Iron Maiden - Somewhere in Time (1986)

Label: EMI

1. Caught Somewhere in Time (7:26)
  2. Wasted Years (5:07)
  3. Sea of Madness (5:42)
  4. Heaven Can Wait (7:22)
  5. The Loneliness of the Long Distance Runner (6:31)
  6. Stranger in a Strange Land (5:45)
  7. Déjà Vu (4:56)
  8. Alexander the Great (356-323 B.C) (8:37)
  9. Reach Out * (3:30)
  10. Sheriff of Huddersfield * (3:34)
  11. That Girl * (5:04)
  12. Juanita * (3:45)
Joy
eenvoud is ook wat ik niet bespeur

de halfbroer van de ex vriend van de aangetrouwde dochter van paul dianno wel, in de etalage, wedde! het is um!

we' ve got em!

Met SIT zou IM een nieuwe koers bevaren, het album klinkt ten opzichte van NOTB en PS. inderdaad erg vernieuwend. toch kun je merken dat ze hier de boel nog wat aan het verkennen zijn. af en toe dreigen ze in de verkeerde wateren terecht te raken. maar het schip weet zich goed staande te houden.

Het nieuwe geluid zou echter bij het volgend album volledig tot zijn recht komen.

avatar van Slater
Geweldig album, waarsschijnlijk hun beste.
Maar dat komt, omdat naar mijn mening 'Caught Somewhere In Time' hun beste song is.
Mooi geluid dat lekker 80' klinkt met inderdaad een futuristisch sfeertje.

Dikke 5*

Sir Spamalot (crew)
Ik heb hem ook op LP: uren heb ik getuurd naar de details van de hoes (zowel voor- als achterkant). Die hoezen zijn trouwens altijd een specialiteit van Maiden geweest (thank God for Derek Riggs).

Somewhere in Time is een zeer goed album: ook met die beruchte gitaar-synthesisers (waarmee destijds Judas Priest tijdens het Turbo-tijdperk een beetje uit de bocht is gegaan), maar hier valt het eigenlijk niet op: goede songs en sublieme muziek. Maiden in topvorm.

avatar van ricardo
Een goed album van Maiden dit,maar ten opzichte van Powerslave toch echt een stapje terug vind ik,vooral de bruisende energie op Powerslave vind ik hier wat op ontbreken, en er word ook gebruik gemaakt van synthesisers,en dat vind ik voor een metal band toch wel wat minder.Maar op dit album toch toppers als Wasted Years en Alexander the Great.nietemin toch 4* van mijn zijde.

avatar van notsub
Leuk album van Maiden, dat het hier over wat meer commerciële boeg gooit. De eerste hit in Nederland is met Wasted Years een feit (ik hoor het nog over een ijsbaan schallen). Het blijft een leuk nummer, maar beter is de opener Caught Somewhere In Time, dat een stuk feller is. Echt slecht wordt het nergens, maar het lange slotnummer valt toch een beetje door de mand.

Empyrium
Mijn absoluut favoriete Maiden plaat. Misschien omdat dit mijn eerste Maiden plaat is, maar Alexander the Great, Heaven Can Wait, Wasted Years, Stranger In A Strange Land, Sea of Madness, en eigenlijk de rest ook, zijn allemaal top.

Heb het gebruik van synthesizer-gitaren eigenlijk nooit storend gevonden.

Pure Heavy Metal, geen zijstapjes naar subgenres, maar zoals Heavy Metal bedoeld is te klinken.

Geen Thrash, Speed, Neo-Classical of Power, maar pure Heavy Metal!

Raekwon the chef
@ notsub: Alexander the Great is juist het mooiste nummer vind ik, en het nadeel van Caught Somewhere in Time vind ik het Time, it's always on my side wat veel te hard wordt gezongen.

Nadeel?!

Ik vindt dat nummerdaardoor extra krachtig overkomen. Kwa opener van een Maidenalbum kan enkel Prowler beter doen.

Dat nummer is een echte bom.
Die vocals zijn Bruce zoals ie moet klinken. Hoe ie die TIME kort en krachtig laat aanslepen. Meesterlijk gewoon, krijg er steeds kippevel van

Van maidenfans.com:
This is one of the few songs where Dickinson's singing is not quite so palatable, mainly in the chorus where it seems like he is trying to sing too loudly. The result is something that is almost shouting and borderline out of tune. Otherwise, it is a decent song.

dit verwoord wel goed wat ik er precies aan vind schelen. Voor de rest vind ik het een prachtig nummer hoor.

max en joep
mij heeft het altijd gestoord dat er een stukje valse zang zit in Heaven Can Wait.
Elke 3e keer dat hij het in een refrein zingt, klopt het harmonisch gezien niet.

