Epica - Requiem for the Indifferent (2012)

Label: Nuclear Blast

1. Karma (1:32)
  2. Monopoly on Truth (7:11)
  3. Storm the Sorrow (5:12)
  4. Delirium (6:07)
  5. Internal Warfare (5:12)
  6. Requiem for the Indifferent (8:34)
  7. Anima (1:24)
  8. Guilty Demeanor (3:22)
  9. Deep Water Horizon (6:32)
  10. Stay the Course (4:25)
  11. Deter the Tyrant (6:37)
  12. Avalanche (6:52)
  13. Serenade of Self-Destruction (9:55)
  14. Twin Flames [Soundtrack Version] * (5:02)
  15. Nostalgia * (3:26)
avatar van Mandylion
Shit! Iemand is me voorgeweest bij het toevoegen van dit album Goed werk HeterodoxY!

Ik heb nu al erg veel zin in deze nieuwe Epica.

avatar van HeterodoxY
Graag gedaan beste vrind
En ook ik heb er bar veel zin in!

avatar van Darkzone
Ben benieuwd hoe die gaat klinken. Er komt mogelijk ook een orchestrale versie van het album als bonus. De hoes ziet er alvast scifi uit.

avatar van Gothica
Zonder twijfel weet ik gewoon dat dit het volgende meesterwerk gaat worden van Epica.

avatar van jasper1991
Hun laatste wordt moeilijk te overtreffen, maar ik verwacht minimaal degelijkheid van Epica met 4 sterke albums. Album- en songtitels vind ik ook helemaal des Epica's.

avatar van Phoebe318
Ik ben hier heel erg benieuwd naar! Nog 2 maandjes wachten..

Dit zal voor mij een van de klappers worden van 2012. Verheug ik me nu al op. Al één nieuw nummer live gehoord op youtube. Dat was alvast geweldig! Nog even geduld!

avatar van jasper1991
Benieuwd of al meerderen doorhebben welke traditie wordt doorbroken - zei het detail - op dit album op basis van de songtitels.

avatar van Mandylion
Geen vervolgserie zoals The Embrace that Smothers en A New Age Dawns?

avatar van jasper1991
Dat misschien ook, maar dat bedoelde ik niet.

avatar van Mandylion
Oh, titelnummer niet op het eind!

avatar van Gothica
Dat viel mij ook meteen op de eerste keer dat ik de tracklist bekeek. The Embrace that Smothers wordt sowieso niet meer vervolgd, want in diverse interviews valt terug te lezen dat Mark die serie eindigde op The Divine Conspiracy.

avatar van Mandylion
Maar het had op zich gekund dat ze een nieuwe hadden gestart

avatar van horned_reaper
Review van zwaremetalen.

Ze zijn erg positief!

Epica - Requiem for the Indifferent - ZwareMetalen.com

avatar van Dr.Pat
Daar is tie dan, de nieuwe Epica.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. . . ik weet het nog niet.

Misschien dat "Design" te perfect was, maar deze nieuwe pakt me nog niet zo heel erg. Nu een aantal keer doorgedraaid, en hij lijkt zeker wel te groeien dus wie weet wat het nog wordt.
Het klinkt allemaal erg goed, goede songs, goed geluid, echt een topband. Maar die vonk die er bij de vorige albums al vrij snel oversprong is nu nog niet onderweg. Het magische vuur is bij mij dus nog niet ontstoken.
Het is iets ingetogener, en her en der misschien ook wel minder metal dan op "Design".
Natuurlijk zit er genoeg metal in, er zitten een aantal vertrouwde agressieve en snelle passages in, her en der is het ook behoorlijk heavy, maar vergeleken met "Design"en Divine" komt het minder hard over.
Ook het kaliber van de supersongs "Design your universe" en "Kingdom of Heaven" komen nu (nog) niet bovendrijven.
We geven het vast nog veel draaibeurten, en dan zal het allemaal zeker goed gaan komen. Toch alvast een 4,5 omdat als het een andere band zou zijn geweest het dat cijfer ook had gekregen.

