Radiohead - TKOL RMX 1234567 (2011)

Electronic
Label: XL

1. Little by Little [Caribou Remix] (5:38)
  2. Lotus Flower [Jacques Greene Remix] (7:10)
  3. Morning Mr. Magpie [Nathan Fake Remix] (4:52)
  4. Bloom [Harmonic 313 Remix] (5:04)
  5. Bloom [Mark Pritchard Remix] (6:06)
  6. Feral [Lone Remix] (5:11)
  7. Morning Mr. Magpie [Pearson Sound Scavenger Remix] (4:14)
  8. Separator [Four Tet Remix] (6:58)
  9. Give Up the Ghost [Thriller Houseghost Remix] (6:18)
  10. Codex [Illum Sphere Remix] (4:40)
  11. Little by Little [Shed Remix] (4:52)
  12. Give Up the Ghost [Brokenchord Remix] (7:28)
  13. TKOL [Altrice Remix] (5:09)
  14. Bloom [Blawan Remix] (5:24)
  15. Good Evening Mrs. Magpie [Modeselektor Remix] (7:50)
  16. Bloom [Objekt Remix] (5:28)
  17. Bloom [Jamie Xx Remix] (2:27)
  18. Separator [Anstam Remix] (4:48)
  19. Lotus Flower [SBTRKT Remix] (5:21)
avatar van JoostBo
Nu het zevende en het laatste deel hier zijn rondjes draait, heb ik ook maar gestemd. Ik kom na wat omcirkelen en wegstrepen tot 3,5*. Waarom?

Het is moeilijk om een uitgave als dit te beoordelen; zeker als je verder niet zo heel erg in de elektronische muziek zit. Wat dat betreft is het idee van Herman wel een goede graadmeter: in hoeverre worden er goede accenten gelegd in de nummers en - aansluitend - wordt het nummer naar een andere dimensie gebracht? Een remix moet niet teveel een kopie zijn van het origineel, maar echt een eigen interpretatie. Uitkomst is wel dat het antwoord op deze vraag geheel subjectief is; iedereen komt tot andere conclusies vanwege smaak.

Persoonlijk vind ik dat hierdoor de remixen van Jacques Greene - Lotus Flower - en van Mark Pritchard - Bloom - het beste geslaagd zijn. Met die van Greene bestaat er een kans dat ik ooit nog eens met een mal hoedje ga lopen dansen en Pritchard weet Bloom veel duisterder en beklemder te maken dan het origineel.
De remixes van Morning Mr. Magpie vind ik niet zo geslaagd met die van Mark Pritchard als dieptepunt (*Bunk, bunk, bunk, bunk, poef, poef, poef, poef, ugh, ugh, ugh, ugh etc.*). De remixen kennen verschillende stijlen en niet elke stijl valt bij mij persoonlijk in de smaak.

Wat wel opvalt is dat de kwaliteit beter is dan heel veel remixen die als b-kantje op een cd-single staan. Maar als ik jullie allen moet geloven doen er bepaald geen koekenbakkers mee aan deze uitgave. Concluderend is dit vooral leuk voor mensen die of houden van elektronische muziek of het leuk vinden om te ontdekken wat voor andere accenten en interpretaties aan nummers gegeven kunnen worden. De rest kan dit met een gerust hart overslaan.

avatar van mattman
Deze uitgave is een mooi initiatief, iets wat ik altijd kan toejuichen. Radiohead, een mastodont van een groep met een fanbasis die breed en ver reikt die een soort kruisbestuiving doet met kleinere elektronica/dubstep/experimental(/...) artiesten met vaak veel talent. Enerzijds is het voor deze artiesten een gelegenheid om hun kunde aan een iets groter publiek te tonen dankzij de naam Radiohead. Anderzijds helpt dit Radiohead zelf eigentijds, jong en relevant binnen de muziekliefhebbers-industrie te blijven.

Maar een gevaarlijke keuze is het ook wel. Het is logisch dat de muzieksmaak van de doelgroep van deze band niet volledig zal samenvallen met die van de doelgroep van deze cd. Daarom zal niet iedereen dit even goed kunnen smaken. Ben je een liefhebber van electronica, dan valt er hier veel lekkers te snoepen. De lijst van "remixers" is vrij indrukwekkend.

De artiesten die hieraan hebben meegewerkt zijn een mooie mix van gevestigde waarden die zich al hebben bewezen (Caribou, Mark Pritchard, Blawan, Four Tet) en nieuwer talent.

