Björk - Biophilia (2011)

7. Virus (5:26)
  8. Sacrifice (4:02)
  9. Mutual Core (5:06)
  10. Solstice (4:42)
  11. Hollow [Original 7 Minute Version] * (7:08)
  12. Dark Matter (With Choir & Organ) * (3:25)
  13. Nattura * (3:51)
aERodynamIC schreef:
Toverfeetje of gemeen trolletje? Wie het weet mag het zeggen.

Al vanaf de eerste keer dat ik haar zag wist ik dat ze beiden was.

PS: waar hebbe ge deze nu weer vandaan gij deugniet!

reptile71 schreef:
gij deugniet!

Ik deug nooit. Ben net een tovertrolletje

Ik ben wel benieuwd welke versie van het album je gehoord hebt aERo. Ik krijg zojuist mail van bjork.com met uitleg waarom de release van het album uitgesteld is:

"i would like to explain why my album is coming out later than was first intended [...] i played biophilia for few weeks in manchester and some of the songs grew while playing them live and i decided to add some of this into the album , i ended up even using a live recording of one of the songs on the album . take my hunch the whole distance but in order to do that i had to put the album back a bit my friend ,

the incredibly talented music maker leila arab came to iceland with no notice and added some sonic sculpting , especially to the bottom end and the great talented mastering engineer mandy parnell came over as well and helped me give the whole thing more warmth and flesh somehow i am really happy i did this , seems like biophilia the album has a body

leila also introduced me to "current value" who now has put a new beat into one of the songs

hope you like it
warmth , björk"

Het zou dus kunnen dat de versies die uiteindelijk op het album komen wat verschillen van de versies die jij gehoord hebt. Niet dat ik daarmee zit hoor, wat ik veel erger vind is dat die releasedatum opgeschoven is

avatar van reptile71
aERo is ook een tovertrolletje dus die zal het album wel rechtstreeks van Björk zelf hebben verkregen. Op de wiki van het album: "The entire album (though possibly the "app" version and not the re-edit), leaked on September 22nd 2011."

Overigens is aERo er wel heel snel bij geweest. Zeker lid van een leakjesnieuwsbrief ofzo.

Het is vrij gemakkelijk te vinden hoor, niet anders dan bij andere releases (zie alleen maar de reacties op de pagina van Bjork op Last.fm).
Ook te vinden op de bekende pagina's. Ik sta er versteld van dat ik nog steeds de enige ben op deze site.
App version, andere version, whatever.... daar maakt ze het nu zelf naar op deze manier. Wat moet je gaan beoordelen?
Het zal allemaal wel weer meevallen en dit zal wel gewoon de uiteindelijke versie zijn, zover is die releasedatum nu ook weer niet opgeschoven: alles om maar 'in the picture' te komen nietwaar

Deze site loopt zelfs achter want de tracklist is al een tijdje aangepast

Ik geloof ook wel dat het album makkelijk te vinden is (en ik zal me waarschijnlijk ook niet kunnen inhouden tot 10 oktober ). Ik vroeg me alleen af of de 'gelekte' nummers de nummers zijn die Björk aanvankelijk op het album had willen zetten, of de versies die later nog aangepast zijn (zie mijn vorige bericht).

Edit: ah, ik lees nu je ge-edit-e bericht

Ik denk dat dat ook wel zal meevallen: als ze echt wil sleutelen aan een album dan komt dat ding echt niet op 10 oktober al uit. Alsof het album nog niet kant en klaar is inmiddels. Geloof jij het?
Als dat echt zo zou zijn dan schuiven ze het wel verder op (komt wel vaker voor).
Schokkend zal het vast niet wezen. en of het heel erg van invloed gaat zijn op mijn beoordeling betwijfel ik ook ernstig (en indien nodig pas ik wel aan wat ik niet verwacht).

Maar dan nog blijft de vraag: wat gaan mensen beoordelen? De app versie? De cd versie? De weet ik het wat versie?

Overigens ben ik geen groot fan die alles op de voet volgt. Dit schreef iemand die wel groot fan is over de leak:

I'm pretty sure this IS the reworked version... only because of the differences in Crystalline and the inclusion of microbeats in Sacrifice. Anyway, it's simply wonderful yayyyyyyyyyy

Geen idee hoor, zo goed had ik er vooraf ook niet naar geluisterd

Het zou wel een stunt zijn dat mocht er een nieuwere versie komen die dusdanig anders is ik er opeens meer waardering voor zou gaan krijgen.
Nogmaals: dit is niet slecht en zal door de fans denk ik goed ontvangen worden. Ik heb gewoon wat meer moeite hiermee zoals ik dat wel vaker heb.

avatar van reptile71
Dat aanpassen van het album is ook al gebeurd: "i ended up even using a live recording of one of the songs on the album." Die concerten in Manchester waren ook al in juli geweest dus daarna zullen ze nog wat aan het sleutelen zijn gegaan.