avatar van jasper1991
Als bij het vorige album de helft van het universum ontworpen is, wordt hier de tweede helft gedaan. Ik bedoel dus te zeggen dat er werkelijk niets aan vernieuwing is op dit album. Jammer, maar ik heb zeker leuke songs gehoord de eerste luisterbeurt. Oordeel volgt...

avatar van james_cameron
Minder bombastisch en overweldigend dan voorganger Design Your Universe, maar toch weer een erg goed album. De songs zijn wellicht iets minder 'pakkend' dit keer, maar al snel is het toch weer genieten geblazen. Er zit geen enkele misser tussen. De dynamiek tussen rustige en heavy passages werkt nog steeds erg goed. Simons is prima bij stem en de veelvuldige grunts bieden uitstekend tegengas. Al jaren de beste metalband van Nederland, wat mij betreft. Die positie wordt met deze plaat maar weer eens bevestigd.

avatar van Gothica
Ik moest er even aan wennen, maar het kwartje viel na een aantal luisterbeurten en de Try-Out show in Veenendaal gisteren.

Deze 'Requiem for the Indifferent' doet zeker niet onder voor voorganger 'Design Your Universe'. Het geluid ligt in het verlengde van laatstgenoemde, maar Epica weet altijd weer extra (zeer creatieve) toevoegingen te doen waardoor deze plaat weer erg verfrissend en origineel klinkt. Opvallend ook is hoe Simone Simons haar zang nog verder verbeterd heeft.

Waar verschillende bands in (ongeveer) hetzelfde genre grote veranderingen doorvoeren, houdt Epica het dichtbij hunzelf. Ik meende ergens in een recensie dit te lezen: "Een goed recept moet je niet aanpassen zolang het smaakt." Een zin waar ik me helemaal bij aansluit. Het is overduidelijk dat in dit genre Epica toch echt de beste is.

avatar van notsub
Epica is natuurlijk al jaren een vaste waarde in de top van de vaderlandse metal. Ik kan zelfs geen betere naam noemen. Dit album maakt bij, net als de voorganger, iets minder los dan The Divine Conspiracy, maar biedt voldoende moois. De typische Epica muziek klinkt weer lekker complex en bombastisch tegelijk. De fraaie zang lijkt zo vanzelfsprekend, maar is dat natuurlijk niet. Het is wel het Epica album dat het meeste op zijn voorganger lijkt en daarmee ligt er weer een uitdaging voor de toekomst.

avatar van jasper1991
Kwaliteit is toch het woord voor dit album. De waanzinnige stijl van Design Your Universe wordt naadloos doorgezet. De riffs voelen snoeihard aan en worden weer gecombineerd met de typische koren en orchestrale elementen. Een weergaloze synthese die Epica zich eigen heeft gemaakt wat mij betreft.

De verrassing is er misschien wat af, maar toch hoor ik lots of fraaie melodieën gecombineerd met sterke groovy momenten. Ik denk aan het fraaie refrein van Storm the Sorrow, de lekkere drive van Guilty Demeanor en de pakkende, bezwerende koren van Serenade of Selfdestruction en ik voel me gelukkig.

Iedereen die Epica lief heeft moet hier toch zeker wat mee kunnen na misschien enige transpiratie. Epica doet gewoon waar ze goed in zijn en ik kan dat prima hebben. Je hoeft jezelf niet altijd op een geforceerde manier opnieuw uit te vinden. Alhoewel het misschien raar klinkt ben ik gewoon benieuwd naar de verdere toekomst van Epica.

Dear Fans,

We're very happy that our new album 'Requiem for the Indifferent' is out in the open, as a result of 2.5 years of passionate and hard work.

However, as you may have noticed "Serenade of Self-Destruction", the last song on the album, is missing some vocals. Somehow the instrumental version of the song ended up on the master of the full album and this didn't get noticed before the actual release.
Everybody involved in making and producing the album has given everything to get the best possible result so we can't blame anyone for this. We know that this is a mistake which wasn't made on purpose. As we don't want to disappoint any of our beloved fans, we are trying everything in our power to solve this issue.

To get all the songs in their complete form and enjoy the new album fully, Nuclear Blast has released the full version of "Serenade of Self-Destruction" as a free digital download. You can get the song *here*

Seen from the bright side, everybody who gets the current cd will have a unique first pressing, which might end up being a collectors item.

