Great Lake Swimmers - New Wild Everywhere (2012)

Canada
Folk
Label: Nettwerk

1. Think That You Might Be Wrong (4:15)
  2. New Wild Everywhere (3:48)
  3. The Great Exhale (4:39)
  4. The Knife (4:23)
  5. Changes with the Wind (4:25)
  6. Cornflower Blue (4:07)
  7. Easy Come Easy Go (4:24)
  8. Fields of Progeny (2:57)
  9. Ballad of a Fisherman's Wife (3:18)
  10. Quiet Your Mind (4:51)
  11. Parkdale Blues (3:55)
  12. On the Water (5:33)
  13. New Wild Everywhere [Acoustic] * (3:44)
  14. The Great Exhale [Demo] * (4:30)
  15. Easy Come Easy Go [Acoustic] * (3:36)
  16. Les Champs de Progéniture * (3:10)
  17. I Will Never See the Sun [TTC Version] * (3:56)
  18. Something Heavy * (3:34)
  19. What Was Going Through My Head * (3:13)
avatar van Madjack71
Kijk eens aan...een nieuwe Great Lake Swimmers bij Lost Channels had ik net de optredens gemist, maar binnenkort komt er een nieuwe kans, die ik voornemens ben om te pakken en in aanloop daar naartoe is een nieuw album tuurlijk meer dan van harte welkom...heb ik toch nog wat te doen...Mark Lanegan/Bruce Springsteen/Leonard Cohen en nu Great Lake Swimmers erbij...dat wordt de beurs weer trekken en op naar de platenboer.

Op 18 april in ieder geval op Roepaen in Ottersum.
Vorige keer daar ook gezien; mooi concert.
Wees er snel bij, ik had afgelopen zondag daar naar The Walkabouts gewillen, maar dat concert was ruim een maand voor aanvang uitverkocht.

avatar van Madjack71
Kaartje gekocht voor Roepaen...dus er op tijd bij...en tegelijk ook dit album op vinyl gereserveerd.

10 april ook in middelburg , jammer kan niet

avatar van philtuper
Kaartjes voor Roepaen heb ik al een tijdje binnen, maar toen wist ik nog niet dat er ook een nieuw album aan kwam! Mooi dus. Ben wel benieuwd want ergens na Bodies and Minds hebben ze mijn acute aandacht verloren. Lost Channels leg ik niet zo vaak op als dat ik destijds met hun titelloze debuut deed. Anyway, 18 april ben ik er bij!

avatar van FLUOman
Heel goed spul! Lijkt wat op Low Anthems Oh my God Charlie Darwin. Een vrij geniale plaat naar mijn mening. Anyway, deze komt vaak aardig in de buurt!

avatar van AOVV
FLUOman schreef:

Ook ik vind 'Oh My God, Charlie Darwin' een geweldige plaat, dus deze komt ook op m'n lijstje.

BrotherJohn
Van het luisteren naar dit album groeit er nog niet zo snel kippenvel. Je hoort goede songs met veel live-potentie, maar ik vind het geluid op het album een beetje ingehouden en vlakjes, het album komt nergens echt tot leven. Misschien dat ik de volumeknop nog eens een zwieper moet geven. De live-uitvoeringen geregistreerd door CBCMusic op YouTube maken me veel enthousiaster. Toch weer een keurig album.

avatar van erwinz
Vergeleken met de vorige platen van Great Lake Swimmers is Near Wild Everywhere een wat toegankelijkere en meer up-tempo plaat, maar het blijft behoorlijk stemmige muziek die de Canadezen maken. Near Wild Everywhere is vooral een een groeiplaat, het kippenvel komt vanzelf.