Ik heb nog niet gezocht naar dit album. Het wekt wel nieuwsgierigheid bij me op.

Het zou mij niet verbazen als dit een slimme verkooptruc is. Iedereen praat er nu over: is het wel of is het niet. We stellen het ietsje uit en zorgen voor nog meer gegons.
Net als al die 'spontane leaks' tegenwoordig. daar geloof ik ook al jaren niet meer in. In het begin geloofde je nog dat er een tape gejat was, nu toch zeker niet meer?!
De buzz gaat lekker rond en mevrouwtje staat weer volop in ieders gezichtsveld (of moet ik zeggen gehoorsveld?).

Het verbaast me alleen wel dat het hier op MuMe betrekkelijk rustig is en blijft rondom deze release. Vergelijk dat eens met de nog uit te komen nieuwe Coldplay (waar iedereen nu al zo'n hekel aan heeft). Daar snap ik dan niks van......

avatar van reptile71
Björk is toch niet meer zo populair? O ja ik geloof ook zeker dat dit soort trucjes bewust uitgehaald wordt om extra aandacht te trekken.

reptile71 schreef:
Björk is toch niet meer zo populair?

Op deze site blijkbaar niet meer zo. Ik heb verder eigenlijk geen idee.

avatar van nognooit
Ook ik dacht dat aERodynamIC een exclusieve versie gekregen had, of iets dergelijks, maar het album is dus al gelekt! Wat vreemd dat er verder nog geen reacties zijn.
Björk is en blijft toch wel een grote en belangrijke artiest, in mijn ogen.

Morgen ga ik 'm eens goed beluisteren, wat ik tot nu toe heb gehoord blijkt dat het in ieder geval geen Volta is. Wat in mijn ogen goed is, want als geheel vond ik Volta geen sterk album, in tegenstelling tot Medulla en Vespertine.

avatar van king_pin
Biophilia nu 2x helemaal gehoord, een keer als achtergrond muziek en een aandachtige luiserbeurt met koptelefoon.
En wat een verschil zeg, de eerste keer beviel ie me als geheel eigenlijk niet, wat een lichte teleurstelling opwekte (aangezien ik het meest naar dit album uitkeek).
Tweede luisterbeurt beviel weer heel erg goed, dan hoor je pas de subtiele doch aanwezige lage microbeats. Een opluchting want nu kon ik er wel wat mee.
Nou schrijft Björk allang geen liedjes meer die toegankelijk zijn voor een groot publiek maar dit staat bijna op dezelfde lijn als Drawing Restraint 9. De muziek leunt net als die hevig op soundscapes, experimentatie en eigenzinnigheid. Dark Matter en Hollow bijvoorbeeld zijn vrij extreem in hun rustig zwevende chaos.

Overigens vind ik de toegevoegde koortjes (een v.d. liveshow toevoegingen) op Cosmogony niet echt een meerwaarde hebben. Sowieso was de eerste versie met alleen blazers en zang de mooiste.
En het einde van Crystalline had niet zo abrupt gehoeven, dan vond ik de eerste versie toch een beter einde hebben. Het breakcore deel komt overigens wel weer beter tot zn recht.
Thunderbolt had het grootste contrast, met koptelefoon is deze track echt zoveel interessanter dan wanneer je m 'gewoon' draait. Wereld van verschil!
Solstice voelt een beetje als een dooddoener aan als afsluiter, zeker na de eruptie van Mutual Core (damn, wat een machtig nummer is dat!)

Voor een cijfer is het nog veels te vroeg maar ik krijg wel het gevoel dat de nummers maar een deel zijn van het hele plaatje, ik denk dat ze beter tot hun recht komen met de visualisaties. Of dat goed of slecht is weet ik nog niet. Wel weet ik dat ik Biophilia nog heel vaak ga horen.

avatar van stef212
Dat het geen gemakkelijke plaat is geworden, is nu al erg duidelijk. Maar ik hoor toch ruim genoeg moois passeren, met als voorlopige favorieten Thunderbolt en Mutual Core.

avatar van Gizzmann
Als ik de recensie van aERodynamIC lees is dat absoluut dezelfde versie van dit album als ik net heb gehoord. Lijkt inderdaad wel wat kaal soms, maar mocht het nog niet de goede versie zijn: ik vind hem nu al prachtig! Als er nog een andere versie van komt kijk ik daar nu al naar uit en zal ik zeker kijken of ik mijn stem moet veranderen

Alleen met Hollow kon ik niet zo heel veel (al heeft het ook wel weer 'iets')

Na zo'n 6-7 luisterbeurten is dit voor mij nu al een dikke 4*, met alleen nog maar kans op verhoging.

