Björk.... wat moet ik er eigenlijk nog over zeggen?! Dat ik een haat-liefde verhouding met haar heb? Dat ik haar soms niet kan aanhoren? Dat ik het soms geniaal vind? Dat ik haar een keer op Pinkpop zag en het vreselijk vond?
Dat ik eigenlijk alleen de eerste twee albums continue kan beluisteren?
Informatie die menigeen ondertussen al eerder van mij had kunnen vernemen. Zou het deze keer meevallen of is er toch weer die ergernis?!
Laten we eerlijk wezen: madam mag het allemaal wel heel interessant brengen maar ergens erger ik me er al weer aan zonder ook maar iets gehoord te hebben. Vraag me niet waarom want het is en blijft spannend wat ze doet.
Spannend vind ik opener
Moon niet echt. Intrigrerend wel. Pluk pluk aan de harp en wederom lekker jengelen. Ik krijg al weer Joanna Newsom oude stijl rillingen en de Bjork-jeuk zet al op.
En toch weet ze me ook te triggeren. Op een vreemdsoortige wijze brengt ze me in een soort trance waardoor ik niet afhaak. Toverfeetje of gemeen trolletje? Wie het weet mag het zeggen.
Thunderbolt mag het als tweede nummer gaan proberen en ik kan gelijk zeggen dat de trance voortduurt. Het klinkt vrij sober allemaal. Weinig toeters en bellen. Heel minimaal. Zo volgepropt als Volta soms was, zo kaal klinkt dit. Qua zang komt er wat Medúlla om de hoek kijken (niet mijn favoriete album trouwens).
Dan volgt
Crystalline, het nummer dat de meesten inmiddels wel kennen. Het sluit perfect aan op de eerste twee nummers: bezwerend en ondanks dat het getingeltangel in combinatie met haar gejengel erg vervelend kan zijn doorsta ik dit al een tijdje met verve en kan ik zeggen dat het me deze keer niet zo heel erg irriteert.
Cosmonogy heeft een lekker intro. Een klein sprookje ontvouwt zich met een soort van mooi zingende Björk..... het moet niet veel gekker worden! Prachtig nummer.
Dark Matter krijgt de ondankbare taak om de schoonheid te mogen voortzetten of weer af te breken. Het klinkt duister en is een sfeermoment. Wel een sfeermoment waar ik niet zo veel mee heb. Beetje ontwaken en terechtkomen van een mooi sprookje in een gruwelijk naargeestig verhaal. De tegenstelling kan haast niet groter zijn.
Hollow zet die naargeestige sfeer voort. Het heeft haast iets klassieks (knap gedaan dus om de sfeer van een orkest op deze manier geheel naar eigen hand te kunnen zetten). Maar of ik het dan ook mooi of goed vind is uiteraard een compleet ander verhaal. Mij te veel experimenteerdrift waar ik weinig mee heb. Ik snak eigenlijk naar een nummer met kop en staart. Voor avontuurlijk ingestelde muziekliefhebbers ongetwijfeld smullen geblazen.
Deze jongen hoopt dat
Virus wat beter aanslaat. Het lieflijke geluid van bijvoorbeeld een Crystalline keert terug. Kristalhelder. Ochtenddauw en een ontwakende natuur is het beeld dat bij dit nummer boven komt. Het is lieflijk maar tegelijkertijd ook wel een beetje slaapverwekkend op den duur. Iets te veel lieflijkheid hoeft ook niet altijd goed te zijn.
Sacrifice is wederom sober van opzet en is een 'kaal nummer'. Ik weet niet goed hoe ik het anders moet omschrijven. De meerstemmige zang begint me hier wat tegen te staan. Geen gekoer of gejengel dat me ergert maar een hoop zanglagen die me beginnen te vervelen. Er moet blijkbaar iets zijn waardoor Björk nooit mijn grote vriendin zal gaan worden; wel een aangename omslag halverwege het nummer dat slechts even duurt om daarna nog een keer terug te keren.
Mutual Core doet me ook niet zo veel. Alsof ik op een verdwaalde middag onverwachts een kerk bezoek waar een eenzame organist aan het oefenen is voor de eerstvolgende mis. Gelukkig slaat dat beeld na ruim 2 minuten helemaal om en ontstaat er een boeiend nummer. Mooi kan ik het niet vinden. Intrigrerend wel. Maar voordat je beseft dat er iets gebeurt is het de eenzame organist weer die de boel heeft overgenomen. Heb jij wat gehoord dan? Ik dacht even van wel. Kan me vergist hebben. Nee toch niet, want het truukje wordt gewoon nog een keer herhaald. Gelukkig maar.
Solstice mag dit nieuwe Björk avontuur afsluiten en doet dat op prima wijze want het lijkt hiermee of we weer terug zijn bij start. De cirkel is rond en het avontuur kan opnieuw van start gaan. Jammer dat dit nummer als een nachtkaarsje uitgaat.
Ook nu is dit niet hap-slik-weg en vraagt het om enige inleving van de luisteraar. Biophilia heeft er in elk geval niet voor gezorgd dat ik een enorme Björk-fan ben geworden. Het zal ook nooit gebeuren.
Ik draai Debut of Post nog maar eens voor de lekkere (toegankelijke) nummers en als ik zin heb in moeilijker dingen dan mag dit wel gedraaid worden. Het zal hoe dan ook inspanning blijven voor mij en daarmee kan en zal ik dit nieuwe album nooit helemaal vol in de armen sluiten.
Toch denk ik dat anderen hier heel wat meer mee kunnen en waarschijnlijk enthousiaster zullen zijn dan over Volta. Enthousiaster ook dan ik dat ben maar dat lijkt onderhand haast vanzelfsprekend