Iron Maiden - Somewhere in Time (1986)

Label: EMI

1. Caught Somewhere in Time (7:26)
  2. Wasted Years (5:07)
  3. Sea of Madness (5:42)
  4. Heaven Can Wait (7:22)
  5. The Loneliness of the Long Distance Runner (6:31)
  6. Stranger in a Strange Land (5:45)
  7. Déjà Vu (4:56)
  8. Alexander the Great (356-323 B.C) (8:37)
  9. Reach Out * (3:30)
  10. Sheriff of Huddersfield * (3:34)
  11. That Girl * (5:04)
  12. Juanita * (3:45)
Mijn kennismaking met Iron Maiden in 1989 als 9 jarig jongetje en nog steeds mijn favoriete plaat aller tijden. Werkelijk iedere seconde op dit album is goed. Prachtige twingitaar partijen, Bruce in topvorm, een geweldige productie en dito hoes. Voor mij klopt alles aan dit album en is het ontzettend jammer dat het eigenlijk een wat ondergeschoven kindje is en er live weinig meer van gespeeld wordt. Wat het extra zuur maakt is dat er nooit opnames gemaakt zijn tijdens deze tour. Gelukkig zijn er behoorlijk wat bootlegs in omloop, zo heb ik inmiddels o.a. de Leiden show op prachtig dubbel vinyl. Zucht.... was ik daar maar bij geweest...

Hooded_Dennis schreef:

Fantastisch concert in Leiden met W.A.S.P. als support act.

avatar van Heer Hendrik
Die had ik niet aan zien komen. Gaat mijn favoriete plaat aller tijden dan toch eindelijk de waardering krijgen die het al die tijd maar niet gehad heeft.

Iron Maiden Announce First Shows Of 2023's The Future Past Tour - ironmaiden.com

Heer Hendrik schreef:

Dat is goed nieuws, eindelijk wat vergeten juweeltjes live aanschouwen. Hopelijk het hele album.

avatar van vielip
Zou schitterend zijn inderdaad! Maar met Caught somewhere in time, The loneliness of the long distance runner en Alexander the great zou ik al tevreden zijn

avatar van Edwynn
Het zal wel Wasted Years en Heaven Can Wait zijn. Misschien Stranger In A Strange Land want in de promo. En verder wat Senjutsu spul en dan nog maar een keer The Trooper en The Number Of The Beast.

Maar ik ga toch

avatar van gigage
kunnen we weer mee-oohoohooen met de hele crew op Heaven can wait haha.

Heer Hendrik schreef:

Het is ongelooflijk maar waar, al dagen leef ik in een roes. Jarenlang allerlei bootlegs etc. van deze tour verzameld om maar een klein beetje het gevoel te krijgen erbij te zijn geweest destijds in o.a Leiden.
De hoop al lang opgegeven omdat het album live eigenlijk steeds genegeerd werd. En waarom eigenlijk??? Omdat de nummers live moeilijker te vertolken zijn, of omdat de fans de nummers live niet wilden horen? Onder een grote groep fans zag je juist dat dit album eindelijk de waardering kreeg die het verdiend. En nu nu gaat het dan toch gebeuren en zegt Steve Harris dat de reden is dat er weinig tot geen nummers van gespeeld worden vooral gezocht moest worden in het feit dat de tours van de afgelopen jaren gestoeld waren op de live opnames uit de jaren ´80 zoals Live After Death en Maiden England.
Wie goed opgelet heeft zag in het eerste promo filmpje voor de tour dat er op het scorebord waar op de hoes van Somewhere in Time de uitslag West Ham 7- Arsenal 3 nu de uitslag Samurai 5 - Cyborg 5 staat. Grote kans dat dit betekend dat de er 5 nummers van Senjutsu en 5 nummers van SIT gespeeld gaan worden.

Setlist gaat er zo uitzien denk ik;

1. Caught Somewhere in Time

12. Fear of the Dark
13. Alexander the Great.
14. Number of the beast.

avatar van metalfist
Worden de Somewhere in Time nummers dan zo zelden gespeeld? Ik kan me nochtans onder andere Heaven Can Wait herinneren in 2008 op Graspop.

avatar van Mr. Rock
metalfist schreef:

Heaven Can Wait en Wasted Years werden inderdaad gespeeld tijdens de Somewhere Back in Time-tour in 2008 en laatstgenoemde ook later nog wel. Voor de rest wordt deze plaat consequent genegeerd. Caught Somewhere, The Loneliness en Sea of Madness zijn alleen tijdens de tour die volgde op dit album gespeeld, Stranger in a Strange Land nog een enkel keertje eind jaren negentig kort na de reünie, Déja Vu en Alexander the Great nog nooit.

avatar van vielip
Loneliness slechts 1 optreden, namelijk het openingsconcert van de tour in 1986 in Belgrado. Liep niet geweldig volgens de band en werd er na 1 avond helaas alweer uitgeknikkerd. Wasted years en Heaven can wait werden in de jaren erna nog weleens van stal gehaald inderdaad.

avatar van ABDrums
Heeft iedereen kaarten kunnen krijgen?

Jazeker voor Amsterdam & Antwerpen!

avatar van Eddie
ABDrums schreef:
Heeft iedereen kaarten kunnen krijgen?

Tnx voor de reminder! Ik was zo druk dat ik er helemaal niet meer aan gedacht had.

avatar van crosskip
Hooded_Dennis schreef:

1. Caught Somewhere in Time

haha, dat overleeft Nicko nooit!

Wel erg gaaf dat ze eens wat nummers van deze plaat gaan spelen, maar ik vind de prijs wel achterlijk hoog zeg. Ik kijk t.z.t. wel op ticketswap

crosskip schreef:

haha, dat overleeft Nicko nooit!

