Gazpacho - March of Ghosts (2012)

Noorwegen
Label: KScope

1. Monument (2:06)
  2. Hell Freezes Over I (5:46)
  3. Hell Freezes Over II (4:37)
  4. Black Lily (4:58)
  5. Gold Star (4:15)
  6. Hell Freezes Over III (2:37)
  7. Mary Celeste (5:44)
  8. What Did I Do? (4:19)
  9. Golem (5:11)
  10. The Dumb (4:34)
  11. Hell Freezes Over IV (6:11)
avatar van legian
opnieuw hebben de heren hier weer een prachtig album van gemaakt, hij is wat minder duister dan Missa Atropos, maar ligt wel in dezelfde lijn.
de (dit keer echt) verschillende nummers werken goed, het zorg voor wat afwisseling, en Gold Star & Mary Celeste ontpoppen zich (mede dankzij de andere stijl) als favorieten.
ben blij dat ik ze de 29ste eindelijk eens live ga zien, het wachten word alleen wel steeds lastiger zo.

avatar van Ayreonfreak
Het is verbazingwekkend dat deze band je met telkens hetzelfde recept weten te boeien. Zou het de magie van de muziek zijn? Ook op dit album zitten weer veel elementen die een herhaling zijn van eerder uitgebracht materiaal en die we zelfs al drie of vier keer hebben gehoord. Voorspelbaar eigenlijk, maar toch weten ze er een stukje magie aan te geven waardoor je tot de laatste minuut geboeid blijft. Wonderlijke band die muziek maakt die regelrecht in je porien gaan zitten. Ik kan op basis van twee luisterbeurten nog geen punten toekennen, maar ik ben benieuwd hoe dit op den duur gaat vallen. Ik verwacht overigens niet dat hij boven Missa A. gaat uitstijgen.

avatar van jellecomicgek72
Mooi album weer! Was even wennen, heel anders dan de andere albums. Toch een mooie 4 sterren, kan nog hoer of lager worden. Vooral erg verslavend weer.

avatar van Broem
De volle mep voor deze nieuwe Gazpacho. Wat een mooi, gevarieerd en volwassen album. De band borduurt terecht voort op haar eerdere concept albums. Een herkenbaar geluid wat blijft boeien. Geen sprake van herhaling maar groeien en finetunen. Ook weer een album wat na nieuwe draaibeurten, nieuwe geluiden en invalshoeken geeft. Komen ze nog naar Nederland voor een live optreden? Ga gelijk even op het www kijken.

Broem schreef:

Zoetermeer (Boerderij) op 29 maart, Den Bosch (W2) op 30 maart, Verviers (België, Spirit of 66) op 1 april!

avatar van Broem
Thanks Nicoot. Dat wordt een mooie programma de komende weken. 13 april tickets voor Airbag in Helmond. Kan Gazpacho ook wel bij.

nicoot
O ja Airbag wil ik ook eens zien. Heb gisteren hun 'All Rights Removed' online besteld zonder er ooit een noot van gehoord te hebben. Maar een gemiddelde van 4,16 op progarchives (op meer dan 100 stemmen) lijkt me niet slecht Ik hoop deze zomer enkele kameraden te vinden die meewillen naar Night of the Prog in Duitsland (7-8 juli), want daar zijn o.a. Spock's Beard, Flower Kings, Airbag, Lazuli en Steve Hackett reeds bevestigd.

Anyway, wat betreft March of Ghosts, ik heb 'm nu twee keer in z'n geheel gehoord en hij valt zeker niet tegen. Zoals wel vaker is het voor mij een groeier (zoals de nieuwe Motorpsycho, ook weer op z'n minst een unicum), maar het klinkt wel weer als een gekend recept dat conceptueel zeer smooth klinkt. Als ze er zijn, zijn ze me nog niet opgevallen, maar zijn er in Hell Freezes Over recurrente stukken (muzikaal dan wel tekstueel)? ik ga 'm nog een paar keer beluisteren, want 30 maart komt steeds dichterbij

avatar van Lexicon Devil
Ik heb zo'n vermoeden dat de zanger van Gazpacho een ceedee'tje of wat heeft liggen van Muse.

