Under the Same Sun * (4:46)
  14. Bones * (5:45)
  15. I Will Be Blessed * (5:31)
  16. Move Like You Want [Live] * (8:21)
  17. 7 Bottles * (4:39)
Mata
Volgens mij gaat dit een geweldig album worden

avatar van Lakai
YES!! Ik dacht al wanneer zou de nieuwe van Benneke uitkomen! En nu staat dit er op! Top, dit ga ik zeker aanschaffen!

avatar van DerKaiser
Op basis van The Wolves, Old Pine en Keep Your Head Up zijn mijn verwachtingen erg hoog.

Wat een koning is deze gast.

(verwijderd)
Voor mij een hele onbekende artiest en ben behoorlijk verrast. Komen nu toch al een paar helemaal nummers voor bij zoals The Wolves, Old Pine en Black Flies.. Past zeker in het straatje bij liefhebbers van artiesten als Vincent McMorrow, Ed Sheeran (tip!) en waarschijnlijk ook wel The Tallest Man

Mata
Klinkt erg vet tot nu toe!

avatar van Nostak
dit word een fan-tas-tisch album, no doubt!

Staat nu op Spotify, wat een bazen album zeg!

avatar van senseisyl
Ben deze nu aan het beluisteren op Spotify. Ik heb er even geen woorden voor, maar wat is dit mooi!!! Ik geef nog even geen waardering, eerst een paar keer luisteren, maar minder dan 4* gaat het zeker niet worden.

Ik krijg geen genoeg van het openingsnummer 'Old Pine'. Vooral het einde is briljant.
Ik zie overigens ook wel overeenkomsten met het werk van David Gray voor White Ladder. De jaren 90 periode dus, de rauwe folky periode van Gray.

avatar van DerKaiser
OMG wat is dit album GOED zeg.

avatar van Ducoz
Too much Markus Mumford en Robin Pecknold in zowel de stem als muziek.

Ducoz schreef:
Too much Markus Mumford en Robin Pecknold in zowel de stem als muziek.

Dat zie ik echt niet. Fleet Foxes maken muziek alsof het vanuit een toilet is opgenomen (niet slecht bedoeld ik houd wel van de Fleet Foxes) en heeft veel meer een barok-sound.

Mumford and Sons is een van de meest overschatte folkbandjes die er bestaan. Zag eens wat live-sessies van ze op internet, niet om aan te horen zo saai en ook erg uit de maat.

avatar van Ducoz
Ik heb het dan voornamelijk of Meneer zijn stem.
Dat is echt een mix van de 2 eerder genoemde heren.
Qua muziek doet het mij denken aan een gestripte versie van Fleet Foxes, deleet de galm e.d en je komt aardig close.

Daar zit wel wat in. maar toch bouwen de Fleet Foxes hun nummers anders op. Minder naar een climax. Nu je het zo zegt hoor ik wel enige overeenkomsten in het hoge gitaarspel.

BobbieMarley
Zojuist voor de eerste keer gehoord. De muziek raakt meteen. Mooie cd! Ik zag zojuist dat deze cd No risk disc is bij Plato en Concerto. Lijkt me een terechte keuze.

avatar van Huygens
Ontdekt op de Paal en nu voor de 4e keer aan het luisteren. Dit ligt me wel. Hoogtepunten zijn (voorlopig) nrs. 1, 4 en 10. Jammer dat het voor mij een klein dipje heeft met 6 en 7. Maar toch wel een erg mooie plaat.

avatar van staralfur
Wát een plaat, fijne warme muziek voor op gure herfstdagen. Genieten!

avatar van DerKaiser
Die cd/dvd editie is trouwens wel zwaar de moeite waard.

Empty Corridors is echt schitterend....

Heerlijke chill-out-muziek, anderzijds vind ik z'n stem iets van David Gray hebben.

avatar van hansjuvefan
Naar mijn mening een grote stap vooruit t.o.v. zijn debuut-Ep. Die was wat aan de saaie kant. Nu zit er wat meer drum, keyboard en bass in, en dat heeft zijn muziek wel nodig i.t.t. bv Tallest Man...

1. Old Pine: 5 / 5
Niet vaak word ik zo gegrepen door zo'n sterk debuutnummer, de hypnotiserende klanken van het begin, de zorgvuldige opbouw van de melancholische teksten en het geweldig bevredigende climax. Geheel terecht het beste nummer van het album.

2. Diamonds: 3.5 / 5
Het nummer is opzwepend maar vervalt al snel in de oppervlakkigheid van een liefdesverklaring en een ietwat onzinnig metafoor over diamanten, wellicht zou ik het nummer beter hebben gewaardeerd als het wat verder in de tracklisting was geplaatst.

3. The Wolves: 4 / 5
Aanstekelijk en commercieël toegankelijk nummer. Met een ritmische refrein wat nog het meeste wegheeft van een imitatie van wolvengehuil. Het is niet geheel onverrassend gekozen als singl,e een goede showcase van de muzikale talenten van Ben Howard.

