9 jaar heeft men moeten wachten op een nieuwe plaat van Neil Young & Crazy Horse. Solo heeft Young in die carrière alweer een aantal platen uitgebracht, met 'Le Noise' bewees hij zelfs nog steeds relevant te zijn, iets waar velen niet meer zeker van waren na de release van 'Fork in the Road'. Maar de excentrieke singer-songwriter én rocker is nog steeds een artiest om rekening mee te houden. Later dit jaar komt er een plaat met nieuw materiaal van Neil Young & Crazy Horse, maar 'Americana' kwam dus al enkele maanden eerder uit, als opwarmertje.
Juist, als opwarmertje. Opwarmertjes zijn meestal geen meesterwerken, maar ook geen miskleunen. En dat gaat ook op voor deze plaat, die een klein uur duurt, en vol staat met herwerkingen van traditionals, volksliedjes, muziek uit de Amerikaanse folklore, afin. Dat terwijl Young eigenlijk een Canadees is, maar toch ook wel een beetje een aangenomen Amerikaan. Maar de plaat, de plaat.
Op de hoes zien we enkele Amerikanen, die samen met indianen (native Americans worden ze genoemd) in een oldsmobile zitten. Dat Neil Young een groot liefhebber van oude aut's is, is hierbij geen overbodige informatie. De hoes geeft dus wel een mooi beeld van de plaat, en is ook gewoon een mooie hoes.
De 11 nummers op de plaat zijn niet allemaal goed, er zitten een aantal stinkers tussen, laten we eerlijk zijn. 'Get a Job' is zwak, afsluiter 'God Save the Queen' al niet veel beter. De zang van Young klinkt nu eens goed, dan weer vaag, een beetje inconsistent dus. De instrumentatie is duidelijk die van mannen die hun vak kennen, de herwerkte versies van 'Oh Susannah', 'Gallows Pole' en 'This Land Is Your Land' zijn erg de moeite. Dat ze nog kunnen rocken, de mannen van Crazy Horse, is dan ook weer duidelijk.
'Americana' zou ik vooral bestempelen als een funplaat, een plaat die Young en zijn kompanen puur voor het plezier van het musiceren hebben opgenomen. Mogelijk zelfs ontstaan uit spontane covers of gejam. Dat laatste is zeer reëel, want nog voor de release van de plaat, kon men op de site van Neil Young een lange jam horen met Crazy Horse. Hopelijk hebben die sessies ook voor hoogstaand nieuw materiaal gezorgd, naast deze leuke versies van ouwe nummers.
3 sterren
Edit: NY & CH brengen van dit album slechts één nummer live tijdens hun tour ('Jesus' Chariot'). "They just don't fit in", zegt Frank "Poncho" Sampedro.