Voor de rest:
Maidens aller beste plaat voor mij, in 1 woord subliem.

vals? waar?

lijkt me stug

max en joep
luister maar eens goed (het "waar" had ik al uitgelegd)

het is verder ook maar een detail hoor, laten we het er niet al te uitgebreid over hebben

Joy
snap wat je bedoeld maar dat is niet vals, dat is een halve noot lager en omdat het structureel zo gezongen wordt ijkt me dat gewoon zo bedoeld

stoor me er geen moment aan

overigens, dergelijke stukken muziek in aanloop naar het ballade-achtige op 2 minuut 52 in sea of madness, maakt maiden zo'n steengoede band

wat een solo wat een mooi stuk muziek wat een kippevel

max en joep
het bewust stuk is eigenlijk juist een halve toon te hoog.
azijnpisserij.

vannachtend weer geluisterd en ik blijf het zeggen:
Maidens beste voor mij.

avatar van AGE-411
Dit is absoluut het beste maidenalbum.
Na vandaag ben ik er uit, heb de beste even vergeleken.

Die intro van heaven can wait.

Joy
sea of madness, 2 minuut 20 barst de hel los, heerlijke solo die eindigt in rustige klanken,nog steeds favoriet van het album

avatar van AGE-411
Heel dit album is zeer sterk.
Maiden zoals het hoort.

Ksta altijd uit volle borst mee te bleiren: CAUGHT SOMEWHERE IN N TI-I-I-I-ME, CAUGHT SOMEWHERE IN N TI-I-I-I-ME !!!

Dit zijn van die albums die geen enkele band meer maakt de dag van vandaag.

Joy
nou nou, tijd om de muzikale horizon eens te verbreden dan

avatar van AGE-411
ik kijk liever achter mij. Dan zie je albums als deze.

Bobiej
Haha!

Ik heb 'Somewhere in Time' een tijdje geleden aangeschaft, nadat ik met een vriend mee was geweest een nieuwe basgitaar kopen, en op de koptelefoon in de trein, op de fiets 's avonds, of gewoon mooi in de cd-speler zetten, blijft dit ook voor mij de beste Maiden! Niet zo ruig als 'Powerslave' en minder "poppy'' als 'Seventh Son', maar wél vol geweldige songs in een futuristisch sfeertje, een geweldig getekende hoes - met een leuk cd-boekje van de re-masters, waarin je een plaatje ziet van een half af getekende Cyborg/Eddie ziet - Maiden's hoogtepunt, hun laatste 100% sterke plaat!

avatar van metalfist
Heb de plaat vandaag op LP gekocht (iets compleet nieuw voor mij want ben te jong om LP's nog te herinneren ) maar wat een details! Flight of the Icarus, Rime of the Ancient Mariner, Piece of Mind, Acacia Avenue... Al die platen zien ik in de hoes. Prachtig gewoon! Ben blij dat dit men eerste LP is maar heb hem nog wel niet kunnen beluisteren. Moet ons pa maar eens de platenspeler terug installeren

Bobiej schreef:
Maiden's hoogtepunt, hun laatste 100% sterke plaat!

Geef Seventh Son of a Seventh Son nog eens een draaibeurt: daar staan echt knappe nummers op, hoor.

Joy
gaan we doen, te lang niet gehoord dit

Empyrium
Blijft een prachtig album maar naar mijn mening door Maiden zelf nogal onderschat. Alexander the Great? Een nummer waar je mij 's nachts voor kan wakker maken.

Sir Spamalot (crew)
Je zou het haast denken: op die nieuwe verzamelaar Somewhere Back in Time staat enkel maar Wasted Years. Ik hoop dat ze meer nummers van Somewhere in Time zullen spelen wanneer ze touren.

Empyrium
Zou mooi zijn als ze openen met Caught Somewhere in Time en gelijk overgaan naar Sea of Madness.

avatar van Dexter
Inderdaad Sea of Madness heeft gewoon de bruutste riff van heel het Maiden-oevre. (Op de voet gevolgd door Montsegur, btw)

Raekwon the chef
ik vind dat nog steeds een kutnummer
alle tracks zijn top, maar dat nummer heb ik echt nooit wat aan gevonden

avatar van James Douglas
Bizar, laat dat voor mij nu één van de smaakmakers van het album zijn. Laat goed de compositorische kwaliteiten van gitarist Adrian Smith horen. Dat middenstuk is Maiden op haar best.