Ben Howard - Every Kingdom (2011)

Folk / Pop
Label: Island

1. Old Pine (5:28)
  2. Diamonds (4:06)
  3. The Wolves (5:09)
  4. Everything (4:45)
  5. Only Love (4:09)
  6. The Fear (4:20)
  7. Keep Your Head Up (4:24)
  8. Black Flies (6:21)
  9. Gracious (4:57)
  10. Promise (6:24)
  11. These Waters * (4:08)
  12. Empty Corridors [Live] * (5:26)
  13. Under the Same Sun * (4:46)
  14. Bones * (5:45)
  15. I Will Be Blessed * (5:31)
  16. Move Like You Want [Live] * (8:21)
  17. 7 Bottles * (4:39)
Ik ben toch geneigd om (iets minder extreem) in de richting van Lennonlover te stemmen. Howard maakt mooie liedjes. Maar het is me allemaal te lang en eentonig om werkelijk bij te blijven. Ik heb de plaat nu een aantal keer geluisterd en steeds zit ik tegen het einde te wachten tot het eindelijk afgelopen is. Als alle nummers nu mijn aandacht vast konden houden zoals Old Pine dat doet, dan heb ik geen enkel probleem met 50 minuten. Maar helaas, veel nummers kunnen dat niet. En dan begint de stem van Howard, die me een beetje doet denken aan James Morrison, al snel te irriteren.

avatar van Gloeilamp
Ben Howard - Every Kingdom

Deze plaat is me steeds beter gaan bevallen. De singles The Wolves en Keep Your Head Up vond ik altijd al wel mooi maar de rest van het album kon me toen niet boeien.

Ik ben daar heel anders over gaan denken en heb mijn stem steeds moeten verhogen. Nummers als Black Flies, The Fear, Promise en de singles zijn allen fantastisch. De overige nummers zijn ook zeer goed en er is geen misser te bekennen.

Stuk voor stuk prachtige liedjes die ik erg kan waarderen. 4,5*

avatar van RoyDeSmet
Een tijdje geleden luisterde ik dit album best regelmatig. Nu zette ik het na een paar maanden weer eens aan en bekeek wat voor stem ik het had gegeven op MuMe. Blijkt: geen!

Zo een keer per maand is dit best een lekker album (geen referentie naar menstruatie). Voor elke week, of elke drie dagen is dit een beetje.... Tja, 'saai'. De nummers zijn lekker catchy zonder overdreven aan popmuziek te doen denken.

Old Pine begint met een pakkend intro en ook het hele nummer blijft het interessant: dit is een nummer dat heel mooi in elkaar zit.
Daarna krijgen we Diamonds, nog een lekker nummer, hoewel iets minder magisch dan Old Pine.

Een keer bij een klasgenoot in de auto, op weg naar een stagebijeenkomst in Grootebroek, een plaats waar niemand in de hele regio Waterland ooit van gehoord had, hoorde ik The Wolves gedraaid worden op 3FM. De radio ging harder en er werd flink genoten. Een uur of zes later zat ik op die stagebijeenkomst en had ik opeens het intro in mijn hoofd, en toen ik thee ging halen "Where you've been hiding lately? Where've you been hiding from the wolves?", en ik kon er maar niet bij opkomen van welk geweldige lied dat kwam.
Dan,..... dán doe je het goed. Een typische single die nèt commercieel genoeg is en oh-zo-goed blijft hangen.

Met Everything krijgen we het eerste echt rustige nummer van de CD. Waar het precies over gaat; ik heb geen idee. De stem van Ben Howard is (door de productie?) soms wat moeilijk te verstaan. Wel weet ik dat de muziek heel mooi is: mooie gitaarpartijen en lage drumgeluiden. De albumtitel 'Every kingdom' zit ook in dit lied verstopt. Ik geloof dat altijd dat dat een beetje het zwaartepunt van het album is.

