Tool - Ænima (1996)

2. Eulogy (8:28)
  3. H. (6:07)
  4. Useful Idiot (0:39)
  5. Forty Six & 2 (6:05)
  6. Message to Harry Manback (1:53)
  7. Hooker with a Penis (4:34)
  8. Intermission (0:56)
  9. jimmy (5:24)
  10. Die Eier von Satan (2:17)
  11. Pushit (9:56)
  12. Cesaro Summability (1:26)
  13. Ænema (6:40)
  14. (-) Ions (4:00)
  15. Third Eye (13:47)

met Chris Pitman

avatar van HammerHead
Paalhaas schreef:
Ik kan me hier in grote lijnen wel in vinden. Anders was het denk ik een 4,5/5 geweest, en bijna net zo goed als Lateralus. 'Pushit' vind ik van de reguliere nummers het slechtst trouwens.

Wat???

Pushit behoort absoluut tot de top 10 beste nummers van Tool. Volgens mij had je bloemkool in je oren toen je dit nummer hoorde Paalhaas.

avatar van Paalhaas
HammerHead schreef:
Volgens mij had je bloemkool in je oren toen je dit nummer hoorde Paalhaas.

Geen commentaar.

avatar van HiLL
Paalhaas schreef:

Geen commentaar.

De man die steeds meer de nuance in zijn leven bracht.

avatar van Gajarigon
Jimmy vind ik net iets minder goed als Pushit.

al de rest vind ik denk ik wel beter.

avatar van Arno
Lateralus vind ik een zeer goeie cd, maar is deze werkelijk even goed?

avatar van BoordAppel
Net wat minder, al is niemand daar nog echt over uit geloof ik .

Arno schreef:
Lateralus vind ik een zeer goeie cd, maar is deze werkelijk even goed?

Ze zijn anders, en daarmee is alles gezegd. Bij mij persoonlijk valt 'ie net uit de top tien (plaats 12 of 13 denk ik) terwijl Lateralus op 1 staat. Maar niemand kan weerstaan aan nummers als Hooker With A Penis.

avatar van Exfrozen
Gajarigon schreef:

Jaja Ænima heeft Master of Puppets van de nummer 1 plek geknald. Wat een heerlijke CD's is dit toch

En bij jou Gajarigon staat ie nu ook in de top 10

Exfrozen schreef:

En bij jou Gajarigon staat ie nu ook in de top 10

Ik kan niet weerstaan aan de baslijn van H.

Zo prachtig gezongen ook dat nummer.

avatar van thyson
Ik kan niet weerstaan aan de instrumentale climax in Forty-Six & 2! "Gewwwweeeeeeeldig, onfoorstelbaaal" zou Eddy Wally zeggen...

avatar van Arno
Is het mogelijk dat er nog een andere hoes bestaat van Aenima, nl. deze.

avatar van thyson
Nope, das de achterkant van het cd-boekje. Er staat "Bill Hicks, another dead hero" en daarmee wilden de tool-mannen hun inspiratiebron en held eren. Hicks speelt dan ook een belangrijke rol op Ænima. Zo is het nummer Ænema gebaseerd op een stuk waarin Hicks schertsend wenst dat Los Angeles (een stad vol debielen) door de zee overpoeld wordt zodat een nieuw strand zou onstaan te Arizona, de staat die ernaast ligt.

De lyrics spreken voor zich:
"I sure could use a vacation from this
bull-shit three ring circus sideshow of
Freaks here in this, hopeless fucking, hole we call LA.
The only way to fix it is to flush it all away.
Any fucking time.
Any fucking day.
Learn to swim, I'll see you down in Arizona bay
"

Omdat ik me niet kan inhouden nog dit even: Hicks werd overigens ook gesampled tijdens de Third Eye versie op Salival, met volgende historische woorden:
"I believe drugs have done some good things for us.. I really do.. and if don't think drugs hve done good things for us, do me a favor.... Go home, take all your CD's, all your albums, and just burn 'em, cause you know what? All those great musicians that made all that great music that's enhanced your lives throughout the years....

