Iron Maiden - En Vivo! (2012)

Alternatieve titel: Live at Estadio Nacional, Santiago

Label: EMI

1. Satellite 15 (4:36)
  2. The Final Frontier (4:10)
  3. El Dorado (5:52)
  4. 2 Minutes to Midnight (5:50)
  5. The Talisman (8:45)
  6. Coming Home (5:57)
  7. Dance of Death (9:03)
  8. The Trooper (3:59)
  9. The Wicker Man (5:06)
  10. Blood Brothers (7:04)
  11. When the Wild Wind Blows (10:37)
  12. The Evil That Men Do (4:17)
  13. Fear of the Dark (7:30)
  14. Iron Maiden (5:08)
  15. The Number of the Beast (4:57)
  16. Hallowed Be Thy Name (7:28)
  17. Running Free (7:57)
Mind Ruler
Vind ik ook doodzonde.
Ze hadden bijvoorbeeld beter Dance Of Death (toch al op Death On The Road), The Wicker Man en Blood Brothers (hadden we al op Rock In Rio) vervangen door de AMOLAD tracks Different World, For The Greater Good Of God en Brighter Than A Thousand Suns. Maar dan kregen we waarschijnlijk weer reacties als "Er staat niets van Dance Of Death en Brave New World op!"
Toch blijft dit een mooie setlist natuurlijk.
Alleen jammer dat het Blaze-tijdperk weer wordt vergeten...
De gierige pin in mij wacht tot deze in de uitverkoopbakken ligt.

Mind Ruler schreef:
Vind ik ook doodzonde.
Toch blijft dit een mooie setlist natuurlijk.
Alleen jammer dat het Blaze-tijdperk weer wordt vergeten...
De gierige pin in mij wacht tot deze in de uitverkoopbakken ligt.

Half jaartje wachten. Die van Maiden zijn al snel niet duurder dan een tientje.

avatar van notsub
Het geweldige eindschot vanaf track 12 is een waar feest. Het is natuurlijk oude koek die herkauwd wordt, maar zo ervaar ik Maiden echt het liefst. De nieuwere songs aan het begin zijn toch meer verplichte kost, de oudjes tussendoor als 2 Minutes to Midnight en The Trooper staan wat verloren in de setlist. Coming Home en Blood Brothers zijn voor mij het minst van het hele stel. Ik ben blij Running Free weer eens live horen. Het publiek is mooie aanvulling dat ook met de gitaren meebrult, net als bij Rush in Rio. Dat doen die Zuid Amerikanen met erg veel emotie. Maiden levert hiermee een goede live CD af en trekt nog steeds veel publiek naar de stadions. Die gaan echt niet stoppen.

Casino Boogie schreef:
Half jaartje wachten. Die van Maiden zijn al snel niet duurder dan een tientje.

Nog geen half jaar geleden verschenen en voor 10 euro gescoord.

Er wordt wel eens gezeurd over dat Iron Maiden zoveel livealbums uitbrengt, maar ik vind dit wel leuk want best veel waar voor z'n geld (als je even geduld hebt). Altijd mooi verzorgd uitgevoerd, teksten erbij, leuke foto's. En dan waar het vooral om gaat natuurlijk; 2 uur en een half live muziek van Iron Maiden.

notsub schreef:

Als je de DVD van dit optreden bekijkt zie je toch dat de jaren gaan tellen bij de heren.

avatar van Edwynn
Omdat ze wat rimpeltjes en grijze haartjes hebben?

avatar van Kronos
Dat ook. Maar vooral omdat ze tegenwoordig met een looprekje het podium opkomen. Dat je dat nog niet Edwynn.

avatar van Edwynn
O ja. Looprekjes. Met Eddietekeningetjes erop.

Alle gekheid op een stokje. Maiden kan nog altijd uitstekend meekomen. Ze brengen nog altijd prima albums en dito livepakketjes. Slim om opnieuw een Zuidamerikaanse locatie als decor te kiezen. Dat komt de sfeer zeker ten goede.

