Iron Maiden - En Vivo! (2012)

Alternatieve titel: Live at Estadio Nacional, Santiago

Label: EMI

1. Satellite 15 (4:36)
  2. The Final Frontier (4:10)
  3. El Dorado (5:52)
  4. 2 Minutes to Midnight (5:50)
  5. The Talisman (8:45)
  6. Coming Home (5:57)
  7. Dance of Death (9:03)
  8. The Trooper (3:59)
  9. The Wicker Man (5:06)
  10. Blood Brothers (7:04)
  11. When the Wild Wind Blows (10:37)
  12. The Evil That Men Do (4:17)
  13. Fear of the Dark (7:30)
  14. Iron Maiden (5:08)
  15. The Number of the Beast (4:57)
  16. Hallowed Be Thy Name (7:28)
  17. Running Free (7:57)
avatar van Sebashuis
Leuk dat ze nummer 8 en 13 tot en met 17 ook eens live uitbrengen op plaat, die had ik nog niet!

Even gevreesd dat hij niet meer zou komen. Heb Maiden de laatste jaren wel meer horen zeggen waar vervolgens niets van terecht kwam (zoals de Early Days nummer 3 en.... ach lekker belangrijk En Vivo! is een feit.

Ja wat kan ik er over zeggen eigenlijk. Zit ik wel te wachten op een enthousiast publiek? nee totaal niet. En dan zeker zelfs de gitaarstukjes meezingen, van mij hoeft dat allemaal niet . Bij Live at the River Plate van AC/DC, een goed voorbeeld naar mijn mening, vond ik het ook meer storend dan leuk. Maar er is nog hoop want ik heb nog niets gehoord.

En een mooie (en vooral ook originele) cover kon er dit keer ook niet vanaf naar mijn mening .

avatar van Eddie
Dan koop je deze verzamelaar toch niet. Aan de ene kant vind ik het net als jij een beetje overdreven om wéér een live plaat uit te brengen. Aan de andere kant, de laatste live platen zijn nooit tegen gevallen. Ook deze zal ik weer aanschaffen en ik zal er weer een hoop plezier aan beleven.
Ik wordt langzamerhand een beetje moe van alle kritiek die men uit brengt op maiden, en kom daarmee ook een beetje terug op mijn vorige standpunten. Vind je het overdreven dat ze weer een live release uitbrengen? koop het dan niet. Ik ben een groot maiden fan en kan ze niet vaak genoeg live zien, op wat voor manier dan ook.

avatar van Sebashuis
Ik heb ze 2 keer gezien op deze tour en de nummers als Iron Maiden, The Trooper en Zeker Number of the Beast zijn live dan weer echt briljant en ik heb ook met volle teugen genoten.

Wat live albums betreft begint het mij dan op te vallen dat er nu wel erg veel Fear of the Dark's en Hallowed Be Thy Name enz. aanwezig zijn. Ik kan eigenlijk alleen hopen op een paar uitschieters dan maar wat het laatste gedeelte van de setlist betreft. Zo zet ik voor The Evil That Men Do altijd Rock in Rio op en voor 2 Minutes to Midnight en Aces High dan weer altijd Flight 666. en zo heb ik er nog een paar. (als iedereen begrijpt wat ik bedoel)

Dus nee pre-orderen en de dagen aftellen totdat hij dan eindelijk in de winkel ligt zit er voor deze, in tegenstelling tot Flight 666, voor mij niet meer bij. Kopen? misschien de Blu-ray omdat ik nog niets van Maiden op Blu-Ray heb.