Gratis download

Dat verklaart een hoop.

avatar van james_cameron
Hahaha, ik vind Serenade Of Destruction in de instrumentale versie juist één van de beste songs van het album! Maar goed, ik ben ook wel benieuwd naar de versie met zang.

avatar van Darkzone
Ik heb het (gedownloade) album met bonustrack Twin Flames (het absolute hoogtepunt btw!!) nu een paar keer beluisterd, en hij begint langzaamaan te groeien. En zoals james_cameron hierboven al memoreerde, is de 'foute' instrumentale versie van SofD een van de beste songs van het album!

Op Facebook vroeg Mark Jansen een paar maanden geleden, of de fans geïnteresseerd zouden zijn in een bonus-disc met een instrumentale versie van het album. Zou dit niet gewoon een publiciteitsstunt zijn en dat deze versie expres op het album is gekomen??

Ik heb de Limited Edition Digipack bij Play.com besteld die nu verzonden is. Volgens die tracklist staat opener Karma er niet op, maar wél de 2 bonustracks Twin Flames (Soundtrack version) en Nostalgia. Dan kom je idd. net niet aan de volledige 80 minuten. Of zouden die 2 bonustracks op een aparte cd staan, zodat Karma wel het album kan openen?

Sunstorm
Wederom een erg sterk album van Epica al moet ik wel zeggen dat ik Design Your Universe net even wat beter vond.
Maar die productiefout van Serenade Of Self-Destruction is toch wel de miskleun van 2012, mijn god wat een flater!
Nu ik de originele versie heb gedownload moet ik overigens wel bekennen dat ik de instrumentale versie wel wat sfeervoller vind!

avatar van Spock2011
Dit is de plaat die in 2011 maar niet wilde uitkomen. Grote klasse. Beter dan Design Your Universe weet ik nog niet, ik heb hem pas sinds vandaag in huis, maar na slechts een paar luisterbeurten bevalt hij al stukken beter dan de voorloper me na evenveel luisterbeurten beviel. Wie weet; ik kan me in ieder geval de rest van de week er mee vermaken.

avatar van Spock2011
Een beoordeling van 5 sterren is vaak overdreven, maar in het geval van Epica naar mijn mening gelegitimiseerd. Geen enkele misser, de gitaar niet ondergeschikt aan de symfonische lagen, en een ongelooflijk sterke zang van Simone Simons. Iets dromeriger dan Design Your Universe - ook een meesterwerkje in de recente metalgeschiedenis- en zeer zeker van minstens hetzelfde niveau.

Ik kom er overigens zojuist achter dat de zang mist op de Serenade aan het eind van de plaat. Ik kan niet bepaald klagen, want ik vond het een heerlijk epische outro. Straks maar eens de gevocaliseerde versie downloaden.

avatar van Rinus
Absoluut weer een goed album van Simone & Co. Ik heb alleen maar Nostalgia als bonus track op mijn digi-book versie staan, en dat is ook een mooi nummer. Alle nummers zijn weer van een zeer goed niveau, zoals we gewend zijn van de band,, en kennen de nodige tempowisselingen. Simone zingt weer prima, en de productie mag er ook weer staan..

Kleine opmerking...Misschien nu nog wat minder grunts ik heb soms het idee, dat die soms wat "uit balans" zijn en de aandacht wegtrekken van Simone's zang. Ik vind grunting sowieso een beetje achterhaalde manier van zingen, maar als je het dan doet, dan moet het een beklemtoning / benadrukking zijn. Dus moet je dat spaarzaam gebruiken, en moet het niet de overhand hebben.Epica is trouwens wel 1 van de weinige bands, waar ik grunts van kan hebben.

avatar van Nicole_1989
Heeft iemand opgemerkt dat het witte figuur op de cover en in de verdere artwork Simone is? Hou je hand maar eens op die witte, kale bol en kijk eens naar ogen, neus en mond. En denk er eens een bos rode haren bij...en tadam: je hebt Simone!

avatar van jasper1991
Ik heb haar liever zoals op The Divine Conspiracy.