zZz - Sound of zZz (2005)

Label: Excelsior

8. Sweet Sex (3:31)
  9. Godspeed (4:48)
  10. Uncle Sam (6:28)
  11. Roses (3:31)
Dit is een aangenaam plaatje, alhoewel ik het lastig vind om hem ook echt in 1 keer uit te zitten. Maar dat orgeltje......mmmmm......
Heel leuk, deze blijf ik nog wel even draaien.

avatar van bonothecat
Kwam ze vrijdag toevallig op de uitmarkt tegen. Kwam erg enthousiast over. En een pluspunt is dat ze op het excelsior label spelen, en dat is meestal kwaliteit gegarandeerd. Het orgeltje is inderdaad heerlijk, maar de totale cd pakt me voorlopig nog niet. Heeft nog wat uurtjes studie nodig denk ik

avatar van Martin Visser
Voor mijn weblog schreef ik net het volgende concertverslag:

zZz raast en tiert

Na een optreden van ongeveer vijf kwartier had ik gevoel dat ik overreden was door een stoomlocomotief. De Amsterdamse band zZz trad gisteravond op in het Rotterdamse Rotown en liet het publiek een beetje beduusd achter. De band, genomineerd voor de 3 voor 12-prijs voor beste album, stortte een bak herrie over zijn publiek uit en sloot het concert zo merkwaardig af dat er niet eens een applaus opklonk.

Toch besloten drummer/zanger Björn Ottenheim en organist Daan Schinkel (zZz is een tweemansband zonder gitaar) nog een toegift te spelen. Toen ze het podium weer opliepen, hadden de aanwezigen alles weer op een rijtje en verwelkomden ze de heren alsnog met enthousiast applaus.

zZz maakt stevige rock, dat soms recht toe recht aan is en soms psychedelisch uitwaaiert. Het meest opvallende aan de muziek is het The Doors-orgeltje dat de liedjes een vette sound geeft. Overigens wordt zZz nooit een The Doors-imitatie. Ottenheim en Schinkel lenen dan wel iets van het kenmerkende geluid, maar ze maken eigen en oorspronkelijke muziek. Die muziek is soms heel rauw (zeker als Ottenheim meer schreeuwt dan zingt) en soms ronduit komisch (wanneer Schinkel zijn orgel laat galmen).

zZz gebruikt weinig middelen. Geen gitaar, geen bas, alleen drum en orgel. En dan stelt dat drumstel ook nog eens heel weinig voor. Het leidt tot heel basic muziek soms aangevuld met electronisch gefreak van Schinkel. Verbazingwekkend wat twee mannen met zo weinig middelen toch nog kunnen doen. Het stoomt en dampt en is ongepolijst en op sommige momenten sinister. Nadeel is wel dat de liedjes op den duur op elkaar gaan lijken.

Op de site van VPRO’s 3 voor 12 zijn alle genomineerden voor beste album te zien. 3 voor 12 heeft een speciale luisterpaal ingericht waarop alle 12 albums te beluisteren zijn.

avatar van BoordAppel
Ik zag op MTV het einde van hun optreden op Lowlands. Echt geweldig! Ik weet niet of ze dat op deze plaat ook doen maar voor een "normaal" rockpubliek zal het ongetwijfeld allemaal nogal bizar hebben geklonken.

avatar van Paalhaas
Zeker, ik ben heel wat gewend, maar hun optreden op LL was vrij.... onorthodox...:).

Ziggy007
Ik heb ze maanden terug al eens in het voorprogramma van GEM gezien in Deventer. Toen vond ik het wel grappig, de sound van the Doors vond ik ze zelfs hebben. Máár, toen was het ook niet zo'n experimentele teringherrie zoals op LL om het maar even bij de naam te noemen. De drums zijn vaak wel lekker, maar die electronic kant moeten ze als de sodemieter bijschaven (willen ze mij bekoren dan). En eerlijk gezegd denk ik niet alleen mij. Wij dachten, ah niemand kent zZz, het zal wel lekker rustig worden in de India tent, maar het tegenovergestelde bleek waar. De tent stroomde werkelijk vol. Maar na een aantal nummers wisten sommige niet hoe snel ze weg moesten komen. Deze mensen hebben dan ook het meest trieste aan het optreden gemist, namelijk twee 'sexy' meiden die 'sexy' op de muziek gingen meedansen. Erg kansloos, maar dat was waarschijnlijk ook de bedoeling. Ik denk dat ze het ook juist daarom gedaan hebben, gewoon lekker schijt aan de gevestigde orde en de boel een beetje opnaaien.