Wat ik wel echt top hier aan vind is dat er nog steeds een echte ouderwetse picture disc van komt voor de echte verzamelaars, in deze tijd van Spotify, iTunes en dergelijke. Ik zelf was daar nooit zo goed in. Als ik bijv. de DVD al had dan trok ik de CD gewoon van het web. Ik bedoel de rechten zijn toch al betaalt en van dus van mij. Zelf had ik ook een audio rip van de DVD kunnen trekken . Dit hield ik dan maar een tijdje vol om vervolgens het toch niet te kunnen laten om de CD te kopen (uit de budgetbak dan ) omdat hij werkelijk werd grijs gedraaid en om de collectie live albums toch maar compleet te hebben.

Maar toegegeven naar mijn mening gaat Maiden wat live releases en vooral de verzamelalbums, iets te ver. En daardoor neemt mijn interesse in (alweer) iets nieuws dus af, al ben ik wel benieuwd. De muziek word er natuurlijk niet slechter op en ongelukkig zijn met En Vivo! in mijn collectie zal ik zeker niet zijn.

Casino Boogie
Inmiddels heeft Maiden bijna net zoveel live-albums als verzamel-albums uit. Deze haal ik ook gewoon in huis, puur omdat het zo'n geweldige tournee was.

avatar van king_pin
Hoewel ik Iron Maiden op zn tijd erg kan waarderen zijn ze nog commerciëler dan KISS (en dat bedoel ik negatief) al die live en verzamel albums, 1001 merch spullen en elke tour grotendeels dezelfde setlist. Het bedrijf Iron Maiden is even erg als alle uitgemolken boybands... Snel maar weer Powerslave opzetten en mn mond met zeep spoelen

Eddie schreef:
Live zien met een set waarbij ik de helft al ontelbare keren eerder gezien/gehoord heb vind ik niet zo erg. Maar steeds weer uitbrengen op dvd, dat vind ik een beetje overdreven. Ze hebben zoveel goede nummers, die nog nooit via een officiele weg live zijn uitgebracht. Speel die eens live en breng het uit. Nu zal ik deze puur kopen voor de final frontier songs. Ik zal er net als jij inderdaad wel weer van genieten

king_pin schreef:

Doe dat inderdaad maar. Het bedrijf Iron Maiden maakt anno 2012 nog steeds betere muziek dan KISS ooit heeft gedaan en qua optreden lijken ze ook alleen nog maar beter te worden. Het was weer waanzinnig genieten in Arnhem vorig jaar.

Nu deel drie van de Maiden historie eens op DVD uitbrengen en we zijn helemaal gelukkig.

Ik zie dat ik de eerste ben die een stem uit brengt. Ik denk dat ik weer een bak met shit over
me heen krijg, maar meer dan 2 sterren zit er voor mijniet in.
Dit is de eerste tour sinds 1988 dat ik maiden (bewust) niet heb gezien, en als ik Bruce
zo hoor heb ik er geen spijt van dat ik niet geweest ben. Alleen bij Blood Brothers en Running Free krijg ik een goed gevoel op deze live-cd. De oude tracks heb ik al in betere versies gehoord en de

avatar van i-mac
Als ik het Iron Maiden forum een beetje mag geloven, dan is de DVD zeer goed. En eenmaal die ik in mijn bezit heb, zal ik een oordeel vellen. Ik geef wel eerlijk toe, dat ik van hun laatste optredens heb genoten. Maar ik ben misschien iets teveel fan om een betrouwbare bespreking neer te poten

Casino Boogie
De DVD staat hier nu op. Ziet er netjes uit en het optreden is er goed, mooi publiek hebben ze uitgekozen.

nieuwe kan ik niet waarderen. Toch ik wel wachten op de dvd...
Ik ben vorig jaar in Arnhem geweest en ik vond het weer een feest. En ik ging vooral voor de nieuwe nummers en die klonken erg goed. Die oudere nummers ken ik nu wel en het is jammer dat ze daar zo weinig in varieren

Casino Boogie
Als ze de oude nummers niet spelen is het ook niet goed. The Trooper, The Number Of The Beast en Iron Maiden horen gewoon bij de show. De rest is inderdaad wel in te wisselen. Can I Play With Madness is nu bijvoorbeeld vervangen door The Evil That Men Do. Tijdens de Dance Of Death Tour werd er niets van Powerslave gespeeld, dat vond ik zelf erg jammer.

nieuwe kan ik niet waarderen. Toch ik wel wachten op de dvd...