En daarom 1,5*?

avatar van aerogp1
Een nieuwe Gazpacho, dit is de 3e release die ik bewust meemaak. En na een paar keer luisteren valt in ieder geval één ding meteen op: dit album is zoveel beter dan Missa Atrapos! En daar ben ik erg blij om. De kortere nummers blijven boeien! De afwisseling van rustige en hardere nummers werkt! Ik zag dat het woord verslavend al gevallen was, daar kan ik me bij aansluiten. Gewoon luisteren dit!

4* voorlopig

Etiul schreef:
En daarom 1,5*?

Neehoor, er komt vast nog wel een onderbouwde redenatie voor die lage score

avatar van Anamorph

Kan ook andersom zijn

Dan on-topic:
Eerste mening is: Niet zo goed als Missa, maar zeker weer de moeite waard.
...maar ik moet 'm nog vaker horen denk ik...

avatar van RensZ

Die zang is werkelijk i-den-tiek.

Dat lees ik wel vaker, maar die vergelijking vind ik echt totaal niet opgaan. Want zo 'i-den-tiek' zijn die stemmen niet.

Ook Gazpacho ontkomt niet aan het feit dat vooral 'kenners' vergelijkingen gaan zoeken met andere bands. Wat mij betreft totaal nutteloos omdat Gazpacho vanaf Night juist uniek is in zijn geheel. Gazpacho valt niet meer te vergelijken met welke band dan ook.
March of Ghosts is wederom een uniek en prachtig album, groeiend met iedere luisterbeurt.

Ik sluit me trouwens 100% aan bij RensZ... de stemmen zijn verre van identiek!

avatar van Cloud
RensZ schreef:

Black Lily doet bij vlagen echt denken aan eerdere Muse.
Wanneer het harder wordt en samen met de instrumenten, echt precies.
De rest tot nu toe nog niet.

avatar van Thomas91
Bij Black Lily moest ik ook heel erg aan Muse denken, maar daar heb ik verder niet zo'n probleem mee. Niet mijn favoriete band maar wel lekker op zijn tijd.

avatar van chevy93
Ik heb Ballemy volgens mij ook wel eens verward met Ohme. Vooral in de hoge stukken is het best aardig te horen. Misschien willen sommigen het niet horen (of andersom kan natuurlijk ook).

Anyway, een beetje een matige eerste luisterbeurt. Klinkt aardig en heb nog niet gedaan aan close listening (bv. incl. het mooie boekje erbij), maar het ontbreekt toch wel aan wat eigenzinnigheid. Het klinkt allemaal zo plat en de elementen die met name Night zo'n meesterwerk maken, zijn hier (op het eerste oor) niet aanwezig.

Wellicht is het ontbreken van één of meerdere epische nummers (Night heeft Dream of Stone en Massive Illusion, Tick Tock The Walk en Tick Tock) een verklaring.

avatar van Rhythm & Poetry
Minder dan de voorgaande Gazpacho-albums. Ik vind ze met de plaat gepolijster klinken en dat werkt zeker niet in het voordeel van de band uit. Het aantal verrassende elementen is op één hand te tellen, veiligheid boven alles lijkt het motto. Gelukkig nog altijd erg fraaie muziek die vooral heerlijk als achtergrondmuziek weerklinkt.

avatar van legian
het begint al goed, een mooie instrumentaal (klassiek achtige) intro, dan meteen door naar Hell Freezes Over die een inleiding zijn voor het album.
dan komt Black Lily die toch lichtelijk tegenvalt, geen verassingen maar een gewoon mooi nummer.
Gold Star daarintegen weet me goed te pakken, en is muziekaal toch een heerlijk nummer, om over te gaan in het derde deel van Hell Freezes Over (welke overigens ook weer goed klinkt).

