Voor mijn
weblog schreef ik net het volgende concertverslag:
zZz raast en tiert
Na een optreden van ongeveer vijf kwartier had ik gevoel dat ik overreden was door een stoomlocomotief. De Amsterdamse band
zZz trad gisteravond op in het Rotterdamse Rotown en liet het publiek een beetje beduusd achter. De band, genomineerd voor de 3 voor 12-prijs voor beste album, stortte een bak herrie over zijn publiek uit en sloot het concert zo merkwaardig af dat er niet eens een applaus opklonk.
Toch besloten drummer/zanger Björn Ottenheim en organist Daan Schinkel (zZz is een tweemansband zonder gitaar) nog een toegift te spelen. Toen ze het podium weer opliepen, hadden de aanwezigen alles weer op een rijtje en verwelkomden ze de heren alsnog met enthousiast applaus.
zZz maakt stevige rock, dat soms recht toe recht aan is en soms psychedelisch uitwaaiert. Het meest opvallende aan de muziek is het The Doors-orgeltje dat de liedjes een vette sound geeft. Overigens wordt zZz nooit een The Doors-imitatie. Ottenheim en Schinkel lenen dan wel iets van het kenmerkende geluid, maar ze maken eigen en oorspronkelijke muziek. Die muziek is soms heel rauw (zeker als Ottenheim meer schreeuwt dan zingt) en soms ronduit komisch (wanneer Schinkel zijn orgel laat galmen).
zZz gebruikt weinig middelen. Geen gitaar, geen bas, alleen drum en orgel. En dan stelt dat drumstel ook nog eens heel weinig voor. Het leidt tot heel basic muziek soms aangevuld met electronisch gefreak van Schinkel. Verbazingwekkend wat twee mannen met zo weinig middelen toch nog kunnen doen. Het stoomt en dampt en is ongepolijst en op sommige momenten sinister. Nadeel is wel dat de liedjes op den duur op elkaar gaan lijken.
Op de
site van VPRO’s 3 voor 12 zijn alle genomineerden voor beste album te zien. 3 voor 12 heeft een speciale luisterpaal ingericht waarop alle 12 albums te beluisteren zijn.