Heb je de DVD/CD serieus beluisterd of heb je alleen de youtube trailer gezien. bruce is bijzonder goed bij stem en de band speelt super strak en vol overgave. Dat je de nieuwe nummers minder vind dan de oude dat kan, maar als je zegt dat Bruce niet goed bij stem is dan heb je denk ik per ongeluk een verkeerde dvd gekregen. .

Erg fijn dat er nu ook een volwaardige live release is waarbij de nadruk iets meer ligt op de laatste 4 platen. er zullen altijd genoeg oude nummers blijven die ik persoonlijk graag zou willen horen, maar ik kan hier erg goed mee uit de voeten.

Ik bedoel te zeggen dat Bruce zijn stem met de jaren steeds "heser" is geworden.
Luister bijvoorbeeld naar het eerste couplet van The Trooper op Live after Death of
nog verder terug Live at Hammersmith ( toen was hij echt top ).
Ik weet dat een stem geluid met jaren veranderd en vaak niet ten goede.
Dat hij nog steeds bovengemiddeld is natuurlijk waar.

En ja ik heb de CD serieus beluisterd ( niet alle nummers )

kepi666 schreef:
nog verder terug Live at Hammersmith ( toen was hij echt top ).
Ik weet dat een stem geluid met jaren veranderd en vaak niet ten goede.
Dat hij nog steeds bovengemiddeld is natuurlijk waar.

En ja ik heb de CD serieus beluisterd ( niet alle nummers )
Op live after death is er ontzettend veel gesleuteld aan Dickínson's stem. Luister maar eens naar aces high tijdens de orginele video en naar de cd. Een wereld van verschil. Dit nummer zong hij tijdens de 2008/2009 toer echt beter dan toen. Veel meer controle dan in 1984.

Casino Boogie schreef:
The trooper, Beast, Hallowed be thy name horen natuurlijk in de set en juist in wat inwisselbaar is zou wat meer variatie kunnen zitten. Bijvoorbeeld van Killers bijna altijd wrathchild, waarom niet vaker het titelnummer? Maar die 2000 nummers klinken top en daar gaat het mij vooral om.

Casino Boogie
Hallowed Be Thy Name mag van mij ook wel eens geschrapt worden. Van Killers zou ik voor Murders In The Rue Morgue gaan, maar dat is persoonlijk.

Toch weten ze van iedere live dvd/cd package iets moois te maken. Overkill of niet, heb gisteravond Death On The Road opgezet en dat is toch ook weer genieten. Vanavond Rock In Rio maar kijken.

avatar van Sebashuis
Ik blijf toch ook een beetje bij mijn eerste standpunt dat dit al de zoveelste live plaat is en dat het een beetje teveel begint te worden. En dan met name de laatste 5 nummers waar je onderhand een dagtaak hebt aan alle verschillende verschenen live versie te beluisteren .

Maar zonder gekkigheid blijf ik het wel leuk vinden dat ik de Brave New World en natuurlijk de Final Frontier nummers weer eens in een nieuw jasje hoor. Daarnaast slaat 2 Minutes to Midnight natuurlijk ook op de 1e 3 regels van dit bericht maar ik vind dat nummer zo goed dat als ik gedwongen alle live versies + bootleg versies 24 uur achter elkaar moet luisteren ik het nog geen straf vind . Daarbij komt dat de versie op En Vivo! gewoon heel erg goed is zeg!

Zoals Eddie al aangaf is het goed dat met nu eens weer voor een complete live show is gegaan. Jammer van sommige fade in en outs maar het zei zo. Het valt mij bij En Vivo! toevallig dan op maar naar mijn idee staat op andere live platen, niet alleen van Maiden, ook niet altijd de complete live show van 0:00:00 tot het eind.

