Neil Young / Crazy Horse - Americana (2012)

Canada / Verenigde Staten
Label: Reprise

1. Oh Susannah (5:04)
  2. Clementine (5:42)
  3. Tom Dula (8:13)
  4. Gallows Pole (4:15)
  5. Get a Job (3:01)
  6. Travel On (6:47)
  7. High Flyin' Bird (5:30)
  8. Jesus' Chariot (She'll Be Coming 'Round the Mountain) (5:38)
  9. This Land Is Your Land (5:26)
  10. Wayfarin' Stranger (3:07)
  11. God Save the Queen (4:08)
avatar van bone machine
bone machine (crew)
Eindelijk een nieuwe plaat van Neil Young & z'n Cray Horse.
Volgens wat ik er van gelezen heb doet er een kinderkoor mee op song 1 & 8. Wat zal dit worden?

Verwacht er weinig van eigenlijk. Neil Young lijkt me nu niet de juiste persoon om deze 'oldtimers' te zingen. Dat kinderkoortje werkte bovendien eerder ook al niet. Ik vrees ook dat dit een haastklus is. Een uit de hand gelopen jamsessie met Crazy Horse.

Kan Stephen Stills het hem er straks lekker inwrijven dat zijn 'High Flyin' Bird' met de Au Go-Go Singers veel beter is.

Wel een mooie hoes.

avatar van Tony
This land is Your Land is een titel die ik van Woody Guthrie, Bob Dylan en Bruce Springsteen (live) ken. Het zijn allemaal traditionals, las ik op Neil's site:

AMERICANA is a collection of classic, American folk songs. In their day, some of these may have been referred to as "protest songs", "murder ballads", or campfire-type songs passed down with universal, relatable tales for everyman.

We gaan het meemaken...

avatar van AOVV
Op zich wel een leuk project, maar ik had toch liever nieuw materiaal gezien. Maar daar kunnen ze later ook nog mee op de proppen komen, natuurlijk. Een kinderkoor, past dat wel bij de stem van Young?

avatar van freakey
Als Ome Neil hier mee weg komt eet ik mijn sokken op..

avatar van Stalin
freakey schreef:
Als Ome Neil hier mee weg komt eet ik mijn sokken op..

The evil dope pusher is cutting up a white gym sock, formerly owned by Carl Zappa and still damp. The shredded sock will be placed inside of a high-school diploma And ignited with a sulphur preparation . . .

AOVV schreef:
maar ik had toch liever nieuw materiaal gezien.

Is ook al bijna af als we Neil mogen geloven.

Stijn_Slayer schreef:

Is ook al bijna af als we Neil mogen geloven.

Mooi!

Het wordt gewoon afwachten. Ik ga deze plaat in ieder geval met veel plezier en goeie wil beluisteren.

AOVV schreef:
....Dit zou overigens ook best kunnen meevallen, natuurlijk, die optie is er ook. Al is het lastig te vergelijken, de twee platen vol traditionals die Dylan begin jaren '90 heeft opgenomen, vind ik zeker te pruimen. Maar, ik zeg het zelf, dat is een beetje appelen met peren vergelijken.....

Die Dylan platen vond ik dus zwaar ruk... vandaar dat ik hier ook niks van verwacht, maar zoals je al zei, het is misschien wel appels en peren vergelijken... in die zin trouwens wel te vergelijken... want beiden goede songsmids met (op zijn minst) een vocale beperking, niet het ideale uitgangspunt om coverplaatjes te maken lijkt me....

freakey schreef:

Hopelijk komt Young dan ook nooit aanzetten met een kerstplaat.

God behoede...

avatar van Tony
Hey, hey, my, my, all I want for Christmas is yoooouuuuuu!!

avatar van musician
En een cover van de Sex Pistols om het album mee af te sluiten....

This is the story of a johnny rotten
It's better to burn out than it is to rust
The king is gone but he's not forgotten.

avatar van harm1985
Tja, wat moet ik hiervan denken? Aan de ene kant blij dat er eindelijk weer een nieuw Neil Young & Crazy Horse album uitkomt, aan de andere kant ook wat sceptisch omdat het allemaal covers zijn. Nu hoeft dat niet per se een probleem te zijn, denk aan covers als It Might Have Been (Archives), Oh Lonesome Me (Gold Rush) en Four Strong Winds (Comes a Time).

Mijn vermoeden is dat het een beetje gaat klinken als Sleeps with Angels, semi-akoestisch met een duister randje.

Maar ja, dat is koffiedik kijken. Nu maar wachten op een album met nieuw materiaal, dat ook nog in de pijplijn zit.

avatar van musician
Het album is trouwens niet goedkoop. 16 pond in de voorverkoop bij Amazon, dat zijn ongehoorde prijzen! Misschien zakt het nog wat.