Hoe is het op het album dan, is dat ook zo "...herrie" ?

avatar van Paalhaas
Nee, het album brengt minder teringherrie. Maar nog even over dat optreden: dacht je nou echt dat die vieze hoeren (laten we een kat een kat noemen) sexy bedoeld waren? Dit was niet triest, dit was precies de bedoeling! Die jongens waren er enkel op uit om het publiek te shockeren á la Suicide, en dat is ze volgens mij prima gelukt .

Ziggy007
Paalhaas schreef:

Als je goed had gelezen:

Ziggy007 schreef:
Maar ik hoop dat ze het ook juist daarom gedaan hebben, gewoon lekker schijt aan de gevestigde orde en de boel een beetje opnaaien.

Al zie ik bij herziening ook dat mijn bovenstaande verhaal eerder neigt naar jouw interpretatie. Ik bedoelde dus hetzelfde als du.
(zal het ff aanpassen, die smiley doet het 'm)

avatar van BoordAppel
Ik vond het ook erg grappig die hoeren op het eind, lekker de boel een beetje opnaaien inderdaad. Die electronica kant mogen ze van mij nog wel iets meer op de voorgrond stellen .

Zag zZz pas bij TV3. Ik kende heel de band niet maar blijkbaar zijn ze in de VS al wereldberoemd. Hun volgende stap was om het te gaan maken in Japan omdat ze dachten dat die Japanners echt helemaal uit hun dak zouden gaan op hun muziek .

avatar van HiLL
Klonk erg goed op de Uitmarkt. Interessant.

BoordAppel schreef:

Dat ldenk ik ook, die nette Japanners met hun baantjes van 7 to 7 hebben kei veel opgekropte energie die eruit moet. En waar kan dat beter dan bij een optreden van een dergelijke band?

Het is verdomd lang geleden dan ik een CD van een Nederlandse band heb gekocht. Maar dit is leuk!
Invloeden van Suicide zijn hoorbaar. Ecstacy is de hit.
De zang vind ik niet zo sterk vanwege het nl. accent. Maar dat mag de pret niet drukken.

Na het zien van ZzZ op Lowlands meteen de cd aangeschaft... De muziek werd live zo intens gebracht en was enorm rauw. Wat me frapeerde op de cd is dat het rond nummer acht erg rommelig wordt en er een geluidsmuur lijkt te worden opgetrokken waartussen weinig ruimte meer is voor variatie. Bij de show was dit effect m.i. niet aanwezig waardoor het bleef boeien. Gaat dat dus live zien.

Waar ik nog wel felle discussies over heb gehad n.a.v. de show, de dames tijdens de show. Een was er volgens mij heel duidelijk een man in vrouwenoutfit, wat het shockeffect groter maakte. Mijn gezelschap bleek er achteraf heel anders over te denken; iemand die show gezien en informatie over deze, verder niet geheel relevante, tweestrijd?

avatar van Paalhaas
Volgens mij waren het echt 2 vrouwen hoor.

Volgens mij ook.

Ik vind dit toch wel een erg lekkere plaat. Zover ik dat kan beoordelen erg origineel en alles wordt met lekker veel energie gebracht, het is weer moeilijk stilzitten in mn stoel . Vind vooral House of Sin en Ecstasy goed. Bij laatstgenoemde tovert de drummer een halve breakbeat uit zn drumstel (of zou het gewoon uit een pc komen?), klinkt in ieder geval erg cool.

Dan dien ik mijn verlies te nemen, drie tegen één...
Die breakbeat is volgens mij een computertrucage, wat het geluid van Ecstasy trouwens niet minder maakt..
Aanrader als deze band bevallen is(omdat ik er op de site niets van kon vinden):
Lo-Lite (mp3's die online staan werken nog niet echt mee maar de ene cd die ik heb gehoord was zeer zeker den moeite waard)

avatar van BoordAppel
Als ik dat zo lees over Lo-Lite op allmusic klinkt het zeker interessant. Zal er eens achteraan gaan.