Lees mijn volledige recensie op:
De krenten uit de pop: Great Lake Swimmers - New Wild Everywhere - dekrentenuitdepop.blogspot.com

Erwin

BrotherJohn
Helder Erwin, inderdaad het maakt wel een verschil zoals je schrijft: de studio op dit album of de bijzondere opnamelocaties (boerenschuren, kerken, vuurtoren en dergelijke) tijdens het tot stand komen van de eerste albums. De band is wat voller geworden en de productie gepolijster, geen desolate tracks meer met louter krekels, gitaar en steelgitaar, maar een kraakhelder country-folk-orkestje vanuit de studio. Ok. Benieuwd naar hoe het allemaal klinkt in de zaal as. donderdag. Voorprogramma Barzin is trouwens ook mooi!

avatar van Madjack71
Dit New Wild Everywhere zal niet direct bergen doen verschuiven daarvoor zou het beter New Mild Everywhere kunnen heten. Voor mij is dat evenwel geen probleem, ik mag daar graag naar luisteren. Ingetogen folkpop met af en toe een up-tempo randje, gezongen door een mooie serene stem. Na een volle dag is dit heel relaxed luisteren, achterover in de stoel met de voeten op een kussen. Dan kan ik zo meegevoerd worden door de milde, warme klanken van deze Great Lake Swimmers. Tot nu toe is alles wat ik van ze geluisterd heb van een -voor mij- constante kwaliteit en scharen ze zich daarmee onder mijn favoriete muziek.

avatar van Madjack71
Great Lake Swimmers hebben gisteren een mooi optreden verzorgt in de Roepaen. Flink aantal nummers van dit album kwam ook voobij. Gelukkig i.i.g. het mooie The Knife en The Great Exhale. Cornflower Blue opende voor mij door de live uitvoering ook weer een nieuw perspectief, dat mij op het album een beetje aan mij is voorbij gegaan. Evenzo voor de Ballad of a Fisherman's Wife dat gaat over de natuurramp aan de golf van Mexico en wat dat daarnaast ook voor gevolgen had voor de kleine man. Tony beschikt over een mooie zalvende stem, maar ook een mevr. Mulholland op viool zorgde voor een enerverende ervaring. Wel is de muziek van de Great Lake Swimmers niet echt muziek om veel achter elkaar te horen, omdat verzadiging dan op de loer ligt en de dynamiek er wat uit neigt te gaan.

avatar van Thomas86
Ik ben helemaal weg van de nummers The Great Exhale en Quiet Your Mind, maar idd te vaak en te veel is zonde want dan gaat het wat vervelen. Ben wel jaloers op de mensen die in uithoeken wonen waar de band optreed: Middelburg, Groningen en idd Ottersum. Had ze ook graag live gezien, hopelijk een keer op een festival of een Paradiso.

avatar van Madjack71
Na het optreden jl. blijft deze plaat met enige regelmaat de spelert vinden. Vooral ook de 1ste 4 nummers van Kant A zijn zeer mooi. Het bluesy achtige Think That You Might Be Wrong, doet mij een beetje onwillekeurig aan Vaya Con Dios denken. New Wild Everywhere is een fijn up-tempo nummer erna, met het zwevende The Great Exhale en het mystyerieuze The Knife. Zijn dat makkelijk 4 favorieten en dan is er pas een derde voorbij gekomen. Denk dat het toch mijn favoriete Great Lake Swimmers album gaat worden. E.e.a. zal zekers ook wel beinvloed zijn door het mooie optreden en dat veel van de nummers van dit album voorbij zijn gekomen en daardoor meer voor de geest te halen zijn. Edoch, het mag er zijn.

BrotherJohn
New Wild Everywhere heeft zich hier ook eindelijk helemaal genesteld. Een degelijk en rijk album zonder uitschieters naar boven of beneden. Het concert in Vera was een mooie ervaring. Alleen nummer tien (Quiet Your Mind, helaas!) en twaalf werden niet gespeeld.
De eerste indruk was dat dit album wat vlakker en gewoner was dan wat we gewend waren van Tony en de GLS. Nog steeds is die indruk er een beetje (een tegenvallend stemgemiddelde op RateYourMusic van 3,0* bij dit album bevestigt mijn beleving denk ik), maar ondanks de schijnbare eenvoud is het toch geenszins een oppervlakkige plaat. Niet raar doen, bescheiden zijn, gitaarakkoordenschema's niet moeilijker bedenken dan ze hoeven te zijn: het is wat de GLS juist siert. Live viel op dat er toch veel subtiliteit in de muziek wordt gestopt, ik kwam ogen en oren te kort. De stem van Tony overtrof mijn verwachtingen, en de toevoeging van Miranda Mulholland (tweede stem / viool) voorkomt dat het te statisch en somber wordt. Het is genieten van de GLS en verdienen respect!

