Iron Maiden - En Vivo! (2012)

Alternatieve titel: Live at Estadio Nacional, Santiago

Label: EMI

1. Satellite 15 (4:36)
  2. The Final Frontier (4:10)
  3. El Dorado (5:52)
  4. 2 Minutes to Midnight (5:50)
  5. The Talisman (8:45)
  6. Coming Home (5:57)
  7. Dance of Death (9:03)
  8. The Trooper (3:59)
  9. The Wicker Man (5:06)
  10. Blood Brothers (7:04)
  11. When the Wild Wind Blows (10:37)
  12. The Evil That Men Do (4:17)
  13. Fear of the Dark (7:30)
  14. Iron Maiden (5:08)
  15. The Number of the Beast (4:57)
  16. Hallowed Be Thy Name (7:28)
  17. Running Free (7:57)
Ik hoorde tot diegenen die het laatste album (vanwege een aantal tracks) deels wat minder vond. Als ze dan 6 nummers daarvan spelen op dit live album dan verwacht je dat het wat tegen kan vallen. Niets is minder waar. Allereerst speelt Maiden absoluut fantastisch en bewijst het dat de jaren voor hun helemaal nog niet gaan tellen. Veelal in een moordend tempo en met veel klasse wordt elk nummer neergezet. En bij de nummers die ze spelen van dat laatste album zitten dan ook nog precies de goede ertussen, die live er met meer pit uitkomen dan op de plaat.

Zelf zag ik ze voor deze tour in Arnhem en dan valt je op hoeveel plezier die gasten nog steeds hebben met hun live gigs. En dat hoor je ook meer dan terug op dit dubbelalbum. Een voortreffelijke liveregistratie en geweldig geproduceerd. Vakwerk dus, op alle fronten, wat leidt tot een livealbum van Iron Maiden dat tot hun beste behoort en dat wil wat zeggen in hun geval. Erg knap, om zo lang aan de top te blijven staan.

avatar van AOVV
Uitstekende show alweer van Iron Maiden; ik begin toch echt uit te kijken naar het concert in het Sportpaleis volgende maand..

'En Vivo!' werd opgenomen in Santiago, de hoofdstad van Chili, tijdens de wereldtour na de release van 'The Final Frontier'. Een aantal songs van die plaat zijn hier dan ook te horen (vooral tijdens het eerste deel van de set), en ze klinken erg vet. Vooral de lange nummers, 'The Talisman' en 'When the Wild Wind Blows', weten me uitermate te bekoren.

Naast de nieuwe songs is er natuurlijk ook wat verplichte kost. Vooral de snedigheid waarmee nummers als '2 Minutes to Midnight' en 'Running Free' (wat een aangename verrassing dat die song in de setlist is opgenomen!) charmeert, en zorgt welhaast voor een extra dimensie. Een ander hoogtepunt is 'Dance of Death', waarvan de band een erg goeie versie brengt.

Sinds ik de DVD 'Rock in Rio' heb gekeken, weet ik dat ze in Zuid-Amerika stapelzot zijn van Iron Maiden, en dat is op deze registratie ook overduidelijk te horen. Het enthousiasme van het publiek lijkt me inspirerend voor de band om er extra voor te gaan, en dat levert een win-win-situatie op; de band lijkt duidelijk te genieten, de luisteraar sowieso.

4,5 sterren