Haken - Visions (2011)

Rock / Metal
Label: Sensory

1. Premonition (4:10)
  2. Nocturnal Conspiracy (13:08)
  3. Insomnia (6:06)
  4. The Mind's Eye (4:05)
  5. Portals (5:27)
  6. Shapeshifter (8:08)
  7. Deathless (8:04)
  8. Visions (22:25)
avatar van AOVV
Ah, de nieuwe van Haken staat op MuMe! Met tracktijden, dat is interessant, want dat leert ons onder andere dat ook deze plaat ruim een uur duurt, met een afsluiter van meer dan 20 minuten! Ik verwacht eerlijk gezegd meer van hetzelfde, maar dat vind ik niet eens zo erg, want 'Aquarius' is erg goed. Ik hoop dat ze nog beter zijn geworden, en dat men het grunten ofwel achterwege laat, ofwel een pak beter uitvoert. Dat is namelijk het zwakke punt aan het debuut.

avatar van Don Cappuccino
Ik ben ook zeer benieuwd. Vooral naar de afsluiter.

nicoot
Vandaag ontvangen - contactpersoon heeft een exemplaar voor me gekocht op ProgPower Europe of waar is het dat ze vorige week gespeeld hebben. Ik had 'm opgelegd in de auto voor een 22 minuten durende rit (die rit duurt gewoon zo lang, niet omdat ik bv. de track Visions wilde horen), maar na een vijftal minuten haalde ik 'm toch maar uit de cd-speler. Zoiets beluister je niet de eerste keer in een (eerder oude) auto, met al dat lawaai van het verkeer en dergelijke dat erbij komt kijken. Straks of morgen maar eens beluisteren onder het motto 'headphones on, world off'. Want Grace for Drowning (SW), Agents of Mercy, Dream Theater, Opeth, Transatlantic, Anathema, Mastodon en jawel Blink-182 zijn ook allemaal de voorbije dagen/weken toegekomen...

nicoot
Tof dat er 'jazz' bijstaat, bij Aquarius was dit genre namelijk ook redelijk goed vertegenwoordigd, zij het ietwat indirect, maar toch.

avatar van Dieter
Ben na één luisterbeurt zeer onder de indruk van deze plaat. Aquarius was voor mij één van de hoogtepunten uit 2010 en dat kan deze plaat nog wel eens gaan overtreffen!

avatar van Dieter
AOVV schreef:

De grunts zijn helemaal verdwenen.
Ondanks dat de plaat wel wat harder is geworden dan zijn voorganger, blijft het wel heerlijk bombastisch. Na een stuk of vijf luisterbeurten blijf ik bij mijn eerste oordeel: Superplaat!

Op één of andere manier doen bepaalde stukken me denken aan Dream Theater ten tijde van Images and Words. En dat is een compliment.

Absoluut één van de beste platen van 2011!

avatar van AOVV
Dat is goed nieuws! Dat was namelijk het enige dat 'Aquarius' ervan weerhield om in m'n top 10 van vorig jaar te staan.. Ja, in dat geval heb ik hoge verwachtingen.

avatar van musicboy2602
Ongelooflijk! Wat een album!

Visions is een weergaloos, episch, meeslepend, virtuoos, eclectische meesterwerk van een conceptplaat! De instrumentatie is ongelofelijk strak, divers en heerlijk gecompliceerd, zonder (zoals sommige bands, ik noem geen namen *hoest* Yes *hoest*) in een brei van 1/64-gekte of polysolo's uit te barsten. De vocalen zijn sterk en herkenbaar, en geven de band een vriendelijk gezicht (ik houd ervan bij het luisteren van muziek een hartelijk groepje jongeheren in een nette studio voor me te zien, en geen sekte Russische kannibalistische scientology-aanhangers in een kerker vol martelinstrumenten en uitgekotst ontbijt, zoals bij de death-secties van Aquarius het geval was). De composities zijn prachtig, sprankelend, afwisselend donker en licht en prachtig gearrangeerd. De teksten vertellen een episch verhaal over moord, zelfdoding, leven en natuurlijk visioenen, en weten je mee te slepen in een onbegrijpelijke reis van een verloren man en zijn voorziene lotgevallen. Dit album topt voor mij zelfs Dream Theaters "A Dramatic Turn of Events", naar mijn mening het beste dat laatstgenoemden in tien topjaren hebben uitgebracht, en bovendien "The King of Limbs", van mijn all-time lievelingsband Radiohead!

avatar van dreamtheater22
Fantastische plaat is dit een beetje opeth een beetje dream theater kortom geniaal.

avatar van tsjong
Deze ga ik vandaag beluisteren. Door de andere stemmen heb ik hele hoge verwachtingen. Jazz en Metal als genres klinkt wel interessant.

avatar van tsjong
Geweldig album. Vooral de afsluiter is geweldig. Spijtig dat ik het gemiddelde dan toch naar beneden haal.

