menu

Belle and Sebastian - If You're Feeling Sinister (1996)

mijn stem
4,01 (540)
540 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Pop / Rock
Label: Jeepster

  1. The Stars of Track and Field (4:48)
  2. Seeing Other People (3:48)
  3. Me and the Major (3:52)
  4. Like Dylan in the Movies (4:14)
  5. The Fox in the Snow (4:11)
  6. Get Me Away from Here, I'm Dying (3:25)
  7. If You're Feeling Sinister (5:21)
  8. Mayfly (3:42)
  9. The Boy Done Wrong Again (4:18)
  10. Judy and the Dream of Horses (3:39)
totale tijdsduur: 41:18
zoeken in:
avatar van dj maus
4,0
Kant A bevat 5 geweldige nummers, maar kant B vind ik niet zo sterk. Verder mis ik Isobel op deze plaat. Daarom een 4.

avatar van Bertus
5,0
dj maus schreef:
Kant A bevat 5 geweldige nummers, maar kant B vind ik niet zo sterk.


Met I'm Dying én Judy kant B niet zo sterk??

4,5
Vind eigenlijk alleen The Boy Done Wrong Again saai en Mayfly heeft een wat zwakke tekst (maar dat wordt weer goedgemaakt door de prachtige melodie).
Voor de rest:

avatar van Reint
5,0
The Boy Done Wrong Again moet je dan nog eens luisteren. Net zo vaak dat je het het mooiste nummer van de hele plaat vindt. Dat is het namelijk.

Nihilisme
Deze luister ik toch wel veel de laatste tijd hoor. Fold Your Hands Child, You Walk Like a Peasant blijft mijn nummer 1, maar nummers als Seeing Other People en The Fox in the Snow zijn ware popparels.

avatar van Leeds
4,5
knappe twee pop plaat. eveneens de indeling zit goed in elkaar waardoor alles nog net iets beter luisterbaar is.

avatar van LucM
4,5
Belle & Sebastiaan kende ik wel (maar heb ik mij nooit in verdiept) en dit album heb ik onlangs aangeschaft.
Ik vind dit een zeer aangenaam klinkend album, het straalt een sfeer van rust en gemoed uit. Folky pop/softrock dat mij doet denken aan Donovan en soms ook Nico vanwege de zang en daar is niets mis mee temeer omdat de songs zowel melodisch als tekstueel zeer sterk zijn en blijven boeien. De productie is sober met subtiele arrangementen zoals die kinderen op de achtergrond in de titelsong. Het zijn albums die een natuurlijke productie hebben meegekregen die het meest tijdloos zijn. Vooral Get Me Away from Here, I'm Dying vind ik erg mooi, maar ik kan geen zwakke song opnoemen.

avatar van Arrie
Tigermilk zal je dan ook wel bevallen.

avatar van herman
4,5
En The Boy with the Arab Strap ook wel vermoedelijk.

avatar van Bertus
5,0
En pak Push Barman Toe Open Old Wounds dan meteen maar mee... Verzameling ep'tjes uit dezelfde periode, maar de nummers doen absoluut niet onder voor albumtracks - in tegendeel!

Nihilisme
Oei oei oei, wat heb ik dit album toch ernstig onderschat de afgelopen jaren. Liedjes afzonderlijk luisteren werkt niet bij mij voor dit album, daar is het geheel te mooi voor en daar sluiten de liedjes te goed voor aan op elkaar. Pas toen ik de teksten erbij pakte drong het album écht goed tot me door. De magnefiek opgebouwde opener, het verstilde The Fox In The Snow, het treurige Get Me Away From Here, I'm Dying met één van de mooiste teksten ooit:

"It is mightier than swords
I could kill you sure
But I could only make you cry with these words"


Prachtig toch? Het sterke van deze plaat vind ik dat er niet één misser opstaat (waar de andere albums van ze wel eens last van hebben). Inmiddels ook mijn favoriete Belle and Sebastian-album (naast de EP-verzamelaar Push Barman...). Nog even een vermelding voor het mooiste liedje van deze band: Judy And The Dream Of Horses. Grenst aan mijn maat voor het perfecte popliedje.

avatar van Omsk
3,0
Een constante plaat: inderdaad. Maar Tigermilk, The Boy With The Arab Strap en de oude EP's vind ik toch een stukje spannender - waar zijn hier de briljante melodielijnen?

avatar van Booyo
4,5
Een bijna perfecte plaat, met Judy and the Dream of Horses als absoluut hoogtepunt. De teksten zijn prachtig, en de hese, bijna monotone, stem van Stuart kan ik ontzettend goed aan. Bijna perfect omdat ik Me and the Major om de een of andere reden een heel irritant nummer vind, een vast skippertje. Maar verder een geweldig album!