Hier nog één

Eddie schreef:

Gelukt?

avatar van Eddie
Jazekers!

Als ze Alexander the Great spelen ben ik heel gelukkig. Wat zou het mooi zijn als ze ook Loneliness of the long distance runnen en DeJa Vu spelen

Eddie schreef:
Jazekers!

Dat zou echt geweldig zijn al acht ik de kans zeer klein dat ze daar voor kiezen. Alexander the Great; die kans acht ik zeker aanwezig omdat er ook schijnbaar talloze fans zijn geweest die hier om gevraagd hebben de afgelopen jaren.

avatar van Heer Hendrik
En....al een aantal jaar geleden had Nicko McBrain al eens aangegeven dat hij wel eens heel graag Alexander the great op de setlist wil. Dus lijkt het nu het moment te zijn

vielip schreef:

Klinkt niet verkeerd

avatar van vielip
Wat gelijk opvalt, ondanks de belabberde geluidskwaliteit, is dat ze vanaf seconde 1 die typische sfeer die zo kenmerkend is voor het Somewhere in time album te pakken hebben. Dat zit 'm in die guitarsynths vermoed ik. Doodzonde dat ze het nummer nooit meer geprobeerd hebben want zo slecht klinkt het inderdaad niet.

avatar van De buurman

Het voordeel van een (tamelijk) snel nummer voor Maiden, is dat Nicko niet veel ruimte heeft om te versnellen. Ik ben wat cynisch, maar live vind ik hem knap waardeloos. Gigantisch de boel opjagen. Alles (veel) te snel. Hebben meer bekende drummers last van. Cozy Powell was er ook zo één, maar niet zo erg als Nicko McBrain.

Iron Maiden heeft 1 grote fout gemaakt met dit album : gitaar synthesizers. Met puur gitaarwerk was dit album veel beter geworden. Gitaar synthesizers horen niet thuis in de hardrock/ heavy metal. Geof Tate van Queensrÿche ging saxofoon spelen op het album Promised land nou sorry maar een saxofoon een mooi instrument dat wel maar niet geschikt voor hardrock/heavy metal, de gevolgen zijn bekend voor Queensrÿche. Anyway in 1998 heb ik Ironmaiden in Rotterdam gezien en speelden heaven can wait en in het middenstuk (HOHOHO) kwam ineens de harde kern van Westham United het podium op -Iron Maiden's favoriete voetbalclub- omdat te zingen. Prachtig natuurlijk en heel sympathiek van de band met toen zanger Blaze Baley. Somewhere in Time een vergeten album ??? datzelfde geld ook voor Iron Maiden en Killers uit 1980 en 1981, het veel te korte Paul Di Anno tijdperk.

Satriani/vai schreef:

Hou toch op zeg met dit gewauwel over 'traditionele' hardrock / metal, want dat is in feite wat ik hier lees. Saxofoons en synthesizers horen niet thuis in metal? Dat is zo'n achterhaalde en archaïsche opvatting van dit genre en muziek in het algemeen. Verwoord op zijn minst je punt met enige nuance en beargumenteer dan ook waarom je zoiets dergelijks vindt. Mijns inziens getuigt een dergelijke opvatting van metal en muziek in algemeen van hokjesdenken pur sang en het niet durven oprekken van de eigen muzikale grenzen en opvattingen. Ik houd er dan ook van met een open en frisse blik muziek te benaderen.

Ik illustreer mijn punt graag aan de hand van bijvoorbeeld dit album van Rivers of Nihil, maar je mag natuurlijk ook Where Owls Know My Name erbij pakken. Een prachtig contemporain voorbeeld van hoe je instrumenten die niet direct met (traditionele) metal worden geassocieerd zou kunnen inzetten voor dit genre. Natuurlijk zijn er talloze voorbeelden, dit is slechts één. Die stereotype, achterhaalde en gedatteerde kijk op 'traditionele' metal met enkel en alleen gitaar, daar moeten we heel snel vanaf!

Ik denk dat Don Cappuccino deze discussie ook relevant vindt.

avatar van Edwynn
Gut, 2 akkoorden gitaarsynth en de kippen zijn van de leg. Das lang geleden dat ik zoiets hoorde.

Maar ja, we verlangen allemaal wel eens naar vroeger toen de lucht nog schoon was en de seks nog vies.

avatar van MetalMike
"de gevolgen zijn bekend voor Queensrÿche." Wat een onzin, alsof dat de carrière van de band om zeep heeft geholpen. Het is en blijft een kwestie van smaak, voor mij is die plaat één van hun betere werken, op 2 nummers na. Maar wederom kwestie van smaak.

En "Iron Maiden" en "Killers" zijn allesbehalve vergeten albums, hoe kom je daarbij!?

Verder is er heel weinig mis met dit album, ook de guitar-synths niet, geven een eigen sfeer, je houdt ervan of niet. Wederom kwestie van smaak. Een top plaat wat mij betreft.

avatar van MetalMike
Wat zal je trouwens een pest hekel hebben aan Jethro Tull.

avatar van B.Robertson
Steve Harris niet. 'Thick as a Brick' behoort tot zijn favorieten. Die gitaarsynthesizers voegen een nieuwe dimensie toe aan de muziek van Iron Maiden. Meer functioneel om de nummers wat in te kleuren en niet als 'speelgoed' zoals Judas Priest op 'Turbo' deed (moet ergens in een Aardschok uit die tijd staan). Tevens bracht men met gepaste singles metal naar de hitparade. Niet de meest harde natuurlijk, maar toch.