Ik hoorde tot diegenen die het laatste album (vanwege een aantal tracks) deels wat minder vond. Als ze dan 6 nummers daarvan spelen op dit live album dan verwacht je dat het wat tegen kan vallen. Niets is minder waar. Allereerst speelt Maiden absoluut fantastisch en bewijst het dat de jaren voor hun helemaal nog niet gaan tellen. Veelal in een moordend tempo en met veel klasse wordt elk nummer neergezet. En bij de nummers die ze spelen van dat laatste album zitten dan ook nog precies de goede ertussen, die live er met meer pit uitkomen dan op de plaat.

Zelf zag ik ze voor deze tour in Arnhem en dan valt je op hoeveel plezier die gasten nog steeds hebben met hun live gigs. En dat hoor je ook meer dan terug op dit dubbelalbum. Een voortreffelijke liveregistratie en geweldig geproduceerd. Vakwerk dus, op alle fronten, wat leidt tot een livealbum van Iron Maiden dat tot hun beste behoort en dat wil wat zeggen in hun geval. Erg knap, om zo lang aan de top te blijven staan.

west schreef:

Mooi verwoord West. When the wild wind blows vind ik live zo fantastisch goed.

Dank je. En inderdaad: When the Wild Wind Blows is live echt goed.

Alleen jammer dat er pas 19 stemmen zijn uitgebracht. Betekent dit dat veel mensen dit live album overslaan?

Ja, helaas wel. Maar er zullen er ook heel wat alleen de dvd kijken en vergeten te stemmen bij het album.

avatar van goldendream
Ik sla dit album inderdaad over. Er is gewoon te veel livemateriaal van de band, net als de overdaad aan dvd's. De dvd zou ik wel bekijken omwille van een aantal minder gespeelde nummers, maar hoeveel liveversies van 'Fear of the Dark' moet je eigenlijk bezitten?

Geen enkele.

Maar het leuke aan live is normaal gezien dat er een beetje verrassing in zit. In die zin is het dus wel goed veel live albums van Iron Maiden te hebben zodat je er niet eentje helemaal grijs moet draaien.

avatar van goldendream
Tja, op de duur koop je livealbums voor een drie- of viertal nummers en de rest is herhaling voor de zoveelste keer. Let wel, dit is geen afbreuk aan de kwaliteit van de band.

goldendream schreef:
Daar heb je ook wel gelijk in. Als Maiden in de oude nummers wat meer zou varieren en bijvoorbeeld een where eagles dare, prowler, killers, etc. vaker zouden spelen dan zou dat het uitgebrachte live materiaal nog interessanter worden. Dat is ook de reden dat ik geen 5 sterren geef.

goldendream schreef:
Ik sla dit album inderdaad over. Er is gewoon te veel livemateriaal van de band, ........ maar hoeveel liveversies van 'Fear of the Dark' moet je eigenlijk bezitten?

Maar juist het stomme nou weer is dat precies Fear of the Dark echt subliem wordt gespeeld op dit En Vivo!

avatar van Edwynn
Een ultieme livesong ook. Zoals wel meer Maidennummers.

avatar van Desert
Prachtig livealbum. De nieuwe nummers trekken live ook aardig hun streng. Meeklappen met The Talisman lukt het publiek ook niet zo goed blijkbaar

Rock in Rio blijf ik wel nog dat ietsje beter vinden.

avatar van ricardo
Welke live dvd is nou de beste aankoop van Iron Maiden, heb nog geen compleet concert van hun op dvd, maar er is inmiddels ook zoveel keuze dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Wellicht deze of toch rock in rio of misschien flight 666,of misschien nog wel een andere dvd. Ik zoek eigenlijk een compleet concert.

avatar van Goldhand
Ik zou dan toch voor deze gaan. Prachtig vastgelegd (compleet) concert met een hele mooie setlist. Lekker gevarieerd met een hoop oude en nieuwe nummers. Ik vind ook op deze dvd in het bijzonder de gitaren erg lekker erin gemixt.

avatar van ricardo
Iron Maiden staat vooral bekend vanwege hun schelle gitaargeluid en vanwege het paard in galop gitaargeluid, is dat in deze er nog goed ingemixt dat je dat nog kunt horen ook?

Ik twijfel tussen deze en rock in rio, die rock in rio heb ik op cd gehad, maar vond het niets bijzonders, denk dat de dvd daarvan beter is. En flight 666 is volgens mij geen compleet concert maar slechts stukken ervan.