4,5*

avatar van Arrie
Omsk schreef:
Een constante plaat: inderdaad. Maar Tigermilk, The Boy With The Arab Strap en de oude EP's vind ik toch een stukje spannender - waar zijn hier de briljante melodielijnen?

Op letterlijk elk nummer. Ik kan die briljante melodielijnen juist niet vinden op The Boy with the Arab Strap.

avatar van Omsk
3,0
Arrie schreef:
(quote)

Op letterlijk elk nummer. Ik kan die briljante melodielijnen juist niet vinden op The Boy with the Arab Strap.


Dan heb je zéker niet goed naar het titelnummer geluisterd.

avatar van kakature
4,5
Schitterend album, voor mij het beste album van de 90s.

avatar van Arrie
Omsk schreef:


Dan heb je zéker niet goed naar het titelnummer geluisterd.

Het is heel raar, ik vind Belle & Sebastian een geweldige band, maar The Boy with the Arab Strap (het hele album) kan ik helemaal niks mee. Terwijl ik dit album geweldig (beste album van de band!) vind en het album erna, Fold Your Hands vind ik ook geweldig (het een na beste album van de band).

avatar van Omsk
3,0
Het wordt welles/nietes, want dit is voor mij het enige B&S-album oude stijl waar ik niks mee kan. Ik zal hem nog wel eens een keertje herkansen, ooit.

avatar van herman
4,5
(nog in reactie op Arrie)

Grappig, ik begin deze iets minder te vinden (stond ooit in mijn top 10 zelfs), terwijl The Boy with the Arab Strap fier overeind blijft. Uiteindelijk vind ik dat hun beste album. Fold You Hands heb ik eigenlijk nooit kunnen uitzitten.

avatar van royals
Heb nu vier albums van hun een kans gegeven maar, nee. Het soort saai voortkrabbelende muziek die nergens echt spannend word. Gewoon wat teksten brabbelen aan één stuk door waarin ik geen duidelijke hook of melodie in hoor. Het soort vage muziek voor echte dromers. Moet je bij deze muziek roken of zo? Ik hou dan ook totaal niet van dit soort Smiths/Bob Dylan achtige muziek en in wegdromen. Mist elke stevigheid en beetje dynamische afwisseling. En ik snap dan ook niet waarom dit soort bands zo worden gehyped terwijl het vooral veel lucht is. Ik wil naar muziek luisteren, niet naar voorgelezen poëzie dan lees ik wel een boek. Nou, dat is mijn harde mening. Ik zal dan ook ondanks mij frustratie zo eerlijk zijn hier geen lage beoordeling te geven Als iemand mij kan vertellen wat je hier zo geweldig aan vindt.

Poa
Wanneer iemand mij zou vragen wat ik het meest catchy nummer ooit vind, zou ik waarschijnlijk Seeing Other People noemen. Ontzettend melodieus, blijft na 10 seconden al de hele dag in je hoofd hangen. Je kritiek vind ik dan ook wel verassend. Bij een Bob Dylan die je noemt kan ik me het wel voorstellen, maar bij dit album? Korte, afwisselende en aanstekelijke nummers waarbij het muzikale er overal erg dik op ligt.

avatar van royals
De tekst wordt wel op een melodieuze manier gezongen maar ik neig geen duidelijke hooks of melodieën te horen. Ik houd niet zo van bands waarin ik meer moet zoeken om het te horen. Ik houd meer van iets duidelijkere melodie songs met kop en staart qua Abba, Beatles. Ook wel van bands als Altered Images of BMX Bandits die ook iets vager zijn maar toch betere meezingmelodieën/hooks. Misschien hoor ik het gewoon niet bij deze band.

avatar van LucM
4,5
Ik vind het nochtans melodieus en tevens toegankelijk klinken. Toen ik dit album voor de eerste keer hoorde deed mij dat dadelijk denken aan de hippie-muziek van de jaren '60 (Mama's & Papa's, Donovan, Love ... ) waar volgens mij Belle and Sebastian de mosterd ook heeft vandaan gehaald. Ik ben zulke muziek al decennia lang gewoon wat bij royals wellicht niet het geval is.

avatar van herman
4,5
De mosterd wordt ook wel bij jaren '60 pop gehaald, Me and the Major is bv. bijna een kopie van Ya Ya Twist van Petula Clark.

avatar van LucM
4,5
De melodielijn van dat nummer en meer bepaald de piano heeft daar inderdaad van weg. Momenteel beluister ik dit album weer en zowel stilistisch als productioneel lijkt het alsof ik een album van 1966-1967 hoor. Niets mis mee, ik hou erg veel van de muziek in die periode en zeker van de folk(rock) en psychedelica toentertijd maar Belle & Sebastiaan heeft toch voldoende eigenheid en belangrijker : de songs staan als een huis, klinken fris en vervelen niet snel.

Een latere album als Dear Catastrophe Waitress heeft een meer hedendaagse productie en klinkt nog wat poppier maar mist voor mij daardoor de charme van If You're Feeling Sinister.

avatar van Bertus
5,0
royals schreef:
Gewoon wat teksten brabbelen


Gelukkig ben ik niet de enige die Stuart Murdoch een van de beste tekstschrijvers vindt die op aarde rondlopen.

How are you feeling?
I don't think you can be dealing
With the situation very well
You take a lover for a dirty weekend, that's ok
But when it's over
You are looking at the working week in the eyes of a gigolo




@herman: leuk linkje, die kende ik nog niet!

avatar van Co Jackso
4,0
Judy and the Dream of Horses is het afgelopen jaar mijn meest gedraaide nummer geweest. Met name de laatste minuut van dat nummer weet altijd een glimlach op mijn gezicht te toveren. Hetzelfde is eigenlijk ook het geval met The Stars of Track and Field. Al talloze jaren ben ik een atleet en met grote regelmaat op de atletiekbaan te vinden, en om dit nummer dan te horen is werkelijk geweldig.

Maar dit album bevat nog zoveel meer mooie nummers. Seeing Other People, Get Me Away from Here, I’m Dying behoren zeker tot die categorie. De overige nummers zijn ook allen voldoende, al is de afwisseling soms te minimaal. Het enige nummer wat eigenlijk niet bevalt The Boy Done Wrong Again. Hoewel dat een topnotering voorkomt, is het wel album om met grote regelmaat op te zetten. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar de rest van het oeuvre.

avatar van Pepino
4,0
Heb dit album vandaag beluisterd in de trein, terwijl ik aan het schetsen was. Heb er écht van genoten!

avatar van oceanvolta
4,0
Dit is nou echt zo'n plaat waar je vrolijk van wordt. Het klinkt lekker luchtig en fris. Ik heb me nog nooit verdiept in hun teksten maar de teksten die hier worden aangehaald zijn inderdaad erg mooi. De eerste zes nummers zijn nagenoeg perfecte popliedjes. De daaropvolgende drie nummers vind ik iets minder. Minder pakkend. En dat is juist wat mij zo aantrekt in de muziek van B&S. Pakkende popnummers op heel bescheiden manier. De afsluiter is gelukkig weer een geweldig mooi nummer.

4 sterren, dik verdiend.

Dikkop
Wat een wondermooie tekst heeft Get Me Away from Here, I'm Dying toch!
Elke keer hij "You know, we don't stand a chance", "I always cry at endings" en "But I could only make you cry with these words" zingt, krijg ik kippenvel. Zo mooi dat het dan nog gezongen wordt ook.

Said the hero in the story
"It is mightier than swords
I could kill you sure
But I could only make you cry with these words"



Met afstand het beste pop nummer die ik ken.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:42 uur

geplaatst: vandaag om 05:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.