Blackfield - Blackfield (2004)

Label: Snapper

7. Summer (4:13)
  8. Cloudy Now (3:35)
  9. The Hole in Me (2:47)
  10. Hello (3:09)
  11. Perfect World * (3:53)
  12. Where Is My Love? * (3:01)
  13. Cloudy Now [Live] * (3:46)
avatar van dynamo d
Blackfield bestaat uit de Brit Steven Wilson (van Porcupine Tree) en de Israëlier Aviv Geffen. Het album met de gelijknamige titel is hun debuut. Na 1e keer luisteren dacht ik: "wel aardig maar niet meer". Blackfield wordt bij elke keer luisteren echter steeds beter. Vooral de songs 'Blackfield' en 'Pain', maar ook 'Hello', 'Open Mind', 'Scars' en eigenlijk alle nummers zijn erg mooi. Het is geen ProgRock zoals van Porcupine Tree maar gewoon goede rock/pop-muziek (en beter dan Keane bijvoorbeeld). Deze cd heeft ook een bonus cd met 3 extra tracks.

avatar van ChrisX
Blackfield = de poppy kant van Porcupine Tree ten tijde van Stupid Dream minus de progkanten en de uitgebreide sferische passages.

Vond het eerst helemaal niks (was toen ff helemaal Steve Wilson / PT moe) maar het concert in Rijssen was toch wel erg mooi en toen toch maar de plaat gekocht en sindsdien kan ik het wel erg waarderen.

Van een website geplukt info over Aviv Geffen van Blackfield:

Aviv Geffen, son of esteemed Israeli poet Yehonatan Geffen and nephew of revered Israeli statesman Moshe Dayan, is regarded as his homeland’s most outspoken counter-culture rock musician. Respected by musicians worldwide including David Bowie, Nick Cave and Roger Waters.

Over a string of gold albums, Geffen’s lyrics have dared to criticize the military and question the civil rights afforded to those with no voice in Israeli society. As many of his fans took to spray painting his inflammatory lyrics across Tel Aviv, Geffen polarized his nation’s opinion of him. Loved passionately by some, he is also hated venomously by others.

At a peace rally in Tel Aviv, Geffen performed his ballad, “I Cry for You,” in front of over 300,000 people. After the show Prime Minister Yitzhak Rabin congratulated Geffen backstage. Geffen became the last person ever to embrace Prime Minister Rabin, as only moments later, yards from where Geffen stood, Rabin was gunned down. From that moment onwards the then-22-year-old singer would become the national peace symbol for Israel's youth, and “I Cry For You” would become an unofficial national anthem.

After following each others’ careers since the mid-nineties, Geffen invited Wilson to perform some concerts in Israel in 2000 and they decided to meet in London to discuss the idea. Something clicked and before long they collaborated on the very first Blackfield song.

In 2001, the two met in a studio in Tel Aviv with the intention of recording a one-off EP. However, after an extremely creative period of songwriting, the decision was made to continue writing and recording with the aim of completing a full-length LP.

avatar van bonothecat
Klink om zich wel goed, maar het pakt me niet erg. Het is wat te glad, zit niet te veel body aan. Voorlopig 3 sterren.

avatar van ChrisX
Allemaal leuk en aardig maar ik hoop toch echt dat Aviv Geffen geen noot zingt op het komende Blackfield album want hij kan dus echt niet zingen wat mij betreft. Dat bleek wel tijdens de Blackfield toer.

ChrisX schreef:

Wat is er tussen 2 en 3 augustus met je gebeurd?

avatar van Fingertippie
Een prachtig debut album onder de naam Blackfield van oa de muzikale duizendpoot van Porcupine Tree en de Israelische zanger Aviv Geffen.
De muziek is de zachtere, mildere Porcupine Tree, zeker in vergelijk met de laatste PT albums.

Fingertippie schreef:

Mooi hè, Fingertippie. Ik vond deze eerst wel aardig, maar naar paar keer luisteren is het echt zo'n prachtig album dat nooit begint te vervelen. Heb jij ook de bonus cd erbij?

Bedoel je die 3 bovengenoemde bonustracks? Die heb ik in ieder geval wel. De live-versie van Cloudy Now is prachtig.

obsessed schreef:

Ja, die bedoel ik. Erg goed, maar mooiste nummer blijft voor mij 'Pain'. Wat vind jij de beste van dit album?

Pff moeilijk, Pain is mooi, maar ik denk dat ik het openingsnummer wel het mooist vind.

avatar van Fingertippie
dynamo d schreef:

Ik heb hem inderdaad met bonus cd.
Ik vraag me echter af waarom men het niet in zijn geheel op 1 cd heeft gezet, qua lengte heel goed mogelijk.

In zijn geheel blijft dit album zeker een blijvertje voor mij.

Ik heb Steven Wilson nu ongeveer anderhalf jaar terug ondekt, vind het een muzikale duizendpoot.

Goede cd.
Vooral Blackfield is een erg goed nummer.

Iceman schreef:
Goede cd.
Vooral Blackfield is een erg goed nummer.

Hé Iceman, waarom dan geen stem uitgebracht op deze goede cd?

avatar van Edwin
Ik denk dat ik dit CD-tje maar eens ga bestellen!!!

avatar van Snappy
Geen slecht idee Edwin! Prachtige CD! Een softe uitvloeisel van Porcupine Tree.

avatar van Snappy
Overigens Porcupine Tree imag je ook wel bestellen! Wordt overigens ook geen teleurstelling.

avatar van Edwin
Bedankt voor de tip, Snappy, maar PT ken ik al sinds 1999 en No-Man zelfs al vanaf 1992/1993. Bij de CD Recordings van PT heb ik recent commentaar gegeven. In de andere nevenprojecten heb ik mij daarentegen nog nooit verdiept. Naar aanleiding van bovenstaande commentaren zal ik beginnen met Blackfield.

Edwin schreef:

Edwin, gelet op jouw commentaar bij Deadwing: let dan goed op dat je de Blackfield-versie koopt met het extra cd-tje want daar staan de 3 bonus tracks op!

Prachtige cd, vooral Cloudy Now, and Blackfield zijn geweldige nummers.

Het lijkt erop dat dit geen eenmalige samenwerking wordt Aviv en Steven zijn namelijk op dit moment in de studio werkend aan het tweede Blackfield album. Heb er al een paar demo's van gehoord en die klinken wel weer lekker.

obsessed schreef:

Dat is heel goed nieuws!

Dat is heel goed nieuws!

Johhh .

Iceman schreef:

Johhh .

Ik hoop dat dit niet ten koste gaat van de kwaliteit van Porcupine Tree.

avatar van Flipper
Heel mooie CD, wat aan de korte kant met als persoonlijke uitschieter Glow.

avatar van dynamo d
Goed nieuws: Blackfield werkt aan het tweede album. Dat zal mogelijk nog medio dit jaar uitkomen. Zie de website van Blackfield: http://www.blackfield.org/?s=news

dynamo d schreef:

Wat is er tussen 2 en 3 augustus met je gebeurd?

Hmm... dat is een jaar geleden (zit het plaatje te luisteren en als ik online ben check altijd ff wat er bij MuMe over staat)... maar het concert in Rijssen was erg mooi maar dat kwam ook omdat Geffen bijna niks zong

ChrisX schreef:

Aviv Geffen's albums staan overigens ook nog niet op MuMe, zie ik zojuist.

dynamo d schreef:

Chris, zingt Geffen dan live niet zo goed? Hij schijnt een grootheid in Israël te zijn. Aviv Geffen's albums staan overigens ook nog niet op MuMe, zie ik zojuist.

Euh.. ja... hij heeft een verschrikkelijk lelijk vibrato in z'n stem zitten en heeft volgens mij ook echt moeite om zuiver te zingen. Hij zingt ook nagenoeg niks op dit album hoor en als je goed luistert naar het nummer Pain (dat hij volgens mij zingt) dan hoor zeker dat vibrato in z'n stem. Hij klinkt bijna als een blatende geit

ChrisX schreef:

Hmm, laat ik nou Pain het beste nummer van dit album vinden. Pain is ook door hem geschreven.