Denk dat op rock in rio de Heren wel een stuk energieker waren, want is tenslotte ook alweer 10 jaar geleden.

avatar van Goldhand
Flight 666 is inderdaad geen compleet concert, elk nummer is op een andere locatie opgenomen.

Ik weet ook niet precies wat ze hier (En Vivo!) anders hebben gedaan, maar bijvoorbeeld de gitaarsolo's klinken mij hier erg lekker in de oren. Iets wat me niet zo opviel bij de vorige dvd releases.

Rock In Rio is natuurlijk ook een fantastisch concert, maar wat ik nou leuk vind aan deze is dat je ook wat nummers van The Final Frontier ertussen hebt zitten. (wat ik een erg sterk album vind)
We zijn nu dan 10 jaar verder, maar ik kan niet zeggen dat de heren veel aan energie ingeboet hebben. Het speelplezier spat er nog vanaf.

avatar van Edwynn
Goldhand, uw conclusie deel ik bijna zijn geheel. Rock In Rio vind ik iets magisch hebben. En heeft dus bij mij een streepje voor. Dat kan iets te maken hebben met de terugkeer van Dickinson die (mijn) hooggespannen verwachtingen meer dan inloste.
En Vivo is weer een mooi souvenir om aan de collectie toe te voegen. Gewoon vanwege het ronduit gave Final Frontierspul wat erop staat. Voor de rest klinkt het allemaal als een klok en krijgen we een band te zien die er nog altijd zichtbaar plezier in schept om met elkaar op een podium te staan.

avatar van Sinner
Het is bijna overbodig om nog commentaar bij Maiden live albums te geven. Aan de ene kant heb ik altijd iets van 'alweer eentje??' en aan de andere kant wordt het wel altijd zo goed neergezet dat je toch weer blij bent dat je hem alsnog in huis hebt gehaald (zei het af en toe een beetje laat). Ik ben niet meteen een groot fan van de laatste 2 cd's (ik krijg het gewoon niet voor elkaar om ze in 1 zit te beluisteren - na een half uurtje heb ik het wel gehad met die epische, langdradige nummers, dwaal ik altijd af en vergeet ik welk riffje of solo nou in welk nummer zat) maar moet wel zeggen dat ook de nummers van 'the final frontier' uitstekend worden neergezet en live in mijn oren zelfs beter werken dan op studio-cd. Alleen jammer dat er dan niets gespeeld wordt van 'A Matter of Live and Death' - dan had ik eigenlijk liever nog een nummertje of 2-3-4 daarvan ipv maar weer eens '2 Minutes to Midnight' of 'Hallowed be They Name'. Al was het maar om te horen hoe dat materiaal live overkomt (...en omdat Maiden blijkbaar een rondje live cd's heeft overgeslagen???),

Kortom - prima live cd weer van een superieure live band en op naar de heruitgave van Maiden England binnen enkele dagen.

Kronos schreef:

Nog geen half jaar geleden verschenen en voor 10 euro gescoord.

De live albums uit de tweede Dickinson periode zijn eigenlijk allemaal wel de moeite waard, maiden heeft veel live releases, maar ze worden inderdaad met zorg samengesteld.

Edwynn schreef:
Omdat ze wat rimpeltjes en grijze haartjes hebben?

Het viel mij wel op. Doet overigens niets af aan de kwaliteit van de band. Live staat de groep nog steeds als een huis

avatar van Eddie
Kronos schreef:

En als echte fan wil je toch dat 'jouw' band zoveel mogelijk uitbrengt. Niemand zet een pistool tegen je hoofd en dwingt je te kopen. Wanneer ze kwaliteit blijven leveren hoor je mij niet klagen
Naast Maiden ben ik een enorme Slayer fan, alleen moet bij hen wel steeds vijf jaar wachten tot ze wat uitbrengen, in de tussen tijd is er nauwelijks een teken van leven.

Eddie schreef:
Niemand zet een pistool tegen je hoofd en dwingt je te kopen.

Voor 5,90 euro de dvd gekocht.

Zo'n belachelijk lage prijs voor 222 minuten kwaliteit op dubbel dvd van amper een jaar oud, dat begint toch te lijken op gedwongen worden met een pistool tegen je hoofd. Maar mij hoor je ook niet klagen.