Conclusie: ja ik geef toe mijn zoveelste euro's gaan naar Maiden maar de nummers zijn gewoon zo goed dat het om de zoveel tijd gewoon weer eens lekker is om ze alweer eens in een andere live jasje te horen .

(en dan nu verder met luisteren en nog eens luisteren, de setlist vergelijken met de studio versies, is Maiden weer beter of laten ze stukjes liggen zowel live als op de studio, live platen met live platen vergelijken, live met studio, studio met studio (onee wacht dat kan niet ) precies als Maiden fan heb je eigenlijk altijd wel iets te doen!)

ettio schreef:
Op live after death is er ontzettend veel gesleuteld aan Dickínson's stem. Luister maar eens naar aces high tijdens de orginele video en naar de cd. Een wereld van verschil. .

Onzin. Daar is niets aan gesleuteld. De video en de plaat is inderdaad een wereld van verschil. Dat komt omdat op de video een show van een andere dag is vastgelegd dan die op de plaat.

Edwynn schreef:

Volgens mij wel, maar goed ik durf het ook niet met 100% zekerheid te zeggen. Feit is wel dat ik Dickinson tijdens de live after death video Aces High ontzettend slecht vindt zingen en dat zijn stem momenteel helemaal niet zoveel minder is.

avatar van Edwynn
Als eraan gsleuteld zou zijn, zou het niet zo slecht zijn.

Edwynn schreef:
Als eraan gsleuteld zou zijn, zou het niet zo slecht zijn.
Maar ik vind de cd/LP versie van Aces high wel gaan en beter dan de video versie. Maar goed het gaat hier niet om Live after death, maar om En vivo en ik vind Dickinson daarop aardig goed

avatar van Edwynn
Die Lp versie klinkt anders omdat dat een opname van een andere avond is. Check de booklets. En let ook op de instrumentale gedeelten. Die verschillen ook.

Edwynn schreef:

En deels zelfs een geheel andere locatie. Side 4 is volgens mij in engeland in de Hammersmith odeon opgenomen.

avatar van Edwynn
Kant 4 is een soort bonus. Kant 1, 2 en 3 is een complete show. Oorspronkelijk wilde men die Hammersmith show in zijn geheel op plaat hebben. Maar dat scheen niet goed genoeg te zijn geweest.

Maar goed En Vivo! Gaaf, want veel nummers van The Final Frontier. En dat blijf ik een fantastische plaat vinden. Natuurlijk hangt de keuze voor opnieuw Hallowed Be Thy Name enzo mij ook wel ietwat de keel uit. Maar goed, ik met mijn Maidentic wil dit eigenlijk toch wel weer in huis hebben.

De helft van En vivo gehoord en ik vind het weer geweldig. Het geluid is geweldig, de nummers worden met passie gespeeld en Dickinson is gewoon zeer goed bij stem. Ik heb deze vooral voor de nieuwe nummers gekocht en de talisman is voor mij gewoon top en doet echt niet onder voor de klassiekers uit de jaren 80. Wacht nog wel even met stemmen.

avatar van Maximusic
Album + Tour = Live DVD/CD Zo gaat dat tegenwoordig bij Maiden.
Ik heb het geluk gehad de show 2 keer te mogen zien, ook leuk om nummers van Dance of Death live te zien. Aangezien ik Death on the Road nog niet heb zal ik deze wel eens gaan checken. Wel jammer dat ze Mother of Mercy niet live uitgevoerd hebben tijdens de tour.

Maximusic schreef:
Album + Tour = Live DVD/CD Zo gaat dat tegenwoordig bij Maiden.

Behalve bij Matter Of Life And Death

Behalve bij Matter Of Life And Death
Tsja en op en vivo staat ook niets van dit album. Enigste minpuntje wat mij betreft