Na een eerste beluistering was ik wat teleurgesteld. Waar alle voorgangers me in meer of mindere mate direct bij de strot grepen, klinkt het nu allemaal wat subtieler en luchtiger; niet dat het ineens blije-eikel-muziek is geworden, het blijft natuurlijk wel de GLS. Maar waar in de vorige platen doordrenkt van eenzaamheid waren, klinkt er nu meer afstandelijkheid en inderdaad oppervlakkigheid door. Daarnaast zijn er meer nummers met up-tempo arrangementen, iets wat op voorganger Lost Channels al was ingezet.
Maar na een aantal luisterbeurten beginnen steeds meer nummers toch onder mijn huid te kruipen. De viool en tweede stem van Miranda Mulholland is in ieder geval een welkome aanvulling en misschien is er sprake van een ouderwets groeiplaatje? Voorlopig een ruime 3 sterren, maar dat kan nog gaan groeien

avatar van AOVV
Ik ben deze plaat gaan beluisteren omdat mij gezegd werd dat het wat leek op 'Oh My God, Charlie Darwin' van The Low Anthem. Dat vind ik namelijk een bijzonder knappe plaat, en als die naam opduikt als vergelijkingsmateriaal, word ik algauw nieuwsgierig. Toen ik de plaat voor het eerst beluisterde, was ik dan ook lichtjes teleurgesteld. 'New Wild Everywhere' van Great Lake Swimmers is toch een pak minder. Maar de teleurstelling maakte vrij snel plaats voor waardering.

En die waardering is er nu, na zo'n 6 à 7 luisterbeurten, nog altijd. Het is geen fantastisch plaat, maar gewoon oerdegelijk, met enkele uitschieters. De opener is meteen erg mooi, met een nostalgisch geluid eromheen geweven (daar zorgen de strijkers voor, en het dromerige gitaarspel). De titelsong is wat meer uptempo, maar zeker niet slecht. De zang valt me wel mee, maar raakt me niet zo als bij The Low Anthem. 'The Great Exhale' klinkt weer wat weemoediger, met dat mooie vioolspel van Miranda Mulholland.

Ook 'The Knife' is wat zachter en is vooral sterk tijdens het refrein, met de samenzang Dekker-Mulholland. 'Changes with the Wind' is wat anders, met een zweem country (dankzij het vioolspel). Toch wel één mijner favorieten op deze plaat. 'Cornflower Blue' is folk met een nostalgisch tintje. Daar lijkt deze band wel in uit te blinken; ze weten heel goed wat hun sterke punten zijn; samenzang en rustig wegtokkelen.

En zo staat de plaat alsnog vol oerdegelijke liederen, met hier en daar een echt sterke song. 'Fields of Progeny' vind ik persoonlijk niet zo'n geweldig succes (iets te clichématig geluid), maar voor de rest hoor je mij helemaal niet klagen. Neen, het is geen hoogvlieger, maar toch wel een plaat die boven de middelmaat uitsteekt. Dat verdient een mooie score.

3,5 sterren

BrotherJohn
De vandaag uitgekomen videoclip toegevoegd voor de derde track (The Great Exhale). Prachtige karakteristieke video. Begin de subtiliteit in de muziek ook steeds meer te ontdekken en waarderen.

avatar van Joram
1 van mijn favoriete groepen. Naar mijn mening hebben ze nog geen enkel album onder de 4! sterren. Vorig jaar voor het eerst live aan het werk gezien in Diksmuide bij de voorstelling van dit album. Zowel live als de plaat zelf een dikke 4.

avatar van likeahurricane
Tony Dekker acoustisch solo in Utrecht