Mary Celeste luid op een fijne manier het tweede deel in, ook op muziekaal gebied is dit een van de favorieten.
What Did I Do? is een nummer wat me niet meteen pakte, het duurde even voordat het wist te boeien, en het blijkt dan toch wel een erg sfeerisch nummer.
Golem is een nummer waar toch wat meer dreiging in zit, en is dan ook een nummer wat qua sfeer goed bij het vorige album past.
The Dumb is ook weer een typisch nummer wat simpelweg genieten is.
Hell Freezes Over IV begint stevig en luid krachtig het einde in, en sluit het dan ook krachtig af.

het hele album is opnieuw een kunstwerk zowel op muziekaal gebied als tekstueel gebied.
wel is te merken dat ze hetzelfde kunstje blijven herhalen, met uiteraard wat verassingen maar zelfs die zijn hier niet bijzonder groot.
mischien is het dat het verschil tussen het vorige album nu niet zo groot is als dat bij Missa Atropos en Tick Tock het geval was, zodat het meer opvalt.

maar desalniettemin ga ik hier weer de volle mep voor geven, net zoals op de vorige albums weet ook dit me weer helemaal mee te slepen, en laat dat nou precies zijn wat ik wil

avatar van Etiul
Ik ben er nog niet uit. Net verlaagd van 4,5* naar 4*. Het klink allemaal erg mooi, maar ik vind het een beetje saai. Missa viel bij mij overigens ook niet direct, dus er is nog hoop.

Maar momenteel geef ik toch echt de voorkeur aan de nieuwe Anathema, Mars Volta en Barren Earth.

avatar van aerogp1
Het is een enorme cliche, maar deze plaat groeit en groeit! Mijn enthousiaste impulsieve stem (4*) van een week geleden is inmiddels helemaal gerechtvaardigd

avatar van Papartis
Zoals ik hier lees groeit het album bij velen. Zo ook bij mij.
Het album geeft langzaam zijn geheimen prijs.
Morgen in De Boerderij kijken hoe het live klingt.

Etiul schreef:

En de hoop is uitgekomen. Ik was echt te snel met m'n oordeel. Langzaam blijkt dit toch weer een wonderschoon album met hemelse melodieen.

Waren dat niet de beste albums? Waar het kwartje niet direct valt... Op naar de 5*

avatar van Papartis
chevy93 schreef:

Zet de nrs. Hell Freezes Over 1 t/m 4 eens achter elkaar in een afspeellijst.

Papartis schreef:

Zet de nrs. Hell Freezes Over 1 t/m 4 eens achter elkaar in een afspeellijst.

SPOILER ALERT

Of ga ze zondag nog live zien in Verviers, ze openen de set met Monument en de integrale Hell Freezes Over suite.

avatar van Ayreonfreak
Ik ben er eigenlijk wel uit. In het rijtje van Night, Tick Tock, Missa en March of Ghosts komt deze er het minst van af. Goed, dat zeker, maar het kan niet op tegen die andere drie knallers...

Ouderwets schitterend. Opmerkelijk dat ik de naam Muse hier voorbij zie komen. Het was ook mijn eerste gedachte 'hey Muse-achtige ballads' en die associatie had ik nooit eerder. Marillion ja, maar Muse? Ik vind het niet erg. March of Ghosts is weer van een uitstekend niveau en bevalt me beter dan Missa Atropos. Ik dacht na dat album dat ik wel weer genoeg Gazpacho had gehoord maar dat blijkt nu dus van niet.

avatar van yKriistian
Wauw, wat ben ik een fan van het nummer Golem. Het begint met een gesloten intro, en vervolgens een aantal gesloten coupletten, en dan barst het open waar waarschijnlijk iedereen dan op zit te wachten. Met de gitaar, die een aantal riffs van zich af beukt aan de luisteraar. En de stem waar ik vervolgens kippenvel van krijg. Prachtig .

Waardeloos geneuzel. Ik hou ontzettend van deze muziek (pink floyd, marillion, pendragon) maar deze zanger brengt je aan het slapen. Ik heb net voor de 2de keer het album geluisterd maar damn is he borrowing. no emotion, what'so ever.

Helaas.

ps: na jaren mijn eerste comment maar dit moest ik even kwijt

nicoot
Ligt het enkel aan de zanger? Tja, wat kan je daar tegen in brengen. Mijn favoriet is Tick Tock, die is volgens mij redelijk anders dan MoG. Was mijn kennismakingsalbum en ik was meteen verkocht. Twee indrukwekkende epics van 13 resp. 22 minuten die me helemaal betoveren. Misschien bevalt die je meer? En Missa Atropos wordt ook wel de meest duistere Gazpacho genoemd...