The Veils - The Runaway Found (2004)

Nieuw-Zeeland
Label: Rough Trade

1. The Wild Son (3:01)
  2. Guiding Light (2:49)
  3. Lavinia (5:31)
  4. More Heat Than Light (4:06)
  5. The Tide That Left and Never Came Back (3:08)
  6. The Leavers Dance (4:06)
  7. Talk Down the Girl (4:10)
  8. The Valleys of New Orleans (4:30)
  9. Vicious Tradition (4:49)
  10. The Nowhere Man (3:48)
  11. ... & One of Us Must Go * (3:46)
  12. Wires to Flying Birds * (6:12)
avatar van Zavo
Goede nieuwe band. Mensen die van Placebo, Interpol en meer van dat soort muziek houden moeten dit zeker gaan luisteren.

titan (crew)
Mijn favoriete cd van dit moment. Ongelovelijk knap hoe een groep jongens van een jaar of 20 al zo'n volwassen indruk weet te maken. De zanger heeft een aangename rasp in zijn stem die zowel bij ballads als ruige nummers tot zijn recht komt. Het enige minpunt dat ik zo gauw kan verzinnen is dat de cd zo kort duurt. Aanrader voor Britpopliefhebbers in het algemeen enliefhebbers van Suede en Starsailor in het bijzonder. 4,5*

Ik hoor het nummer Lavinia regelmatig voorbij komen op 3fm, erg mooi nummer! Ben dan ook benieuwd naar dit album...

avatar van starbright boy
Ik heb een paar nummers gehoord, maar het kwartje is nog niet gevallen. Wie weet komt dat nog.

titan (crew)
Het album greep mij ook niet direkt, maar nu is ie niet uit mijn cd-speler weg te slaan.

Mij greep hij juist wel direct. Vind het ook een geweldig album. Ik hoop wel dat zo blijft , benjuist zo bang dat het op de lange termijn juist wat minder gaat worden. De tijd zal het leren, vooralsnog is het een grote kanshebber van plaat vanhet jaar 2004 !

titan (crew)
Kom op zeg, het jaar duurt nog 9 maanden!

Daarom is het ook even afwachten of ik hem zo mooi blijf vinden of niet

Een heel erg mooi album ja. Net niet het album van 2004, maar wel heel erg goed. Lavinia is natuurlijk een uitschieter, naast More Heat Than Light en Vicious Traditions.

avatar van Zavo
Lavinia en More Heat Than Light vind ik inderdaad ook de beste nummers. Morgenavond zie ik ze in Paradiso, ik ben benieuwd wat ze er live van maken.

Zavo schreef:

Dan moet ik toch maar 's gaan luisteren. Ik vind de bands die je noemt geweldig en Lavinia - dat ik gisteren voor het eerst hoorde - is inderdaad erg mooi. Mijn interesse is gewekt!

pas geleden voor het eerst bewust gehoord, en nu... ik herinner me dat ik bijna precies hetzelfde gevoel had toen ik PARACHUTES van COLDPLAY voor het eerst hoorde, welke ik toch stiekem gevoelsmatig toch iets beter vind dan THE RUNAWAY FOUND..
desalniettemin een ontzettend mooie cd, met bizar weinig slechte momenten.

en hoe mooi is de stem van de zanger, een stem waar emotie zijn stembanden heeft doen verweren.. zeeeeerrrrrrrrrrr mooi

Die zanger doet me qua 'met zang je hele hart en ziel blootleggen' denken aan Jeff Buckley. Hij heeft een alleen een lagere en rauwere stem als Jeff. Maar echt: hartverscheurend mooie zang over de gehele CD.

Alle nummers zijn topkwaliteit, alleen dat openingsnummer is misschien een beetje een niemendalletje. Veel nummers leunen op sfeer en hebben best afwijkende songstructuren. More Heat Than Light is een lekker fel nummer met slechts twee akkoorden, Vicious Traditions is eigenlijk 1 groot crescendo zonder coupletten of refreinen.

Prachtige, sfeervolle, zeer emotionele muziek!

En die zanger (Finn Andrews) heeft echt de uitstraling, het gedrag en de looks om een grote ster/icoon te worden. Op het podium trekt hij vanzelf alle aandacht naar zich toe en geeft hij zich helemaal, daarbuiten loopt hij schuchter wat rond te drentelen (bij het optreden in de Effenaar zag ik hem van tevoren in het cafe en daarna liep hij wat door de zaal). Hij droeg een helemaal versleten, kapot shirt en hij heeft prachtige, diepe ogen. Bij het zingen leek hij af en toe haast te gaan huilen.

Echt een boeiende kerel die iets bijzonders te vertellen heeft wat volgens mij nog heel veel mensen gaan horen...

avatar van BoordAppel
Groot-Brittannië staat hier bij land maar volgens AMG komen ze uit Nieuw-Zeeland. Wie heeft gelijk?

Ben het album nu aan het beluisteren. Klinkt goed alleen niet echt 4.08 goed maar ben pas bij #3.

titan (crew)
Dat gevoel had ik ook na de eerste luisterbeurt, terwijl ik me nu ernstig afvraag of er dit jaar nog wel een betere plaat zal uitkomen.

titan schreef:

Hij is en blijft erg goed ja, maar de concurrentie van Franz Ferdinand en Morrissey is wel heel erg stevig hoor. En ik ben ook wel blij met een nieuwe Kings of Convenience .

BoordAppel schreef:

Die zanger komt uit Nieuw-Zeeland, de rest uit Groot Britannie

Wow, wat een album! En wat een zanger...echt goed. Ik heb hem net voor het eerst beluisterd en vooral Vicious Traditions, The Leavers Dance en More heat than light pakte me meteen. Lavina kende ik al van de radio, geweldig nummer. De rest is eigenlijk ook verdomt goed en gaat waarschijnlijk nog wel groeien.

The Veils, top band!

4* voor nu (heb ik nog wat om op te waarderen)

avatar van starbright boy
Inmiddels wat vaker gehoord en het gaat me steeds meer boeien.

avatar van bonothecat
De strijd tussen the veils en franz ferdinand om het beste album van het eerste halfjaar is losgebarsten.......dus denk goed na over jullie stem Ik ga voorlopig voor the veils ! .....oh nee niet voorlopig ik blijf erbij !!!!!!!!!

avatar van BoordAppel
Juist, duidelijk een groeiertje voor mij. Album wordt steeds mooier dus later misschien meer dan een 4.

Ze zijn uit elkaar...
De zanger heeft de andere bandleden gedumpt en wil onder de zelfde naam verder gaan met nieuwe muzikanten...

avatar van starbright boy
op zich niet zo'n probleem. De zanger = The Veils.

Ik heb een gepindakaasde versie met het nummer Wires to Flying Birds erop. Ik vind dit een vrij briljant nummer, is dit een bonustrack ofzo?

avatar van fish
Nu een aantal weken naar geluisterd en vooral het woord drive zou ik willen gebruiken om deze plaat te omschrijven.

De zang en muziek bevatten een heerlijke drive die de wat korte speelduur helaas benadrukt, maar er ook voor zorgt dat je er bewust naar luistert. Deze plaat dringt absoluut binnen.

Mooi afwisselingen, gedreven (drive vertaald, voor de afwisseling) zang en een een sound die niet echt donker is, maar ook niet echt licht-donker grijs met een zonnig randje.

Mooi werk, kijk uit naar de toekomst.

Ziggy007
Dear God, wat een fantastische muziek in 2004.

The Veils horen daar ook zeker tussen. Heb de stem met 0.5* verhoogd en het zal me niks verbazen als dat over een tijd nog een keer gebeurd, het album groeit echt per luisterbeurt.

Stuk voor stuk geweldige albums in 2004, waar gaat dat heen?

Na ruim 30 stemmen had dit album hier nog steeds een hoog gemiddelde. Hoogste tijd voor mij om ook kennis te maken met dit album .
Met best hoge verwachtingen heb ik hem dus op gezet, maar als eerlijk ben valt hij mij tot nog toe een beetje tegen. Het spreekt mij niet echt aan. Het klikt gewoon nog niet echt . De stem is best goed (hij komt mij trouwens bekend voor ), muzikaal gezien is het ook niet slecht, maar het knalt er bij mij niet echt in. Misschien dat het nog even moet wennen oid maar voorlopig worden het 3,5 ster.

Gewoon Lavinia even op repeat zetten en je bent om. More Light Than Heat is favoriete track nummer 2. Maar ik vind ook dat niet elke track een voltreffer is. Vandaar ook geen 5 sterren van mij.

Ziggy007
Bij mij is het inmiddels ook wat bedaard. Ben het wel gedeeltelijk met Petero eens, op bepaalde momenten mag het wel iets meer doordrukken, alhoewel het daar ook weer niet de muziek voor is. Toch vind ik het zeker een mooi en goed album met enkele hoogtepunten en zeker de moeite waard om af en toe eens op te zetten. Het blijft voor mij echter wel steken op een 4* album. Tis pas debuut natuurlijk.

Ben ik de enige die bij The Tide That Left and Never Came Back denkt dat David Matthews even een nummertje mee pakt ? Sowieso vind ik de stem van de zanger van The Veils wel een beetje op die van David Matthews lijken. Niks mis mee dus .