Heb Sidekicks ook maar even toegevoegd aan MuMe.

Ik vind 'La la la' op een mix van 'Light my fire' (The Doors) / 'Touch me I'm sick' (Mudhoney) lijken; de stem/snelheid van dat nummer van Mudhoney en natuurlijk het orgeltje en ook wel een beetje de stem in dat nummer van The Doors..
Ik ben een beetje raar.

Maar neemt niet weg dat 't een lekker nummer is!

Electro_
Leuke band, vernieuwend en rauw. Ze zijn nog niet echt bekend, dus spelen zelfs in de kleinste zalen (ook hierzo, in een dorp..) dus dat vind ik wel leuk.

Electro_
Beste nummers zijn voor mij Lucy, Ecstasy en Lalala. En inderdaad, de nummers lijken wel erg veel op elkaar na een tijdje. Komt ook natuurlijk door de beperkte instrumenten die ze gebruiken, waardoor ze wel een eigen geluid behouden dus ik vind het niet erg.

Martin Visser schreef:
.. Nadeel is wel dat de liedjes op den duur op elkaar gaan lijken.

Valt wel mee vind ik. Vooral als je aandachtig luistert heeft elk nummer heel sterk zijn eigen geluid, ondanks er eigenlijk maar twee instrumenten zijn. Het enige nadeel, en waarom ik dit album 4,5 en geen 5 sterren geef, is dat ik die stem van die man af en toe gewoon de muziek vind verstoren.

avatar van oruiz
ik vind, maar dit is persoonlijk, die stem van die zanger een beetje op Ian Curtis lijken in sommige nummers. vooral in sweet sex

Ik vind dit plaatje wel aardig, maar ik hoor het bijzondere er niet zo aan af. Een paar aardige nummers, leuk om te horen op een alternatieve disco, maar het hele album gaat me na een paar liedjes al vervelen. De stem doet mij overigens denken aan die van Peter te Bos van Claw Boys Claw.

herman schreef:
maar ik hoor het bijzondere er niet zo aan af

Jij kent meer bands met zo'n geluid? Ik hoor graag welke .

Toine Rorije
Nou, ze hebben wel wat weg van Suicide.
Ik had dit trouwens laatst nog op staan en ik vind het eigenlijk nog steeds heel goed. Zo goed worden ze maar met mondjesmaat gemaakt in Nederland.

Ik ken amper bands met zulk geluid, maar ik vind Death From Above 1979 wel iets vergelijkbaars. Een paar jaar geleden was er ook een bandje uit A'dam dat een prominente rol voor een orgel had ingeruimd, maar ik weet niet meer hoe die heetten...

Maar goed, misschien is het wel bijzonder wat ze doen, dat betekent nog niet dat het goed is.

avatar van Sammy
Meesterlijk, zweterig, vuig optreden gisteren in de Goudvishal. Kleine zaal, veel rook, veel bier en vooral veel rock 'n rol. Over het voorprogramma heb ik niet naar huis geschreven want dat was echt 'muziek' van het laagste niveau... zZz maakte alles al snel weer goed door een 'showtje weg te geven'. Vooral de toetsenist die zijn apparatuur beklom alsof het weer 29 mei 1953 was!

avatar van luc011190
Ik weet niet wie ze nog meer in Tivoli heeft gezien (voorprogramma Franz Ferdinand), maar daar waren ze een drama. Enthousiast, dat wel, maar het was één grote teringherrie (geluid is ook altijd slecht in Tivoli, kan meespelen ). Dat orgeltje was live ontzettend irritant en de drummer/zanger vond ik ietwat talentloos en daardoor vervelend en té druk.

Toch cd maar eens checken

Sven Bersee
In plaats van hun instrumenten te slopen, kan het ook een leuk idee zijn het gewoon aan mij te geven.

Tip: Draai dit album tijdens het spelen van Xbox 360 spel "Gears of War" voor een enorme adrenalinestoot.

avatar van oruiz
Sven Bersee schreef: