The Rolling Stones - The Brussels Affair '73 (2011)

Label: Rolling Stones

1. Brown Sugar (3:56)
  2. Gimme Shelter (5:33)
  3. Happy (3:14)
  4. Tumbling Dice (5:04)
  5. Star Star (4:16)
  6. Dancing with Mr. D (4:37)
  7. Doo Doo Doo Doo Doo (Heartbreaker) (5:03)
  8. Angie (5:15)
  9. You Can't Always Get What You Want (11:00)
  10. Midnight Rambler (12:53)
  11. Honky Tonk Women (3:11)
  12. All Down the Line (4:20)
  13. Rip This Joint (2:25)
  14. Jumping Jack Flash (3:27)
  15. Street Fighting Man (5:15)
Rizz
Hopelijk wordt deze ook nog fysiek uitgebracht

avatar van Ducoz
Vind het alleen niet zo'n spectaculaire set list.

avatar van bikkel2
Interessante registratie. The Stones in topvorm volgens de geschiedenis.

Rizz
@Ducoz Geen spectaculaire setlist? Oke, er staan wat nummers op die volgens mij op iedere set worden gespeeld, maar Star Star, Dancing With Mr. D, Heartbreaker, Angie, All Down the Line en Rip This Joint kom ik niet vaak tegen op officiële live albums van de Stones.

avatar van Ducoz
Angie niet? Je komt ze bijna allemaal tegen behalve Rip This Joint, die wil ik wel graag live horen btw!

Rizz
De enige officiële liveplaten waarbij Angie wordt gespeeld zijn Live Licks en Stripped voor zover ik weet. En vooral deze versie uit begin jaren '70 vind ik leuk om te horen. Maar Dancing With Mr. D? Op welk live album staat die? Ik geef toe dat het over de gehele linie niet spectaculair is maar ik vind de nummers die ik net noemde redelijk 'origineel' voor een officiële liveplaat van de Stones.

avatar van Ducoz
Jawel, maar ik had op meer leuke dingen gehoopt.

Zo lijkt mij een optreden van Exile integraal wel heel interessant, plugged of unplugged
Gaat nooit komen, maar hoe vet zou dat zijn!

avatar van vin13
Mooie uitgave.

avatar van devel-hunt
Deze plaat gaat al sinds 1973 in het bootleg circuit de ronde. De geluidskwaliteit zal wel zijn opgekrikt. Maar het is een bekende bootleg.

Rizz
Wat is die versie van Midnight Rambler geweldig zeg! Misschien wel beter dan die op Get Yer Ya-Ya's Out! voor mij persoonlijk. Vind die rauwe brommerige stem van Jagger heerlijk.

devel-hunt schreef:

Niet helemaaaal....
De kenners zijn het er over eens dat alleen Brown Sugar, Midnight Rambler en Street Fighting Man van de 1ste show zijn, dus dezelfde versies als op de bekende boots.

Alle andere nummers zijn van de veel minder bekende 2de show.
Omdat dit nergens vermeld wordt is er dus wel enige verwarring hier om ontstaan.

avatar van Ducoz
Maar is er al iets bekend over of deze nou echt als CD(in de winkel) word gereleased?

avatar van Thunderball
Nee, alleen als download.

Balen.

avatar van musician
Kon hem ook niet zo snel vinden op cd. Jammer idd, lijkt mij een geweldig setlist.
Waarom zou je hem in Godsnaam alleen als download willen uitbrengen...

avatar van IntoMusic
Misschien zoals devel-hunt al heeft aangegeven dat dit concert al bijna 40 jaar als bootleg rondcirculeert.

Rizz
Een andere versie circuleerde rond (met daarnaast een onprettige geluidskwaliteit). Maar een Stonesfan/verzamelaar zou dit echt wel fysiek willen hebben! Kan me niet voorstellen dat ze dit in de toekomst niet alsnog zullen doen.

avatar van IntoMusic
Ach, ik ben zo'n Stonesfan, maar kan mij vele andere concerten voorstellen die ik liever wil hebben. Deze heb ik al een tijdje van het label "Jolly Roger Records" in uitstekende kwaliteit. Wel ontbreekt op mijn versie Star Star... dus misschien als ie een keer in de afprijsbak ligt .

Rizz schreef:

Ik ben het roerend met je eens.
Zit je met een officiele versie... op een cd-rtje!

Ik heb zelf al jaren de cd versie op het Camelion label en sinds een paar maanden ook de oorspronkelijke LP waar het vandaan komt.
Maar nogmaals al die boots hebben als bron de Amerikaanse radio uitzendingen van het Biscuit Flower hour en het gaat hier bij deze officiele download - op drie nr's na- om het andere concert van die dag. Ze speelden toen vaak twee concerten per dag.

Het schijnt bij Brussel zelfs zo te zijn dat het eerste concert was voor de Belgische fans en het tweede voor de Fransen, waar ze toen niet konden optreden vanwege het feit dat Richards nog gezocht werd door de Franse overheid, om wat ie allemaal uit had gespookt (lees: drugs) in dat landhuis Nelcote waar ze Exile hadden op genomen.

Wanneer het eerder uitgelekte bericht klopt komen ze in 2012 nog met de volgende opnames als download:

Oakland '69
L.A. '75
Hampton '81
Atlantic City '89
Miami '94

Kijk, ik hoop natuurlijk stiekem ook dat ze daarna wellicht hier een box van uitbrengen, met al deze concerten mooi op silver discs, maar of dat ook echt gebeurd?
Daar je hier in een ander topic het gerucht kunt lezen dat over een jaar of wat de grote platenmaatschappij willen stoppen met fysieke geluidsdragers uit te brengen, houd ik mijn hart vast.

avatar van bikkel2
Nu ook beluistert en dit zijn The Stones zoals ik ze het liefst hoor. De juiste energie en met Mick Taylor erbij. En dat scheelt gewoon, want het gitaarwerk met hem erbij is strakker,verzorgder en smaakvoller.
Je hoort het vooral in de solo's terug ( Angie , Wow ! deze versie is echt 10x beter dan het origineel.)
De setlijst is gezien de periode vrij sterk. Er wordt geplukt uit recent materiaal en van hun laatste vijf jaar.
Geweldige gig , niets over gelogen dus. Gewoon The Stones op eigen kracht , geen moeilijkdoenerij . Geinspireerd en met passie.
Ik vind het op zich geen probleem dat de heren nog veel getourt hebben ( met wel veel grotere tussenposes) de laatste 20 jaar , maar dit nivieau hebben ze echt nooit meer gehaald.

avatar van teus
Ik ken deze opname,s ook uit het grijze circuit,nu opgepoetst uitgebracht
Mooie recensie! bikkel2,Ik hoor ze Live ook het liefst in de periode '69-'73 dus met Mick Taylor!
Get Y Y Y O krijgt het zelfde cijfer van mij ,maar wel met een +erbij!
Omdat ik b,v Jumping Jack Flash of love in vain nog nooit zo mooi uitgevoerd heb gehoord als op dat SuperLive album
Prijskaartje op Brussels Affairs is voor mij Midnight Rambler

avatar van Thunderball
Voor de aardigheid heb ik eens de gelijknamige bootleg er bij gepakt, ik had hem al in geen tijden meer gedraaid, die vergeleken met deze officiele download (kies wel allen voor de FLACdownload, daar dat veel beter is qua geluid als de MP3 download) en er is een wereld van verschil tussen deze twee uitgaves.

Iedereen, waaronder ook ik, vond de bootleg jarenlang een van de betere Stonesopnames, zeker uit die periode,
maar... ai... wat klinkt het geluid nu schel vergeleken bij de officiele versie, die laatste heeft een veel voller en helderder geluid.

Wel vind ik de keuzes niet altijd even gelukkig, daar men kon kiezen uit twee concerten.
Waar de bootleg voornamelijk put uit het eerste concert van die dag, is deze officiele versie -op drie nr's na- van het tweede concert, maar dat zijn niet altijd de beste versies die die dag gespeeld werden.
Zo vind ik bv eigenlijk Gimme Shelter van de bootleg beter.
Mooi is het wel dat je bijna beiden concerten nu hebt en je krijgt er sowieso Star Star bij..in soundboardkwaliteit.

Het schijnt trouwens dat de eerst volgende downloads Hampton '81 en San Jose '99 worden.
Die laatste is verassend (ik heb hem alleen als publieksopname), daar die tot nu toe nooit genoemd werd. De No Security tour had een coole setlist, met nr's als I got the blues, Some Girls en I've got the silver.

avatar van Thunderball
Inmiddels deze opname alweer een aantal keren, sinds ik hem heb gedownload, gedraaid en blijf het een geweldige opname vinden. Heb hem dan ook het vol aantal punten hier gegeven.

avatar van Thunderball
De volgende download live release wordt Hampton '81!
Voor de volledige setlist zie bij Stones "discussie".

avatar van judgepaddy
"Let me whisper in your ear, Angie, Angie",....?
Maar wel een mooie Hammond.

avatar van Thunderball
Iemand al Hampton beluisterd?
Hij is geweldig!! Zie ook: "discussie".

Ducoz schreef:

Sinds een aantal weken wordt ie op het net aangeboden als silver disc, uiteraard dan wel als bootleg en er worden idiote bedragen voor geboden.
Voor de duidelijkheid:
het gaat dus om de officiele download, die je omgerekend voor een euro of zeven zelf kunt kopen als Flac of MP3 bestand.
Bootleggers hebben hem op silver discs geknald en hij gaat weg voor bedragen als 60/70 euro en meer. Echt belachelijk natuurlijk voor een illegale 1cd met een waardeloos cd-rtje als bonus.
Hampton zag ik dit weekend ook al voor het eerst aangeboden worden.
Advies: wacht een paar maandjes, dan is de belangsteling stukken minder en betaal je ook veel minder.
Ik heb vorige week de soundtrack cd van Ladies & Gentlemen (waarschijnlijk copietje van de officiele promo LP) aangeschaft voor 25 euro, die ging maanden geleden nog weg voor 80 (!) euro!

avatar van musician
Wat zou er eigenlijk op tegen zijn, als Jagger e.a. dit album ook gewoon op cd zouden zetten? Hun oude fans zijn veelal allemaal notoire cd kopers, weten vaak niet eens waar ze moeten zoeken om een cd te downloaden.

Het lijkt mij het succes van het album op zich sterk verhogen.

Was het maar waar....
hun platen worden niet echt goed meer verkocht.
Wereldwijd worden er sowieso relatief gezien niet veel cd's meer verkocht.
Wanneer alleen echte fans hier belangstelling voor hebben, is het veel goedkoper om het als download te verkopen. Ze hoeven er zelf nauwelijks wat voor te doen, dan alleen het op een betaalside te knallen. Geen productiekosten, disturbutiekosten, marketingkosten etc... alleen maar cashen.
Het werkt zo natuurlijk wel bootleggers in de hand, want de echte diehardfans hebben toch het liefste iets tastbaars in de hand.
Het wachten (en hopen) is dan ook dat, wanneer ze de beloofde vijf of zes concerten hebben uitgebracht, ze ze officieel in een mooie box zullen gaan verkopen.

Het kan natuurlijk OOK anders:
bij Elvis hebben ze van de platenmaatschappij een sublabel FTD (Follow that dream) op de markt gebracht, wat nu al 100+ cd's heeft uitgebracht en via de fanclubs wordt verkocht, met op iedere cd niet eerder uitgebrachte live concerten en outtakes, professioneel gemixt en geremasterd, in prachtige digipack uitgaves.
Zo kan het dus OOK!

avatar van kareltjemusic
Dat de Stones vroeger meer platen verkocht dan tegenwoordig kan wel kloppen.
Aan de andere kant op een gegeven moment heeft iedereen een bepaald album wel.

Toch ben ik nog steeds van mening, dat er voor deze soort live Cd's toch best wel een markt voor zal zijn.
Als je ziet dat ze "Some Girls" nieuw leven in geblazen hebben, dat moet dit album ook zeker een kans hebben.

Tja en van een mooie box met een X- aantal concerten houd ik me ook altijd aanbevolen.
Laat maar komen