Hoogtepunten op dit moment zijn Cosmonogy (wow!), Virus en Thunderbolt, maar ook de beats in Sacrifice, Mutual Core en Hollow maken die nummers echt compleet. En dan heb ik het over het einde van Crystalline nog niet eens gehad.

Kan niet wachten om deze origineel in huis te hebben. Dit zou wel eens mijn favoriete album van 2011 kunnen gaan worden.

avatar van Ramonr
Hier kijk ik toch wel (al lang) erg naar uit. De eerste nummers die ik voorzichtig heb opgezet zijn werkelijk fenomenaal. Cosmonogy, Crystalline en het bijzonder wonderschone Moon zijn werkelijk oorstrelend. Inderdaad - zoals al eerder gezegd - is de muziek het beste en meest intens wanneer je luistert met een koptelefoon. Hoewel het album in principe al in zijn geheel te luisteren, wacht ik nog even tot de 10e... met hoge verwachtingen.

Ponty Mython
Leila Arab maakt ook goeie muziek. Beter bekend onder haar voornaam Leila. Zij zit op Warp.

avatar van stef212
Koop hem ook zeker als LP de tiende. Wat een pracht ontvouwt zich na enkele luisterbeurten, zeg. Deze plaat is echt een geheel, en dat brengt ook wat problemen met zich mee als je enkel focust op 'goede nummers'. Apart zijn ze al zeer goed, maar allen samen is het soms tot op het briljante na.

stef212 schreef:
[...] Wat een pracht ontvouwt zich na enkele luisterbeurten, zeg. Deze plaat is echt een geheel, en dat brengt ook wat problemen met zich mee als je enkel focust op 'goede nummers'. Apart zijn ze al zeer goed, maar allen samen is het soms tot op het briljante na.

Inderdaad. De nummers die me eerst niet zoveel deden (Moon) of waar ik min of meer 'overheen luisterde' (Dark Matter, Solstice) dringen na de nodige luisterbeurten ook meer en meer door.

Waar ik in het begin nog een beetje naar de toegankelijkste nummers toewerkte, merk ik nu dat elk nummer zijn plekje op dit album heeft verdiend. Wat mij betreft geen missers of 'filler' te bekennen hier.

avatar van Chameleon Day
Ik ben eerlijk gezegd een beetje uitgeluisterd op het stemgeluid van Bjork. Hebben meer mensen daar last van? Heb ik bijvoorbeeld ook bij Thom Yorke. Neemt niet weg dat ik deze zeker ga beluisteren.

avatar van reptile71
CD, dat was een van de dingen die me opvielen toen ik dit album luisterde. Wéér dat stemmetje van Björk, hm... ik ben het eigenlijk ook wat zat. Maar... alles er omheen vond ik best goed klinken en het sfeertje mag ik ook wel. Ik ga hem dus zeker nog draaien, ondanks weer diezelfde stem van Björk, of liever: hetzelfde gebrabbel, want dat vind ik het vaak (vnl. ook door dat dialect).

avatar van Chameleon Day
Aan de kwaliteit van de muziek ligt het niet (denk ik, heb hem nog niet gehoord). Het is gewoon haar manier van zingen en de klank van haar stem die ik nu wel gehoord heb. Zelfde geldt voor Yorke. Bij andere bands heb ik dat helemaal niet. Bijvoorbeeld Gabriel, Garvey, Borland, Mr. E kan ik geen genoeg van krijgen. Tis wat...

avatar van Zwammer
Ik ben ook benieuwd naar het album. De nu gelekte versie is nog steeds een webrip, dus ik wacht nog even op een leak van iets betere kwaliteit. Deze zal vermoedelijk komende week wel ergens op het world wide web verschijnen.

Misschien niet heel erg boeiende informatie, maar dat verklaart misschien het weinige animo voor deze cd. Aangezien ik vast niet de enige ben die op een iets beter leak wacht.

avatar van reptile71
320 kbps is toch niet zo slecht?

Chameleon Day schreef:

Andere zangeres, zelfde nummers en het zou mij ook beter bevallen denk ik zo.

Jongens, jongens toch Die zanglijnen op een Virus (Ooo-ooo-oooooh Ooo-oo-oo-oo-oo-oo-ooh) kan toch niemand mooier zingen?

Verder lijkt me een andere stem ook helemaal niet bij deze nummers passen. Björk's stem maakt de nummers juist tot wat ze zijn en past wat mij betreft juist perfect bij de muziek, de tekst en de zanglijnen.
Als een Madonna (of wie ook) dit gaat zingen is toch compleet de magie weg? Het sprookjesachtige, breekbare, mysterieuze en lieflijke dat hier allemaal tegelijk in zit.

Maargoed, ik geniet rustig verder (die beats in Mutual Core!! )

Ik vind Björk alles behalve lieflijk klinken laat staan breekbaar. Ze irriteert me te vaak met haar stemgeluid (dat heb ik bij de eerste twee albums het minst maar dat kan komen omdat die ook het meest toegankelijk zijn).
Ik vind dat ze prachtige sferen kan scheppen waardoor ik het ook nooit echt slecht vind maar ik weet zeker dat als ik me niet aan dat kirrende stemmetje zou ergeren ik dit vele malen mooier zou vinden.
Het is niet anders en het zal ook nooit anders worden vrees ik en als ik jouw nummer 2 in je top 10 zie begrijp ik het enorme verschil in onze Björk beleving

Die beats? Hoor ik er meer over: ik heb er weinig mee.

Via hoofdtelefoon? Gedaan: hielp niet zo veel om het allemaal beter te maken.

Desondanks is en blijft ze een erg boeiende artieste die met bijzondere dingen op de proppen komt en geef ik dit album nog steeds geen onvoldoende dus zo beroerd is het nu ook allemaal weer niet.

En Cosmogony vind ik echt hemels!

avatar van archangel9
Hoewel ik haar niet meer zo intens volg als in de tijd van the Sugarcubes en haar eerste platen, spits ik mijn oren als ik weet dat ze weer een muzikaal ei heeft gelegd. Wat hou ik toch van dat malle mens! Haar stem, dat zal altijd een 'love-hate thing' blijven. Ik behoor tot het 'love' kamp. In die stem zit dat tegenstrijdige waar ik enorm van van hou, en waar ik door geïnspireerd raak. Misschien omdat tegenstrijdigheid in een 'Mensch' zit en je dat herkent. Ze klinkt zowel breekbaar als ongenaakbaar, zowel fel als teder, koel en hartstochtelijk, sereen en furieus.

Maar haar stem is niet datgene waarom ik haar nog meer ben gaan waarderen in de loop der jaren. Dat is haar oprechte compromisloze artisticiteit. Björk oprecht? Geloof ik dat werkelijk? Ja, dat geloof ik. Voor sommigen is ze de vleesgeworden onoprechte kunstmatige draak rechtstreeks ingevlogen van Fröbelia. Naar mijn gevoel is haar ‘kunst’ wel degelijk oprecht. Omdat ze niet anders kan. Ze kan niet anders dan compromisloos- en vernieuwend zijn in haar muziekuitingen. Omdat zij haar muziek is. Zij is bovendien één van de weinige artiesten die werkelijk op vindingrijke en aanvullende manier met nieuwe media omgaat. De app versies voegen wel degelijk iets toe aan de beleving van haar songs. Het meest significante voorbeeld hiervan wordt ook beschreven op Wikipedia. Het nummer ‘Virus’ dat over een liefde gaat tussen een virus en een lichaamscel. Je kunt dan een game spelen waarmee je het virus kunt doden en de cel redden. Maar dan stopt de muziek. Wil je het hele nummer horen zul je die dodelijke liefde moeten toelaten. Je bent hier het stadium van de passieve luisteraar ver voorbij. Je wordt gedwongen actief na te denken over leven en dood en voor een duivels dilemma geplaatst. En er is geen simpel goed en kwaad in haar wereld, net zoals in het werkelijke leven. Wat keuzes maken des te moeilijker maakt.

En dan die discussie over die versies die dan weer niet de uiteindelijke versies blijken te zijn. Dat is naar mijn mening geen publiciteitsstunt. Ik denk dat het debet is aan de manier waarop zij haar muziek maakt. Ik kan dat vergelijken met een theaterregisseur die jarenlang legendarisch theater maakte, Dirk Tanghe. Als zijn stukken in première gingen waren ze nog niet echt af. Ze werden ten overstaan van het publiek al spelende bijgeschaafd. Belachelijk? Zijn stukken staan me wel tot vandaag scherp bij en sommige scènes hebben zich op het netvlies gebrand. Wanneer is een stuk af? Zij besloot om tot een vergevorderd stadium invloeden toe te laten. En ik denk dat dit past bij haar manier van werken. Waarschijnlijk zal ze zich zowel van de positieve als de negatieve kritieken bar weinig aantrekken. Ook dat past bij haar. Ze gaat haar eigen onnavolgbare maar duizelingwekkend boeiende weg.

Ondanks dat wij elkaar met deze artieste niet helemaal kunnen vinden wel een mooi geschreven stukje.

Gisteren via de koptelefoon (van hoge kwaliteit) beluisterd. Het zit schitterend in elkaar allemaal maar echt raken wil het helaas maar niet.