Common - Be (2005)

met John Legend en Bilal

5. Testify (2:37)
  6. Love Is... (4:10)
  7. Chi-City (3:27)
  8. The Food [Live] (3:37)

met Kanye West

9. Real People (2:48)
  10. They Say (3:58)

met Kanye West en John Legend

11. It's Your World (Part 1 & 2) (8:30)

met Bilal, Pops en The Kids

12. So Cool * (4:29)
avatar van Reijersen
Wat zo sterk is aan dit album is dat alles als een puzzel in elkaar valt. De producties, Common's stem en stijl, de lyrics, alles lijkt perfect op elkaar te passen en all 47 minuten en 2 seconden te boeien. Common is mijn favoriete MC en ik verwachtte veel van deze cd. Die verwachtingen zijn volkomen ingelost. Topalbum.

4,5 ster.

avatar van RebelINS
Na 'Like Water For Chocolate' is dit het tweede album van Common dat ik aangeschaft en geluisterd heb. Het leek mij wel een goed idee om hier dan maar mijn eerste review over te schrijven.

Be

Het intro van het album en wat voor één. Ik denk dat deze hoog zal scoren op mijn lijst van beste albumintro's ooit. De beat is geweldig en wordt heel mooi opgebouwd. Common barst zelf al goed los door strak te flowen.

The Corner

Common geeft op dit nummer één van zijn beste performances ooit naar mijn mening door gewoon te doen waar hij het allerbest in is: keihard flowen. De beat is ook briljant op het refrein van Kanye na. Dat verpest voor mij toch een beetje het nummer, jammer.

Go!

Een lekker laidback chill nummer met zoals alle nummers op dit album eigenlijk een sterke Common.

Faithful

Common is en blijft genieten en de beat is ook geweldig, helaas erger ik mij kapot aan die verschrikkelijke synthesizer stem of hoe je het ook wilt noemen die er continue doorheen schreeuwt. Heel erg jammer dat Kanye West dit vaak in zijn producties moet stoppen zonder is het namelijk een stuk beter.

Testify

Wat volgt na Faithful is dan weer van een allerhoogst hip hop niveau. Ook hier hoor je continue een stem door het nummer heen, maar deze klinkt dan weer heel anders en dus ook een stuk beter naar mijn mening.

Love Is...

Ook hier weer een lekker chill nummer met een mooie tekst en een fijne beat. Één van de toppers van het album voor mij.

Chi-City

Een ode aan Chicago dit nummer. Ook dit is een toppertje zowel qua beats als rhymes en flow. Als ik dit nummer ook hoor snap ik niet dat sommige mensen Common geen fijne stem vinden hebben. Geweldig stemgeluid vind ik.

The Food (Live)

Samen met 'Real People' voor mij het beste nummer van het album. De beste beat vind ik dit nummer hebben en Kanye West rapt ook behoorlijk sterk naast een geweldige Common. Ik vind de geluidskwaliteit trouwens best goed voor een live nummer.

Real People

Zoals ik eerder al zei samen met 'The Food' mijn favoriet dankzij de beat en de tekst. Geweldig kan niet anders zeggen.

They Say

Ben niet zo'n fan van John Legend, maar op dit nummer vind ik het niet zo erg dat hij meedoet. Wederom kwaliteitshiphop. Leuke verse van Kanye ook.

It's Your World Pts 1-2

Hele mooie afsluiter van een geweldig goed album dat voor mij precies de goeie speeltijd heeft. Nu moet ik zeggen dat ik hem na 4 minuten wel uitzet. Het eind wat enkel en alleen gepraat is iets wat ik na één keer horen wel genoeg vind.

Conclusie:

Geweldig album door de degelijke en mooie productie van Kanye West. Waar is die Kanye gebeleven.....
Common in absolute topvorm met geweldige teksten en flow.
Door enkele minpuntjes die hierboven al genoemd zijn geef ik dit album 4,5*

avatar van Illmaticly Ill
Toch wel een top album dit, vrijwel ieder nummer klink heerlijk, lekker rustig. Geweldige producties en goede tot zeer goede teksten van Common. Ieder nummer is goed, maar als iemand me vraagt welke ik de beste vind zal het denk ik Love Is... of The Corner zijn. Basement Evolution duurt ook maar zo'n 40 minuten, dat maakt het ook zo sterk. Gewoon 11 sterke tracks, en geen gezeik van een uur of meer met veel fillers.

Ik moet wel eerlijk toegeven, dat toen ik dit album een paar maanden geleden had ontdekt (ik weet het, nogal laat), vond ik hier vrijwel niets aan! Onbegrijpelijk hoe een album waar je eerst geen bal aan vind, kan uitgroeien tot een super goed album! Dat heb ik de laatste tijd met nogal wat albums geloof ik. De albums die bij de eerste luisterbeurt dan zogenaamd perfect lijken, hebben vaak een korte houdbaarheidsdatum. Ze blijven dan meestal wel goed, maar dan wordt het vaak steeds minder per luisterbeurt.
En dan zijn er vaak albums, die hoor je voor het eerst, denk je: nou dit klinkt ook niet echt geweldig... en dan als je het een stuk of 5 tot 10 keer hebt beluisterd denk je: wow, top plaat!! Soms dan zit ik op MuMe en lees ik van die recensies dat mensen een bepaald album helemaal geweldig vinden, en dan neem ik toch nog maar eens de moeite de plaat een paar keer op te zetten en vaak pakt het dan nog goed uit ook! Dit is dan wel alleen bij genres als hip-hop, en wat jaren '60 en '70 rock (ik weet het dat is heel verschillend).
Dan zijn er natuurlijk héél veel albums die bij de eerste luisterbeurt echt slecht klinken en dan ook altijd slecht zullen blijven. Want bij een album van Nicki Minaj ga ik het niet nog eens beluisteren om te kijken of het tóch goed klinkt, want... nou ja iedereen hier snapt me wel mag ik hopen .

Twijfel tussen 4,5 en 5,0. Vooruit dan, 5 sterren!

Ja, dit is een mooie plaat. Een plaat die goed in elkaar zit met een prima productie. Een lekkere sfeer die je overal terug hoort, ook in de prima flow van Common. Maar toch...
Als ik naar de plaat luister, krijg ik toch altijd het idee dat het allemaal wat te gladjes is. Te R&B smooth ook. Zo kan het sfeertje je zelfs wat tegen gaan staan, in de loop van het album. Het klinkt soms wat te perfect, wat rauwer soms had ook gekund. Dat had ook voor wat meer afwisseling gezorgd. Ondanks dat staan er genoeg (echt) goede nummers op, om de plaat te waarderen. Maar een hip hop klassieker is dit niet voor mij.

avatar van Johnny Marr
Johnny Marr schreef:
Eén van de beste hip-hop albums van de laatste 15 jaar.

Maak daar maar één van de beste albums ooit van. Dit is één van de weinige hip-hop albums die ik de volle 5* heb gegeven op deze site. Enkel good kid, m.A.A.d city en een paar albums van Kanye en Eminem doen 'Be' dit na.

Een zeer indrukwekkend album, met een mooie boodschap, en ik zeg het nog eens: de beperkte lengte is een grote sterkte van dit album. Geen dieptepunten of skipmomenten te vinden hier.

Ik vind Common trouwens de beste rapper ooit (ja, nog beter dan Kendrick Lamar) want zijn stem is zo heerlijk zwoel, en hij komt meer over als een soulzanger dan een MC. En dan krijg je nog eens Kanye West erbij op dit album, wat genoeg zegt als je m'n top 10 bekijkt (MBDTF vind ik zowat één van de beste albums ooit, en overtreft het genre hip-hop zelfs).

Maar we mogen zeker J Dilla niet vergeten, want hij zorgt voor 2 van de allerbeste nummers op dit album: een tribute aan Marvin Gaye (Love Is), waar je niks verkeerd mee kunt doen bij mij (once again, zie mijn top 10). En dan de adembenemende afsluiter "It's Your World" waarvan Part 1 één van de beste muziekstukken is die ik ooit heb gehoord. Part 2 is ook best leuk met die kindstemmetjes en de mooie boodschap van Common's vader, maar soms vind ik 'm ook wat overbodig na het geniale eerste deel.

Misschien wel één van de 5 beste hip-hop LP's ooit, en zou in iedere hip-hop top 10 van een zichzelf respecterende muziekcriticus te vinden moeten zijn. Ik roep het uit tot de "What's Going On" van de hip-hop, en nu vlug dit goudklompje gaan beluisteren mocht je dat nog niet gedaan hebben!

Hoogtepunten die ik nog niet vernoemd heb: de adembenemende intro, 'The Corner' met een heerlijk flowende Common, Testify, CHI-CITY (!!), The Food (de live-versie is zeker beter dan de studio-opname) en uiteindelijk ook nog They Say met een heerlijke verse van Kanye.

Amen.

Be, be here, be there, be that, be this
Be grateful for life, be grateful to life
Be gleeful everyday, for being the best swimmer among 500,000