Ondanks dat het "maar" 8 geremixte nummers zijn is de variatie op deze 2 schrijfjes toch wel groot. Van de house-y "Lotus Flower"- remix van Jacques Greene over de subtiele, emotionele "Separator"- bewerking van Four Tet tot de bonkende en stompende herbewerking van "Bloom" door Blawan, er is voor ieder wat wils. Mijn persoonlijke favorieten "Codex / Illum Sphere", "Give Up The Ghost / Brokenchord" en de al genoemde Bloom- bewerking van Blawan.

Mooi mooi mooi. Alles is fantastisch dan? Natuurlijk niet. Zo vind ik Harmonic 313's "Bloom", ook na 27 luisterbeurten, nog steeds moeilijk te verteren. Ook Jamie Xx's versie van "Bloom" vind ik niks bijzonders (het klinkt als de helft van wat een goed nummer zou kunnen geweest zijn). Zo zijn er nog wel een paar die ik net wat minder vind.

Ik ga nog geen sterretjes geven. Daarvoor wacht ik nog even totdat ik alles luid en meermaals vanop de cd heb gehoord.

Het nummer Separator op The King of Limbs deed vermoeden met de quote "If you think it is over, you're wrong" dat er nog meer zou komen. Deze maand is het eindelijk zover en weten we wat er nog komt.

Het is een CD met allemaal remixen van de nummers die te vinden zijn op The King of Limbs. De songs zijn stuk voor stuk gemixt door topproducers. Zo is er onder andere een remix van Separator door Four Tet te vinden en is Bloom een keer gemixt door Caribou. Artiesten die nummers van Radiohead bijna alleen maar beter kunnen maken.

Het verwachtingspatroon dat ik heb van dit album wordt bijna geheel ingelost. Sommige nummers bevatten wat meer dubstep, andere gaan meer de kant op van de IDM. TKOL RMX 1234567 is daarom een album geworden dat de trends op het gebied van elektronische muziek bijna perfect weerspiegelt. Daarnaast leent dit album zich er ook perfect voor om eens door een remix gehaald te worden.

Over het algemeen vind ik de remixes van Give Up the Ghost het best gelukt. Het is daarnaast gelukt om het nummer Morning Mr. Magpie dat ik op het originele album een van de mindere nummers vond te verheffen tot twee meesterwerkjes. Het is allemaal zeer goed uitgedacht en uitgebalanceerd door de samenstellers van het album.

Ik denk dat ik deze remixversie haast beter vind dan het origineel van The King of Limbs. Zoals dat album enkele elementen miste, zijn ze in de remix allemaal toegevoegd. Ik wilde eigenlijk niet erkennen dat The King of Limbs wat minder was dan de voorgaande albums van Radiohead, en ik ben blij dat ik dat met de komst van deze remix nog steeds niet hoef te doen en dat ik toch kan zeggen dat het ze alweer is gelukt om iets goeds neer te zetten. Met de hulp van anderen, dat wel, maar ze hebben wel degelijk zelf de basis gelegd. En dat is ook wat waard.

klik

Ik ben wel een liefhebber van remixen, tenminste als ze een fijne dancesound aan een nummer kunnen geven en / of een interessante draai of beter gezegd swing, tot richting een eigen interpretatie. Dat hoor ik op dit TKOL RMX veel te weinig of het is niet goed genoeg. Er staat een enkele geslaagde dancemix op en een enkele aardige alternatieve mix, maar verder is het saai, of deels mislukt of te gekunsteld. Regelmatig had ik toch iets van:

Ik vind het jammer want ik vond de sound van TKOL juist erg goed en er waren mogelijkheden voor een goed remixalbum. Wat ik ook niet zo sterk vind, is dat er een dubbelalbum van gemaakt is. Durf dan de betere mixen eruit te pikken en zet die op 1 cd. Hé, goed idee! Ik denk dan aan mixen als Little by Little [Caribou], Lotus Flower [Jacques Green], Bloom [Mark Pritchard], Feral [Lone remix], Seperator [Four Tet], Give Up The Ghost [Thriller Houseghost Remix], Good Evening Mrs. Magpie [Modeselector Remix] & Lotus Flower [SBTRKT Remix]. Oftewel: Disk1 is een stuk beter dan Disk2.
Gemiddeld kom ik niet hoog uit voor het totale album.

avatar van andnino
Weinig toe te voegen aan wat al gezegd is. Aantal goede, aantal mindere. Had ook liever een kleinere selectie (1 disc) gezien. Mijn favorieten: Caribou, Jacques Greene, Harmonic 313, Mark Pritchard, Illum Sphere. Four Tet en Jamie xx zijn ook prima.