Ok. Bedankt

avatar van HammerHead
"

Dit stukje staat ook gewoon aan het begin van de albumversie op deze plaat hoor.

Met uiteraard nog:
"Today a young man on acid realized that all matter is mearly energy condensed through a slow vibration, that we are all one consciousness experiencing itself subjectively, there's no such thing as death, life is only a dream and we are the imaginations of ourselves. Here's Tom with the weather....It's not a war on drugs, it's a war on personal freedom, that's what it is,
ok? Keep that in mind at all times.
"

Toch een mooie inleiding voor misschien wel het beste nummer aller tijden.

avatar van Exfrozen

"

Op de salival versie staat juist:

Think for yourself
Question authority

Throughout human history, as our species has faced the frightening,
terrorizing fact that we do not know who we are, or where we are going in
this ocean of chaos, it has been the authorities, the political, the
religious, the educational authorities who attempted to comfort us by
giving us order, rules, regulations, informing, forming in our minds their
view of reality. To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness;
chaotic, confused, vulnerability to inform yourself.

Think for yourself.
Question authority.

HammerHead schreef:

Toch een mooie inleiding voor misschien wel het beste nummer aller tijden.

Ben ik met je eens

avatar van thyson
Jep inderdaad, da's think for yourself, question authority op Salival!

avatar van Snappy
thyson schreef:
Jep inderdaad, da's think for yourself, question authority op Salival!

Geen drugs, ofwel geestveruimende middel, geen muziek op dit niveau!

avatar van KampF
"think for yourself, question authority" als je een beetje met het 'tool army' bezig houdt dan zie je dat al die fans een beetje dezelfde denkwijze hebben, namelijk die van hun god MJK.. Beetje jammer als et zo ver gaat.

KampF schreef:

Inderdaad; grappig hoe ze wel allemaal 50$ dokken om er lid van te worden.

avatar van KampF
Ja, maar ik wilde gewoon even een statement maken over Tool fans die zo ver gaan dat ze helemaal 'Maynardiaans' worden. Ze kunnen wel vrolijk 'free your mind' dit en dat denken maar ondertussen hanteren ze wel allemaal 1 soort denkwijze; de meesten mogen Jezus niet bijvoorbeeld, omdat meneer Maynard kijhard tegen Hem in gaat, en ik, ik als Tool fan, jaja, ik houdt wel van Jezus.

Mijn grens ligt als christen erg ver op het gebied van muziek maar ik maak dan ook wel radicale keuzes;
ik kieper niet de hele band weg maar nummers die volgens mij echt niet kunnen, zoals Eulogy en Sober. Dit vind ik erg jammmer maargoed, Tool heeft voor mij ook hele mooi nummers, met de Lateralus CD heb ik niet zo veel problemen bijvoorbeeld.

Dat die maynard een harde klap in ze jeugd heeft gehad is duidelijk, hij is opgegroeid in een baptisten gezin, maar kijk nou wat er van hem geworden is.. Het zal wel door zijn (dode) moeder komen waarvan hij ook zingt in het liedje AEnima, wat moet ik nou van hem vinden? Hate the sin, love the sinner denk ik maar. Ik heb een beetje medelijden met dit stakkertje genaamd Maynard, maar oei, wat kan hij toch emotioneel over komen, wat kan hij toch mooie teksten schrijven, afkeuren? Nee. Ik vind het te geniaal.

Hij kan erg mooie nummers schrijven die tegelijk ook erg lelijk zijn, zoals Judith van APC. Daar zing hij fuck your god.. etc. maar de volgende zin 'He did it all for you'...Erg jammer voor mij.

Tot slot verkies ik APC boven TOOL vanwege tool's anti-religieuze achtergrond. Toch is TOOL (net als apc) een band die me blijft fascineren, ik hoop dan ook dat het nieuwe album super wordt!