avatar van tsjong
Toch een halfje omhoog, deze komt vrijwel zeker in mijn 2011 top 3!

avatar van notsub
Met die zang (zonder grunts deze keer) en de instrumentale uitspattingen in één band, lijkt dit de missing link te zijn tussen Anathema en Dream Theater. Het debuut was nog wat gewaagder en frivoler en dat mis ik hier. Dat maakte Haken echt anders dan de rest, nu neigen ze meer naar standaard prog metal. De band doet wel even een titelnummer neerzetten, waar ik u tegen zeg en wat de band goed samenvat.

avatar van musicboy2602
@Protonos vind ik deze mooier hoor

avatar van legian
dit is de zoveelste ontdekking van dit jaar, maar een van de weinige die het meteen al zo goed doet.

heb hem nog maar een keer helemaal beluisterd, maar man wat een geweldig album.

avatar van legian
dit is een van de toppers van dit jaar.
heerlijk om te luisteren, hoewel het soms net niet helemaal van de grond wil komen is dit toch wel een van de betere albums die dit jaar uitgekomen is.

ik vraag me alleen af waarom hier jazz bij staat, ik hoor hier niet echt jazz in zeg maar.
(nou ben ik ook een leek qua jazz )

avatar van Protonos
@Musicboy die van Nektar is alleen 40 jaar eerder uitgebracht

avatar van feenah
Luister ook eens naar DeeExpus - The King of Number 33. in de stijl van Haken, maar net dat tikkeltje beter (imho )

Misterfool
Goede verbetering ten opzichte van het eerste album. Het gegrunt is achterwege gelaten en de composities zijn een stuk gefocuster. Een dream theater-achtig geluid, maar met genoeg originele wendingen voor een eigen gezicht. Leuke band dit.

avatar van Leeds
Een verrassend goede plaat!!! Eigenlijk niets nieuws onder de zon maar dat is absoluut geen probleem. Schitterende compositie!! Vervelen doet ze niet ondanks de lengte van het album. Een aanrader.

Mind Ruler
Ook een erg goede liveband met charismatische zanger.
Heb ze gezien op Rock Ittervoort enkele maanden terug.

avatar van horned_reaper
Uitstekende prog! Een band voor de toekomst!

avatar van james_cameron
Dit tweede album is iets meer gestroomlijnd dan het debuut en waaiert minder richtingen uit, al valt er nog genoeg te genieten van allerlei elementen uit bijvoorbeeld de jazz- en musicalwereld (dat laatste vooral in het afsluitende titelnummer). Hoofdzakelijk is dit een Dream Theater-achtige progressieve bedoening, smaakvol en intelligent uitgevoerd. De produktie is nog steeds niet optimaal, vooral het gitaawerk had iets krachtiger gemoeten, maar de songs zijn sterk genoeg om dit door de vingers te zien. Interessante band.

avatar van horned_reaper
Aanschouw deze video van het nummer Visions van dit album!

PRACHTIG! YouTube - Haken - Visions ( Music Video by Marc Papeghin )

avatar van horned_reaper
Echt.... mijn hemel! Wat is bovenstaande video toch mooi.

Misschien is toch wel een van de beste prog albums die tot nu toe gemaakt is......

avatar van dreamtheater22
Een werkelijk brilliant album dat ik onderhand al helemaal grijs gedraaid heb. Hoewel Visions mijn favoriete nummer is is het juist mooi om heel het album te draaien. Diverse thema's komen, soms bijna onherkenbaar, in diverse nummers terug. Het is daardoor een bijzonder samenhangend album geworden. De herhalingen maken het album niet saai omdat ze natuurlijk volledig aan de sfeer van dat nummer worden aangepast. Daardoor is de herkenning juist weer leuk geworden.

Haken is een redelijk nieuwe Rockgroep, Dit is pas hun tweede album. Maar als ik zo de enorme diversiteit hoor die ze in hun muziek durven leggen, denk ik dat ze met de juiste support Dream Theater nog wel eens zouden kunnen evenaren!

avatar van Leeds
dreamtheater22 schreef:

Evenaren doen ze nu al zeker. Tenminste vergeleken met de 2 eerste Dream Theater platen!!!

Een leuke ontdekking, dit Haken, maar evenaren met de eerste Dream Theater platen doen ze nog lang niet, al is de sound wel gelijkaardig. Instrumentaal is het wat mij betreft top, maar buiten Vision en het openingsnummer zijn de nummers mijn inziens niet zo schitterend. Vooral het tweede nummer, Nocturnal Conspiracy, is een dieptepunt en dit enkel en alleen door het irritante refrein - de zang vind ik doorheen heel het album trouwens maar matig.

Maar dus, zoals gezegd, een leuke ontdekking! Ik kijk uit naar het volgende album van deze heren.