Met Only Love krijgen we opeens weer iets heel catchies. De overgang is me misschien wat te snel en het 'Only Love/Come on, love'-koortje verveelt me een beetje. Over het algemeen weet dit nummer me niet zo goed te pakken.
Deze lijn zet zich gedurende de volgende tracks een beetje door: de lijn dat de liedjes me niet bepaald weten te pakken. The Fear en Keep Your Head Up hebben leuke refreintjes, maar daar houdt het voor mij een beetje op.

Black Flies... vind ik ronduit saai. Jammer dat die dan juist zesenhalve minuut moet duren.
Het contrast met Gracious is dan weer erg groot. Een meer dan lekker nummertje. Dit nummer is gedoopt in een hele lekkere sfeer die heel geruststellend is, maar ook een onheilspellend karakter heeft. Tegen het einde komt dat onheilspellende dan tot uiting, hoewel het voor mij meer had mogen losbarsten. Een beetje een gevoel van: de uitbarsting in Black Flies eraf en bij Gracious erbij, maar dan nèt een tikkeltje harder.

De afsluiter, Promise, is rustig. Er gebeurt net te weinig en de lading die de zin "And maybe, just maybe, I'll come home" had moeten krijgen komt niet echt goed over. Het "Who am I"-stuk heeft dat beter, maar uiteindelijk slaat dit album met een anti-climaxmatig outro dood.

Eindoordeel: een meesterwerkje? Zeker niet. Wel een goed album. De tweede helft is mijn inziens wat minder imponerend, maar zeker niet verkeerd. Een lekker vrolijk, zomers album voor zo nu en dan. Geen diepzinnigheden en heftige emoties, maar gewoon leuke liedjes.

avatar van Metalhead99
Ik begon met een dubbel gevoel aan deze plaat. Aan de ene kant had ik het idee dat er weinig mis kon gaan, omdat ik wel naar meer van dit soort singer/songwriter popmuziek luister, maar aan de andere kant had ik sterk het idee dat die Ben Howard iets teveel gehyped word, waardoor de verwachtingen eigenlijk te hoog worden.
Ik moet zeggen dat het best een aardig album is, maar afgezien van "Keep Your Head Up" staan er naar mijn idee geen uitschieters op. Het lijkt allemaal best veel op elkaar en ik vind het eigenlijk nergens echt het niveau van bijvoorbeeld Bon Iver halen.
Ik moet alleen wel zeggen dat ik wel denk dat er potentie in de knul zit. Als hij zich nog iets meer weet te ontwikkelen en iets meer variatie of sfeer in zijn muziek weet te brengen kan hij zeker net zo goed worden als Bon Iver.
Een zanger om in de gaten te houden.

avatar van Bartman
Every Kingdom kocht ik pas in de zomer van 2012, toen volgens mij de hype op de radio rond Ben Howard alweer een beetje ging liggen. Op de een of andere manier pakte keep your head up me en besloot ik het album aan te schaffen. En daar heb ik geen spijt van gekregen. Een geweldig album met zeer sfeervolle nummers, zoals Old Pine, The Wolves en Black Flies (maar eigenlijk kan ik hier alle nummers wel noemen). Ik draaide dit album vorige jaar zomer grijs tijdens een rondreis door Marokko, dus voor mij zal dit album altijd de sfeer blijven uitademen van 1001-nachten taferelen, bloedhete wegen door woestijnachtige omgeving en krioelende steegjes in de vele medina's. En dát vind ik eigenlijk het mooiste van muziek, dat het je meeneemt naar bepaalde tijden en/of plaatsen waar je graag aan terugdenkt. Dit album doet dat dubbel en dwars voor mij en verdient daarmee 4,5 sterren.

avatar van tbouwh
Mooie, rustige muziek met als uitschieters The Fear en Keep Your Head Up.
Toch is het vooral achtergrondmuziek, wat niet slaat op de kwaliteit. Het is echter wel veel van hetzelfde. De andere 8 nummers van de plaat zijn prima maar blijven niet erg bij. Heerlijk cd'tje om tijdens het werken op te zetten, 3,5