Ik heb trouwens nog niet besteld, volgens Amazon ligt Americana pas 5 juni in de winkels. Dat lijkt mij wat aan de late kant.

avatar van Ducoz
Op het moment voor 9 euro te preorderen op CDwow.

avatar van devel-hunt
musician schreef:
En een cover van de Sex Pistols om het album mee af te sluiten....

God Save the Queen (God beware de koningin) is het volkslied van het Verenigd Koninkrijk en haar kolonies, Norfolk en een van de twee volksliederen van de Kaaimaneilanden en Nieuw-Zeeland (sinds 1977). Het is verder het koninklijk lied van de Britse koninklijke familie en het koninklijke volkslied van Canada (sinds 1980)

avatar van Poles Apart
Stukje over het album: klik

avatar van Ducoz
Ai, dat voorspelt niet veel goeds.

De recensie is toch vrij positief. Ik hoop dat het inderdaad nog een leuke, plezierige plaat wordt, maar een echt goed album zie ik niet gebeuren.

Het is lastig in te schatten. Neil heeft nooit zoiets gedaan. Wel een aantal enigszins vergelijkbare covers. 'Four Strong Winds' was schitterend en zelfs met 'Oh, Lonesome Me' begin ik eindelijk wat meer te krijgen. Anderzijds waren die niet in grungy Crazy Horse stijl opgenomen. 'Farmer John' wel, en dat vind ik dan weer één van z'n allerslechtste opnames ooit. Everybody's Rockin' is ook niet denderend.

avatar van musician
This is the way “Americana” opens, the latest attempt by Neil Young to variously charm and confound his fans. For those of you who have become exasperated, one way or another, with the path Young has carved this past decade – quixotic, even by his standards – “Americana” may not be quite what you’re looking for. This is undoubtedly the Young who made “Living With War” and “Fork In The Road”, albeit backed by his most heroically truculent rhythm section; all of which is just fine with me.

avatar van IntoMusic
Ben ik niet echt van Neil gewend om een heel coveralbum te maken. Geen idee ook wat ik ervan kan verwachten, maar als ik in eerdere berichten Guthrie en Dylan hoor, kan het iets interessants worden.

avatar van BenZet
Ben hier wel beniewud naar. Neil Young en Crazy Horse is toch een hele mooie combinatie. Zie ook graag het nieuwe materiaal tegemoet, mag wel weer eens...

avatar van harm1985
Nu te koop via de website van Neil Young, voor $13,99 krijg je de CD een boek en op 24 april een gratis download van Oh Susannah.

avatar van IntoMusic
Hier de live-versie (23-10-2011) van Oh Susannah met Dave Mathews en een erg grappig opkomende Neil Young

avatar van harm1985
Grappig hoeveel dat liedje op Venus van Shocking Blue lijkt. Was gisteren nog op TV hoe Robbie van Leeuwen dat liedje schreef en nu nooit meer in de media verschijnt, zou hij het liedje ook gehoord hebben?

avatar van Bartjeking
Die link met Venus is toch wel heel duidelijk ja . Kan Robbie misschien nog wel een slaatje uit slaat. Verder vind ik dat Neil wel erg voor de hand liggende traditionals heeft uitgekozen, er zijn er zoveel die interessanter zijn. Bovendien zijn er 100-den en zijn 11 tracks wel wat weinig. Maar die andere 100 zien we over 20 jaar wel weer teruh in een uitgave van zijn archieven.

Maar goed Neil Young is niet voor niets mijn grote held, hij gaat ons ongetwijfeld verassen. Oh Susanna had ik me namelijk ook wat anders voorgesteld. Ín eerste instantie was ik teleurgesteld dat hij niet zoals Springsteen destijds topmuzikanten gebruikt om in de studio die steenkolen-traditionals in diamanten te veranderen. Ik ben een groot fan van Crazy Horse, maar het is nu niet bepaald een subtiel bandje.

Maar nu ik de aanpak van Oh Susanna heb gehoord kan ik me er wel iets bij voorstellen. Kijk er naar uit! Zit er een tour in?

Man man wat wordt je toch verwend als Neil Young fan de laatste jaren. Elk jaar wel één of meerdere releases. Smullen!

Ja, je treft het als fan. Neil houdt je in ieder geval bezig en dan zijn er ook nog honderden bootlegs. Je zou maar Eagles fan zijn.

Bartjeking schreef:

Moet zeggen dat dat de kwaliteit nou niet echt ten goede komt . De laatste 2 studio albums vind ik echt niet om aan te horen zo slecht. Misschien dat dit weer wat positiever wordt... En Archives II mag ook wel eens verschijnen.

avatar van Bartjeking
Tja dat is een discussie apart. Fork in the Road vond ik ook niet geweldig; maar Le Noise en Chrome Dreams ll zijn wat mij betreft beregoed. Van pakweg de laatste 15 jaar vind ik alleen Are You Passionate en Fork in the Road minder te pruimen en zelfs dáár zijn nog wel goede nummers op te vinden. Nee, ik vind dat de kwaliteit weinig te leiden heeft onder zijn productiviteit.