4. Everything: 4 / 5
Na de eerste 3 nummers van het album, verwacht je telkens dat de tempo op een gegeven moment gaat oppikken, maar dit nummer blijft rustiek, kalmerend en bescheiden zonder de euforische gezang zoals in Old Pine en The Wolves terug was te vinden. Maar dit doet geen afbreuk aan het nummer, integendeel het hield mijn aandacht en ik werd geraakt door de oprechtheid van de tekst.

5. Only Love: 3 / 5
Een van de zwakkere nummers op dit album. Het nummer kent een zwakke en clichématige refrein die afbreuk doet aan de coupletten die eraan voorafgaan en erop volgen.

6. The Fear: 4.5 / 5
In navolging van een middle-of-the-road nummer als 'Only Love' klinkt 'The Fear' extra indrukwekkend.
Wat dit nummer voor mij zo speciaal maakt? Omdat ik mij zo goed in de boodschap kan vinden van het hebben van angst voor het onbekende. Het doorbreken van de cyclus van negatief denken staat als thema centraal en daar worstel ik al mijn hele leven mee.

7. Keep You Head Up: 4.5 / 5
Waar 'The Fear' over Ben's angst ging, komt hij in het volgend nummer al met een remedie tegen neerslachtigheid en negativiteit. Houd je rug recht, kijk omhoog en houd je blik op datgene wat je wilt bereiken. Voor mij een pick-me-up liedje in donkere dagen.

8. Black Flies: 3 / 5
De optimisme van het vorig nummer maakt plaats voor een grittig nummer waar wanhoop en onzekerheid de overhand heeft, Een van de spaarzame nummers op dit album die ik 'skip'.

9. Gracious: 4.5 / 5
Ben Howard bewaart het beste voor het laatst. Dit nummer staat bij mij op 'repeat'

10. Promise: 5 / 5
Het album is grotendeels opgenomen in een natuurlijke setting (in een schuur van een huis van één van de bandleden midden in de bossen). Nergens hoor je dat beter terug dan in het begin van 'Promise', Het geluid van regendruppels die neervallen op de grond en de opzwellende klanken van de cello zorgen ervoor dat je je in je gedachten verplaatst naar een droomplek. Sluit je ogen, het geluid op 100%, oordopjes in, ga liggen en je wordt betoverd.

Bonus CD:
These Waters: 4 / 5
Empty Corridors: 4 / 5
Under The Same Sun: 3.5 / 5
Bones: 3.5 / 5
I Will Be Blessed: 4 / 5
Move Like You Want To: 3 / 5

Conclusie: 4.5 / 5
Dit is wat mij betreft het beste album van 2011 van een zeer getalenteerde singer-songwriter, die helaas door recensenten al onterecht gepigeonholed wordt met andere muzikanten zoals Jack Johnson en Ed Sheeran (die ik overigens óók geweldig vind) waar hij in mijn ogen totaal geen raakvlakken mee heeft. Ed Sheeran is 100% aanstekelijke pop, Jack Johnson maakt uitsluitend happy-go-lucky muziek als beperkte gitaar-speler met beperkte houdbaarheid, Ben Howard overlapt beide muzikanten met zeer volwassen teksten en indrukwekkend gitaarspel waar eerder genoemde artiesten nog een puntje aan kunnen zuigen.

Laat Ben Howard maar lekker relatief onbekend blijven, hopelijk hoeft hij dan niet te bezwijken onder de druk om commercieël toegankelijke pop-nummers te schrijven.

avatar van Ducoz
Voor de normale Cd geef je een 4,1 (opgeteld gedeelt door 10)
Voor de bonus disc geef je een 3,6 (opgteteld gedeelt door 6)

Samen is dat 4,1+3,6/2= 3,8

Dus geen 4,5 maar een 4

Heb je dat werkelijk echt zitten uitrekenen?
Ik ben blij dat mijn mening zo op waarde wordt gesteld, dat jij er zoveel moeite in steekt om mijn beoordelingen na te lopen

Ik sta overigens bij mijn 4.5 als eindbeoordeling voor de cohesie van het album.

avatar van Lakai
Black Flies een skipnummer? Pfoe dat is wat mij betreft een van de sterkere van dit album!

Lakai schreef:

Het nummer duurt 2 minuten te lang om het voor mij interessant te houden. Daarnaast is het geen zwak nummer, enkel één die mij minder ligt.

avatar van Ashton
Mooie plaat. Doet me heel erg denken aan Jason Mraz, maar dan wat minder glad, wat in Howard zijn voordeel spreekt.

avatar van Lakai
Ik vind ondertussen Only Love een klein beetje vervelend worden zelfs...Voor de rest vind ik het super...Alleen Only Love had van mij echt niet gehoeven.

avatar van Martijnnn
ScudRocket schreef:

Ik vind het juist een goed nummer door die 2 minuten extra, het begint zo rustig maar het word steeds iets intenser.

eswa schreef:

kost wel 35 euro

avatar van Raoul
eswa schreef:

kost wel 35 euro [/quote]

Ik had hem bij de bol.com. Daar was hij iets van 20 euro. Leuk boekje erbij, dvd'tje en een bonuscd. Geen geld, en dat voor bol.com!