Tool, een band die voor mij zo contrastrerend is.

avatar van thyson
Tegenwoordig is het makkelijker te zeggen dat je atheïst bent dan dat je gelooft in Christus en co. Daarvoor chapeau Mein KampF !
Maar met volgende zinssnede kan ik absoluut niét akkoord gaan:
KampF schreef:
maar nummers die volgens mij echt niet kunnen, zoals Eulogy en Sober. Dit vind ik erg jammmer maargoed, Tool heeft voor mij ook hele mooi nummers, ...

Het is een regelrechte zonde om kunst en religie ter vermengen. Beide begrippen kunnen misschien wel onder de algemene noemer "opium voor het volk" worden geplaatst maar toch is er een essentieel verschil. Kunst heeft bovenal een esthetische waarde, een nummer is dan ook goed omdat het mooi in de oren klinkt. Religie dient in de eerste plaats als mogelijk antwoord op (onopgeloste) levensvragen.
Een nummer als Eulogy moet dus vooral goed klinken en dient niet als antwoord op levensvragen. Een redenering als: "Eulogy is geen mooi nummer want het is anti-christelijk" houdt dus geen steek.

ps: bovendien heb ik ergens gelezen dat Eulogy niet gaat over onze aller Jezus maar wel over de uitvinder van Scientology, L. Ron Hubbard, die als fake-martelaar wordt beschouwd...

avatar van KampF
ik zeg nergens dat Eulogy niet mooi is maar ik doel op de tekst van Eulogy, en die hoef ik niet te horen, net als dat ik niet naar troep van Marilyn Manson & Dimmu borgir luister. Niks geen esthetica maar grofweg spottende teksten, nee, dat hoef ik niet

avatar van Amongvedder
Mijn favoriete plaat van Tool.
Favoriete nr: H.
Dat nr bouwt zo fijn naar een climax toe.

avatar van Gajarigon
Eulogy gaat idd over L. Ron Hubbard. Maynard Keenan is trouwens niet anti-christelijk, hij heeft al laten weten dat hij Jezus een kerel vond 'die wel wat coole ideeën heeft'.

Nu je erover begint ik heb laatst op een christelijke site met cd reviews gelezen hoe fantastisch ze het vonden dat Tool stopte met de blasfemiën op Lateralus, want dit album vonden ze echt niet door de beugel kunnen.

Ikzelf snap zelf ook niet goed waarom Maynard in Sober zingt wat 'ie zingt, maar ik zou het me niet echt aantrekken hoor.

Tool @ pinkpop
;D

miloz
Dit is echt een mooie plaat. Zit ontzettend goed in elkaar. En de teksten zijn ook prachtig. Een van de beste platen van de jaren 90. Hoogtepunten vind ik zelf: eulogy, jimmy, pushit, H. en hooker with a penis.

Het mooie van tool is dat je zo wat een trance raakt van de muziek. En zeker op deze plaat. Deze vind ik ook beter dan lateralus.

Zeer goed album, maar net iets minder dan Lateralus. Deze 4*, Lateralus 5*

avatar van thyson
WERCHTER, olé olé olé olé !

avatar van Jason28
Wat is Eulogy toch een ontzettend goeie track!!! En de rest van de cd trouwens ook. Wat een heerlijke rauwe cd!!

Jason28 schreef:

De intro had best wat minder lang mogen duren vind ik soms. Maar anderzijds vind ik hem dan soms weer net lang genoeg. Ik zal er maar vanuit gaan dat de heren er meer verstand van hebben dan ik.

Spijtig wel dat je na die mokerslag van een nummers 1, 2 en 3, wel voor een tijdje het beste gehad hebt. Het duurt eigenlijk tot het einde van Pushit en dan vooral Aenema zelf vooraleer dat niveau echt gehaald wordt, het ritme wordt er echt wat uitgehaald met die fillers.