Dit
is ambient, werd hierboven al wijselijk getypt. Dit
is inderdaad ambient.
Gek genoeg (?) probeer ik mijn horizon altijd te verbreden, ook op het gebied van elektronisch gebied. Maar zo nu en dan grijp ik terug naar dit album. En dan telkens, telkens wanneer ik het aanzet springen de haren op mijn armen overeind, krijg ik zo een vreemd gevoel in mijn keel en loopt het water langzaam in mijn ogen.
Laatst nog in een verloren nacht, las ik Nescio's roman
De Titaantjes. Zo ongeveer letterlijk in één adem. Offtopic kan ik iedereen dit boek aanraden, het was voor mij een revelatie. Maar, als ik eerlijk ben is die revelatie ook deels te danken aan
Ambient 1.
Want toen ik al een paar pagina’s onderweg was bekroop mij het gevoel dat ik in een warm nest wilde duiken. Dat ik mij als het ware wilde verstoppen voor de buitenwereld, dat ik eens echt terug in de (spreekwoordelijke) baarmoeder wilde kruipen.
En op zo'n moment zet ik
Ambient 1 op. Op zo'n verloren moment. En deze prachtige plaat maakt van zo'n verloren moment één van de mooiste momenten ooit.
Al vanaf het openingsnummer, die constant terugkerende piano aanhaaltjes. Het doet mij telkens in een warme cocon zweven over een ruige, onherbergzame planeet. Maar in die cocon ben ik veilig, ik kan de wereld aanschouwen zonder dat deze mij aanschouwt. Iets wat ik als kind zijnde ook altijd verlangde, vliegen boven de stad zonder dat men je zag.
Ambient 1 krijgt me telkens weer tot diepe ontroering, grijpt me bij de lurven, en doezelt me langzaam in slaap.
Met zijn terugkerende thema’s, zijn langgerekte soundscapes. Dit album is echt magisch. Een revelatie telkens weer wanneer ik hem in alle stilte opzet, in een hoekje kruip en me afsluit van de wereld. Magie op een schijfje, een ruimtereis op een schijfje.
Misschien nogal wat beeldspraak, over ruimtereizen, baarmoeders en al dat, maar hoe leg je anders zo een plaat uit ? Ik zou het ook bij "

" kunnen houden natuurlijk..